Un clàssic de la literatura del segle XX.
Publicada el 1960, Matar un rossinyol, és l'única novel·la publicada de Harper Lee, però això no va ser un impediment perquè s'emportés el Pullitzer aquest mateix any. L'escriptora va viure la seva infància i joventut entre la literatura i les desigualtats socials, dos elements que transmet a la seva obra. A més va ser íntima amiga d'un altre novel·lista, Truman Capote, a qui va prendre el premi que ell feia tants anys que perseguia. Matar un rossinyol ens presenta una protagonista molt jove, però intel·ligent, Scout Finch, que viu a un poble imaginari de l'Alabama de la Gran Depressió. És un moment històric en què els negres comencen a alçar la veu, mentre que els blancs, terroritzats per la possibilitat de revenja, estrenyen més el setge del racisme. La pólvora està tirada i només cal encendre l'espurna. Scout no viu aliena a aquests esdeveniments, però té problemes molt més seriosos que atendre: amb el seu germà Jem i el seu nou amic Drill, es proposa esbrinar què passa a la sinistra casa de "Boo" Radley, tota una aventura per al tedi de l'estiu. El fet que els adults se'n neguin a parlar només augmenta la curiositat dels tres nens, que se les enginyen per aconseguir que el solitari veí surti de casa seva per poder veure'l. A sobre, el misteriós Boo els deixa regals al buit d'un arbre del jardí. Qui és ell exactament, i per què només surt a les nits? Però ben aviat la mateixa Scout descobreix que hi ha més univers fora de les seves entremaliadures de barri. El seu pare, un advocat amb gran sentit de la justícia, accepta defensar un negre que se l'acusa de violar una jove blanca. Tot el poble dona l'esquena a la família, a qui acusen de ser "amants dels negres" (després de tot, la criada negra de la família, Calpurnia, ha comès la temeritat d'aprendre a llegir i escriure i tracta els nens com els seus fills!). Els Finch no ho tindran fàcil per defensar els seus principis i lluitar pel que consideren just. Matar un rossinyol és una història apassionant que barreja diferents trames: una de crítica social, en què se segueix de prop el judici per violació, i una altra en què els tres nens investiguen a fons el misteri del seu veí, el passat criminal del qual no res té a veure amb el present solitari on surt a la nit a repartir regals. Dues històries oposades que fins i tot es barrejaran abans que el lector se n'adoni. Una novel·la més que recomanable per als joves i per als adults, que deixarà un pòsit durador a tots ells.
Premi Pulitzer el 1961, un any després el director Robert Mulligan la va portar a la pantalla en una inoblidable pel·lícula que va obtenir dos Oscar de l'Acadèmia: al millor guió (Horton Foote) i al millor intèrpret masculí (Gregory Peck).
Nelle Harper Lee va néixer a Monroeville, Alabama, el 28 d'abril de 1926. L'autora va ser coneguda dins del món literari per la seva novel·la Matar un rossinyol .
L’obra és un al·legat contra el racisme al profund sud nord-americà protagonitzat per Atticus Finch, un respectat home blanc de la comunitat, model de conducta per a tots, que es fa càrrec de la defensa d'un home afroamericà acusat falsament de violar una dona blanca.
La novel·la va suposar un gran èxit per a l'autora, que a penes va publicar només excepte un grapat de petites contribucions posteriors en revistes com Vogue o McCall's, defugint de tot tracte amb la premsa.
Matar un rossinyol va ser portada al cinema el 1962 pel director Robert Mulligan, sent els protagonistes Gregory Peck (que va rebre un Oscar per la seva interpretació), Mary Badham, Phillip Alford i Robert Duvall.
El 2015 es va publicar Ve y pon un centinela , novel·la escrita i situada abans de Matar a un rossinyol i el manuscrit del qual havia estat ocult durant més de cinquanta anys.
Amiga personal de Truman Capote, Lee va decidir retirar-se quan va aconseguir la fama. El 2007, va rebre la Medalla Presidencial de la Llibertat dels Estats Units per la seva carrera literària.
“És un llibre que cal llegir, captiva la innocència de Scout i la seva confusió quan no entén alguna cosa o la interpretació que fa d'algunes coses, també commou Jem que el veiem créixer al llarg del llibre i Atticus, un personatge irreprotxable, però hi ha molts més personatges que aporten molta vida al llibre, un llibre amb una història que ens parla de la infància, les injustícies, les regles, les conviccions, les mentides de la gent, la innocència dels nens i la bondat d'algunes persones.”
Blog: El Rincón de la novela
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada
Comenta!