El dietari de la biblioteca online

0

“(4 abril 1937)  Diumenge. Un dia tràgic per Calella. Han bombardejat la fabrica Llobet i Guri veïna de la Biblioteca. Sortosament no mes s’han trencat dos vidres del despatx de la Biblioteca.”


Ja es troba digitalitzat el dietari de “La biblioteca Popular de Calella”; en dates des de l’any 1931 al 1955.  Hi podeu accedir online i llegir-lo sense cap cost, a través del portal Trencadís (Portal que recull el Fons Local digitalitzat de les biblioteques municipals).

El dietari de la biblioteca es un diari on les bibliotecàries anotaven cada dia les incidències relacionades amb el seu lloc de treball. Una font inestimable per a l’estudi sociològic de l’època que els va tocar viure.  Tot hi els anys, alguns dels seus problemes diaris, com ara una jovenalla sorollosa i amb ganes de fer la guitza, ens son ben quotidians avui...

 “(10 al 13 de novembre de 1936) Tots aquests dies moviment a la sala, soroll, indisciplina, no podem fer altra cosa que vigilar. Els altres anys en aquest temps hi havia soroll però com aquest, cap. Es per desesperar-se, per poc que ens descuidéssim aviat semblaria un mercat i tot es degut a la mala situació de la Biblioteca. La mala idea de fer el passamà de l’escala tot llis, que es presta a enfilar-s’hi i a jugar-hi. Els arquitectes quan fan una escola o un Biblioteca podrien tenir en conte el mestra o al bibliotecari, però l’orgull... fa tots aquests disbarats i després som nosaltres que paguem les conseqüències.”

Altres problemes per sort s’han solucionat:
(7 de gener de 1938) Últim dia d’encendre l’estufa, se’ns ha acabat el carbó.

Segons diverses anotacions del dietari, la sala de la biblioteca baixava fins al 8 graus a l’hivern i a l’estiu, sense cap altre mesura refrescant que obrir les finestres i posar-hi paciència, s’arribava als 30º .


Les observacions directes del que passava en el dia a dia a la biblioteques permet fer una radiografia d’aquests anys d’història i possibilita punts de vista per a la recerca, força desconegudes pels historiadors.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!