La familia

0

 La família és el primer llibre del Club de Lectura Tardes de Tertúlia, que es comentarà el 21 d'octubre de 2024.



La Familia / Sara Mesa

Editorial Anagrama, setembre 2022

224 pàgines


Sara Mesa (1976) va néixer a Madrid però actualment resideix a Sevilla, ciutat on es va traslladar sent una nena. Va estudiar Periodisme i Filologia hispànica.

Alguns dels seus temes recurrents són els abusos de poder, les relacions quotidianes conflictives i la cerca de la llibertat, especialment en el món infantil i adolescent. Del seu estil literari s'ha destacat la seva capacitat "per a crear atmosferes intrigants, pertorbadores, donant als seus personatges una profunda dimensió psicològica”.

Sara Mesa és una de les millors escriptores de la literatura espanyola contemporània. I ara que ja porta una bona llista de novel·les publicades, comença a ser possible l’anàlisi de la seva tècnica narrativa, com per exemple la conversió de tot el que escriu, capítols inclosos, en contes.


La família

La família i els amics ens fan més forts, però la família també pot ser una presó. I aquesta és precisament la tesi que defensa Sara Mesa en aquesta novel·la que, en realitat, és una antologia de contes protagonitzats pels membres d’un mateix nucli familiar al llarg de la seva vida. Movent-se pels punts de vista de tots els membres d'una família, espanyola i de classe mitjana, de dos pares i quatre fills, l'escriptora ens va mostrant poc a poc la imatge d'una família i les seves relaciones, a vegades molt tenses.

És destacable la seva tendència a mantenir la tensió mitjançant una dosificació molt calculada de la informació. De fet, a La família, el lector no sap en quina època transcorre l’argument fins que no troba algunes pistes.

 

Enllaços d’interès:

Editorial Anagrama: https://www.anagrama-ed.es/autor/mesa-sara-1309

3cat/ Les dones i els dies: https://www.ccma.cat/3cat/sara-mesa-sempre-sels-demana-a-les-dones-que-son-victimes-que-a-mes-siguin-perfectes/audio/1187069/

El Periódico (‘La familia’ de Sara Mesa: cronologia del desencant: https://www.elperiodico.cat/ca/abril/20220913/critica-familia-sara-mesa-75377289

Rtv.es/Club de lectura Punts de vista: https://www.rtve.es/television/20220916/familia-nou-llibre-sara-mesa/2402439.shtml