80 anys de biblioteca pública a Calella

2

La Biblioteca Popular Costa i Fornaguera es va inaugurar el 16 de juny de 1931, dia de Sant Quirze i Santa Julita, patrons de la ciutat. La inauguració va comptar amb els discursos solemnes de les autoritats: Josep Gallart i Parera (alcalde), Dr. Trabal (delegat del governador civil), Ventura i Gassol (conseller de Cultura de la Generalitat), Manuel Serra i Moret (conseller de Treball de la Generalitat i alcalde de Pineda) i Jordi Rubió i Balaguer (director general de Biblioteques) i posteriorment, es va oferir un dinar a les persones representatives de la vida calellenca.
Aquella biblioteca inicial ocupava el primer pis de l’edifici del Grup Escolar de Calella, projecte de l’arquitecte Jeroni Martorell i Terrats (1876-1951), i comptava amb un fons de 2.604 volums en el moment de la seva obertura al públic.


La llavor de la biblioteca es va sembrar el 21 de gener de 1923, quan el regidor Àngel Cabutí va proposar, en sessió plenària, “que l’Ajuntament sol·liciti a la Mancomunitat de Catalunya que Calella sigui una de les primeres localitats en tenir biblioteca pública” L’acord, sota la direcció de l’aleshores alcalde Josep Llobet i Guri, es va prendre per unanimitat i es va pactar la reserva de 5.000 pessetes per a les despeses d’instal·lació.
El 26 de novembre de 1926, l’Ajuntament de Calella va adreçar una instància a la Diputació Provincial de Barcelona exposant:
“El Ayuntamiento de Calella, posee en la población, un edificio con locales que considera apropiados para instalar en él, en buenas condiciones, una Biblioteca Popular.”
“...el Ayuntamiento se halla dispuesto a facilitar á la Diputación Provincial, en la forma que se requiera el local antes mencionado, así como se compromete á consignar en sus presupuestos y satisfacer las partidas necesarias para el pago de alumbrado y calefacción”



La concessió de la biblioteca la va atorgar finalment la Diputació de Barcelona, el 3 de desembre de 1929.
El 19 de maig de 1930 l’arquitecte municipal, Jeroni Martorell, va signar una memòria titulada “Projecte d’instal·lació de la Biblioteca Popular en el Grup Escolar”, on donava detalls de l’estat de l’edifici i les millores que calia fer: instal·lar lavabos públics, acabar la construcció de la vorera, repintar l’edifici, ampliar les instal·lacions d’aigua, llum i calefacció i decorar la sala de lectura.
El 18 de setembre de 1930 es va publicar al Butlletí Oficial de la Província l’anunci de la convocatòria d’un concurs per proveir les places de directora i auxiliar de la futura Biblioteca Popular de Calella. I el 19 de novembre del mateix any, es van produir els nomenaments de Lluïsa Rivas Papaseit com a bibliotecària directora i de Maria Lluïsa Barrera Rosell com a bibliotecària auxiliar.

Al Diari de la Biblioteca podem llegir les entrades referents a aquelles jornades inaugurals:
“Avui dia de San Quirce i Santa Julita patrons de la ciutat de Calella, s’ha inagurat la Biblioteca, l’acte ha sigut completament democratic, el poble n’ha prés possessió amb verdadera joia.”
“17 de juny de 1931: la Biblioteca ha estat tancada per ésser festa major”
“18 de juny de 1931: Primer dia d’obrir-se la Biblioteca al public, ha estat molt concorreguda, he escrit a totes les Populars fent-los saber l’inauguració de la Biblioteca. Les hores que està oberta son de 12 a1 mati i de 2/4 de 5 à 2/4 9 del vespre, dies festius de 11 a 1 matí”.


El resum estadístic d’aquell primer any dóna un total de 12.110 lectors, dels quals 307 van fer ús del servei de préstec.

La Biblioteca Costa i Fornaguera va deixar de funcionar el mes de desembre de l’any 2005 per traslladar els seus serveis a la nova Biblioteca Can Salvador de la Plaça, que es va inaugurar el 23 d’abril del 2006.

El 29 de febrer de 2016  El Punt Avui va dedicar-li un article titulat “Bressol de llibres i nens


Fonts consultades:
Costa i Llobet, Joaquim. La gestació de la Biblioteca Popular Costa i Fornaguera de Calella. Calella: Estela, 2006.
Amat i Teixidó, Jordi. La nostra biblioteca: conferència pronunciada en el marc del 70è Aniversari de la Biblioteca Costa i Fornaguera de Calella (1931-2001). Calella: Ajuntament de Calella, 2001.
Fotografia i dibuixos: 
Museu-Arxiu Municipal Josep M. Codina i Bagué de Calella  Ref. AHC P-282 C-5

2 comentaris:

  1. Bon dia.
    Avui he llegit la informació sobre la història de la biblioteca de Calella. En la part final, quan es parla del trasllat a la nova seu, hi trobo a mancar informació referida a com es va produir aquesta: personalitats presents, un resum de l'acte institucional, qui la va dissenyar, etc... crec que seria de justícia història fer constar aquesta informació. Penso que les fonts consultades són parcials i no reflecteixen un moment tant important com la inauguració de la nova seu. Sé que sóc part interessada, tota vegada que aquest fet es va produir sota la meva alcaldia, però, igualment, crec que seria just, fer esment del què proposo, a banda d'interessos particulars. Per un tema de informació històrica.
    Molt cordialment.
    Josep Basart i Pinatelli.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona tarda,

      Moltes gràcies pel comentari i per dedicar temps a la lectura dels nostres articles. Recollim la seva opinió i tant ens sigui possible realitzarem una ampliació del l’article amb els detalls esmentats.
      Molt cordialment,
      Coral Prieto

      Elimina

Comenta!