La llibreria ambulant

0

 

Christopher Morley (Pennsilvània, 1890-1957) periodista, novel·lista, assagista  i poeta  nord-americà. Intel·ligent, lúcid i sofisticat, va ser un escriptor d'èxit i alhora un escriptor de culte. D’estil refinadament britànic. Subtil humorista, va dir de si mateix que estimava tant Shakespeare com el Conan Doyle de les aventures de Sherlock Holmes. Diuen que Christopher Morley va donar als seus amics un consell poc abans de morir: “Llegeix, cada dia, alguna cosa que ningú més no llegeixi. Pensa, cada dia, alguna cosa que ningú més no pensi. Fes alguna cosa, cada dia, que ningú no sigui prou ximple de fer. És dolent per al pensament formar part contínuament de la unanimitat”.

La llibreria ambulant

“Una aventura que havia començat com una simple diversió o com un caprici s’havia convertit ara en l’essència de la vida”, escriu Helen a la seva narració.

La veu narradora de la novel.la de Morley,  és de la senyoreta Helen McGill, una dona a la ratlla dels quaranta anys que, en un cop de rauxa i atrapada per la intuïció que la vida pot ser viscuda d’una altra forma, decideix acceptar l’oferta del llibreter Mifflin i comprar el seu petit negoci sobre rodes i sortir així de la seva monòtona vida de grangera. L’aventura està assegurada, tot al llarg de les pàgines de La llibreria ambulant, ja que a una peripècia li segueix una altra, fent d’aquest relat un recorregut ben dinàmic.

A part de ser una crida a favor de la lectura com a eina imprescindible de la cultura, La llibreria ambulant és una metàfora del viatge iniciàtic existencial, especialment un al·legat feminista per la Helen que refà la seva vida guanyant en independència.

Dos anys després Morley va publicar una segona part: “La llibreria encantada”.


Selecció de webs:

Christopher Morley al catàleg aladí
Recomanació a Youtube
Bloc-recomanació lectures

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!