Entrena la teva memòria 24/25

0

 Entrena la teva memòria (2024-2025)

Grup de reforç de la memòria.

A càrrec de Marian Pellicer. 
En col·laboració amb la Regidoria de Salut i Polítiques Socials.


Si tens interès en reforçar i entrenar la teva memòria, des de la biblioteca obrim dos grups quinzenal, els dimarts i dimecres a la tarda (17:00h-18:30h), per enfortir aquesta funció tan important a la nostra vida quotidiana.

Es requereix inscripció prèvia: 
A la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. 
93 769 03 86 b.calella.csp@diba.cat





Lliçons de Química

0

 

Dilluns 7 d’octubre a les 18:30 h, trobada del Club de Lectura Llibre Obert. Comentarem "Lliçons de química" de Bonnie Garmus.

Bonnie Garmus (Califòrnia, 1957) és una autora i antiga redactora nord-americana. Ha treballat com a redactora i directora creativa als EUA, ha viscut a Suïssa i Colòmbia, i actualment resideix al Regne Unit.

Lliçons de química: Elizabeth Zott és mare soltera i reticent estrella del programa de cuina de televisió més seguit dels Estats Units. L'enfocament inusual de l'Elizabeth per cuinar, combinar una cullerada d'àcid acètic amb una mica de clorur de sodi, és revolucionari. Tot i això, a mesura que el seu èxit augmenta ho fan també els seus enemics, perquè l'Elizabeth no només està ensenyant les dones a cuinar sinó també desafiant-les a alterar l'ordre establert.

Lliçons de química és una novel·la original que desentranya de manera intel·ligent i entretinguda l'espinosa qüestió de la igualtat de gènere i la necessitat de ser un mateix. 


Temporada d'Òpera 24/25

0

Com cada any, a l'octubre començarà la nova temporada de Trobades d'Òpera, a càrrec de Rosa Maria Carbonell. Inclou l'audició, emissió i comentari de fragments seleccionats. Les trobades són un divendres al mes, a les 18:30, a l'Auditori Can Saleta (C/ Sant Jaume 229)

Per apuntar-te, pots fer servir aquest formulari.



1a sessió: 18 d'octubre 18:30h

Matilde Di Shabran de Rossini

Comencem amb l’alegria d’una òpera semiseria de Gioacchino Rossini, Matilde di Shabran. Una òpera poc coneguda, que va ser estrenada l’any 1821 al Teatro Apollo de Roma i que  va ser dirigida pel violinista Niccolò Paganini. Una autèntica delícia que reuneix tots els ingredients propis de l’estil exuberant rossinià: cant bufo, trama entremaliada i alegre i final feliç.


2a sessió: 29 de novembre 18:30h

Un ballo in maschera de Giuseppe Verdi

Inspirada en l’assassinat del rei Gustau III de Suècia en un ball de disfresses, és una de les operes que més problemes va tenir amb la censura, doncs no es podia permetre, entre moltes altres coses, que una obra de teatre inclogués un regicidi. Verdi va haver de canviar llocs, els personatges i situacions, però el resultat final va ser una obra d’una perfecció total, amb números musicals de gran bellesa. Es va estrenar la Teatro Apollo de Roma l’any 1859


3a sessió: 31 de gener 18:30h

Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti

Sens dubte l’òpera Lucia di Lammermoor del compositor  Gaetano Donizetti és una de les estrelles i paradigma del Bel canto. Es va estrenar al Teatro San Carlos de Nàpols el 1835. Basada en una novel·la de Sir Walter Scott, retrata plenament l’atmosfera romàntica de la història i destaca per las seva famosa ària de la bogeria, una ària conegudíssima i de gran dificultat per la soprano que dura més de 10 minuts. 


4a sessió: 28 de febrer 18:30h

Vida i obra de Leonard Bernstein

Aproximació a l’obra i vida del genial music Leonard Bernstein, un dels grans directors musicals del segle XX. Home polèmic i molt polifacètic i de gran personalitat, va destacar per les seves peculiars i viscudes direccions musicals. Alguns dels seus musicals més destacats són West Side Story, On the Town i l’òpereta Candide. Va dirigir moltes orquestres, com la del Tel Aviv, la Filharmònica de Viena i la Filharmònica de Nova York, i l’any 1989 va dirigir la Simfonia número 9 de Beethoven al Berlín Est, en commemoració de la caiguda del mur de Berlín.


5a sessió: 28 de març 18:30h

Giovanna D’Arco de Giuseppe Verdi

Giovanna d’Arco és la setena òpera de Verdi i consta d’un  pròleg i tres actes. El llibret és de  Temistocle Solera i està basat en el drama de Schiller  Die Jungfrau von Orleans.. S’estrenà al Teatro de la Scala de Milà l’any 1845. L’argument no es gaire fidedigne  amb la realitat històrica. Tot i no ser una obra gaire coneguda, algunes de les seves peces es van convertir en tot un èxit pels organistes italians del segle XX. També s’ha de destacar una de les excel·lents s escenes entre pare i filla.


6a sessió: 25 d'abril 18:30h

Faust de Charles Gounod 

Òpera en cinc actes de Charles Gounod, amb llibret de Michel Carré i Jules Barbier, basada en part en el Faust de Goethe.  A Alemanya, encara que es consideri que la partitura era  molt bella, es considerava que només reflecteix una part de la historia, motiu pel qual s’anuncia amb el títol de Margarithe.  Es va estrenar al Théatre Lyrique de París l’any 1.859 i l'èxit va ser espectacular. En cent anys es va programar tres mil representacions.


7a sessió: 30 de Maig 18:30h

Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea

Història basada en fets reals que relata la vida de l’actriu francesa Adriana Lecouvreur.

Adriana va morir molt jove, als 38 anys. Sembla ser que va morir enverinada per la princesa de Bouillon, ja que les dues dones estaven enamorades del mateix home, el mariscal Maurici de Saxònia i la gelosia de la princesa van desencadenar la tragèdia.

La seva mort i la negativa de l’església a donar-li un enterrament cristià va commoure la societat de l’època. El seu amic Molière li va escriure un llarg i emotiu poema. Desconeixem fins on arriba la llegenda, però el que sí es pot afirmar és que Adriana Lecouvreur és una de les òperes més belles del compositor i on la musica inspiradíssima és plena d’exquisides i captivadores melodies.