Els convidats

0


Emili Teixidor (Roda de Ter, 1932 – Barcelona, 2012) fou un escriptor i pedagog. Premi Nacional de Literatura i Premio Nacional de Literatura de Literatura infantil y juvenil. Guardonat també, entre altres premis literaris, amb la Creu de Sant Jordi.

Emili Teixidor compaginà, a partir dels setanta, la seva tasca com a docent amb la seva participació en revistes infantils com Cavall Fort, Tretzevents i Oriflama. I també col·laborà en diaris i revistes. Més endavant també va escriure guions per a ràdio, televisió i cinema i adaptacions teatrals.

Inicià la seva producció literària amb les novel·les infantils i juvenils, entre les que sobresurten L'ocell de foc i la sèrie de novel·les de la formiga Piga. Pel que fa a la narrativa per al públic adult, és la novel·la Pa negre (2003) la que més reconeixement de crítica i públic ha obtingut. Aquesta novel·la va ser adaptada al cinema per Agustí Villaronga.
Les seves obres, traduïdes al castellà, el francès, o l'italià entre altres idiomes, solen estar ambientades a la comarca d'Osona, lloc on l'autor passà la seva infantesa, i se centren en temes referents a la situació social del moment, tals com la Guerra Civil Espanyola i la postguerra.


"Són les figures que menen i aixopluguen les històries petites que condueixen a la història gran. Els pobles tenen una memòria, més llarga i més fonda que la història oficial"

Els convidats torna al temps i als llocs de Pa negre, i que abans ja s'havien explorat a Retrat d'un assassí d'ocells, l'ambient opressiu i callat de la postguerra. Aquell feixisme quotidià, allunyat de les proclames i les desfilades, aquell egoisme arrelat amb enveges i represalies. 
La novel·la és una composició coral amb un reguitzell de personatges oprimits per desitjos i frustracions. Un compendi de l'obra de Teixidor, nous matisos, noves mirades a una realitat que l'autor va viure i que el marcà per vida i que impregna tota la seva obra literària.




Selecció de webs
Emili Teixidor a la Viquipèdia
Emili Teixidor parla de "Els convidats" a Els Matins amb Josep Cuní (TV3)
Emili Teixidor convidat al programa Alexandria amb Màrius Serra (TV3)

Tertúlia sobre Emili Teixidor a Els matins de Tv3 (20-06-2012)
David Castillo i Enric Masllorens parlen sobre Emili Teixidor a L'entrevista 3/24 (20-06-2012)


Programa Mil paraules 
(un micro espai de recomenacions literària a càrrec d'Emili Teixidor)
Emili Teixidor entrevistat per Terenci Moix al programa "Terenci a la fresca"


Tràiler de la pel·lícula Pa negre



Vols participar en el club de lectura? Vols comentar les lectures proposades amb altres lectors i lectores? Inscriu-te al club formulari d'inscripció.

Presentació literària "Economia en el canvi climàtic" de Joan Vila

0

Presentació del llibre: "Economia en el canvi climàtic, full de ruta cap a la societat frugal" de Joan Vila.

En col·laboració amb la llibreria La Llopa.

Quan: 2 de juliol, a les 18 h.
On: al pati de la biblioteca (entrada per c/Església)
Retransmissió en directe via Facebook i en diferit al canal youtube de la biblioteca.

Aforament limitat. Cal inscripció prèvia. Accedeix al formulari d'inscripció.



Joan Vila Simon (Sarrià de Ter, 1954) és enginyer, empresari, professor i articulista català. Titulat en Enginyeria Industrial per l'Escola de Terrassa i en Enginyeria del Paper per l'Escola de Grenoble, ha estat professor del màster en tecnologia paperera i de l'assignatura "L'energia de demà" a la Universitat de Girona. Des de l'any 2005 escriu una columna setmanal a Diari de Girona sobre economia empresarial i energia. També ha publicat llibres de divulgació i apareix regularment a diversos mitjans de comunicació (televisió i premsa escrita), especialment en debats relacionats amb el món de l'energia i l'empresa.


Sinopsis (Icaria Editorial):
El llibre pretén ajudar el lector a comprendre els camins per resoldre la crisi climàtica que pateix la Terra. Lluny de basar-se només en els canvis tecnològics, passa revista als problemes econòmics que fan que la tecnologia no sigui capaç de frenar ella sola l'augment de concentració de CO2 i altres gasos causants de l'escalfament del planeta.

Algunes de les propostes que hi figuren són estrictament econòmiques i fiscals, com taxar les matèries primeres i despenalitzar el valor afegit, altres són financeres, com reduir el crèdit al consum. El llibre posa èmfasi en la necessitat de canvis conductuals de la societat, ajustar el consum a les necessitats de la ciutadania i no fer ús d'excessos de materials ni de serveis. Finalment, proposa solucions per a Catalunya a mig termini, i quin ha de ser l'escenari per a l'objectiu final el 2050, quan l'economia estigui completament descarbonitzada.




Aquesta presentació forma part del cicle "reptes del món actual"