Contes de nit i fosca

0

Hora del Conte

Diuen que a la nit, quan la llum ja és fosca, apareixen esquelets, llops i alguna bruixa. Si veniu a la vora del foc, direm encanteris i misteris. I quan ja hi siguem tots, explicarem coses de monstres i contes de por.

Per a infants a partir de 4 anys.

A càrrec de Judith Navarro.


Dimecres 18/09/2024 a les 18:00h



Entrena la teva memòria 24/25

0

 Entrena la teva memòria (2024-2025)

Grup de reforç de la memòria.

A càrrec de Marian Pellicer. 
En col·laboració amb la Regidoria de Salut i Polítiques Socials.


Si tens interès en reforçar i entrenar la teva memòria, des de la biblioteca obrim dos grups quinzenal, els dimarts i dimecres a la tarda (17:00h-18:30h), per enfortir aquesta funció tan important a la nostra vida quotidiana.

Es requereix inscripció prèvia: 
A la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. 
93 769 03 86 b.calella.csp@diba.cat





Lliçons de Química

0

 

Dilluns 7 d’octubre a les 18:30 h, trobada del Club de Lectura Llibre Obert. Comentarem "Lliçons de química" de Bonnie Garmus.

Bonnie Garmus (Califòrnia, 1957) és una autora i antiga redactora nord-americana. Ha treballat com a redactora i directora creativa als EUA, ha viscut a Suïssa i Colòmbia, i actualment resideix al Regne Unit.

Lliçons de química: Elizabeth Zott és mare soltera i reticent estrella del programa de cuina de televisió més seguit dels Estats Units. L'enfocament inusual de l'Elizabeth per cuinar, combinar una cullerada d'àcid acètic amb una mica de clorur de sodi, és revolucionari. Tot i això, a mesura que el seu èxit augmenta ho fan també els seus enemics, perquè l'Elizabeth no només està ensenyant les dones a cuinar sinó també desafiant-les a alterar l'ordre establert.

Lliçons de química és una novel·la original que desentranya de manera intel·ligent i entretinguda l'espinosa qüestió de la igualtat de gènere i la necessitat de ser un mateix. 


Temporada d'Òpera 24/25

0

Com cada any, a l'octubre començarà la nova temporada de Trobades d'Òpera, a càrrec de Rosa Maria Carbonell. Inclou l'audició, emissió i comentari de fragments seleccionats. Les trobades són un divendres al mes, a les 18:30, a l'Auditori Can Saleta (C/ Sant Jaume 229)

Per apuntar-te, pots fer servir aquest formulari.



1a sessió: 18 d'octubre 18:30h

Matilde Di Shabran de Rossini

Comencem amb l’alegria d’una òpera semiseria de Gioacchino Rossini, Matilde di Shabran. Una òpera poc coneguda, que va ser estrenada l’any 1821 al Teatro Apollo de Roma i que  va ser dirigida pel violinista Niccolò Paganini. Una autèntica delícia que reuneix tots els ingredients propis de l’estil exuberant rossinià: cant bufo, trama entremaliada i alegre i final feliç.


2a sessió: 29 de novembre 18:30h

Un ballo in maschera de Giuseppe Verdi

Inspirada en l’assassinat del rei Gustau III de Suècia en un ball de disfresses, és una de les operes que més problemes va tenir amb la censura, doncs no es podia permetre, entre moltes altres coses, que una obra de teatre inclogués un regicidi. Verdi va haver de canviar llocs, els personatges i situacions, però el resultat final va ser una obra d’una perfecció total, amb números musicals de gran bellesa. Es va estrenar la Teatro Apollo de Roma l’any 1859


3a sessió: 31 de gener 18:30h

Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti

Sens dubte l’òpera Lucia di Lammermoor del compositor  Gaetano Donizetti és una de les estrelles i paradigma del Bel canto. Es va estrenar al Teatro San Carlos de Nàpols el 1835. Basada en una novel·la de Sir Walter Scott, retrata plenament l’atmosfera romàntica de la història i destaca per las seva famosa ària de la bogeria, una ària conegudíssima i de gran dificultat per la soprano que dura més de 10 minuts. 


4a sessió: 28 de febrer 18:30h

Vida i obra de Leonard Bernstein

Aproximació a l’obra i vida del genial music Leonard Bernstein, un dels grans directors musicals del segle XX. Home polèmic i molt polifacètic i de gran personalitat, va destacar per les seves peculiars i viscudes direccions musicals. Alguns dels seus musicals més destacats són West Side Story, On the Town i l’òpereta Candide. Va dirigir moltes orquestres, com la del Tel Aviv, la Filharmònica de Viena i la Filharmònica de Nova York, i l’any 1989 va dirigir la Simfonia número 9 de Beethoven al Berlín Est, en commemoració de la caiguda del mur de Berlín.


5a sessió: 28 de març 18:30h

Giovanna D’Arco de Giuseppe Verdi

Giovanna d’Arco és la setena òpera de Verdi i consta d’un  pròleg i tres actes. El llibret és de  Temistocle Solera i està basat en el drama de Schiller  Die Jungfrau von Orleans.. S’estrenà al Teatro de la Scala de Milà l’any 1845. L’argument no es gaire fidedigne  amb la realitat històrica. Tot i no ser una obra gaire coneguda, algunes de les seves peces es van convertir en tot un èxit pels organistes italians del segle XX. També s’ha de destacar una de les excel·lents s escenes entre pare i filla.


6a sessió: 25 d'abril 18:30h

Faust de Charles Gounod 

Òpera en cinc actes de Charles Gounod, amb llibret de Michel Carré i Jules Barbier, basada en part en el Faust de Goethe.  A Alemanya, encara que es consideri que la partitura era  molt bella, es considerava que només reflecteix una part de la historia, motiu pel qual s’anuncia amb el títol de Margarithe.  Es va estrenar al Théatre Lyrique de París l’any 1.859 i l'èxit va ser espectacular. En cent anys es va programar tres mil representacions.


7a sessió: 30 de Maig 18:30h

Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea

Història basada en fets reals que relata la vida de l’actriu francesa Adriana Lecouvreur.

Adriana va morir molt jove, als 38 anys. Sembla ser que va morir enverinada per la princesa de Bouillon, ja que les dues dones estaven enamorades del mateix home, el mariscal Maurici de Saxònia i la gelosia de la princesa van desencadenar la tragèdia.

La seva mort i la negativa de l’església a donar-li un enterrament cristià va commoure la societat de l’època. El seu amic Molière li va escriure un llarg i emotiu poema. Desconeixem fins on arriba la llegenda, però el que sí es pot afirmar és que Adriana Lecouvreur és una de les òperes més belles del compositor i on la musica inspiradíssima és plena d’exquisides i captivadores melodies.


Calendari Club de lectura Tardes de tertúlia (2024-2025)

0

Calendari del club de lectura Tardes de tertúlia (2024/2025) a càrrec de Mercè Pujadas. Adreçat a adults. Trobades mensuals (un dilluns al mes, a les 18:30h).


Vine a compartir lectures!


 21 d'octubre: La família, de Sara Mesa

18 de novembre: El jardí de Finzi-Contini, de Giorgio Bassani

16 de desembre: Les lleialtats, de Delphine de Vigan

20 de gener: Fut, de Jim Dodge

17 de febrer: La promesa, de Damon Galgut

17 de març: Madame de Treymes, d'Edith Wharton

28 d'abril: La mecànica de l'aigua, de Silvana Vogt

19 de maig: Flors per a l'Algernon, de Daniel Keyes

9 de juny: Les nostres mares, de Gemma Ruiz Palà




Contes Contats

0

Hora del conte "Contes contats"

A càrreg d'Ulldistret

Dimecres 28 d'agost, a les 18:00h

Edat recomanada: +4 anys




Sessió de contes on es versionen i s'actualitzen alguns contes populars clàssics com La rateta, en Patufet, Els tres porquets o L'arbre feliç.

Club de lectura Llibre Obert (Calendari 2024/2025)

0

Calendari del club de lectura Llibre Obert (2024/2025) a càrrec de Lluís Barri. Trobades mensuals (el primer dilluns de cada mes).



 2 de setembre: L'escuma, de Helena Guilera

7 d'octubre: Lliçons de química, de Bonnie Garmus

4 de novembre: Tòquio, estació de Ueno, de Yu Miri

2 de desembre: Orlando, de Virginia Woolf

13 de gener: El Cartògraf d'absències, de Mia Couto

3 de febrer: La Madre de Frankenstein, d'Almudena Grandes

3 de març: Ignot, de Manuel Baixauli

7 d'abril: Gent normal, de Sally Rooney

5 de maig: L'home que tot ho veia, de Deborah Levy

2 de juny: París no se acaba nunca, d'Enrique Vila-Matas




Agua Sucia

0

Divendres 30 d'agost a les 18:30 
Agua sucia, de Verónica Gallo
Presentació en col·laboració amb la llibreria La Llopa.

Presentació a la biblioteca de Agua Sucia, una novel·la de Verónica Gallo, sobre la violència obstètrica (violència i injustícies durant el part). Ambientada en el Londres actual i inspirada amb experiències reals, el llibre ofereix un testimoni desgarrador d'aquestes experiències moltes vegades silenciades.




L'escuma

0

 


Helena Guilera Recorder (Barcelona, 1993) va estudiar interpretació de piano al Conservatori del Liceu i teoria de la literatura a la Universitat de Barcelona. Ha treballat d'agent literària al Regne Unit i actualment fa d'editora. Ha publicat relats a les revistes Branca i Sol Ixent, i ha col·laborat a la revista Visat del PEN Català. L'escuma és la seva primera novel·la.

A L'escuma s’hi trenen vivències relacionades amb el delicat tema de les malalties mentals que l’autora ha pautat amb conceptes del món de la física i també del món de la música. Així, la Lucía és una astrofísica especialitzada en forats negres que imparteix classes a la universitat i mira de superar la mort del seu company, en Sergi, que patia un desordre bipolar. En Juli, en canvi, té la malaltia d’Alzheimer de manera que el seu deteriorament cognitiu suposa que vagi oblidant les notes musicals que sempre l’han acompanyat per tocar el violoncel.

En aquesta obra tan literària com musical i delicada, Helena Guilera ens ofereix una història coral sobre els cossos i l'amor. Un text que relata com som de pròxims a les forces de l'Univers, tot sovint sense saber-ho, explicant-nos com aquestes ens poden arribar a definir, tot i que les considerem llunyanes i inabastables.


Selecció de webs:

Entrevista a Helena Guilera: Els experts 3.cat

Assaig d'una conversa entre Helena Guilera i Eloy Fernández Porta: Sento Veus (nuvol.com)


Hora del conte per adults: Els Culdolla

0

Jordina Biosca, narradora i actriu, ens donarà la seva versió per a públic adult del clàssic de Roald Dahl, Els Culdolla, en un espectacle imprevisible, políticament incorrecte, i no apte per a cardíacs. Per riure com nens amb contingut d'allò més adult.

Dia i hora: Dimecres 21 d'agost, a les 21:00h



Suma't al voluntariat lector - LECXIT

0

LECXIT, de la Fundació Bofill, és una programa amb l'objectiu de millorar la comprensió lectora dels infants i que acabin l'etapa educativa de primària amb un nivell lector que els asseguri el seu desenvolupament educatiu i social.

La peça clau de LECXIT són els voluntaris, que comparteixen amb una infant (de quart, cinquè, o sisè de primària) una hora a la setmana durant les tardes de tot el curs escolar.

A la biblioteca de Calella ja tenim experiència amb aquest programa, i tal i com hem fet altres cursos, durant el 2024-2025 es tornarà a fer. Si t'interessa ser voluntari, et pots posar en contacte amb nosaltres.

Més informació: 

https://lecxit.cat/

https://lecxit.cat/faq/




Exposició El Món de Schulz

0

Del 30 de juliol al 31 d'agost podràs trobar a la biblioteca de Calella l'exposició itinerant El Món de Schulz, que vol commemorar el centenari del naixement de Charles Schulz, creador de la tira còmica Peanuts (literalment, cacauets, encara que es podria traduir com nimietats.) D'aquesta tira sorgiren personatges que han esdevingut icones populars que tothom reconeix, com Charlie Brown i el seu imaginatiu gos Snoopy.



Charles Monroe Schulz, ( Minneapolis, 26 de novembre de 1922 - Santa Rosa 12 de febrer de 2000) va escriure i dibuixar diàriament la tira còmica Peanuts durant gairebé 50 anys (17.897 tires publicades), amb només unes petites vacances quan va complir els 75 anys. 

Durant el seu pic de popularitat, Peanuts (o Charlie Brown, com és més conegut en altres països) va aparèixer en 2600 diaris de 75 països, traduïda en 21 idiomes. Sumant-li l'imperi de merchandising que seguí la popularitat de la tira còmica, s'ha calculat que Schulz va arribar a guanyar uns 30-40 milions de dòlars l'any.1

Encara que els protagonistes de la tira còmica fossin nens, ni el seu públic ni els temes que tractava, encara que sempre amb humor, eren necessàriament infantils. Angoixes i temors, des d'infantils i escolars fins als més existencials i propis del món adult, foren un tema habitual, sent moltes vegades el pobre i tímid Charlie el focus de l'acudit.

Podeu trobar els plafons de l'exposició a la planta baixa de la biblioteca, del 30 de juliol al 31 d'agost. I per més informació i per saber quines obres de Schulz (o sobre ell) hi ha a la Xarxa de Biblioteques, cliqueu els links següents. 

Llibres de Charles Schulz (Catàleg Aladí)

Schulz, Carlitos y Snoopy (biografia de Charles N. Schulz)

Prestatge Virtual sobre Charles Schulz (Biblioteca Virtual)

Exposició El Món de Schulz 

20 cosas que no sabías sobre el padre de Snoopy (via Revista GQ)

----------------------

1. Charles M. Schulz, `Peanuts' Creator, Dies at 77, NY Times, 14 de febrer, 2000

Petites històries de Calella (projecció de l'Any Oliver)

0

Calella celebra aquest 2024 els 100 anys del naixement del pintor calellenc postimpressionista Francesc Oliver Fradera. En el marc d'aquestes celebracions, es projectaran al pati de la Bibliteca de Calella vàries pel·lícules i curts dedicats al pintor.


Pintura al descobert (anys 70) - Domènec Mir

Dia de Vacances (1973) - Manual Mas

Com unes ales de gavina (2004) - Foto-Film Calella amb Abert Arcas i Queralt Botey

Festes de primavera 1974 - Foto-Film Calella (Calella festiva 50 anys enrera)


Horari i lloc: Al pati de la biblioteca, dijous 8 d'agost 2024, a les 21:00 h


Contes jugats

0

Hora del conte "Contes jugats"

A càrreg d'Ulldistret

Dimecres 17 de juliol, a les 18:00h















Un recull de contes inventats (o adaptats) molt interactiu i jugats, on els contes són històries conduïdes com un joc teatral, on tothom participa, nens i pares. 




Els llibres dels nostres Clubs de Lectura 2023-2024

0

 

Tant si ets un veterà dels Clubs de Lectura com si és la primera vegada que has sentit a parlar d'aquests llibres, aquest estiu et recomanem els llibres que s'han llegit durant els nostres Clubs de Lectura 2023-2024. Els tenim tots!


Entre el Llibre Obert i les Tardes de Tertúlia, s'han llegit 19 llibres. A continuació podràs accedir als enllaços al blog on trobaràs més informació de cada un d'ells (pots clicar a la imatge per accedir-hi).

Llibres del club Tardes de tertúlia



Llibres de Llibre Obert:
















































Estiu

0



Estiu comença així:
Tothom deia: I?
Com a i què? Com a arronsament d'espatlles o i què vols que hi faci? O m'importa un rave o de fet hi estic d'acord, em sembla bé.
D'acord, no tothom ho deia.


Estiu, la quarta part de la tetralogia de les estacions (Tardor-Hivern-Primavera-Estiu) que es poden llegir per separat o conjuntament.

Ali Smith, Inverness, 1962 és una de les més brillants escriptores de l'actualitat. Per la seva originalitat i per explicar-nos la realitat que ens envolta d'una forma entenedora, interessant i enriquidora.

Obra de Ali Smith al catàleg Aladí 

Altres recursos:
A la darrera visita de la Ali Smith al CCCB vam parlar d’Estiu i li van fer una entrevista sobre el llibre

Un interessant article al núvol con es parla del Quartet estacional, en el que està inclòs Estiu.

Una entrevista escrita al Babelia de El País.


Templo de Melkart: Lixus, Gadir, rumbo Alejandría

0

 Divendres 7 de juny a les 18:00 h.

Templo de Melkart: Lixus, Gadir, rumbo Alejandría

de l'autor Eduard Arce i Llupià

Presentació en col·laboració amb la llibreria La Llopa.


Obra de relats ambientada al Cadis fenici, que recrea aquesta civilització oriental basada en el comerç, on el seu protagonista lluitarà per conservar les antigues tradicions fenícies de l'extinció.

Exposició: Parlem Picasso

0

Parlem Picasso

Exposició per descobrir els lligams de l'artista amb Catalunya.

Del 28 de maig al 23 de juny de 2024


Parlem Picasso és una iniciativa del Museu Picasso per commemorar, ara fa un any, el 60è aniversari de la inauguració del Museu a Barcelona i el 50è aniversari de la mort de l’artista. Aquesta mostra fa un recorregut amb textos i imatges per la relació entre l’artista malagueny i Barcelona, així com amb Horta de Sant Joan, Gósol i Cadaqués. 

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Museu Picasso. 2023
                                                Gerència de Biblioteques




Moments de flors

0

Calella celebra aquest cap de setmana del 25 i 26 de maig Moments de flors, un esdeveniment que convertirà la ciutat en un gran jardí florit amb fins a 20 espais decorats amb flors ornamentals. 

Vine a visitar la façana de la biblioteca i l'exposició ben primaveral que hem preparat.

La papallona i les flors  són obra de l'Associació Calella Artesana de Calella

Pots descarregar el programa de Moments de flors AQUI

Contes amb olor de cel blau

0

Hora del conte per a nadons, de 0 a 3 anys. 
"Contes amb olor de cel blau"
A càrrec de Sherezade Bardaji
Dimecres 22 de maig a les 18:00


És un primer contacte amb la paraula, amb l’oralitat, un passeig pels núvols a través dels sentits: contes, sons, olors i carícies.
Un espai on aturar el temps.

Espectacle de contes, llum i ombres.