La dona que va decidir no sortir del llit durant un any

0

 

 

Mai has pensat a deixar-ho tot i tornar-te’n al llit? Aquest pensament el va fer un bon dia  l’Eva i el va dur a terme religiosament durant tot un any.

El dia que els seus fills bessons marxen a la universitat la protagonista es fica al llit en ple dia. Ni està malalta, ni cansada, ni té una aventura. Senzillament, ha decidit dir-ne prou. Aquest és el punt de partida d’una novel·la narrada amb un to d’humor agredolç, farcida de situacions d’allò més excèntriques.

Hi desfilen diversos personatges ben peculiars: els fills egoistes, el marit infidel, la mare que es queixa per tot, la sogra setciències o la companya de residència que procura treure profit de l’entorn. Cap d’ells sap quant  temps durarà la nova situació forçada per l’Eva.  Però a amics i familiars els queda clar que ella ja no és la dona que ho fa tot i s’ha oblidat de si mateixa i que, mentre duri el seu descans, seran els altres qui n’hauran de tenir cura.

Una crítica contra la societat actual que no valora la tasca de la dona que es dedica a la família, no sent empatia per la gent del voltant, es mostra superficial, adora falsos ídols, menteix a les xarxes socials, practica el consumisme i segueix les modes.



Sue Townsend (1946-2014). Columnista, periodista, guionista i escriptora britànica. Col·laborà en diaris com The Observer, The Sunday Times i The Daily Mail.

Autora de la saga del personatge d’Adrian Mole,  que va esdevenir un clàssic de la literatura juvenil britànica,  va escriure un total de set volums dels diaris d’aquest adolescent. Les seves aventures tenen lloc a Anglaterra, des de l’època de la primera ministra Margaret Thatcher fins a la de l’executiu del laborista Tony Blair. Townsend reconeix que, en molts aspectes, el seu protagonista reflecteix les seves pròpies experiències. Aquests llibres apleguen la crítica social de l’escriptora amb la divertida visió de les coses característica de Mole. La saga ha estat traduïda a 48 idiomes i d’ella se n’han venut més de 10 milions de còpies. Ha estat adaptada a la ràdio, la televisió i el teatre.

A part, va escriure altres cinc novel·les i nombroses peces teatrals. En destaquen: La Reina y yo (1992), Niños fantasmas (1997) i La Mujer que vivió un año en la cama (2012).

El 1980 li fou diagnosticada una diabetis a conseqüència de la qual va perdre la visió. El 2009 es va sotmetre a un trasplantament de ronyó i el 2012 va patir una apoplexia. Casada i amb quatre fills, va néixer a la ciutat anglesa de Leicester i fou allí on va situar les seves obres més famoses.


Article a El País 
Article blog Lecturalia

Obres de Sue Townsend al Catàleg Aladí
Sue Townsend a la wikipèdia


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!