Grup de conversa en anglès

0

Vols practicar l'anglès d'una forma distesa i continuada? 
Tens les nocions teòriques, però et ve de gust trobar un espai on conversar en aquest idioma? 
Ja estan obertes les inscripcions al nou grup de conversa en anglès!


A partir del mes d'octubre iniciem una nova proposta formativa des de la biblioteca: Trobades quinzenals de conversa en anglès. 
Les places són limitades i es requereix inscripció prèvia.

Les dates de les trobades són els dimarts (de 18:30 a 19:30) a la biblioteca Can Salvador de la Plaça.

  

Els ulls grocs dels cocodrils

0

Aquesta novel·la té lloc a París, però ens trobem amb un cocodril. Aquesta novel·la parla dels homes. I de les dones. Les dones que som, les que voldríem haver estat, les que serem i aquelles que segurament un dia siguem. Aquesta novel·la és la història d'una mentida. Però també és una història d'amor, d'amistat, de traïció, d'ambició, de somnis. Aquesta novel·la està plena d'alegries i llàgrimes. Aquesta novel·la és com la vida mateixa.
Va ser portada al cinema a l’any 2014 (Tràiler)



Katherine Pancol va néixer a Casablanca, el Marroc, i quan tenia cinc anys es va traslladar a viure a França. Periodista de professió, va escriure la seva primera novel·la quan un editor l’hi va demanar. I l’èxit li va arribar de seguida. Ha viscut arreu del món, ha fet cursos d’escriptura creativa i és autora de moltes novel·les, entre les quals destaquen la trilogia Els ulls grocs dels cocodrils, El vals lent de les tortugues i Els esquirols de Central Park estan tristos els dilluns, que han tingut un èxit mundial aclaparador.

Els ulls grocs dels cocodrils a biblioteques.

Canadà

0




"Primer, parlaré del robatori que van cometre els nostres pares. Després, dels assassinats que van tenir lloc més tard". Així comença Canadà, novel·la de l'escriptor americà Richard Ford.

La novel·la tracta diferents temes com sobreviure a un fet que condicionarà la nostra existència i com sortir reforçats en l'intent, la desestructuració familiar i la manera que, a poc a poc, es va forjant la nostra personalitat a través de les nostres pròpies experiències.

En Richard Ford trobem un estil d'escriptura elegant, serè, pausat, sense massa artificis. La seva senzilla i minuciosa descripció ens transporta al Canadà més solitari i nostàlgic on els personatges de la novel·la intenten sobreviure a la rudesa i desolació del paisatge; gaudint del gust pel detall, propi de l'estil narratiu americà.

Canadà és una novel·la fascinant, intensa i absorbent, una novel·la exemplar a tots els nivells. Res no hi és perquè sí, tot forma part del trencaclosques gegant que és la novel·la.


Selecció de webs
Richard Ford - Nuvol.com
Biografia a la Biblioteca virtual
Recomanació a la Biblioteca virtual
Richard Ford a la Viquipèdia 
Entrevista a Richard Ford a "El Pais Cultura"
Entrevista a Richard Ford "Página 2


NEC21 "Contes de colors", Vivim del cuentu

0


"Contes de colors" a càrrec de Vivim del cuentu, rondallaires.  
Divendres 27 d’agost a les 21 hores.
Entrada gratuïta. 
Aforament limitat. 

Encara que et pugui semblar mentida, hi ha contes vermells, contes més aviat verds, contes d’un color groguenc i altres d’un intens porpra, alguns amb un toc taronja, i fins blaus com el cel. Tots amaguen històries que et faran viatjar, emocionar, patir, riure i sobretot gaudir d’aquesta sessió de contes ben plena de colors. 






Consulta el programa complet del NEC21

El Silenci dels claustres

0

 Un frare del monestir de Poblet, expert en art, mor assassinat mentre treballa en la restauració d'un cos incorrupte exposat a la capella d'un convent de monges a Barcelona. El més sorprenent és la desaparició del cos exhibit. Després del desconcert que provoca aquest presumpte acte d'un fanàtic religiós, la inspectora de policia Petra Delicado i el seu ajudant Fermín Garzón es documenten sobre uns fets històrics que els resulten força llunyans. La investigació discorre aleshores la via incerta marcada pels obscurs ecos de la Setmana Tràgica del 1909, amb la ira desfermada contra els interessos de l'Església, i la trajectòria de la poderosa família benefactora del convent. Sorpresa rere sorpresa fins a la impactant resolució del cas, aquesta incursió de la Petra Delicado en els dominis del silenci ens indueix a pensar en el que passa al nostre voltant sense que puguem ni sospitar-ho.

Alicia Giménez Bartlett (Almansa, Albacete, 1951), doctora en literatura per la Universitat de Barcelona, ciutat on viu des del 1975, ha publicat, entre altres, les novel·les Una habitación ajena (premi Femenino Singular 1997) i Días de amor y engaños. Amb la sèrie que protagonitza la inspectora Petra Delicado, s'ha convertit en l'autora policíaca espanyola més llegida arreu del món. Els títols anteriors d'aquesta sèrie són Ritos de muerte (1996), Día de perros (1997), Mensajeros en la oscuridad (1999), Muertos de papel (2000), Serpientes en el paraíso (2002), Un barco cargado de arroz (2004) i Nido vacío (2007). L'autora ha estat guardonada recentment amb el prestigiós premi Raymond Chandler com a reconeixement al conjunt de la seva obra.

El Silenci dels claustres a biblioteques

La metamorfosi

0

La metamorfosi (en alemany original Die Verwandlung -La transformació-) és un relat de Franz Kafka publicat el 1915.


Narra com un dia Gregor Samsa es desperta convertit en una mena d'insecte. El seu primer pensament és que farà tard a la feina. La familia, que fins llavors era mantinguda economicament per Gregor, passa de l'horror inicial a un rebuig progressiu. Sols la seva germana Grete s'apiada un xic i procura alleujerir-li la situació. En el dies següents Gregor avergonyit i rebutjat opta per deixar-se morir de inanacció.

Un cop mort, la familia passa pàgina ben de pressa a aquella situació.



S'han fet múltiples interpretacions al relat, i cada lector en farà la seva. La més habitual es l'alegoria que l'autor Franz Kafka fa de com la societat aïlla i reclou mitjançant la indiferencia o el rebuig a un individu quan aquest deixa de ser útil.

La metamorfosi a les biblioteques
Franz Kafka a biblioteques

Les pereres fan la flor blanca

0

Els bessons Klaas i Kees i el seu germà petit Gerson juguen sovint a «Negre», un joc en què la regla principal consisteix a no obrir els ulls.

Un dia, en Gerson perd la visió en un accident de cotxe, i es veurà obligat a jugar a «Negre» la resta de la seva vida.

Serà capaç d’adaptar-se a la seva nova vida amb l’ajuda del seu gos? La vida també ha canviat considerablement per al seu pare i els seus germans. Però el que no canvia mai és la calidesa de la família. Gerbrand Bakker ens explica aquesta commovedora història a través de tres perspectives diferents, la dels bessons, la d’en Gerson i la del gos.


On trobar el llibre

Obra de Gerbrand Bakker

Video recomanació xarxa biblioteques

La Fontaine i les Faules

0

 


Aquest any celebrem el naixement de Jean de La Fontaine envoltats dels protagonistes de les seves faules. Històries on els animals prenen vida i tenen sentiments tan humans com tu o jo.


A la biblioteca us hem seleccionat una mostra de la seva obra. I al portal infantil Gènius hi trobareu narracions, jocs i un mun d'activitats.


La Rebel·lió dels animals

0

La Rebel·lió dels animals o La revolta dels animals (Rebelión en la granja, en castellà) i "Animal Farm" en l'anglès original, és un conte escrit per George Orwell. Publicat el 1945, la popularitat de l'obra esdevé cap als finals del anys 50.

L'obra és una alegoría satírica de la Revolució Russa i la seva posterior corrupció fins al règim dictatorial d'Stalin.



Un grup d'animals expulsen els humans de la granja on viuen i decideixen autogestionar-la. Els que prenen el poder s'aniquilien en una purga política i el líder guanyador, un porc anomenat Napoleó, esdevé un dictador per la resta d'animals traïnt també les regles de la utópica revolució.


Pel·licula de dibuixos animats
Pel·lícula amb animals

George Orwell a les biblioteques.

Sucre cremat

0

 L’ Antara va tenir una infantesa marcada per la inestabilitat, fruit de les decisions de la seva mare, la Tara, que va abandonar les comoditats d’una vida familiar per viure una vida inestable. En l’actualitat és una dona casada que es guanya la vida al món de l’art contemporani. Quan la mare comença a perdre el cap, la seva filla es veu obligada a fer-se’n càrrec i afloren tots els records d’una relació deteriorada pel desengany, la decepció i la traïció. A través dels records de la infantesa i les contínues desavinences del present, Doshi explora la relació ambivalent de les dues dones, però també penetra en els vincles del matrimoni i en les reflexions internes de la protagonista. La narrativa combina la visió innocent d’una nena que va perdent la fe en la seva mare amb la d’una dona adulta desbordada per la realitat. La feina introspectiva de la protagonista és d’una sinceritat punyent i les seves contradiccions es mostren descarnadament des de la primera frase de la novel·la: “Mentiria si digués que no he gaudit mai amb les desgràcies de la mare”. Tota una declaració d’intencions.


Avni Doshi
 (Nova Jersey, 1982), filla de pares indis, es va llicenciar en Història de l’Art a Nova York i va cursar un màster en la mateixa especialitat a Londres, abans d’instal·lar-se durant set anys a l’Índia, on va treballar com a conservadora en diverses galeries d’art. La seva primera novel·la, Sucre cremat, ha estat finalista del Premi Booker 2020 i s’ha traduït a més de vint-i-cinc llengües.

On pots trobar un exemplar


« Avni Doshi ha treballat durant set anys fins a posar el punt final a Sucre cremat, una opera prima que planteja el conflicte intern d’algú que ha de tenir cura d’una persona que no només no la va estimar sinó que la va utilitzar com a punching ball de totes i cadascuna de les seves frustracions i la va relegar als marges.», Anna Carreras

« Si bé el nucli central de Sucre cremat (Edicions de 1984) gira al voltant de les relacions de l’Antara amb la seva mare Tara, el relat d’Avni Doshi s’interna per molts altres camins, de les relacions de parella al concepte d’amor i les responsabilitats familiars; passant paper de l’home i la dona en una societat complexa com l’índia, reflexionant sobre la responsabilitat i la llibertat, sobre el pes del passat en el present», Ramon Moreno.


«La reconstrucció contínua de la memòria de la Tara ens recorda que el passat és una cosa que es pot modelar.» Marcos Robles


«Amb un argument contundent, el text és fluid i es centra en apropar-nos a la psicologia i relacions dels personatges sense perdre’s en carregoses descripcions del context físic i social en què es desenvolupa la història. Sí que hi ha referències a la cultura, religió i costums de l’Índia, però no en fa l’eix central. I el cert és que com a lector no he percebut cap distància cultural que m’hagi dificultat empatitzar i posar-me dins la pell del personatge. Per això, és impossible llegir el llibre sense sentir-nos trasbalsats i induïts a reflexionar sobre les nostres relacions com a pares/mares fills/filles i com a éssers socials.» Xevi Sardà.

El Fil invisible

0

La recerca d'un misteriós secret familiar que té els seus orígens a la segona guerra mundial.

La reconstrucció del veritable paper d'una científica del segle XX.



Un parell de dubtes existencials. Un guió sobre una científica excepcional. Una invitació familiar. Una estada estival a l’illa de Batz (Bretanya). Una besàvia desconeguda, un besoncle melancòlic i un oncle llibreter. Unes fotografies de la II Guerra Mundial. Una investigació sobre els orígens i la identitat.

Les diverses trames conflueixen en la figura de la Júlia, la protagonista de la novel·la. Una obra de ritme calmós sobre investigacions i recerques, que ens apropa a la figura de Rosalind Franklin (1920-1958), una de les científiques implicades en la descoberta de l’estructura de la doble hèlix de l’ADN (1953).

Amb El fil invisible Gemma Lienas ens brinda la història d’una dona que troba en el passat les respostes al seu futur. Una novel·la actual i amb doble trama que ha merescut el 38è Premi BBVA Sant Joan.

Gemma Lienas és una autora prolífica que escriu per a tots els públics.


On pots trobar un exemplar

Obra de la autora Gemma Lienas
Web oficial de l’autora
Gemma Lienas a la Wikipèdia
Gemma Lienas a “El Matí de Catalunya Ràdio” <10/09/2018>


Espectacle familiar "Un dia al mar"

0

Espectacle infantil musicat "Un dia al mar" a càrrec de Marta Arnaus. 

Dimecres 25 d’agost a les 18:30
Al pati de la biblioteca. 




Després d’una pluja d’estels, l’Ananda troba prop la seva barca, una petita estrella perduda que farà que els amics del mar s’ uneixin i naveguin mar endins, entre cançons i jocs, per ajudar a una nova amistat que brilla…

Marta Arnaus: Guió, interpretació i direcció
Jordi Bardella: Guitarra.   Òscar Igual: Acordió

Sinopsi extreta del web martaarnaus.wordpress.com






Exposició: Aloma de Mercè Rodoreda. 50 anys de la segona edició revisada de la novel·la

0


Exposició de petit format que commemora els 50 anys de la segona edició d’Aloma, l’única novel·la dels anys 30 que Mercè Rodoreda no va rebutjar. Explica l’obra dins de la producció de Rodoreda i en el seu context històric, cultural i literari general. I promoure’n la (re)lectura.




Organitzen: Fundació Mercè Rodoreda i Institut d’Estudis Catalans.
Entitats col·laboradores: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Servei de biblioteques i Ajuntament de Barcelona, Biblioteques de Barcelona.




La podeu visitar a la biblioteca de Calella fins el 23 d'agost.





Aloma de Mercè Rodoreda


Narra la relació dramàtica i inoblidable d’una dona jove i un home madur a la Barcelona d’abans de la Guerra Civil Espanyola. Mercè Rodoreda, la nostra autora més universal va escriure Aloma als anys 30 però la va refer magistralment dècades més tard en plena maduresa literària i ha estat referent de milers de lectors catalans.


La Nevada del cucut

0

Després del divorci dels seus pares, la Lali es trasllada a la Carena, el poble de la seva família paterna, buscant un canvi a la seva vida. Allà coneixerà la vida de la seva besàvia, la Tònia, una dona que, com ella, no pot viure sense escriure, tot i que ho ha de fer d’amagat. A través del manuscrit, la Lali se sentirà atrapada per la personalitat de la seva besàvia, una dona avançada a la seva època, que estimava secretament el seu cosí i que va viure en aquell poblet de muntanya sola i incompresa.


Qui és l’autora - La seva web:
On trobar el llibre:

Per saber-ne més:
Els companys de la biblioteca de Reus han elaborat aquest document

Club de lectura Llibre Obert

0

Ja fa més de deu anys que el club de lectura Llibre Obert es va iniciar. I avui continua en plena forma de la mà d'en Lluís Barri.
En aquests temps pandèmics on tots hem hagut de trobar-nos en la distància de la comunicació virtual i on la realitat eixordadora ens bombardeja constantment, la lectura continua com un bàlsam d'intimitat. Un bàlsam que gràcies als clubs de lectura permeten la posada en comú de les diverses visions d'una lectura compartida. Una oportunitat d'enriquir la lectura multiplicant-la amb les lectures dels companys i companyes. Un espai on participar, compatir, escoltar i aprendre, un espai que és, en definitiva, la biblioteca.

Per això, des de la biblioteca, us convidem a participar en aquest nou curs del club de lectura Llibre Obert, on trobareu autors i autores per descobrir i, sobretot, un espai per compartir bones estones enriquidores i plenes.

Per fer la vostra inscripció al curs 2021/2022, és necessari que ompliu el formulari. Accedir al formulari d'inscripció.

Un cop inscrits, ja podeu passar per la biblioteca i recollir el primer llibre.


Dates de les trobades i lectures de la temporada.



Color de llet

0

Es diu Mary, té els cabells de color de llet i una cama esguerrada. A casa seva, a l’Anglaterra rural del 1830, treballa de sol a sol al costat de la mare i les seves tres germanes. S’estima molt l’avi i viu sotmesa al pare, com la resta de la família. Amb només catorze anys, ha de deixar la granja per anar a servir a casa del vicari. No s’imagina com està a punt de canviar-li la vida. 


Color de llet s’ha traduït a nombrosos països. A França va ser finalista del premi Femina i va guanyar el premi de la Union Interalliée (2015). A Espanya ha estat guardonada amb el premi Libro del Año pel Gremio de Libreros de Madrid. 

Nell Leyshon 

Nascuda a Glastonbury (Anglaterra) el 1962, és novel·lista i dramaturga, i ha rebut nombrosos premis. La seva primera novel·la, Black Dirt (2004), va ser candidata a l’Orange Prize for Fiction i va ser finalista del Commonwealth Book Prize. Habitualment alterna prosa, teatre i guions per a la ràdio.

“Color de llet és una novel·la molt més fosca que la claredat del seu títol ens pot indicar. Una novel·la on la protagonista anirà perdent la seva innocència fins a conduir-nos a un final sorprenent.” 

L’illa dels llibres 

“Val molt la pena llegir Color de llet, amb una protagonista que aprèn a llegir i a escriure als 14 anys. I és capaç d’explicar als 15, amb una clarividència esfereïdora, amb una acceptació filla de segles d’opressió, en el moment decisiu de la seva vida, què li ha passat.” 

Lluís-A Baulenas 

“Asistimos al aprendizaje en primera persona de una niña humilde que arrastra la eterna condena de haber nacido mujer, y encima coja. Una angustia que pone los pelos de punta incluso hoy, pero Mary –eme, a, erre, i griega– es una chica fuerte, es una mujer que puede con todo. (...) Pero como la vida finalmente se impone y los actos son los que determinan el destino de los hombres, Mary tendrá que lidiar tan duro como pueda para subsistir. Y lo más hermoso es, llegados a este punto, ver cómo las personas fuertes también flaquean, también se debilitan por la acción en entredicho de sus allegados, de comprobar cómo el amor sin sentido es ausencia de amor, de cómo la vida es insufrible sin afectos sinceros y desprovistos de interés, de cómo todo aquello puede desequilibrar para siempre la vida de un alma pura y sin maldad.” 

Mario S. Arsenal