Cims borrascosos

0

 


Cims borrascosos, una de les grans novel·les del segle XIX anglès, narra la història d'amor tèrbola i apassionada entre Heathcliff i Catherine. Amargat i pertorbat per un passat que no és capaç d'oblidar, Heathcliff malviu per la seva set de venjança i provoca la infelicitat de tots els que l'envolten. L'obra presenta, en un ambient misteriós i tràgic, l'esclat d'una passió violenta, però buida de sensualitat. El clima de puritanisme i la ingenuïtat en la visió d'alguns personatges fan encara més remarcable la intel·ligent concepció de la narració, efectiva i potent, que ha fet que sigui considerada una obra mestra.


Emily Brontë va néixer el 30 de juliol de 1818 a Thornton, prop de Bradford, a Yorkshire, filla de Maria Branwell Brontë i Patrick, germana petita de Charlotte Brontë i la cinquena de sis fills. El 1824, la família es va traslladar a Haworth i va ser en aquest entorn que els seus dots literaris florir. Va morir el 19 de desembre de 1848 de tuberculosi, i va ser enterrada a Haworth, West Yorkshire.

Va ser novel·lista i poetessa anglesa, recordada per la seva novel·la “Cims borrascosos”, considerada com un clàssic de la literatura anglesa. Les seves publicacions estaven signades amb el pseudònim d'Ellis Bell.
La seva mare va morir el 21 de setembre de 1821 i, l'agost de 1824, Charlotte i Emily van ser enviades amb les seves germanes grans, Maria i Elizabeth, al col·legi de Clergy Daughters, a Cowan Bridge (Lancashire), on van caure malaltes de tuberculosi. Maria i Elizabeth van morir de tuberculosi el 1825. Per aquest motiu, i per les pèssimes condicions del col·legi, la família va treure a Charlotte i a Emily de l'internat.
Durant la seva infància i després de la mort de la seva mare, les tres germanes Brontë, Charlotte, Anne i Emily, al costat del seu germà Branwell, van inventar un món de ficció format per tres països imaginaris (Angria, Gondal i Gaaldine) i solien jugar a inventar- se històries ambientades en ell.
El 1838, Emily va començar a treballar com a institutriu en Law Hill, prop de Halifax. Més tard, amb la seva germana Charlotte, va ser alumna d'un col•legi privat a Brussel•les, fins que la mort de la seva tia la va fer tornar a Anglaterra. Emily es va quedar a partir de llavors com administradora de la casa familiar.
Però la gran preocupació dels seus últims anys va ser la cura de Branwell, que va resultar la "ovella negra" de la família. Emily, encara que severa, de temperament intransigent i poc efusiu, va atendre sempre amb una paciència i una abnegació exemplars. Romania sempre en peu fins que Branwell, embriac i desvariejant, tornava, el que passava amb freqüència a altes hores de la nit, per ajudar a anar a dormir. Sembla que moltes pàgines de Cims borrascosos i alguns dels seus poemes van ser escrits durant aquestes vigílies.
El 1846, Charlotte va descobrir per casualitat les poesies que escrivia la seva germana Emily. Les tres germanes Brontë van decidir llavors publicar un llibre de poesia conjunt. Per evitar els prejudicis sobre les dones escriptores, les tres van utilitzar pseudònims masculins (els noms que van usar van ser Currer Bell, Ellis Bell i Acton Bell).
El 1847 es va publicar Cims borrascosos, que s'ha convertit en un clàssic de la literatura anglesa tot i que inicialment, per la seva innovadora estructura, va desconcertar als crítics.

 

Fitxa del llibre:
Cims borrascosos
Emily Brontë
Editorial Labutxaca
2021
400 pàgines
Traductora: Montserrat de Gispert

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!