Club de llibre a Alella

0

El club del llibre és un cicle de trobades amb escriptors/es a les biblioteques, promogut per la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració de diverses editorials.


El proper 9 de juny, a partir de les 19 h. es podrà seguir via streaming la trobada del Club de Llibre: Una entrevista/diàleg amb Esther Tallada, traductora i correctora, i conduïda per la crítica literària i professora Marina Porras, al voltant de l’obra "Llum d’agost" de William Faulkner i de la seva traducció al català. Premi Crítica Serra d’Or el 2019.
Diàleg acompanyat de música de piano, per la pianista Anna Pujós.

Esther Tallada Seco va néixer al Maresme (Alella, 1975). És llicenciada en Traducció i Interpretació i postgraduada en Assessorament Lingüístic en els Mitjans Audiovisuals. Fa més de vint anys que es dedica a la traducció, i de mica en mica es va anar consolidant també com a correctora.
Ha traduït autors com William Faulkner, George Orwell, Daniel Defoe, Elizabeth Strout i Marilynne Robinson. Del 2004 al 2011 va fer de professora de llengua, història i cultura catalanes a la Universitat de Glasgow. D’aleshores ençà ha fet de professora associada a la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat Internacional de Catalunya, i actualment compagina la docència amb la traducció i la correcció.

La trobada tindrà lloc a:
Espai d’Arts Escèniques Casal d’Alella
Carrer de santa Teresa, 9  08328 Alella

L'aforament és limitat. Cal reservar lloc. Contacteu amb la biblioteca.

Moments de flors 2021

0

Aquest cap de setmana es celebra a Calella la setena edició de Moments de Flors

Moments de Flors és hereva directa del Concurs Exposició de Roses de Catalunya. Durant dos dies al maig, balcons, patis i jardins per tota la ciutat desperten engalanats d'ornamentació floral. Espais singulars, públics i privats, que obren la porta als visitants en la millor oportunitat per descobrir el patrimoni viu de la ciutat.

Enguany la biblioteca serà atracció doble:

• Balcó de la Biblioteca Can Salvador de la Plaça (plaça de l’Ajuntament, 31). Jardiner: Botànic Grup Floristes i Interioristes.




• Pati de la Biblioteca Can Salvador de la Plaça (c. Església, 1). 
Jardiner: Floristeria Gloxina i Associació de Bonsais Montnegre.




Horari de visita:
Dissabte 29: De 17:00 a 21:00 h.
Diumenge 30: De 10.00 a 14.00 h i de 17:00 a 21:00 h.




En edicions anteriors...


Carmen Amoraga al Club de Lectura

0

El proper dilluns 7 de juny a les 18:30 h., darrera trobada del Club de Lectura. Comentarem "La vida era eso" de Carmen Amoraga. Guanyadora del Premi Nadal de 2014.



Aquesta novel·la narra la mort fulminant del marit de la Giulana, què queda destrossada i amb dues filles petites. Passa per diferents fases: la incredulitat, la ràbia i la idealització de la seva relació amb el William. La Giulana descobreix, a més a més dels seus propis records, tota una xarxa de relacions a les xarxes socials d'en William que li ensenyaran una nova forma de ser-hi al món, i que aprendre és aprendre a viure.
Capaç de mostrar el món actual gràcies a un llenguatge molt viu, amb vitalitat, sentit de l'humor i sense dramatisme, Carmen Amoraga construeix una novel·la íntima sobre l'amor, la pèrdua i el valor de la vida.


Selecció de webs: 
Carmen AmoragaWikipedia 

Entrevistes a Carmen Amoraga pel Premi Nadal 2014:


Periodista digital: Entrevista a Carmen Amoraga febrer 2014


Presentació literària "El vol dels caderneres" de Clàudia Mollfulleda

0

Presentació literària "El vol dels caderneres" de Clàudia Mollfulleda.
Hi intervindran Gizane Silva, Bernat Costa i Jofre Buch.
En col·laboració amb la llibreria La Llopa.

Quan: Dimecres 2 de juny, a les 18 h, 
On: al pati de la biblioteca (entrada per c/Església)
Retransmissió en directe via Facebook.

Aforament limitat. Cal inscripció prèvia. Accedeix al formulari d'inscripció.


Clàudia Mollfulleda (Santa Susanna, 1967) és llicenciada en Filologia Clàssica per la UAB. Exerceix com a docent de llengües clàssiques a l'INS Ramón Turró i Darder de Malgrat de Mar.
És autora de "Contes arran de mar", set relats ambientats en l'antiguitat clàssica i "De cua d'ull", un conjunt de narracions sobre el llenguatge visual en les relacions de parella. "El vol dels caderneres" és la seva primera novel·la, una immersió en el món dels joves i tot allò que els envolta.


Sinopsis (Neret Edicions):
La Frida ha fugit de casa dels pares i demana ajuda a l’Alba, la seva millor amiga. Li cal trobar un lloc on ningú pugui descobrir-la. L’Alba li proposa amagar-se en una comunitat d’ocupes liderada pel seu ex-nòvio, el Roc. La Frida accepta estar-s’hi uns dies, però les circumstàncies la lligaran a Can Cadernera i als seus ocupants d’una forma tant inesperada com indefugible que li permetrà superar prejudicis, obrir-se a nous horitzons, entendre qui és cadascú en el seu sistema familiar i descobrir quin secret s’amaga rere el nom de Laura.





El Maresme amb la recerca

0

Les Biblioteques del Maresme presenten la guia de recursos del 2021, El Maresme amb la recerca, per donar a conèixer què es fa a la comarca sobre recerca i investigació. La guia recull diversos projectes de recerca que es desenvolupen a la comarca, així com els treballs d’investigació de científics, metges i altres professionals lligats a la nostra comarca i que es dediquen a la recerca avançada en hospitals i altres institucions.


La guia es fa ressò de la recerca en diferents àmbits del coneixement, principalment en el camp de la salut i les malalties que afecten a les persones, però també s’han inclòs els treballs de recerca al voltant de boscos i platges del nostre entorn natural més proper. També hi ha la recerca històrica sobre el propi passat de cada municipi, molt lligada als arxius i centres d’estudis locals; i finalment, la recerca tecnològica també hi apareix representada, com a motor que impulsa el desenvolupament social i econòmic. 




Les Biblioteques del Maresme segueixen amb el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible promoguts per les Nacions Unides. Cada recerca s’emmarca dins d’uns d’aquests ODS per prendre consciència social sobre els grans reptes globals que tenim com a societat: fam zero, salut i benestar, educació de qualitat, indústria i innovació, ciutats i comunitats sostenibles, i vida submarina i terrestre.


Com cada any, aquesta guia es presenta per Sant Jordi en format digital, BibliosMaresme, i és accessible des de Google Play i Apple Store, tant per a tauletes tàctils com per a telèfons mòbils. La guia editada en format paper es distribuirà gratuïtament a les biblioteques municipals de Mataró i del Maresme a finals del mes de maig. La guia inclou, tant en el format digital com en paper, els vídeos amb les entrevistes a tots els protagonistes, per tal d’apropar encara més el món de la recerca a tothom. Al final de la guia, a la bibliografia, s’han recollit tots els materials relacionats amb la recerca feta al Maresme i pels professionals que hi viuen.

El canvi climàtic i els seus efectes son objecte d’estudi al mar de Calella. En Manel Bolivar, biòleg i ajudant Investigació CEAB-CSiC. Blanes ha fet un estudi sobre la temperatura del mar a Calella i la seva conclusió és que hi ha una tendència a l’escalfament de l’aigua del mar a Calella i comarca. Un dels efectes pot ser la repetició de forts temporals, com el que vam tenir al febrer de 2020.

Exposició "Sota la pell del color"

0

Sota la pell del color s'amaguen les emocions i els sentiments. Taques i línies de colors, que porten l'espectador cap a un viatge al seu interior. Sols cal observar el quadre per endinsar-s'hi. Nous mons s'obriran al nostre davant.



Carme Bagó (Calella, 1961).
Membre actiu de l'Associació Dones de Calella.
Autodidacta sempre interessada en el dibuix i la pintura.
Un dia em va caure a les mans un petit llibre, "De l'espiritual en l'art" de Vassili Kandinski, una obra que em va dur una nova visió, fent-me volar més lliure i ser més autèntica. Des de llavors la meva obra té un segell més personal.




Exposició a la planta baixa de la biblioteca del 17 de maig al 21 de juny.

Comiat M. Dolors Llavall

0





El 6 de novembre de 1980 vaig començar a treballar a la Biblioteca de Calella i avui tanco el llibre de la meva vida laboral. La Biblioteca ha canviat moltíssim durant aquests 40 anys. He treballat amb responsabilitat, donant el millor de mi, amb entusiasme i il·lusió, perquè els ciutadans de Calella disposessin d’un servei bibliotecari d’acord amb les necessitats de l’actualitat.

És dur deixar la feina, però el que més enyoraré són els companys i, especialment els lectors. Gràcies a vosaltres m’enduc una motxilla plena de bons records. A tots i a totes el meu agraïment, de tot cor.

M. Dolors Llavall Cases
13 de maig de 2021





Fotografies: J.M. Colomer

Trobada amb Núria Martí Constans

2

Els participants del club de lectura en català, coordinat pel CPNL de Calella, han llegit Les mateixes estrelles Demà tindrem sort de Núria Martí i ara tindran l'oportunitat de comentar-los amb l'autora.
T'hi vols afegir?

Trobada amb Núria Martí amb el suport del Departament de Cultura.
Dijous 20 de maig a les 10 h.




Núria Martí Constans
Va néixer a Calella l’any 1966. Va passar la infantesa a Blanes i la joventut entre la vila marinera i Girona, fins que el 1990 s’instal·là definitivament a la ciutat.
Llicenciada en Filologia catalana, es dedica a l’ensenyament per a adults al Consorci per a la Normalització Lingüística, feina que compagina amb l’escriptura. Ha publicat la novel·la Hores prohibides (2009), finalista del XXVII Premi Just M. Casero, en la qual narra la passió amorosa d’una jove a la Girona de principis de segle XX. És autora també de les novel·les de Lectura Fàcil Les mateixes estrelles (2010), Premi de Novel·la Curta de Lectura Fàcil, i Trampa de foc (2011), ambdues de pròxima aparició en castellà. Ha guanyat diversos guardons literaris, ha estat col·laboradora de la Revista de Girona i és jurat dels Premis de Narrativa Sant Narcís i del Concurs Artístic i Literari dels Amics de la Unesco de Girona.


· Un excés de felicitat. Vint contes perversos





La informació d’aquest article ha estat extreta del facebook de l’autora. També podeu seguir la Núria al seu bloc.

Presentació literària "La dona de la seva vida" de Xavier Bosch

0

Presentació del llibre: "La dona de la seva vida" de Xavier Bosch.
En col·laboració amb la llibreria La Llopa.

Quan: Dimecres 26 de maig, a les 18 h, 
On: al pati de la biblioteca (entrada per c/Església)

Aforament limitat.  


Xavier Bosch (Barcelona, 1967). És autor de la trilogia de novel·les del periodista investigador Dani Santana: Se sabrà tot (Premi Sant Jordi 2009 i llibre més venut del 2010), Homes d’honor (2012) i Eufòria (2014). Anteriorment havia publicat els reculls de contes Jo, el simolses (1992) i Vicis domèstics (1998) i la novel·la juvenil La màgia dels Reis (1994). L’any 2015 va guanyar el Premi Ramon Llull amb Algú com tu, un èxit sense precedents amb més de 60.000 exemplars venuts i traduïda a set idiomes. Posteriorment, Nosaltres dos i Paraules que tu entendràs van ser número u de vendes el 2017 i el 2019, respectivament. Periodista de llarga trajectòria, ha estat creador de formats audiovisuals d’èxit com Alguna Pregunta Més, El món a RAC1 o El gran dictat. Ha estat cap de programes de RAC1, director de l’Avui, dels documentals La fleur i Estadi Johan Cruyff: camí dels somnis, i dels programes de televisió Un tomb per la vida, Aquest any, cent! i Àgora de TV3. Articulista de Mundo Deportivo, actualment és membre del consell editorial de l’Ara.


El Joel, el Raimon i la Victòria són els germans Estrada. Malgrat que cadascun viu en una punta de món, es mantenen molt units. Una investigació periodística, però, ho posa tot en risc. El Joel, director de documentals, aviat s’adonarà que hi ha descobertes que fan trontollar els sentiments, sacsegen la vida i obliguen a reescriure el passat.

Cada família té els seus silencis. Cada país, també.








La dona de la seva vida a biblioteques:
En format paper - Demana'l a les biblios
En format digital - Demana'l a Ebiblio

Hora del conte "Sota les onades" amb Mon Mas

0


21 de maig de 2021 a les 17:30 a la Plaça de l'Ajuntament
Conte adreçat a infants a partir de 4 anys i les seves famílies.


"Sota les onades" 
De vegades, el mar resta en calma tot llis i la seva monòtona intensitat avorreix el pirata Safata de Plata. De sobre, el vent infla la vela del vaixell: tresor a la vista!
Però sota les onades, el peix més bonic de l’oceà té mal de panxa, el tauró té mal de queixal i el pop té singlot.
Un dia el mar va cansar-se d’un i altres i va cridar: Prou!





Dia de les famílies

0


El dissabte 15 de maig, a partir de les 11 del matí i al passeig Manuel Puigvent us explicarem contes que hem seleccionat per compartir una bona estona i gaudir plegats d’històries de tota mena amb vosaltres. 



Accedir a la guia de lectura Les diferències ens fan especials una proposta per famílies amb una selecció de llibres sobre diversitat sexual, afectiva i familiar, prevenció de l'assetjament i autoestima.







Presentació literària "El dia que vaig marxar" d'Albert Om

0


Presentació del llibre: "El dia que vaig marxar" d'Albert Om.
En col·laboració amb la llibreria La Llopa.

Quan: Divendres 7 de maig, a les 18 h, 
On: al pati de la biblioteca (entrada per c/Església)
Retransmissió en directe via Facebook i en diferit al canal youtube de la biblioteca.




Albert Om (Taradell, 1966) és periodista. A la televisió ha conduït i ha participat en programes com Malalts de tele, El club i El convidat, i a la ràdio amb programes com L'hora del pati i Islàndia a Rac1.
També és autor de llibres, com El nom del porc, amb el qual va aconseguir el Premi Pere Quart d'humor i sàtira; Els veïns de dalt, o Rebotiga d'il·lustres, del qual és coautor, juntament amb Toni Coromina. 




Sinopsis (Univers Llibres):
A prop de fer 50 anys, un dia l'autor decideix que vol «desaparèixer d'ell mateix», deixar-ho tot i marxar un temps a França, a aprendre francès, la llengua que quan era petit significava per als seus pares la del país de la llibertat i que ara havia estat arraconada per l'omnipresent anglès. I se'n va uns mesos a Aix-en-Provence, on es troba amb ell mateix i amb el plaer de viure amb calma. Compleix així un somni que molts tenim: el de fer un canvi de vida.







El dia que vaig marxar a biblioteques:
En format paper - Demana'l a les biblios
En format digital - Demana'l a Ebiblio