Posa’t a la cua

0

El Club de Lectura infantil de la biblioteca Can Salvador de la Plaça representant l’obra Posa’t a la cua de Josep Ferrer i Costa sota la direcció de Mercè Llobet.

Tots a punt? Doncs, amunt el teló!

Unes nenes trapelles fent de nenes trapelles

El senyor Andreu a la seva botiga

Mercè Llobet s’ho passa tant bé com els joves actors

Una fotografia per a la posteritat

Hobs

1

Pan marroquí
Nadia Aberrada (Marroc)

Ingredientes:
1 Kg. de harina
1 cucharada de sal
1 cuchara de levadura (unos 50 gr.)
Agua caliente

Poner en un cuenco la harina en forma de volcán y en el centro la sal y la levadura. Añadir el agua que admita y la trabajamos bien con las manos hasta conseguir una masa blanda.. Cortamos la masa en tres bolas y las seguimos amasando unos cinco minutos y las dejamos reposar tapada unos 30 minutos hasta que la masa “sube” y después la aplanamos y le hacemos un agujero enmedio.
Metemos al horno a 250ºC hasta que se dore.


Taller d’escriptura

0


Cada dia més persones es llencen a l’aventura d’escriure un llibre per transmetre a la societat alguns coneixements útils que han adquirit a través de la seva experiència, bé sigui professional o vital, o bé per compartir amb d’altres les seves reflexions o opinions. Aquest taller ens ajudarà a afrontar el repte d’escriure un llibre, i fins i tot publicar-lo, amb més possibilitats d’èxit.


Taller d’escriptura – Treu el llibre que portes dins
Com escriure i publicar amb èxit.
20 senzills passos per escriure i publicar el llibre que portes dins a càrrec de Josep López Romero

Dies: 4, 11, 18 i 25 de juliol de les 11:00 a les 12:30
Lloc: Biblioteca Can Salvador de la Plaça
Cost: Gratuït

Inscripcions a la biblioteca fins el dia de 2 de juliol. Actualització a 4/07/13: No hi ha més places lliures. Gràcies pel vostre interès

Mămăligă amb formatge

0


Marioara Lazau (Romania)

Ingredients:
· 1l d’aigua
· 1 cullereta de sal
· 1 grapat i mig de farina de blat de moro
· 200 gr. de formatge mozzarella
· 1 ceba
· Oli

Posem en una olla aigua amb sal i quan comenci a bullir afegim el blat de moro en forma de pluja. Barregem bé amb un batedor d’ous. Ho deixem bullir fins que tingui una textura semblant a la crema catalana i ho retirem del foc.
En una paella posem unes tres cullerades d’oli, la ceba picada molt fina i una mica de sal.
Untem la part interior d’un bol de fang amb oli. Posem una capa de manaliga d’uns dos centímetres, una de mozzarella, la meitat de la ceba, una altra capa de manaliga, mozzarella i la resta de la ceba. Es posa al forn durant 5 o 7 minuts fins que el formatge queda fos.
Bon profit!

Aplicació per a mòbils de les biblioteques

0

La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona ofereix una aplicació per a mòbils i tauletes apte per a sistema Android. L'aplicació, anomenada BibliotequesXBM, indica on es troben les 214 biblioteques públiques de la província de Barcelona i quines activitats ofereixen.


L'usuari pot veure quines biblioteques té més properes respecte allà on es troba, mitjançant la geolocalització, però també respecte al punt on vulgui indicar. També li permet consultar les activitats que han programat les biblioteques que seleccioni o aquelles més properes, filtrades per data, tipus d'activitat, municipi i biblioteca.

L'aplicació dóna opció de veure les biblioteques al mapa i guardar activitats i biblioteques preferides. La informació bàsica que mostra inclou: horaris, localització en el mapa, com arribar-hi, dades de contacte, perfils a les xarxes socials i activitats programades.

Pla Rad Prike

0


Peix amb salsa agredolça (per 4 persones)

Sukanya (Tailandia)

Ingredients:
  • 1 kg de peix blanc o blau
  • ½ cap d’all
  • Bitxos (optatiu)
  • 2 cullerades de vinagre blanc de vi
  • 2 cullerades de sucre
  • 1 cullerada de salsa de peix
  • Mig pebrot vermell i mig verd
  • Coriandre
  • Maizena


Fregim el peix fins que quedi cruixent i daurat.

Amb una mica d’oli de gira-sol fregim els alls fins que quedin daurats i afegim el bitxo a rodanxes. Afegim el sucre, el vinagre, i la salsa de peix i comprovem el gust. Afegir Maizena fins aconseguir una salsa consistent.
Tallem el pebrot en juliana i l’acompanyem amb el peix. Ho cobrim tot amb la salsa i escampem a sobre el coriandre per embellir el plat.

Presentació del llibre: Història de la família de Yzaguirre 1523-2011

0


M. Clara de Yzaguirre i Pabolleta, periodista i autora del llibre ens parlarà sobre la nissaga dels seus avantpassats, nobles, polítics i homes de negocis. Explicarà la seva vinculació amb la naviliera Compañía Trasatlántica, amb Ripol y Cía o el vermut Yzaguirre.
La Conferència tindrà lloc el proper divendres 7 de juny a les 19 hores a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça (Plaça de l’Ajuntament 30-31 Calella)


"Història de la família de Yzaguirre 1523-2011" recull la investigació realitzada durant quinze anys on la recerca de documentació i l'entrevista als descendents dels primers Yzaguirre ha permès completar l'arbre genealògic amb 14 generacions.
Les nou primeres generacions tenen el seu origen a Zumarraga, Guipúscoa, però la desena generació s’instal·la a Barcelona i dóna pas als Yzaguirre actuals. Arriben a Barcelona a la segona meitat del segle XIX i de seguida s’integren a la burgesia local on desenvolupen els seus negocis i la seva vida social. 


Cuscús amb carn de vedella i verdures

0

Rabía Chibani (Marroc)


Ingredients:
  • ½ kg de sèmola de cuscús
  • 1 got petit d’aigua
  • ½ kg de carn (conill de vedella amb o sense os)
  • 4 branques de julivert i 4 de coriandre
  • 1 tomàquet gran
  • 1 moniato blanc
  • 150 gr. de faves tendres
  • 150 gr. de carbassa
  • 1 carbassó
  • ½ col
  • 150 gr. de xirivia
  • 150 gr. de naps
  • 150 gr. de pastanaga
  • 1 ceba gran
  • 1 bitxo
  • 1 cullereta de sal
  • ½ cullereta de pebre negre
  • 1 cullereta de gingebre en pols
  • ¼ de cullereta de colorant
  • ½ cullera d’oli d’oliva i de girasol
  • 1 cullereta de mantega salada

Preparació:
Primer posem a l’olla la carn, el tomàquet picat a daus, amb la ceba i les dues mesures d’oli. A continuació, posarem les espècies i ho courem un quart d’hora. Al mateix temps en un plat fondo i rodó posarem la sèmola amb aigua esquitxada amb la mà, i treballem el cuscús amb els dits amb moviments circulars i amb els palmells de la ma, fins que aconseguim la seva separació i que absorbeixi tota l’aigua.

Repetim l’operació varies vegades i el disposem a la “cuscusera”. Abans de col·locar-la sobre l’olla posem la verdura trossejada (la col tallada per la meitat, les faves, el julivert i el coriandre lligats, la pastanaga, els naps i les xirivies tallades a meitats). Posem ½ l. d’aigua a l’olla i la “cuscusera” a sobre durant 20 minuts fins que surti vapor pel damunt. Treiem la “cuscusera” i aboquem el cuscús al plat fondo i ho remenem tot esquitxant amb aigua salada i separant amb els dits i els palmells de les mans la sèmola. Tornem a abocar-la a la “cuscusera” i ho posem a bullir durant 20 minuts més. Repetim de nou l’operació amb una mica d’oli i mantega, en lloc d’aigua salada. Afegirem la carbassa, el carbassó i el bitxo tallats a trossos. Tot seguit posarem un altre cop la “cuscusera” damunt l’olla i courem 20 minuts més. Per donar el plat per acabat, rectificarem de sal.
Per emplatar, primer posarem el cuscús, al mig la carn i les diferents verdures als voltants.

El guateque tronxariures

0

Divendres 31 de maig de 2013 es va celebrar el final de temporada del Club de lectura infantil Tronxaiures.
El sucre, el cacau, els dolços... tot plegat ben amanit amb un assortit de begudes, com ara “CocaFanta” i “Fantapesi” , gens apropiades per unes criatures plenes d’energia, van provocar que la celebració sortís un xic de mare.


El cònsol de Prussia va perdre el monocle quan se l’emportava la policia i les grans duquesses de Bohèmia van ser detingudes per possessió de galetes “Horeo”. Com a resultat les autoritats reunides d’urgència han decret la prohibició total i absoluta d’entrada de sucre i de cacau d’alta puresa al pati de la biblioteca.
 

Recordeu que el mes de Juny els lectors Tronxariures es converteixen en actors. 
El club de lectura “digievoluciona” a Club de Teatre
Dia: Tots els divendres de juny
Hora: 18:30 a 19:30 aprox.
A càrrec de: Mercè Llobet
Lloc: al pati de la biblioteca (així que els serveis de neteja, els paletes, els electricistes i els interioristes d’exterior l’hagin deixat com era abans del guateque).


Aprofitem per desitjar una ràpida recuperació als que han patit la ressaca post-part

Tronxariures - Club de Lectura Infantil a la Biblioteca de Calella

0


El club de lectura infantil (Tronxariures) de la biblioteca de Calella va ser fundat el gener del 2012 per un grup de joves lectors eixelebrats i per dos dinamitzadors de la biblioteca força insensats. 
La primera temporada (gener – juny del 2012) va comptar amb un notable èxit de crítica, públic i participants. Lectors d’entre 8 i 11 anys es van reunir per llegir en veu alta un cop per setmana, els divendres de 6 a 7 de la tarda. La temporada va finalitzar amb una representació teatral amb els lectors reconvertits a actors.

La temporada 2 es va iniciar el divendres 11 de gener de 2013. Alguns dels lectors han deixat el niu (la realitat diària ens ofega a tots), altres han renovat i repeteixen. I també hi ha hagut nous fitxatges.


El 8 de març de 2013, Josep Mª Colomer, va accedir a realitzar un petit clip del club (dins una sèrie de vídeos sobre la biblioteca i les seves activitats).
Aquest vídeo que teniu aquí és una moguda mostra del què és el Club de Lectura Infantil de la biblioteca. La captura d’uns instants de l’aventura de llegir.

Que serveixi també d’agraïment a la biblioteca i a la seva silenciosa feina d’oferir lectura a tots els que vulguin llegir, al captador de moments camera en mà, a aquell parell d’insensats que aparquen les seves tasques laborals per tornar a divertir-se llegint (Llegir no és avorrit encara que hi hagi llibres avorrits). I molt especialment, ja que sense ells no seria possible res de tot plegat, als nostres joves lectors i lectores: els que surten al vídeo i els que no, els que participen i els que ja han volat per llegir pel seu compte.  I als pares i mares que llegeixen, amb i sense els nens. Gràcies!


Aquest vídeo també és un document històric per la posteritat (ehem) del que segurament tots ens avergonyirem un mica d’aquí uns anys.