Fem pinya!

0


Última trobada del Tronxariures abans de la pausa de la Setmana Santa.
Hem enllestit el conte l’Antivampir de l’autora Gudrun Pausewang. Per cert, a la pàgina 86 hi hem detectat una errada tipogràfica: enlloc d’espinacs, posava espicacs (¡comproveu-ho incrèduls!).

Els Tronxariures es conjuren per retrobar-se el divendres 13 (¡Quina por!)

Receptes de la Quimeta: Bunyols de vent

0

--> -->
A partir d’avui i durant les properes setmanes, cada dijous trobareu una deliciosa recepta de la Quimeta de la Roda al nostre bloc. Les anirem recollint a l’apartat “La llibreta de la Quimeta”.
Si us animeu a provar-les, passeu a deixar-nos un comentari!


-->
(Cliqueu al damunt de la imatge per fer-la més gran)

Activitats Abril

0


Dilluns 2, 19.00 h, Club de lectura Llibre obert amb el comentari del llibre Laura a la ciutat dels sants  de Miquel Llor. Coordina: Lluís Barri.

Dimarts 3, 19.00 h, Club de lectura d’anglès fàcil Easy Readers in English. Come and join us, once a month for an hour and enjoy reading in english!. Coordina: Sian Mathias.

Dimecres 4, 19.00 h, Club de lectura d’anglès fàcil Easy Readers in English 2. Come and join us, once a month for an hour and enjoy reading in english!. Coordina: Sian Mathias.

Dijous 12, 18.00h, al Museu-Arxiu Municipal, Tardes de tertúlia, amb el comentari de l’Esclava de Blau de Joaquim Borrell. Organitza: l’Àrea de Política Social de l’Ajuntament de Calella i la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Coordina: Quima Martínez.

Divendres 13, 18.00 h, Club de Lectura infantil Tronxariures, llegim: "La Meravellosa medecina d'en Jordi" de Roald Dahl.

Dissabte 14, 11.30 h, Taller infantil, Cuac, cuac ... Pio, pio! a càrrec de Mabi. Cal inscripció prèvia
 
11.00h, a 20.00 h, a la Plaça de l’Ajuntament, V Fira de llibres de segona mà. Organitza: Voluntaris de Càritas i Amics de la Biblioteca de Calella.Col.labora:  Biblioteca Can Salvador de la Plaça, Agrupament Escolta Montnegre, Escola de Múdsica Victòria Geli, Foto Film Calella.
17.00 h, a la Plaça de l'Ajuntament, Actuació del Cor Infantil de l'Escola de Música Victòria Geli.
17.30 h, a la Plaça de l'Ajuntament. VIII Lectura Pública de Sant Jordi. Centenaris del naixement d'Avel.lí Artís-Gener"Tísner" i Pere Calders. Organitza: Amics de la Biblioteca de Calella.
20.00 h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça, Projecció dels curtmetratges: Tè i fantasia de Cinto Amat i El disfraz del cielo de Javier Moro. A càrrec de  FotoFilm Calella. dins del programa Festimatge 2012.

Divendres 20, 18.00 h, Club de Lectura infantil Tronxariures, llegim: "La Meravellosa medecina d'en Jordi" de Roald Dahl.

Divendres 20, 19.00 h, Presentació del llibre Embarcats de Joan Rebagliato Nadal, editat per Cossetània Edicions, que ha rebut el XXIII Premi Literari Vila d’Ascó. La relació de l’autor amb Calella, l’escriu ell mateix: “Visc entre Calella i Barcelona, immers en la llengua catalana (perquè no sabria guanyar-me la vida d’una altra manera) i en la literatura (perquè no concebo la vida sense llegir ni escriure”).Presentació a càrrec de Mar Arenaza, Historiadora. Organitza: Llibreria la Llopa i Biblioteca Can Salvador de la Plaça
 
Dissabte 21, De 10 a 12 h, Taller TIC: Treu-li suc al catàleg i aprèn a buscar els llibres que t’interessen, a càrrec de’n Jordi.

Dijous 26, 18.00, al Museu-Arxiu Municipal, Taller de memòria per a la gent gran. Organitza: l’Àrea de Política Social de l’Ajuntament de Calella. Coordina: Quima Martínez.

Divendres 27, 18.00 h, Club de Lectura infantil Tronxariures, llegim: "La Meravellosa medecina d'en Jordi" de Roald Dahl.

Dissabte 28,  11.30 h, Hora del conte Que valent que era Sant Jordi! a càrrec de Kalathos.

Quimeta de la Roda a la biblioteca

0


Gran expectativa per l’arribada de la Quima.

Uns instants abans de començar la xerrada.

A primera fila, el boli i la llibreta ja estan apunt per anotar els trucs de la cuinera.

El públic ben atent (i encara no sabien que al final els esperaven uns bunyols ben dolços).

L’espai habilitat per la Biblioteca de Calella es va quedar petit.

Els Amics de la Biblioteca agraeixen la presència de la Quima i que la afable cuinera comparteixi amb tots nosaltres la seva saviesa culinària. 

La noticia a Ràdio Calella (amb vídeo).


Recordeu que a partir d’aquest dijous, podreu trobar algunes de les receptes de la Quimeta al nostre bloc. Un nou espai per llepar-se’n els dits.

Amunt, amunt

0

La lectura és com una escala, com més t’hi enfiles més perspectiva tens del que t’envolta.  Els lectors del Tronxariures, el Club de Lectura més imprevisible de la Biblioteca de Calella s’enfilen escales amunt.

Hora del Conte

0


Vine a escoltar el conte d’aquest dissabte, 24 de març de 2012 a les 11.30 h. a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça, amb “La Pallassa Priska” i les seves divertides històries sobre pops, cavallets de mar, i altres animalons que de ben segur agradaran a petits i grans!
No t’ho perdis, t’esperem!

Xerrada sobre cuina amb la Quimeta de la Roda

0


Aquest proper divendres, 23 de març, a les 19 h, gaudirem de la presència a la nostra biblioteca d’una gran cuinera, la nostra estimada Quimeta de la Roda.
Joaquima Puigvert Roca volia ser modista i, de fet, va estudiar, es va preparar i durant un temps  s’hi va dedicar. 
Però les circumstàncies de la vida, la tradició familiar, l’amor i la passió pel bon menjar  l’han portat a dedicar-se i a destacar en un art tan variat, infinit i apreciat avui en dia com és la bona cuina. 
En paraules de la mateixa Quimeta, trobem l’explicació de la seva cuina: “La cuina és rica, extensa i variada, i mereix ser degustada, assaborida i reiterada, perquè és segur que ens ho exigirà el nostre paladar. (...) Però no puc estar-me de recordar que la nostra cuina, si no la millor, sí que és una de les més antigues i més elaborades, amb plats oblidats o perduts. (...) No oblideu que la cuina, tot i participar de la curiositat per les novetats, és també una llarga, misteriosa i inconscient memòria de tot el que la nostra cuina ha anat adoptant, pausadament.”
La Quimeta combina la cuina antiga amb receptes privades i íntimes sobre plats propis, i en crea de nous i sorprenents amb el seu estil, amb passió i caràcter.
La Quimeta és una persona generosa, li agrada compartir els seus coneixements. Durant anys va fer classes de cuina, va participar a la presentació de plats casolans de la Fira de Calella. En nombroses ocasions ha fet les delícies dels oients de la nostra biblioteca amb les seves receptes i anècdotes culinàries.
L’any  1989 va editar  el llibre La cuina per a les mestresses de casa.


La pesca a Calella

0


Des dels inicis dels temps, l’humà espavilat i pacient ha tirat la canya a mar amb l’esperança de pescar un bon peix. No serà fins el 1770 que apareixen a casa nostra les primeres xarxes. Eren de cotó i calia assecar-les per evitar que es podrissin i tenyir-les regularment (en unes gran olles amb aigua bullent i escorça de pi).

El 1778 s’obre la ruta comercial dels ports catalans amb Amèrica. Això anima els valents a fer-se a la mar. Per aquesta aventura calien vaixells i per construir vaixells calien drassanes. La drassana constava d’una zona on s’apilaven els troncs (alzina, plataner i pi) i una edificació on es treballava en l’embarcació. Fusters, calafats i encarregats de vela, cordam i manyeria, s’hi aplicaven a consciència. Els mestres d’aixa en coordinaven la construcció.


Quimet Cardó Camps, treballant en un nansa (1956)

Les primeres referències a les drassanes de Calella són d’inicis del segle XIX, a càrrec de 4 generacions dels constructors Cassa. En aquelles drassanes, ubicades entre els carrers Sant Josep i de les Creus, el 1820 hi treballaven principalment 13 fusters mestres d’aixà i 6 calafats. La Primera Guerra Carlista (1833-1840) paralitzà aquesta incipient indústria.
Passada la confrontació, es recapten diners entre calellencs que han fet fortuna a les Amèriques per la construcció d’unes noves drassanes. El 1853 dos mestres d’aixa es posen a la feina amb un capital inicial de 300 duros per a la compra de material. En els següents 10 anys, s’arriben a construir fins a 12 vaixells (pollancres i bergantins de diverses mides), un pailebot i 10 barques de tràfec. En el moment àlgid de les drassanes calellenques hi haurà 50 artesans feinejant.

Un salt fins el 1870 ens situa a l’època de l’aparició de les primeres peces o xarxes de ròssec (o d’arrossegament). És la pesca al bou, la vaca o artet. Per pescar al bou calen dues embarcacions, s’anomenen parelles de bou, que estiren i arrosseguen la xarxa pel fons marí.  El peix és abundant, la mà d’obra barata i des de l’arribada del ferrocarril el peix de la nostra costa es pot transportar fins a Barcelona amb rapidesa (també les poblacions de l’interior rebien peix, gràcies a la incipient infraestructura de carreteres i camins).


Una barca mitjana de cabotatge, dedicada al transport (inicis del segle XX)

La pesca de final del XIX ja es podria qualificar d’intensa. Augmenten els pescadors que es fan a la mar, augmenten el nombre d’embarcacions i les dimensions de les xarxes, es diversifiquen el mètodes de pesca, i les drassanes de Calella treballen en bergantins, pollancres o pailebots i la reparació de múltiples petites embarcacions.
Apart dels pescadors i l’artesana indústria de fabricació i reparació d’embarcacions, hi ha tot un reguitzell de feines, avui ja desaparegudes, com ara els palers. Gent que ajudava a treure les barques del mar mitjançant unes biguetes o pals enseuats que estenien a la sorra per on “pujava” la barca.  L’estirament de l’embarcació es feia primer a força de bèsties de tir (bous) i més endavant a força de motor. Els primers palers cobraven per la seva feina una llesca de pa i peix fresc.


Esforç col·lectiu amb l’arga per treure una barca de cabotatge (1915 aprox)

El 1904 s’edifica la Casa dels Pescadors: és el tercer intent d’establir un edifici del gremi de pescadors de la nostra població. El primer, datat de 1828, va ser desplaçat, com ho serà el de 1860, per la construcció de l’estació de tren i les progressives ampliacions de les línies del ferrocarril. Una marginació per part del progrés que també afectarà les drassanes i les seves extingides arts.


Joaquim Cardó Bolivar, en una barca de llum, per pescar calamar o com a bot auxiliar d’un sardinal

Cap el 1911/1912 té força èxit la pesca de teranyina (del traíña cantàbric), unes embarcacions equipades amb uns focus de gas acetilè per atraure els peixos. També apareixen els trawlers o vapors pesquers, que ja no necessiten la força del vent per desplaçar-se. Això suposà un canvi radical en l’explotació pesquera: abans, si el mar estava en calma, les barques havien d’anar a calar a força de rems. O quan hi havia mal temps, els pescadors es quedaven a terra. Ara, les embarcacions són més grans, i van equipades amb potents motors capaços d’aixecar xarxes més grosses i més resistents que “pentinen” sense miraments tot el fons marí. 


Llaüts de pesca (inicis del segle XX)

Un fet que exemplifica l’evolució de les embarcacions és el datat el dia de Sant Esteve del 1918. Aquell matí d’hivern, a Calella, hi hagué l’avarada de l’embarcació més emblemàtica construïda a les drassanes de la població: el pailebot “Vila de Calella”. Una comparativa històrica (i odiosa) ens mostra que quan a Calella es feia a la mar un vigorós i enorme pailebot de 21,2 metres d’eslora, 6,36 d’amplada i 140 tones de pes, propulsat a vela, ja feia sis llargs anys que el Titànic (269,09 metres d’eslora, 28,19 d’amplada, i més de 46.000 tones) jeia sota el mar.
El “Vila de Calella” fou pagat per un armador de Barcelona i construït pels germans mestres d’aixa Jaume i Lluís Turró. Durant 24 anys es dedicarà al servei de cabotatge, transport de mercaderies i persones entre ports propers,  per la costa catalana, fins que una via d’aigua propicià el seu enfonsament a la desembocadura del Llobregat (els cinc tripulants varen ser rescatats).


El Vila de Calella (1918)

Les embarcacions a motor i la pesca d’arrossegament van suposar una gran victòria sobre la natura, però van obligar, per primer cop a la història, a una reglamentació que instaurés períodes de veda per a la pesca.  Una trista gran victòria que ens ha dut a la sobreexplotació d’un mar maltractat i amb les minses pesques de l’actualitat.




Agraïm la col·laboració de: Vicenç Tenas, Josep Montmany (fotos 2, 3 i 5 ) i Sara Vicens Cardó (fotos 1 i 4).

Fonts consultades:
· BOIX, Lurdes. Pescadors de Catalunya: converses amb gent de la mar. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament d’Agricultura, Ramaderia  i Pesca, 2003. 245 p.
· Calella. Barcelona: Viena Edicions, 2001.60 p. (Col.lecció Imatges i records ; 109). ISBN  8483301105.
· LLEONART, Jordi , Josep M. Camarasa. . La Pesca a Catalunya el 1722 segons un manuscrit de Joan Salvador i Riera. Barcelona: Museu Marítim, 1987. ISBN 8450565456.
· MAS I GIBERT, Xavier. Memorial dels pescadors i els peixos: converses amb Francesc Isern: Tres-cents anys de tradició marinera al litoral del Maresme. Mataró: Caixa d'Estalvis Laietana, 1994. 286 p. (Caixa d'Estalvis Laietana Mataró; v51).
 ISBN  8492001534
· MIR I MORAGAS, Domènec. Compilació històrica de Calella. Barcelona: Ediciones Cedro. 1982, 311 p. ISBN 8470421239
· Els Pescadors. En MIR I MORAGAS, Domènec Qui t’ha vist i qui et veu. Calella: Edicions Marrè, 2002. ISBN 8485060652. p.61-71.
· ROIG, Emerencià. La Pesca a Catalunya. Barcelona: Editorial Noray, 1996. 122 p. ( Col.lecció el nostre mar). ISBN 847486092X.

Fem teatre!

0


Els Tronxariures, el club de lectura més jove de la biblioteca Can Salvador de la Plaça, ha fet teatre al pati. Dividits en quatre grups han adaptat i representat un conte amb dos personatges i un narrador.

Mentre un grup feia la dramàtica representació, la resta exercien de terribles crítics.

 Les cares dels crítics

Els actors són gent estranya, després de la representació és van amagar darrera la palmera. Qui sap si entre les fulles hi ha la propera Sara Bernhart o el següent Stanislavski

Taller Infantil

0

Vols fer el teu propi bolet en 3D? T'esperem aquest dissabte, 17 de març a les 11.30 h., a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça,recorda que cal inscripció prèvia! 

 Si vols fer el teu propi bolet en 3D fes click
 aquí.

Mor Teresa Pàmies

0


L’escriptora Teresa Pàmies va morir ahir a l'edat de 93 anys. Nascuda a Balaguer l’any 1919, va ser una de veus més importants de la prosa memorialista del país al segle XX i es va erigir en una narradora de qualitat indiscutible en un període en què la literatura feta per dones no era habitual.
De fet, la seva és una obra extensa que relata a través de la crònica i d’un llenguatge modern períodes importants del país com ara la Guerra Civil espanyola i l'exili català.

Obres de Teresa Pàmies a la biblioteca Can Salvador de la Plaça

Eleccions

0


Sí amics, aquest divendres a la Planta Baixa de la Biblioteca Can Salvador de la Plaça s’hi han celebrat unes eleccions (ja ho sabeu si sou seguidors dels canals informatius CNN i 3-24). Els Tronxariures, participants del nostre club de lectura infantil, han escollit el seu president.
A les eleccions hi han concorregut més aspirants que a les passades eleccions del Barça i han estat més iguales que una convenció de clons. Finalment, a la segona volta, la Maria-Tronxariure-Lectora-de-Llibres, es va imposar a la Mariam-Tronxariure-i-Lectora-de-Llibres-Una-Mica-Però-No-Gaire-Perquè-Em-Canso.
El càrrec de President/a del Club Tronxariures, que no inclou cotxe oficial, comporta molta responsabilitat i molta feina (encara per concretar).
 ¿Cartells electorals? ¡No! El llibre que estem llegint al club

Guia de publicacions periòdiques 2012

0


Us oferim la guia de les publicacions periòdiques d'enguany. Un llistat temàtic dels diaris i les revistes que podreu trobar a la biblioteca de Calella.

Recordeu la normativa de préstec al respecte:
· Diaris: No es presten. Sols lectura a sala.
· Revistes: El darrer número de la revista no es presta, però sí els números anteriors. D'aquests, us en podeu endur fins a 15 amb un sol carnet. La durada del préstec és la mateixa que per la resta de documents: 30 dies.

Trobareu la guia de les publicacions periòdiques d'enguany a la secció de revistes, als taulells de la biblioteca i també la podeu descarregar en format PDF des del bloc mateix.

Sardines!

0


Els Tronxariures han iniciat el mes de març amb la lectura de La sirena en la llauna de sardines, un recull de relats de l’autora Gudrun Pausewang.


 Tronxariures en moviment
Alcem la lectura ben amunt!

Cada divendres de 18:00 a 19:00 a la planta baixa de la biblioteca Can Salvador de la Plaça. Cadires comptades i comprimits com sardines en llauna. No hi faltis!