Xerrada taula de Nadal

0

Com cada any per aquestes festes, la biblioteca Can Salvador de la Plaça va rebre la gustosa visita de la Quimeta de la Roda. Aquesta afable cuinera va fer les delícies dels oients amb la seves receptes i anècdotes culinàries.





Cuixes de cabrit lacades

Ingredients:

4 cuixes de cabrit.

1 got de suc de taronja

2 cullerades de mel

2 grans d’all aixafats

Farigola, llard, sal i pebre

Preparació:

Es posa sal i pebre a les cuixes i amb una plata per anar al forn, s’hi posen junt amb el llard.

Es posa a coure al forn a 180º. A mitja cocció s’hi tira el preparat del suc de taronja, i de tant en tant es va regant. Quan estan cuites es treu el suc i es fa reduir. Quan està al punt es va tintant les cuixes perquè quedin lacades.


És un plat diferent i molt bo!


Font: Receptes de la Quimeta de la Roda


Viatge al món dels refranys

0


“El refrany reflecteix la conducta i el pensament d’una cultura, una comunitat, un poble. Reflecteix la saviesa popular, i alhora la perpetua. El bocaorella el fa mantenir-se viu.”



Ara fa 10 anys que el grup de gent “gran” del Taller de Memòria de Calella es reuneix per treballar plegats. Fruit de la seva memòria, podem trobar tot un conjunt de dites i refranys en el seu llibre Viatge al món dels refranys, “la veu de l’experiència” un regal de saber popular sempre vigent, per a tots plegats.


La presentació del llibre va tenir lloc aquest dijous, 17 de desembre, durant l’última trobada del Taller de Memòria, d’aquest any 2009. Va comptar amb la presència del nostre Alcalde l’Il. Sr. Josep Ma Juhè i la Regidora de Cultura Sra. Pilar Rocafort.

Edita: l’Ajuntament de Calella, departament de Serveis Socials.





Laia Noguera presenta "Triomf"

0


La Biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella acollirà el proper divendres 18 de desembre, a dos quarts de vuit del vespre, la presentació del llibre "Triomf" a càrrec de la seva autora, Laia Noguera i Clofent.


Música i literatura

A la presentació, organitzada conjuntament per la Llibreria el Faristol i la Biblioteca calellenca, Noguera estarà acompanyada pel músic de viola de roda, Marc Egea. Cal recordar que amb 'Triomf' (Columna, 2009) la poetessa de Calella va rebre el passat mes d'octubre, a Girona, el 32è Premi Miquel de Palol de poesia.


El llibre

'Triomf' és la celebració de la vida i de la mort, de la fragilitat, del dolor, de la consciència. El llibre, guanyador del Premi Miquel de Palol, conté seixanta poemes, en un joc simbòlic amb el número 3: tres triomfs, compostos de tres, tres i vint-i-un poemes, i trenta-tres estralls.



Font: Diari del Maresme


Una novel·la de Baltasar Porcel als Tastets Literaris

0

Aquest dilluns 21 de desembre, a les 19 h. la tertúlia dels Tastets Literaris comentarà el llibre “Cavalls cap a la fosca” de Baltasar Porcel.




Baltasar Porcel i Pujol va néixer a Andratx el 13 de març de 1937, durant la Guerra Civil, i va morir el passat 1 de juliol. És un escriptor que ha conegut l’èxit gairebé des del principi de la seva activitat literària. Estudià Comerç a ciutat de Mallorca, però prompte començà a fer publicacions en periòdics i revistes de la província. Les seves primeres narracions foren en castellà, però el 1956 ja publicà el primer conte en català, titulat «L’odi».

Quan realment comença la seva carrera literària és el 1959, guanyant el Premi Ciutat de Palma de Teatre amb la peça Els condemnats. Aquest mateix any publicà el conte «Els penjats», i, més tard, «La lluna feliç», ambdós recollits a Crònica d’atabalades navegacions. El 1960 tornà a guanyar el Premi Ciutat de Palma, aquesta vegada de Novel·la, amb Solnegre. Aquest mateix any es traslladà a Barcelona, amb algunes temporades a Andratx.

Com a periodista el 1963 començà a col·laborar a Serra d’Or, i, el 1966, a Destino, La Vanguardia, i altres publicacions. És interessant la seva tasca com a viatger i assagista. Obtingué el premi Espejo de España (1978) pel seu assaig La revuelta permanente. Els seus llibres de viatges (China: una revolución en pie, Camins i ombres) li van proporcionar una fama merescuda.
Com autor literari destaquen els llibres de narrativa, que per ordre de publicació són els següents: Solnegre (1961), La lluna i el «Cala Llamp» (1963), Els escorpins (1965), Els argonautes (1968), Difunts sota els ametllers en flor (1970), Crònica d’atabalades navegacions (1971), Cavalls cap a la fosca (1975), Reivindicació de la vídua Txing (1979) i Les pomes d’or (1980). També ha escrit teatre, reunit en un volum en 1965 sota el mateix títol de Teatre.


Autora del text: Georgina Jordana.

Font imatge: labutxaca.cat

Cantada de Nadales

0


Programa:

Primera part
• El cant dels ocells
• Blanc Nadal
• El Timbaler
• Joia en el món
• El dimoni escuat

Segona part
• Fum, fum, fum
• El Trineu
• Ara ve Nadal
• A Betlem
• Les 12 van tocant
• Noi de la mare
• Santa nit
• Rabadà
• Petit Bailet
• Passi-ho bé


Per Nadal, un regal!

0


La Biblioteca Can Salvador de la Plaça, del 12 de desembre de 2009 al 5 de gener de 2010, quan feu ús del servei de préstec i fins a exhaurir existències, us regala el llibre Quatre contes russos, d'Alexandr Puixkin, Anton Txèkhov, Isaak Bàble i Nina Berberova. Gentilesa de la Diputació de Barcelona.
No us quedeu sense!

Recordeu a més, que el carnet de la Xarxa de Biblioteques t'ofereix descomptes molt interessants per gaudir d'una amplia oferta cultural. Ara que s'apropa el Nadal utilitza'l per anar al teatre o a qualsevol museu de la xarxa.

Taller infantil de Nadal

0

Aquest proper dissabte dia 12 vine al taller de Nadal que organitza la biblioteca. Retalla i enganxa aquest divertit Pare Nöel.




Activitats desembre 2009

0

  • Dijous, 10, a les 18h. Tardes de tertúlia. Comentarem El temps de les cireres de Montserrat Roig. Coordina: Quima Martínez. Lloc: Ajuntament Vell. Organitza: Biblioteca Can Salvador de la Plaça i el Departament de Serveis Socials de l’Ajuntament de Calella.
  • Divendres, 11, a les 18h. Tertúlia Juvenil Devorallibres al pati de la biblioteca. Comentarem Peter Pan de rojo escarlata de Geraldine McCaughrean.
  • Dissabte, 12, a les 11.30h. Taller Infantil de Nadal. Cal inscriure’s a la Biblioteca. Vine i participa.
  • Dimecres, 16, a les 19h. Xerrada Taula de Nadal, a càrrec de la Quimeta de la Roda. Organitza: Amics de la Biblioteca.
  • Dijous, 17, a les 18h. Taller de Memòria. Coordina: Quima Martínez. Lloc: Ajuntament Vell. Organitza: Biblioteca Can Salvador de la Plaça i el Departament de Serveis Socials de l’Ajuntament de Calella.
  • Divendres, 18, a les 19.30h. Presentació del llibre Triomf, de la Laia Nogueras i Clofent, guanyadora del premi Miquel de Palol de poesia d’enguany, a càrrec de l’autora i del músic de viola de roda Marc Egea. Organitza: Llibreria Faristol i Biblioteca Can Salvador de la Plaça.
  • Dissabte, 19, a les 11.30h. Inici de les festes nadalenques amb una cantada de nadales a càrrec del grup Punts Suspensius, S.L.
  • Dilluns, 21, a les 19h. Tastets Literaris. Ens trobarem per comentar Cavalls cap a la fosca de Baltasar Porcel. Coordina: Georgina Jordana.

I durant les vacances de Nadal i Reis ....

Dissabte, 2 de gener, a les 11.30h i dilluns, 4 de gener, a les 19h.
Els Patges de SS. MM. els Reis d’Orient visitaran la Biblioteca Can Salvador de la Plaça i explicaran contes als nens i nenes.

Avís

0







A causa del canvi de sistema informàtic a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, la Biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella:

  • el dia 11 de novembre obrirà a les 17.30h de la tarda i
  • tancarà els dies 16, 17 i 18 de novembre de 2009.
La transició d'un sistema a un altre comportarà inevitablement, una aturada temporal de determinats serveis.
Aquest nou programa, adaptat a l'entorn tecnològic actual suposa molts avantatges per als usuaris i el personal de les biblioteques.
Disculpeu les molésties.

Autoaprenentatge informàtica

0

Posem a la vostra disposició dues eines de formació:

Curs d'autoaprenentatge multimèdia de cerca bàsica per Internet, elaborat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.
Adreçat a persones adultes sense coneixements d'internet.
Troba el Nord
Encuentra el Norte
Find the North


Curs d'autoaprenentatge sobre l'ús de Google en la cerca per Internet, elaborat per la County Library d'Aarhus de Dinamarca i adaptat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.
Destinat a usuaris adults amb coneixements bàsics d'Internet.
Mou-te pel Google
Acércate al Google
How to Google

Tertúlia Juvenil Devorallibres

2


El divendres 2 d'octubre els membres de la Tertúlia juvenil Devorallibres es va tornar a reunir al pati de la Biblioteca per comentar
Cumbres Borrascosas, d'Emily Brontë i disfrutar del pastís que va preparar la mare d'una de les participants.

El proper divendres, 30 d'octubre, a les 16h, en el pati de la Biblioteca comentarem el llibre
No i Jo, de Delphine de Vigan.

Animeu-vos a participar i a gaudir de la lectura del proper llibre que serà
Peter Pan de rojo escarlata, de Geraldine McCaughrean.

Exposició fotogràfica de Josep M. Colomer Mir

0


Exposició fotogràfica de Josep M. Colomer Mir

Del 2 al 30 de novembre de 2009


Josep Maria Colomer Mir nascut el 16 d'abril de 1945, és soci fundador de Foto-Film Calella, de la Federació Catalana de Fotografia i membre de l'equip iniciador de la TV local: Calella Televisió.
De molt petit comença la seva afició per la fotografia i rep el seu primer premi l'any 1966 al concurs de la revista "Jóvenes" de Barcelona. La seva trajectòria està plagada de premis i guardons tant a nivell estatal, nacional com comarcal i local: Trofeu Torretes de Calella, Petxina de Plata de Sant Adrià del Besòs, Trofeo Ciudad de San Fernando de Càdis, Trofeu Ànfora del Maresme de Mataró... Les seves imatges busquen superar l'impacte visual i el perfeccionisme cercant transmetre sensacions, emocions i sentiments.

L'exposició "La Torre dels Anglesos, ara fa trenta anys", està dividida en dues parts: la primera són fotografies realitzades al seu interior, on es poden admirar detalls de la decoració d'estil modernista; la segona, mostra el moment de l'ederroc (les imatges són recuperades de l'arxiu particular d'en J. Maria Colomer) i és, per tant, un testimoni històric excepcional.

La Torre dels Anglesos va ser costruïda per una família britànica a finals dels segle XIX (desconeixem l'any exacte i l'arquitecte). Sembla que aquesta família la va ocupar poc temps i va ser comprada per en Zenon Nicolau i Moreu, important empresari tèxtil del municipi.
El 31 de gener de 1979, l'Ajuntament de Calella va donar permís per construir edificis destinats a vivendes i es produeix l'enderroc de la Torre, dos mesos abans de les primeres eleccions municipals democràtiques.



T'estimo si he begut

0

Empar Moliner és una autora polifacètica: col·labora a Catalunya Ràdio, escriu al diari El País i ha participat esporàdicament en alguns "late shows" televisius.

Gràcies a la Institució de les Lletres Catalanes, dins de la campanya
Al vostre gust, la tindrem entre nosaltres, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça, el dia 28 de novembre a les 11 del matí.

Et convidem a participar!

La tertúlia Tastets Literaris tindrà lloc dilluns dia 26 d'octubre a les 19h on es comentarà T'estimo si he begut d'Empar Moliner.


T'estimo si he begut és una recopilació de tretze contes independents entre ells, excepte els dos últims (un mateix viatge narrat des de dues perspectives diferents). En els relats es troben personatges i situacions de fàcil identificació amb els tòpics d'avui o a la vida real més banal: la dona insatistefa que d'una forma inversemblant és amant de molts homes; el fracàs matrimonial; el benefici propi; la gelosia absurda; un "dia de la dona"; un mal ús de la contenció significativa de la poesia d'avui; l'estranyesa que es pot sentir en les proves d'adopció; fins on pot arribar el llenguatge dels enamorats; què pot passar si es tracta amb gent rica; l'enamorat obsessionat; l'espectacle de la defensa desmesurada de la lactància materna; la "vida en parella" i, a més, en un viatge organitzat.

Canvi del sistema informàtic

0



La Biblioteca Can Salvador de la Plaça renovarà entre octubre i novembre el seu sistema de gestió informàtic. Aquest nou programa, adaptat a l'entorn tecnològic actual suposa molts avantatges pels usuaris i el personal de les biblioteques. És un canvi important i per tant serà un procés delicat que provocarà aturades d'alguns serveis en moments puntuals. Us demanem la vostre col·laboració amb una mica de paciència i comprensió per les possibles incidències que es puguin produir.
Us mantindrem informats.

Per a més informació podeu consultar:
INFO RÀDIO CALELLA: Nou sistema informàtic a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça

La Biblioteca a la Fira

0


Aquest any la Biblioteca Can Salvador de la Plaça ha estat present a la 29a Fira de Calella i l'Alt Maresme amb una exposició de literatura xilena i un concurs infantil de dibuix amb una nombrosa participació.

El Rei del nas vermell necessitava un model per construir el seu futur castell i molts nens han volgut ajudar-lo amb els seus projectes.

Els guanyadors han estat:


- Max Estrada de 8 anys

- Ona Estrada de 8 anys

- Jana Pla de 6 anys
- Sara Escamilla de 9 anys
- Pau Feliu de 10 anys

- Ariadna Miquel d'11 anys


Felicitacions pels vostres dibuixos!































Exposició portades Cavall Fort

0

Exposició
25è Concurs de portades
de Cavall Fort


A la biblioteca Can Salvador de la Plaça, de l'1 al 22 d'octubre de 2009, podeu veure les portades exposades dels guanyadors i finalistes del 25è Concurs de portades de Cavall Fort.
El guanyador va ser Guillem Clarà, de 8 anys, i finalistes l'Enric Alcaraz, de 9 anys i en Pau Clarà, de 8 anys, tots tres de Calella.

El dia 21 de maig, a la Biblioteca Joan Miró de Barcelona, es va fer el lliurament dels premis del Concurs que aquest any era dedicat al mercat.



Moltes felicitats al guanyador i als finalistes!




Tornen els "TASTETS LITERARIS"

0


El dia 28 de setembre, dilluns, a les 19 hores, tornen els TASTETS LITERARIS de la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Us esperem per tal de triar, entre tots, els llibres que llegirem i comentarem durant l'actual curs. Per a més informació passeu per la biblioteca.

Ja està obert el període d'inscripció!