Presentació literària: "Enganxat" de Raül Balam Ruscalleda

0

Presentació literària: "Enganxat" de Raül Balam Ruscalleda
Aquesta activitat és una col·laboració amb la llibreria El Faristol.
Amb la presència de Raül Balam Ruscalleda i la periodista Carme Gasull Roigé.

Dilluns 3 d'abril a les 18 h.
A la biblioteca Can Salvador de la Plaça
(Plaça de l'Ajuntament 30-31; Calella)


Raül Balam Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1976) és xef i fill de la multiestrellada cuinera Carme Ruscalleda i de l’hostaler Toni Balam. Es va formar a la cuina del mític Sant Pau de Sant Pol de Mar, que va tancar l’any 2018. Actualment dirigeix el restaurant Moments de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona, un projecte en què va treballar amb la seva mare i que actualment té dues estrelles Michelin. A més, està a càrrec de la cuina del restaurant de Calella El Drac, a l’Hotel Sant Jordi Boutique, i del Sant Pau Tokio, que va obrir l’any 2004. Des del juny del 2022 està de nou a càrrec del Sant Pau, de Sant Pol, que ha reobert portes ara amb el nom de Cuina Sant Pau.

Informació extreta de l'editorial Columna


Raül Balam Ruscalleda exposa de manera crua i sincera la seva addicció a l’alcohol i les drogues i com ha aconseguit superar-la.

«Has hagut de buscar mai una fotografia que et transporti a la part més miserable de la teva existència? Per escriure aquest llibre n’he revisat centenars i, de totes les imatges, un 85% és alcohol. La meva vida era beure, beure i beure. No hi havia cap altre objectiu. La meva malaltia m’enganyava perquè pensés que ho feia perquè volia, però em tenia dominat.

Tinc una malaltia: soc addicte i ho seré tota la vida.

L’addicció no té cura, però si la tractes, podràs viure una vida plena. Podràs menjar, sortir, divertir-te…; en definitiva, viure sense alcohol i sense altres drogues. Això és el que vull explicar en aquest llibre.

I amb el meu testimoni, donar esperança a persones i a famílies que ho estan vivint».

Dia Mundial de la Poesia 2023

0



Il·lustració d'Ignasi Blanch


Francesc Vicent Garcia (Rector de Vallfogona)

Amb el Rector de Vallfogona passa una cosa curiosa: tothom n’ha sentit a parlar però hi ha poca gent que sàpiga exactament qui és. Això es deu al fet que es tracta d’una figura complexa, en la qual es combina un component històric, un de literari i un de llegendari.

En primer lloc, es tracta d’un personatge històric. El seu nom era Francesc Vicent Garcia i Ferrandis. Va néixer a Saragossa el 22 de gener de l’any 1579 però es va criar a Tortosa, una de les ciutats més importants de la Catalunya de l’època. Posteriorment, va estudiar i rebre els ordes menors a Barcelona i fou ordenat sacerdot a Vic, on va ser un dels homes de confiança del bisbe Robuster, figura important de la facció bandolera dels Cadells. El 9 de gener de 1607, amb quasi 28 anys, va prendre possessió del càrrec de Rector de Vallfogona, des d’on va escriure la majoria de la seva obra, tot i que no va parar d’anar amunt i avall del país complint encàrrecs i comissions per a les altes esferes: a Girona, Lleida, Tarragona, València o, fins i tot, a Madrid. Va morir a Vallfogona de Riucorb el 2 de setembre de 1623, a 44 anys, a causa d’una malaltia.

En segon lloc, Garcia va ser un poeta, i no pas un poeta qualsevol, sinó el primer poeta en llengua catalana que escriu a la manera dels poetes barrocs. La seva obra, d’una qualitat excepcional, va ser reconeguda arreu del Principat, ja en vida seva, i després es convertirà en el gran referent de la poesia en llengua catalana fins a la Renaixença.

En tercer lloc, el Rector també és un mite que forma part de l’imaginari col·lectiu català, on apareix com el paradigma del clergue enginyós, murri i sorneguer. Això s’explica perquè, en paral·lel al seu reconeixement dins el món literari, la veu popular havia anat escampant arreu del territori tot un repertori d’anècdotes gracioses de les quals era el protagonista. Aquestes anècdotes, que tenien ben poc a veure amb la seva vida real, eren contalles de l’humor clerical de l’època que es van anar atribuint a Garcia, probablement perquè la seva poesia havia estat majoritàriament satírica i ell, un personatge popular.


DMP 2023

Contes per nadons, bestiari d'animalons.

0

Contes per nadons, bestiari d'animalons.
A càrrec d'Elena Codo.
Dimecres 22 de març a les 18h



"La gallina té molts amics, però qui l'ajudarà a coure el pa?
Un lleó i un mosquit poden arribar a fer-se amics? 
I la Ratolineta trobarà el millor marit com volen el Pare Ratolí i la mare Ratolina? 
Tot ballant la Tortuga Margalida ens ho anirà contant!"

Exposició "Mòbils: 1992-2007"

0

Mòbils: 1992-2007: del "totxo" al Smartphone, exposició de Joan Vat. 
Aquesta exposició vol mostrar l'evolució al llarg de quinze anys d'aquests dispositius, des de la seva aparició fins a convertir-se en un objecte imprescindible a les nostres vides.

A partir del 20 de març a la planta baixa de la biblioteca.
Inauguració dijous 20 de març a les 19:00 hores. 













Concurs d'il·lustració Reinventa la llegenda de Sant Jordi 2023

0

Reinventa’t la Llegenda de Sant Jordi. Pots ser com tu vulguis, hi tenen cabuda totes les diversitats que hi puguin existir. Es valorarà que trenquis amb els  estereotips de gènere i l’expliquis amb una mirada inclusiva.


Pots portar la teva creació a la biblioteca o pots enviar-la per e-mail a igualtat@calella.cat fins l'11 d'abril.

Concurs d'escriptura Reinventa la llegenda de Sant Jordi 2023

0

Reinventa’t la Llegenda de Sant Jordi. Pots ser com tu vulguis, hi tenen cabuda totes les diversitats que hi puguin existir. Es valorarà que trenquis amb els estereotips de gènere i l’expliquis amb una mirada inclusiva.

Modalitat prosa o poesia.
 



Pots portar la teva creació a la biblioteca o pots enviar-la per e-mail a igualtat@calella.cat fins l'11 d'abril.

Presentació literària "Fer diners" de Teodor de Mas Valls

0

 Presentació literària: "Fer diners. Un mètode judeocatalà per estalviar i fer-se ric." de Teodor de Mas Valls.


Aquesta activitat és una col·laboració amb la llibreria La Llopa.

Divendres 17 de març a les 18:30
A la biblioteca Can Salvador de la Plaça
(Plaça de l'Ajuntament 30-31; Calella)


Teodor de Mas i Valls (Barcelona, 1973) és el setè Teodor de Mas d’una nissaga de carlistes de Vic, jueus conversos, empeltats amb tantes altres nissagues catalanes i vinguts a menys, per simple mala sort i per la inevitable inestabilitat política i econòmica del país.

De Sant Cugat del Vallès de tota la vida, va estudiar Economia a la UAB i també a les universitats de Montpeller i Mannheim, després de fracassar estrepitosament en l’intent de seguir la voluntat paterna de ser enginyer a la UPC.

A la University of Technology Sydney va estudiar un Master in International Business amb una beca de la UAB. S’ha dedicat tota la vida al màrqueting, les compres i les vendes, a convèncer persones, a trobar canals de venda i de negoci i a negociar amb clients i proveïdors. Li agrada dir que li paguen per pensar i per la seva capacitat d’imaginar un futur incert.


Informació extreta d'Edicions Grup62


Un mètode judeocatalà per estalviar i fer-se ric.

Els orígens de cadascun de vosaltres defineixen, en bona part, com sou i com gestioneu la vostra vida, emocionalment i econòmicament. A partir de l’experiència de Teodor de Mas i de la seva nissaga familiar (els de Mas, els Valls, els Rocabayera, els Izard, els Tejedor, els Ventosa, els Indarte i els Badia), l’autor entra en matèria explicant conceptes econòmics i anècdotes vitals per a una millor gestió en el dia a dia, amb l’objectiu d’estalviar, fer-vos rics i així alliberar-vos de l’obligació d’haver de treballar per a tercers. A més, Fer diners us ajudarà a sobreviure eficaçment en la presa d’infinitat de decisions econòmiques que conformen la vostra vida.

Indubtablement, aquest llibre és un bon negoci per a tots vosaltres!



Exposició "En escena"

0

Presentació de l'exposició a càrrec d'Anna Celma
Dissabte 4 de març a les 12 h.

L'exposició es podrà visitar a la biblioteca des de l’2 al 15 de març de 2023.



"En Escena. Mirades femenines sobre la representació de les sexualitats a la cultura audiovisual" és una exposició creada per l'Observatori de les Dones en els mitjans de comunicació amb els següents objectius:
– Afavorir la divulgació de creacions visuals que qüestionin les normatives d’una sexualitat basada en l’espectacle i la dominació.
– Incentivar la pràctica interpretativa i crítica en relació amb els models i les narratives hegemònics.
– Donar a conèixer propostes estètiques innovadores que donen visibilitat al desig femení i a la negociació i al respecte pel que fa a l’experiència de les sexualitats i els plaers.







Exposició cedida per l'Observatori de les dones en col·laboració amb la Regidoria Igualtat.