Maria Cardona: Llibre de records

0

 

La celebració del centenari Maria Cardona finalitza el  divendres 10 de febrer amb la presentació del llibre 'Pluja fina del Raval', antologia de Maria Cardona. L’obra és fruit d’un acurat treball del poeta calellenc Josep Miracle cercant i recopilant poesies de Maria, algunes inèdites, i de nombroses fotografies que il·lustren el llibre.

A la biblioteca hem participat en la celebració amb una exposició sobre la vida de Maria Cardona amb alguns objectes personals, fotografies familiars i els seus llibres publicats que han estat disponibles per préstec. L’exposició es va inaugurar el 18 de març de 2022 i s’ha pogut visitar durant tot l’any.




Una iniciativa que ens ha fet especial il·lusió és la confecció d’un llibre de records de persones que la van conèixer i han volgut deixar testimoni.

El dia de la inauguració de l’exposició l’alcalde Marc Buch va escriure les primeres línies:

Inaugurant l’exposició de l’any Maria Cardona hem pogut veure la sort que hem tingut com a ciutat de haver tingut una dona pionera i lluitadora, avançada al seu temps, que ens ha deixat un llegat poètic excel·lent.

Com a calellencs podem estar molt orgullosos de dir que la Maria Cardona era calellenca i només li podem dir una paraula: GRÀCIES!!!

Marc Buch

18/3/22

 

Els poetes són part essencial de l’ànima dels pobles. Tenim una gran sort que un bocí de Calella es digui Maria Cardona.

Josep Torres

Regidor de Cultura

18/3/22  


A Maria Cardona i Codina

(1922-1972)

-En el Centenari de la naixença i el Cinquantenari de la seva mort-

 

El temps que es vincla com l’espiga i l’ordi

Avui es torna record ben present,

vas poncellar fa cent anys per Sant Jordi

en pètals de bondat i sentiment.

Vas teixir amb la paraula i la bellesa

el goig de viure estimant lo creat,

polsaves l’arpa del cor amb tendresa

cercant místics espais de santedat.

Quant ja la mort et feu de polseguina,

n’ets cant d’ocells, volada de gavina,

flaire de pins, onada intemporal...

I avui n’és la Ciutat qui us fa memòria

tot revivint la vostra trajectòria

com la humil pluja fina del Raval.

 

Josep Miracle i Collmalivern

27/3/22

 

Amb un record agraït de qui fou la meva professora de català amb un curs impartit

A la Biblioteca pública Costa i Fornaguera sota els auspicis de la Diputació de Barcelona.

Ple d’afecte no sols per l’obra i saber de la Maria sinó també per ser testimoni de cristiana de pedra picada, amb molts sentits avançada al seu temps.

 

Pere Bellver

Calellenc, canonge doctoral de la catedral de Girona

 


M’agrada la Maria Cardona quan ens convida dient

...vesteix-te amic, les robes de pastor,

omple el sarró de fruita ben madura,

deixa la teva ponderada altura

i ocupa el buit d’aquest humil racó...

Empatia pura!!!

Maria Cardona, un ampli referent de la poesia calellenca

 

Josep Maria Colomer Mir

15/5/22 


Hola Estic molt contenta de poder fer aquest homenatge a la meva cosina Maria Cardona que malauradament ens va deixar molt jove.

Tinc poques vivències amb ella perquè hi havia molta diferència d’edat, però el record sempre perdura i més quan vinc a Calella, la ciutat de la meva infantesa.

Ara vull llegir les seves poesies i aquí a la biblioteca hem facilitaran els seus llibres de poemes.

Com a familiar estic molt agraïda i dono les gràcies a l’Ajuntament per l’homenatge que li dediquen aquest any.

Moltes, moltes gràcies a tots els que hi heu col·laborat.

Maria Carme Cardona Serra

27/6/22

 

Maria Cardona en el meu record

No em cal glossar aquí la Maria com a poetessa i com a narradora de literatura infantil (va obtenir un premi Cavall Fort, entre d’altres) Això ja ho farà molta gent, segur que amb més saviesa del que jo pugui opinar, i sabran remarcar tots els racons subtils del seu treball poètic. Avui, jo voldria recordar a la meva professora de català. Les primeres classes de català públiques que es van fer a Calella, concretament a l’antiga biblioteca, les va donar Maria Cardona, remarcar això ja és important. Recordo que un dia no trobarem una paraula que defineix una actitud, i ens va dir: “vosaltres que escolteu a en Raimon ho heu de saber”, concretament la paraula era: dempeus. Amb ella vàrem començar a aprendre la llengua que parlàvem, no massa bé, i sobretot no sabíem en prou feines escriure correctament. L’amor per la nostra llengua de la María era immens i la seva catalanitat de pedra picada. Tot això en front d’una realitat que ens ofegava.

A més, la Maria va saber connectar amb la gent que en aquells moments ja manteníem unes posicions polítiques i socials no convencionals per l’època. Sí, la gent que fèiem el FULL, que volíem viure en democràcia, que volíem recuperar les institucions que ens havien arrabassat, que volíem que el català fos la llengua d’aquest país.

La Maria ens va ajudar a recollir diners pels presos polítics, i ho puc afirmar, atès que era jo qui li recollia els diners i li portava algunes publicacions clandestines d’aquells moments. Sempre, i dins els seus àmbits va treballar pel diàleg, perquè s’admetessin altres opinions polítiques i socials i sobretot nacionals, enfront de les que el règim imperant ens imposava. Prova d’això és la polèmica que es va publicar a l’Estela en els números 641 (22/7/1972), 644 (2/9/1972) i 645 (16/9/1972).

En el número 15 de la Tralla (7/10/1978) vàrem recordar el seu traspàs publicant dos articles i reproduint tres poemes que donen fe de les seves reflexions:

“Crec en el meu Crist”

“Un llibre nou”

“Bocins dispersos”

Val la pena de llegir-los i reflexionar-hi.

Sempre restarà en el meu record, la professora de català, la lletraferida cristiana i catalanista, que va saber entendre els moments de canvi que s’estaven gestant i sobretot va saber dialogar amb persones que pensaven diferent en molts aspectes, però que ens unia la catalanitat i un anhel de justícia.

 Josep Puig i López

  

Moltes gràcies pels teus poemes i narracions, també per l’amistat que teníeu amb la mare i les xerrades a les tardes d’estiu a l’eixida de casa.

Recordo també les classes de “doctrina” dels diumenges abans de fer la Primera Comunió.

Maria et recordem com “la teva rosa, oberta a tots, igual que una abraçada”.

Amb gratitud!

M.

21/11/22

 

Quan treballava a la Biblioteca, recordo que en algunes ocasions havíem manllevat alguns poemes de la poetessa Maria Cardona, ja sigui per editar un punt de llibre, una fotografia, amenitzar una festa,...

Perquè l’esperit de la seva obra és universal; en els seus versos hi trobem l’expressió més íntima del ser humà.

Felicito els organitzadors de l’homenatge a Maria cardona, en el seu centenari.

Maria Dolors Llavall

Directora de la Biblioteca del 1980 al 2021

21/11/22

  

La Maria una dona extraordinària

Els seus poemes em porten a la meva infantessa al Raval, recordo l’Enramada, els vespres al carrer, al carrer prenent la fresca, la cadira del seu pare, la seva mare sempre tan sol·lícita, el magraner, les flors de l’eixida, el seu despatx sempre ple d’apunts i llibres i tantes i tantes vivències sempre plenes de bondat.

La teva veïna

Carme Mateu Rovira

26/11/23

 



Per finalitzar volem agrair a en Josep Miracle (president dels Amics de la Poesia de Calella) que pensés en la biblioteca per acollir una exposició sobre la vida de Maria Cardona i la cessió temporal de fotografies per il·lustrar-la. A l’Ajuntament de Calella pel seu suport. Al Museu-Arxiu per la cessió temporal de les vitrines, els seus objectes personals i documents del seu corpus literari. I un agraïment especial a Rosa Cardona, neboda de la poeta, que s’ha bolcat en col·laborar amb la biblioteca oferint-nos fotografies, partitures i bones idees! I a tots els que heu visitat l’exposició i heu compartit amb nosaltres els vostres records que ajudaran a mantenir viva la memòria de la poeta calellenca.




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!