Calella Flash Back

0

L'obra descriu els canvis que va patir Calella en poc temps amb l'arribada del turisme i ho fa amb un regust enyoradís però amb tocs d'humor que fa la seva lectura molt suggestiva: volia que «hi apareguessin unes pinzellades d'aquell poble que vaig conèixer en la meva infantesa, una mena de flash-back nostàlgic que donés una idea de la transformació que en pocs anys, massa precipitadament potser, va sofrir aquesta població.» Va ser guardonada als premis Recull 1985, amb el premi Josep Ametller d'assaig.




Francesc Grau i Viader (Calella 1920-1997) és un autor molt estimat a Calella on va rebre la primera Medalla d'Or de la Ciutat atorgada en reconeixement a la seva continuada tasca per la cultura.

Molt jove va haver d'abandonar els estudis per incorporar-se a l'exèrcit de la República i durant la batalla de l'Ebre va caure presoner i va ser traslladat als camps de concentració de Logronyo i Miranda de Ebro.

Francesc Grau va alternar la tasca d'escriptor amb la de professor de català a la Biblioteca Costa i Fornaguera de Calella, a la de Pineda de Mar i Tordera, durant dotze anys. També va portar a terme una important tasca periodística: va ser membre fundador de la revista local La Tralla, després va dirigir EI Nunci, una nova publicació de Calella i va col·laborar també amb diversos articles d'opinió a la revista Repòrter.

Ruta literària per Calella amb fragments del seu llibre:


L'estranya desaparició d’Esme Lennox

0

Un dia, mentre s’ocupa de la seva petita botiga de roba de segona mà, l’Iris Lockhart rep una notícia sorprenent: una germana de la seva àvia de qui no ha sentit a parlar mai està a punt de sortir de l’hospital psiquiàtric on ha passat part de la seva vida. L’àvia de l’Iris sempre havia dit que era filla única, però els documents proven que no hi ha cap error: l’Esme Lennox és la seva tia àvia. L’informe mèdic considera que és una dona sana i inofensiva, però no deixa de ser una desconeguda que segur que guarda uns secrets que alteraran la vida de l’Iris definitivament. ¿Per què no se n’ha parlat mai, a la família? Si l’Iris l’acull a casa seva, ¿quines veritats perilloses descobrirà? L’estranya desaparició d’Esme Lennox és un relat gòtic i apassionant sobre secrets familiars, vides entrellaçades i oportunitats perdudes i, com totes les novel·les de Maggie O’Farrell, és elegant, càlida i delicada, i perseguirà el lector molt més enllà de l’última pàgina.



Maggie O’Farrell (Irlanda del Nord, 1972) és  considerada una de les millors escriptores britàniques de la seva generació. És autora de vuit novel·les: After You’d Gone (2000), My Lover’s Lover (2002), La distància que ens separa, guanyadora del premi Somerset Maugham (Angle Editorial 2004), L’estranya desaparició d’Esme Lennox (La Campana 2007, L’Altra 2020), La mà que prenia la meva (L’Altra, 2018), guanyadora del Costa Novel Award l’any 2010, Instructions for a heatwave (2013), Aquest deu ser el lloc (L’Altra, 2017) i Hamnet (2020), i d’una obra autobiogràfica molt original, Visc, i visc, i visc (L’Altra, 2019). Els seus llibres giren al voltant de les relacions familiars, la pèrdua i el passat, i ha estat traduïda a més de vint països. Viu a Edimburg.



“Una novel·la brillant des de tots els punts de vista, amb una gràcia i una intensitat que recorden Katherine Mansfield.”
Literary Review

“Inquietant i deliciosa, una novel·la per empassar-se-la d’una sola tirada.”
The Observer

“Impactant, emotiva i fascinant.”
The Times

“Una obra amb plantejament intrigant ja de partida. Sense separació en capítols, però amb diferents veus narratives i línies temporals, descobrirem una família de casa bona que torna cap a Gran Bretanya després d'un temps a l'Índia.”
Llibres, i punt

“Tiempos oscuros aquellos donde médicos, padres y maridos se deshacían de mujeres que no cumplían órdenes. Estamos en Escocia y es la década de los treinta del siglo pasado. Pero también estamos en Escocia y han pasado sesenta años.

En La extraña desaparición de Esme Lennox, Maggie O'Farrell convierte un diálogo fragmentado entre dos hermanas que no se han visto en décadas en una intensa novela. La autora hilvanará con interés, emoción y suspense monólogos de distinto calibre, uno con la memoria preservada como el buen vino y otro con el recuerdo quebrado por el Alzheimer.”
Babelia (El País)

Any Internacional de les Fruites i de les Verdures

0

L’Assemblea General de les Nacions Unides va designar l’any 2021 com l’Any Internacional de les Fruites i de les Verdures.

Què es vol celebrar amb aquesta efemèride?
Com defineix la FAO  les fruites i les verdures són plantes (o parts de plantes) que són bones per al consum humà, ja sigui de forma crua, en conserva o processada.

Què aliments estarien dintre d’aquesta definició?
· Arrels i tubercles, com patates i moniatos
· Les llegums, com cigrons i llentilles
· Fruits secs, llavors i oleaginoses, com cocos, nous i llavors de gira-sol
· Herbes aromàtiques i espècies, com julivert, romaní, llorer
· Estimulants, com el te, el cacau, el cafè
· Productes de fruites i hortalisses amb ingredients afegits, com sucs de fruita envasats i salsa de tomàquet.
· Productes elaborats amb fruites i verdures, com ara begudes alcohòliques, com el vi i els licors

Fruites i Verdures, essencials per a la teva dieta. La FAO vol posar de relleu que la majoria de les persones no mengem suficient fruita i verdura i que estem lluny de consumir els 400g diaris que recomana l’OMS.

A més d’animar-nos a menjar més fruites i verdures, la FAO té d’altres objectius per aquest any:
Conscienciar sobre la contribució de les fruites i de les verdures a la millora de la nutrició, la diversitat alimentària i la salut. Assenyalar com el seu consum i cultiu afecta la societat, l’economia i el medi ambient. I mostrar com contribueixen fruites i verdures al desenvolupament sostenible del mon.




I què et trobaràs al Gènius?
Alimentació sana, objectius de desenvolupament sostenible (ODS), aprofitament de recursos, els horts urbans ... I, sobretot, et convidarem a divertir-te jugant, cuinant i llegint amb i sobre aquets aliments.

Taller de swing per tota la família

0

Taller de swing per tota la família a càrrec de Cristina Noguer.

Dimecres 14 de juliol a les 18:30 hores 
Al pati de la biblioteca.




El swing és una música per totes les edats, ja que és divertida i et fa ballar i moure’t. Si escoltes swing, els peus se’t posen en marxa ràpidament.
Al taller ballem, cantem i juguem en família. El fil conductor serà la música, un repertori escollit acuradament que agradarà tant a pares com a petits i els omplirà d’alegria i energia.


El taller té com a principal objectiu que els pares i mares es relacionin amb els seus fills a través de la música swing i alhora contribuir en l’estimulació musical, en la millora de les habilitats cognitives i motrius i en el desenvolupament de la creativitat.



NEC21 "Les aventures d’Eros" Sandra Rossi

0

"Les aventures d’Eros" a càrrec de Sandra Rossi, narradora.
Divendres 9 de juliol a les 21 hores.


Contes per adults, eròtics, amb la provocadora presència d’Eros com a fil conductor. Quatre històries en què un espectre, un desig obsessiu, un tango i una lligacama parlaran del gaudi que viu Eros encenent cors i inflamant sexes.  





 Els dies calorosos conviden a aprofitar les nits. Quan cau el sol i la fresca de la Mediterrània refreda els carrers, l’olor de la costa i la seva remor envaeixen la ciutat. A Calella som molt sensibles a aquesta sensació i ens agrada gaudir-la en companyia. 


El festival Nits d’Estiu Calella (NEC) arriba a diferents espais de la ciutat amb concerts, actuacions i espectacles. És una oportunitat doble, tant per gaudir d’exhibicions de qualitat com per aprofitar i visitar diferents espais de la ciutat a la nit.

Exposició La carbassa, la poma i el pèsol: tres vegetals molt femenins

0

La carbassa, la poma i el pèsol, estan estretament relacionats amb tres protagonistes joves d’uns relats: la Ventafocs, la Blancaneu i la Princesa del pèsol, que formen part de l’anomenat cicle de contes adreçats a les noies adolescents quan havien de sortir de casa. 
Què tenen a veure aquests relats tan antics amb l’actual segle XXI? Per què n’hem de seguir parlant? La resposta podria ser: potser perquè el seu interior és ple de símbols, coses, elements a qui els humans hem atorgat el poder de representar-ne una altra. I aquesta és una capacitat que fem servir perquè podem raonar, una acció que no s’atura mai, o sigui que ens permet seguir creant nous símbols o canviant el significat dels ja existents...


Ara, us proposem travessar la porta que acabeu d’entreobrir i donar un cop d’ull pel significat simbòlic dels tres vegetals que hem escollit i algunes de les rondalles on apareixen, per tal de conèixer-ne les interioritats.



Podreu visitar l'exposició  "La carbassa, la poma i el pèsol: tres vegetals molt femenins" durant el mes de juliol.

La veritable confiessió de la Charlotte Doyle

0

No hi ha gaires noies de tretze anys acusades d'assassinat, jutjades i declarades culpables. Jo en vaig ser una. I la meva història, tot i haver passat força anys enrere, té prou valor per ser explicada. Alerta, però: si les idees fortes i l'acció us ofenen, no la llegiu. Jo intentaré explicar la veritat, tal com la vaig viure.

Premis
  • 2011 - Premi Junceda, concedit per Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya
    Classificació: Millor coberta

  • 1991 - Newbery Honor Book, concedit per American Library Association


En La veritable confiessió de la Charlotte Doyle, la veu té el to dels clàssics d'aventures però aquest cop protagonitzat per una nena, que malgrat culminar la travessa i tornar a les comoditats d'una casa amb jardí, llençols nets i roba de senyoreta, ara aspira a prendre partit en la seva vida i decidir com viure-la. 


La història narra el viatge de la protagonista des de les costes angleses fins a Amèrica en 1832 al Falcó Marí, un bergantí amb secrets ocults. Durant el viatge, la jove haurà de decidir a qui oferir la seva lleialtat: al ben plantat capità Jaggery o a la desmillorada tripulació, representada pel cuiner, Zacaries. El conflicte de lleialtats desembocarà en una mort, de la qual Charlotte es sentirà responsable i que l'obligarà a revisar el seu codi moral amb més deteniment.

La ignorància de Charlotte, permet introduir a un lector en l'univers naval del relat d'una manera natural.


Els convidats

0


Emili Teixidor (Roda de Ter, 1932 – Barcelona, 2012) fou un escriptor i pedagog. Premi Nacional de Literatura i Premio Nacional de Literatura de Literatura infantil y juvenil. Guardonat també, entre altres premis literaris, amb la Creu de Sant Jordi.

Emili Teixidor compaginà, a partir dels setanta, la seva tasca com a docent amb la seva participació en revistes infantils com Cavall Fort, Tretzevents i Oriflama. I també col·laborà en diaris i revistes. Més endavant també va escriure guions per a ràdio, televisió i cinema i adaptacions teatrals.

Inicià la seva producció literària amb les novel·les infantils i juvenils, entre les que sobresurten L'ocell de foc i la sèrie de novel·les de la formiga Piga. Pel que fa a la narrativa per al públic adult, és la novel·la Pa negre (2003) la que més reconeixement de crítica i públic ha obtingut. Aquesta novel·la va ser adaptada al cinema per Agustí Villaronga.
Les seves obres, traduïdes al castellà, el francès, o l'italià entre altres idiomes, solen estar ambientades a la comarca d'Osona, lloc on l'autor passà la seva infantesa, i se centren en temes referents a la situació social del moment, tals com la Guerra Civil Espanyola i la postguerra.


"Són les figures que menen i aixopluguen les històries petites que condueixen a la història gran. Els pobles tenen una memòria, més llarga i més fonda que la història oficial"

Els convidats torna al temps i als llocs de Pa negre, i que abans ja s'havien explorat a Retrat d'un assassí d'ocells, l'ambient opressiu i callat de la postguerra. Aquell feixisme quotidià, allunyat de les proclames i les desfilades, aquell egoisme arrelat amb enveges i represalies. 
La novel·la és una composició coral amb un reguitzell de personatges oprimits per desitjos i frustracions. Un compendi de l'obra de Teixidor, nous matisos, noves mirades a una realitat que l'autor va viure i que el marcà per vida i que impregna tota la seva obra literària.




Selecció de webs
Emili Teixidor a la Viquipèdia
Emili Teixidor parla de "Els convidats" a Els Matins amb Josep Cuní (TV3)
Emili Teixidor convidat al programa Alexandria amb Màrius Serra (TV3)

Tertúlia sobre Emili Teixidor a Els matins de Tv3 (20-06-2012)
David Castillo i Enric Masllorens parlen sobre Emili Teixidor a L'entrevista 3/24 (20-06-2012)


Programa Mil paraules 
(un micro espai de recomenacions literària a càrrec d'Emili Teixidor)
Emili Teixidor entrevistat per Terenci Moix al programa "Terenci a la fresca"


Tràiler de la pel·lícula Pa negre



Vols participar en el club de lectura? Vols comentar les lectures proposades amb altres lectors i lectores? Inscriu-te al club formulari d'inscripció.

Presentació literària "Economia en el canvi climàtic" de Joan Vila

0

Presentació del llibre: "Economia en el canvi climàtic, full de ruta cap a la societat frugal" de Joan Vila.

En col·laboració amb la llibreria La Llopa.

Quan: 2 de juliol, a les 18 h.
On: al pati de la biblioteca (entrada per c/Església)
Retransmissió en directe via Facebook i en diferit al canal youtube de la biblioteca.

Aforament limitat. Cal inscripció prèvia. Accedeix al formulari d'inscripció.



Joan Vila Simon (Sarrià de Ter, 1954) és enginyer, empresari, professor i articulista català. Titulat en Enginyeria Industrial per l'Escola de Terrassa i en Enginyeria del Paper per l'Escola de Grenoble, ha estat professor del màster en tecnologia paperera i de l'assignatura "L'energia de demà" a la Universitat de Girona. Des de l'any 2005 escriu una columna setmanal a Diari de Girona sobre economia empresarial i energia. També ha publicat llibres de divulgació i apareix regularment a diversos mitjans de comunicació (televisió i premsa escrita), especialment en debats relacionats amb el món de l'energia i l'empresa.


Sinopsis (Icaria Editorial):
El llibre pretén ajudar el lector a comprendre els camins per resoldre la crisi climàtica que pateix la Terra. Lluny de basar-se només en els canvis tecnològics, passa revista als problemes econòmics que fan que la tecnologia no sigui capaç de frenar ella sola l'augment de concentració de CO2 i altres gasos causants de l'escalfament del planeta.

Algunes de les propostes que hi figuren són estrictament econòmiques i fiscals, com taxar les matèries primeres i despenalitzar el valor afegit, altres són financeres, com reduir el crèdit al consum. El llibre posa èmfasi en la necessitat de canvis conductuals de la societat, ajustar el consum a les necessitats de la ciutadania i no fer ús d'excessos de materials ni de serveis. Finalment, proposa solucions per a Catalunya a mig termini, i quin ha de ser l'escenari per a l'objectiu final el 2050, quan l'economia estigui completament descarbonitzada.




Aquesta presentació forma part del cicle "reptes del món actual"