Exposició "Dones de la mar"

0

Dones de la mar és un projecte sobre 20 dones científiques, activistes mediambientals i algunes inventores vinculades als oceans. Pioneres que van lluitar i contemporànies que batallen actualment, per salvar els nostres oceans del canvi climàtic i les seves conseqüències.


Es podrà visitar a la planta baixa de la biblioteca del 31 de març al 22 d'abril.




Més informació (extreta del lloc web de l'autora: Sandra Uve)
Dones de la Mar agrupa noms i referències de científiques pioneres, valentes i influents. Biòlogues, cartògrafes, historiadores marines, oceanògrafes, geòlogues, bussejadores, arqueòlogues subaquàtiques, enginyeres, i inventores. Elles trenquen estereotips i són exemples de lluita personal i social. No només són referents a seguir en l’educació i en la formació, sinó que són persones que volen ajudar-nos a entendre que tot això que no s’ha fet bé, ho hem d’arreglar i ho hem de fer entre tots. Perquè si no compartim aquesta sensibilitat, ens quedarem, definitivament, sense planeta.

L'exposició s'ha elaborat amb aquarel·les amb tints orgànics lliures de tòxics i estan impreses en cartó reciclat de niu d'abella. També s'ha inclòs a les fitxes de cada científica, un codi QR perquè mireu la bibliografia consultada.

És una exposició produïda per la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.



Anna Gavalda al Club de Lectura

0

Arribem a la vuitena trobada del club de lectura. El llibre d'aquest mes és “Billie” de l’escriptora Anna Gavalda. L'acompanyem d'una petita fitxa amb informació sobre el llibre i l'autora.

Anna Gavalda, és una escriptora francesa nascuda l’any 1970 a Boulogne Billancourt, una zona residencial de la classe alta, als afores de París. 
El 1999 es va donar a conèixer internacionalment amb el recull de contes “M'agradaria que algú m'esperés en algun lloc”. Les seves novel·les “L'estimava” (2002), “Junts i prou” (2004), “El consol” (2008) s’han convertit en un autèntic fenomen de vendes. 

A "Billie" ens ofereix un món on les vides més insignificants es converteixen en grans. Ens commou per la seva frescor. 
Retrata personatges marginats per la societat. Una noia, la Billie, filla de les barraques, abandonada per la seva mare quan era un nadó i rebutjada pel seu pare i la nova dona d’aquest, i un noi, en Frank, homosexual que només troba comprensió en la seva àvia i que se sent menyspreat per la resta de la seva família i la societat, són companys d’institut i els toca els ha tocat representar davant la classe una escena d'Amb l'amor no s'hi juga, d'Alfred de Musset. A partir d’aquí, es forja una relació molt sòlida d’amistat i amor, que ajuda dos aneguets lletjos a enfrontar-se amb la vida, sempre junts, reinventant-se per tornar a veure bellesa en una vida que només els ha ofert foscor.

L’estil lingüístic d’Anna Gavalda en aquest llibre és indefinible, és una gran barreja d’anglicismes, renecs de tota mena, neologismes, argot de carrer i fins i tot llenguatge de les TIC. És un estil que sorprèn i fins i tot molesta..., fins que t’adones que és totalment pretès aquest sentiment d’incomoditat que l’autora vol crear en el lector.
I finalment estimes aquest llenguatge barroer de la Billie, estimes la seva tendresa quan diu els pitjors renecs, adores la relació matussera entre els dos protagonistes, com es diuen les veritats a la cara i com s’estimen de la manera més absoluta. (Maria Llopis Freixas traductora).


Podeu trobar més informació a:
Editorial Grup62

ENTREVISTA a Anna Gavalda, Escritora; El Periódico (2008):
ENTREVISTA a Anna Gavalda, Escritora ; El Confidencial (2008):
"Literatura escrita por mujeres" la escritora y periodista Anna Gavalda: (17/02/2020)

Presentació literària "La casa del avis" de Vicenç Villatoro

0

L’escriptor i periodista, amb més de 30 llibres publicats, ens presenta la seva darrera obra La casa dels avis on parla de l’epopeia d’una família catalana al llarg de més d’un segle.

Presentació del llibre: La casa dels avis de Vicenç Villatoro.
En col·laboració amb la llibreria La Llopa.

Quan: Dimecres 31 de març, a les 18 h, 
On: al pati de la biblioteca (entrada per c/Església)
Retransmissió en directe via Facebook i en diferit al canal youtube de la biblioteca.



Vicenç Villatoro (Terrassa, 1957) és escriptor i periodista. Com a escriptor ha publicat novel·les, dietaris, poesia i assaig. Ha obtingut els principals premis de la literatura catalana, com el Sant Jordi per Evangeli gris, el Ciutat de Palma per La claror de juliol o el Prudenci Bertrana per La ciutat del fum. La seva obra narrativa de maduresa ha despertat un gran interès entre la crítica i el públic: L’home que se’n va (2014) i El retorn dels Bassat (2016). Com a periodista, ha estat director de l’Avui i de la CCRTV i ha col·laborat en els principals mitjans del país, tant de la premsa com de la ràdio i la televisió.


¿Què fa que algú decideixi anar-se’n del lloc on ha viscut sempre i que algú altre vulgui morir allà on va néixer? Si a la celebrada Un home que se’n va, Vicenç Villatoro reconstruïa la història del seu avi patern, que emigra des d’un poble de Còrdova a Terrassa, a La casa dels avis explora la història dels avis materns, des de la casa familiar de Canet, que va ser enderrocada, fins a la Terrassa obrera i convulsa de la guerra i la postguerra. Eren un manyà i una nuadora, catalanistes i republicans, que van viure l’exaltació de la República, la derrota de la guerra i l’experiència de l’exili, la presó i el silenci del franquisme. La seva història és la dels que es queden, i la seva casa és el símbol de la persistència i l’arrelament a la terra.

La casa dels avis forma part d’una ambiciosa trilogia—juntament amb Un home que se’n va i El retorn dels Bassat— sobre l’emigració i la identitat, però és també una visió diferent, des la perspectiva d’una família concreta, de la història catalana al llarg de més d’un segle: des de l’arribada d’un avantpassat napolità per participar a les guerres carlines fins als esdeveniments de l’octubre del 2017 i el dia d’avui.






La casa del avis a biblioteques:
En format paper - Demana'l a les biblios
En format digital - Demana'l a Ebiblio

Presentacions literàries

0

Presentacions literàries presencials a la biblioteca.
Una col·laboració amb la llibreria La llopa.

Agenda
· Dimecres 31 de març "La casa dels avis" de Vicenç Villatoro. (Reservar lloc).
· Divendres 9 d'abril "L'home que va viure dues vegades" de Gerard Quintana, amb Guillem Terribas, llibreter. 
(Reservar lloc).
· Dimecres 14 d’abril "Bruixes 1617: l’any del diluvi" novel·la gràfica d’Oriol Garcia Quera
(Reservar lloc).
· Divendres 16 d’abril "La casa de foc" de Francesc Serés
(Reservar lloc).


Lloc: Pati de la biblioteca (entrada pel c/Església)
Hora: 18 h.

La trobada es podrà seguir en directe via Facebook. I en diferit al nostre canal de youtube.

Seguint les mesures d’higiene i seguretat determinades pel Procicat, l’aforament està limitat a 30 persones. 

Exposició "Dones cuidadores, el pes d’aquelles que sostenen la societat"

0

Totes les persones necessitarem ser cuidades en algun moment de la nostra vida, per tant, totes hauríem de poder oferir cures també. Tradicionalment però, aquesta tasca ha estat assumida per les dones.
En les últimes dècades, a més, s'ha donat la circumstància que aquelles que es dediquen professionalment a les cures són majoritàriament persones d'origen immigrant, fet que genera l'encreuament de diversos eixos de vulnerabilitat i precarització d'aquestes tasques i les seves condicions laborals.
Tal i com escriu Marcela Lagarde, creiem doncs que cal canviar el sentit de les cures: “maternitzant la societat i desmaternitzant a les dones”.


Des de l'Àrea d'Equitat i Acció Social del Consell Comarcal s'ha creat i editat aquesta exposició per tal de donar visibilitat a les tasques de les cures i la llar amb perspectiva de gènere, amb la voluntat i compromís de treballar per la democratització de la cura i per reivindicar la necessitat de la igualtat efectiva i real entre dones i homes.

L’exposició “Dones cuidadores, el pes d’aquelles que sostenen la societat”. Es podrà visitar fins al 31 de març a la planta baixa de la biblioteca.
És una col·laboració amb l'Àrea d'Igualtat i Drets Civils de l'Ajuntament de Calella.

Crec, hora del conte virtual amb Mon Mas

0


Dissabte 20 a les 11:30 en directe pel Facebook Live de la biblioteca i més endavant disponible al nostre canal de youtube: CREC, un espectacle basat en el llibre de Tina Vallès. A càrrec de Mon Mas


No sé si us han explicat mai cap història amb una branca de protagonista. Normalment les branques tenen un paper molt discret als contes, però un dia n’hi va haver una que va decidir trencar amb tot, començant pel tronc que la sostenia: crec!, es va desprendre de l’arbre i va començar el seu camí.




Rimes en femení. Guia de poetes calellenques i d'arreu

2

Rimes en femení. Guia de poetes calellenques i d'arreu és la proposta amb la qual volem celebrar el dia mundial de la poesia (21 de març).

Des de la biblioteca volem donar VIDA als poemes i en aquesta guia, de poetes calellenques i amb una selecció d'autores d'arreu del món, ho hem intentat gràcies a les VEUS de poetes, escriptores i lectores de poesia.

Hi trobareu obra poética de:
Mercè Bázquez Peña, Maria Cardona Codina, Pepita Gallart Mallol, Laia Noguera Clofent, Concepció Organ Valverde, Núria Navarro Teixidó, Maria Teresa Sanza Masip, Anna Soteras Tenas, Teresa Teixidó Estany, Imma Zapata Buxens. 

Montserrat Abelló, Maya Angelou, Elizabeth Bishop, Zoraida Burgos Matheu, Mireia Calafell Obiols, Josefa Contijoch Pratdesaba, Anne Carson, Josefina de la Torre Millares, Emily Dickinson, Gloria Fuertes, Rupi Kaur, Elena Medel Navarro, Maria Mercè Marçal, Olga Novo, Alejandra Pizarnik, Sylvia Plath, Elvira Sastre Sanz, Wislawa Szymborska, Blanca Llum Vidal, Idea Vilariño, Ida Vitale.


Un enorme agraïment a totes les veus que fan viure la poesia de la guia:

Anna Tudurí, Imma Zapata, Laia Noguera, Núria Navarro, Mabi Salinas, Montserrat Ten, Judith Farré, Clara Montañés, Cristina Pinto, Núria Llopis, Mireia Calafell, Cristina Niubó, Rosalía Delgado, Pilar Socias, Laura Abril, Àgueda Ortega, Llum Vidal, Coral Prieto i Begoña Marchena.


8 còmics pel 8M

0

Aprofitant el Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora, que se celebra el 8 de març de cada any, hem recopilat una selecció de 8 còmics creats per autores que trobareu a la biblioteca. Ja sabeu que en tenim molts més...


El Piano oriental / Zeina Abirached

Cuéntalo / Laurie Halse Anderson & Emily Carroll


Olivia y el genio sinvergüenza / idea & guió: Karensac; idea & dibuix: Thom Pico

La Levedad / Catherine Meurisse

Persèpolis / Marjane Satrapi

Tamara Drewe / Posy Simmonds


I per estar al dia... #PVCòmic a la Biblioteca Virtual

Guia Dones #inspiradores #creadores #científiques #històriques #feministes #lluitadores

0



El Dia Internacional de la Dona és un bon moment per reflexionar sobre els avanços aconseguits, demanar més canvis i celebrar la valentia i la determinació de les dones que han jugat un paper clau en la història dels seus països i comunitats. També serveix per reivindicar el feminisme denunciant el masclisme i els micromasclismes. 

Tots els llibres de la guia i molts altres els podràs trobar a la biblioteca.



Llegir en Veu Alta

0

Les Biblioteques del Maresme volem esdevenir un dels referents de la lectura en veu alta. Us expliquem quines accions farem les biblioteques encaminades a fer arribar els beneficis de la lectura en veu alta a tothom.


"Llegir en Veu Alta: un plaer compartit" és la guia editada per les Biblioteques del Maresme amb la col·laboració i assessorament de l'escriptoria mataronina Lola Casas i il·lustrada per Gibet Ramon. 

La trobareu al catàleg Aladí de la Xarxa de Bibiblioteques Municipals.



Herta Müller al Club de Lectura Virtual

0


Aquest mes, al club de lectura virtual de la biblioteca comentarem "El hombre es un gran faisán en el mundo" de l'escriptora Premi Nobel de Literatura, Herta Müller.

En romanès són habituals frases com “He tornat a ser un faisà”, que en realitat vol dir “He tornat a fracassar”,  “No ho he aconseguit”.  Així doncs, en  romanès el faisà és un perdedor. Herta Müller.  


Herta Müller, Premi Nobel de Literatura 2009.
La Fundació Nobel li va concedir el premi Nobel de Literatura per, en paraules textuals, "qui, amb la concentració de la poesia i la franquesa de la prosa, descriu el paisatge dels desposseïts".
Les obres literàries de Herta Müller tracten sobre la vulnerabilitat de l’individu sota l’opressió i la persecució. Les seves obres són el reflex de les seves experiències com una de les minories ètniques de parla alemanya a Romania. Herta Müller descriu la vida sota el règim de Ceausescu. Com la dictadura genera una por i alienació que perdura a la ment d’un individu. Innovadora i amb precisió lingüística rememora imatges del passat.


Podeu trobar més informació a:

Conferència i exposició de Herta Müller al CCCB: Herta Müller La llengua com a pàtria. [Vídeo]

3/24 [Notícia

Festival escriptors a Praga 2020 [Web en anglès]

Comentaris sobre “El hombre es un gran faisán en el mundo” [Web]

Biografia de Herta Müller [Viquipèdia]