Activitats 2016 - Gener

0

Fins el 16 de gener Exposició fotogràfica: Tast d’aniversari Foto-Film Calella 1966-2016. 50 anys al servei de la cultura de la imatge. Recull d’imatges realitzat per J.M. Colomer Mir de Foto-Film.



Els divendres 8, 15, 22 i 29 d’11h  a 12h Tertúlies en català entorn: “El nou món de la Sandy” de Fina Niubó. A càrrec de la voluntària lingüística Carme Mollfulleda. Organitza: Oficina de Català de Calella i la biblioteca.

Els dijous 14, 21 i 28,  a les 19.00h Club de lectura en anglès. Coordina Sîan Mathias.


Dilluns 11, a les 19.00h. trobada del Club de lectura Llibre Obert, amb el llibre “Cercamón” de Luis Racionero. Coordina: Lluís Barri.

Dijous 14, a les 18.00h a l’Ajuntament  Vell sessió del Club de Lectura sènior Tardes de Tertúlia amb el llibre “l’Analfabeta que va salvar un país” de Jonas Jonasson. Coordina: Quima Martínez. Organitza: Ajuntament de Calella i Biblioteca.

Dissabte 16, a les 11,30  Taller infantil.

Dissabte 23, a les 11,30 Hora del conte El pirata de les estrelles” a càrrec de Silvia Serra.

Dijous 28, a les 18h a l’Ajuntament vell Taller de memòria per a la gent gran. Organitza: Ajuntament de Calella. Coordina: Quima Martínez.


Dissabte 30,  a les 11,30h Taller infantil

Els bibliotecaris recomanen

0


 
Un afable diplodocus amb gest amarg mira cap a la frase “Tots els meus amics són morts”. És la seva reflexió en veu alta i alhora, el títol del llibre.

Així comença una joia de la filosofia que trobareu a la secció de còmic de les biblioteques. L’àlbum, ideat per Avery Monsen i Jory John, ens mostra una sèrie d’il·lustracions clares de color i senzilles de traç, il·luminades per uns mots. Breu tot plegat. Com llençar una pedreta a la superfície d’un llac calmat, no fa falta dir res més.
Un mitjó que ha perdut el seu millor amic (la seva parella), una cinta de K7 d’amics obsolets, o els 3.284 amics que tenim a les xarxes social i que, potser, no hem vist mai.
Tots els meus amics són morts” és incisiu, es irònic i és... trist.  Un divertit exercici d’enginy amb un punt d’amargor, com la vida... O com la mort, l'única a qui, paradoxalment, la seva feina fa sentir viva.


Novetats en DVD Infantil

0

Per a gran i menuts, també ens han arribat noves pel·lícules per si apareix el fred i cal quedar-se a al sofà amb la “batamanta”.


Trobareu a la biblioteca edicions ben noves dels clàssics Disney: Pinocho, Peter Pan, La Cenicieta o Aladdín
Noves aventures de Caillou, Bob Esponja o l’Inspector Gadget
I per a tota la família: Paddingotn o Big Hero 6



Podeu trobar la guia en format paper als taulells de la biblioteca o donar-li una ullada on-line. Recordeu que en cas que alguna pel·lícula no estigui disponible, la podeu reservar a través del catàleg.

Novetats en DVD Nadal 2015

0

Abans que el Pare Nöel i els 3 Mags d’Orient, la biblioteca us ofereix les darreres novetats en DVD que ens han arribat.
Destaquem la guanyadora de l’Oscar a millor pel·lícula “Birdman" i les també les premiades “Interstellar” i “Leviatan



També, “Big Eyes” de Tim Burton i “Saraband” d’Ingmar Bergman, dos autors molt personals (i ben diferents).
Dos documentals sobre músics “Cobain” o sobre la banda Foo Fighters (més de 9 hores de filmació amb entrevistes i cançons en viu)




Podeu trobar la guia en format paper als taulells de la biblioteca o donar-li una ullada on-line. Recordeu que en cas que alguna pel·lícula no estigui disponible, la podeu reservar a través del catàleg.

Racó de pares – webs

0

A la planta baixa de la biblioteca,  a la sala infantil, hi trobareu el “Racó de pares”, un moble-prestatge amb tot de documents ben útils per afrontar alguns dels grans reptes quotidians quan hom ha de tractar amb la pròpia mainada.   


També hi trobareu un punt de llibre – guia amb un recull de recursos webs per progenitors.


La guia web la podeu descarregar des d’aquí

Presentació del llibre “La maledicció dels Palmisano"

0


Sinopsis: «M'has de prometre que, si és nen, faràs veure que és teu i el criaràs com un Convertini. Li posarem Vitantonio. Només tu i jo sabrem que és en honor del meu Vito Oronzo, que l'haurà engendrat, i del teu Antonio, que li haurà donat el nom i l'oportunitat de sobreviure a la maledicció dels Palmisano».







Activitats desembre

0

Del 12-12-2015 al 16-01-2016. Exposició fotogràfica: “Tast d’aniversari Foto-Film Calella 1966-2016. 50 anys al Servei de la Cultura de la Imatge”. Recull d’imatges realitzat per J.M. Colomer Mir de Foto-Film.

Dijous 3, 10 i 17 de desembre, a les 19.00h Club de lectura en Anglès. Coordina Sîan Mathias.

Divendres 4, 11 i 18 de desembre d’11h a 12h Tertúlies en Català entorn de: “Històries pocs corrents” de Pere Calders. A càrrec de la voluntària lingüística Carme Mollfulleda. Organitza: Oficina de Català de Calella i Biblioteca.


Dissabte 5, de 10.00 a 13.00h Marató de Tallers x la Marató de TV3, dedicada a la diabetis i l’obesitat. Col•labora amb el donatiu d’1 euro per taller. Organitza: Biblioteques del Maresme amb l’eslògan  “La Biblioteca et cuida”

Dijous 10, a les 18.00h. Laia Noguera protagonitza la trobada dels Clubs de Lectura dedicada al seu llibre de poemes “Triomf”. Programa Lletres en Viu de la Institució de les Lletres Catalanes.

Divendres 11, a les 18.30h. Taller de decoració de Nadal Composició floral de taula. Públic adult. Cal inscripció prèvia.

Dissabte 12, a les 12.00h. Cantada de Nadales a càrrec de la Coral Laetare (30è aniversari). Organitza: associació Amics de la Biblioteca de Calella.
A les 13.00h inauguració de l’exposició fotogràfica de J. M. Colomer. Recull d’imatges dels 50 anys de Foto Film.

Dilluns 14, a les 19.00h. Trobada del Club de Lectura Llibre Obert, amb el llibre “L’Analfabeta que va salvar un país” de Jonas Jonasson. Coordina: Lluís Barri.

Dimarts 15, a les 18.00h Presentació del llibreLa maledicció dels Palmisano” de Rafel Nadal. Ed Columna. Organitza: Llibreria la Llopa i Biblioteca.

Dissabte 19, a les 11,30h. “El follet del Nadal i la serp blanca presenten...  els poemes de Nadal” que llegiran els nens i nenes de la biblioteca. Coordina: Mercè Llobet. Organitza: associació Amics de la Biblioteca de Calella. Cal inscripció prèvia.

La biblioteca Can Salvador de la Plaça us desitja
un Bon Nadal i una bona entrada d’any 2.016.
Pau i lectures emocionants.



Els patges de SS MM els Reis d’Orient vindran a la biblioteca el 4 de gener de 2016, a les 19.00h. Explicaran contes i recolliran les cartes per a SS MM els Reis d’Orient. Organitzen: Amics de la Biblioteca i Biblioteca Can Salvador de la Plaça amb la col•laboració de l’Agrupament Escolta Montnegre de Calella.

Presentació del darrer llibre de Najat El Hachmi

0


Sinopsi:

La filla estrangera narra l’entrada en la vida adulta d’una noia nascuda al Marroc i criada en una ciutat d’interior de Catalunya. És la història de la seva rebel·lió personal, del dilema que comporta el fet de sortir o no sortir del món de la immigració i del dur conflicte intern que suposa trencar l’estret vincle emocional que la uneix amb la mare. La jove i brillant protagonista d’aquesta novel·la ha acabat l’etapa de l’institut i amb tan sols divuit anys ha de decidir si accepta el matrimoni arreglat amb el cosí que li proposa la mare o si marxa sola a Barcelona per desenvolupar el seu talent. Al llarg del relat, en què la llengua actua com a element actiu de la trama, símbol de les dificultats de comunicació i del xoc d’identitats, la noia reflexiona, entre moltes altres coses, sobre la llibertat, les arrels, les diferències generacionals o la complexa realitat personal, social i cultural que la condició d’immigrant imposa. I com qualsevol jove d’avui dia ha d’afrontar les limitacions de l’entorn i les dificultats per accedir al món laboral. Amb una veu narradora molt potent, que pren forma de monòleg, La fi lla estrangera és una novel·la familiar, una història en què la protagonista encara amb honestedat, determinació i valentia les contradiccions que marquen la seva vida. Una novel·la definida per la intensitat dels lligams afectius que ens uneixen a una terra, a una llengua i a una cultura.

Font: Edicions 62




Carta d’un calellenc des de Nova York, maig de 1824

0


Us presentem un nou article de divulgació de la Col·lecció Local fruit del treball d’investigació del personal de la biblioteca. En aquesta ocasió es tracta d’un esbós biogràfic de Tomàs Gener encapçalat per un carta, una carta escrita a Nova York. ¿Qui era Tomàs Gener? ¿Què hi feia a Nova York el 1824?

Tomàs Gener i Bohigas fou un calellenc dels que avui anomenaríem emprenedor. Va fer les Amèriques de ben jove i va arribar a ser un prohom de la política a la Cuba colonial.  La seva vida transcorre durant els anys de la invasió napoleònica, la Constitució de 1812 i la restauració absolutista. Fou aquest retorn al ranci domini borbònic que el va obligar a exiliar-se als Estats Units. I és des d’allí, des de Washington, Filadèlfia o la Nova York de principis del segle XIX,  que escriu a la seva família. Són aquestes missives, personals i alhora àmpliament descriptives, les que ens aporten el collage d’un món que ja començava a ser frenètic; un món “modern” al qual Tomàs Gener es va veure abocat.
Volem agrair la generositat d’un familiar que ens ha permès tenir accés al contingut d’aquesta carta.

Tomàs Gener i Bohigas   Foto: EcuRed

Tomàs Gener va néixer a Calella el 13 de març de 1787, però com que Calella forma part del Bisbat de Girona, en alguns estudis biogràfics se situa el seu naixement a la veïna Calella de Palafrugell.
Partida baptismal  Font: Tomàs Gener: del hispanismo ingenuo a la cubanía pràctica de José Conangla

Molt jove, amb només 13 anys, Tomàs Gener va ingressar com a alumne a l’Escola Nàutica de Barcelona (1) i va  continuar els seus estudis a l’Escola de Pilots d’Arenys de Mar. Se li va assignar una plaça a la fragata Nuestra Señora de los Dolores del patró Pedro Guash, de la matrícula de Barcelona, que feia la ruta a Veracruz (el port més important del golf de Mèxic).
La invasió napoleònica (Guerra del Francès, 1808), l’abdicació dels Borbons a favor de José Bonaparte (abril de 1808) i la situació bèl·lica i de greu inestabilitat política que es viu amb la creació de les Juntes Provincials van motivar que Tomàs Gener s’embarqués amb el seu germà amb destinació al territori espanyol d’ultramar, concretament a l’illa de Cuba. Van arribar a la ciutat de Matanzas un 3 d’octubre de 1808 i allà Gener es va implicar de ple en els negocis naviliers iniciats pel seu avi, també pilot. (3)
Tomàs Gener no sols va prosperar en el negoci familiar sinó que decidí  implicar-se en els afers públics de la ciutat, i es guanyà l’amistat i estima dels seus veïns. L’any 1817 va ser escollit regidor síndic de l’Ajuntament i va presentar un nou pla d’Ordenança Municipal. Va fer amistat amb el tinent coronel O’Farrill, un dels fundadors de la Sociedad Económica Amigos del País (2), dedicada al desenvolupament econòmic i social de l’Illa. A instàncies de la societat i amb la col·laboració del governador Juan Tirry, Tomàs Gener va inaugurar la primera escola pública de Matanzas i va designar com a director Ambrosio José González uns dels professors amb més prestigi de Cuba.
Aquell 1817, també va contraure matrimoni amb Guadalupe del Junco y Noriega, membre d’una de les famílies més riques i amb renom de l’illa, i aviat varen tenir el seu primogènit: Benigne.

Guadalupe del Junco i Noriega i el seu primer fill Benigne Gener   Foto: Dolores Aguirre

Entretant a Espanya, Ferran VII es veu obligat a restablir la Constitució de 1812. Durant el Trienni constitucional (1820-1823)  Leonardo Santos Suárez, el pare Fèlix Varela i el nostre protagonista, Tomàs Gener, són escollits diputats a les Corts espanyoles en representació de Cuba: Gener va presidir les Corts la legislatura de 1823.

Llistat de presidents del Congres dels Diputats. Fitxa de Tomàs Gener

Gener i altres diputats varen votar a favor de la destitució, per incapacitat, del monarca espanyol. Quan va ser restituït l’absolutisme, tots els que havien votat en contra del rei Ferran VII varen ser perseguits i condemnats a mort. Tomàs Gener, que en aquella època es trobava a Cadis, va aconseguir fugir a Gibraltar i d’allí embarcar-se cap a Nova York.
L’any 1825 Tomàs Gener va poder reunir la seva muller Guadalupe i el seu fill Benigne a Nova York. Instal•lats ja en territori estadounidenc, és allí on naixerien els fills Plàcid, Just, Mercedes i Prudència.

Plàcid Gener i el seu germà Justo   Foto: Dolores Aguirre

Durant aquells anys, Tomàs Gener va seguir compromès amb els seus compatriotes exiliats, com ell, i  pendent del que anava succeint a Matanzas.

Durant la Regència de Maria Cristina (1833-1840) es va aprovar una amnistia general amb els exiliats, que Tomàs Gener va aprofitar per tornar a Cuba l’any 1835. Abans de la seva marxa el Claustre de la Universitat de Columbia el va investir doctor Honoris Causa en Lleis i moltes publicacions neoyorquines se´n van fer ressò. A Cuba va ser rebut  efusivament pels seus conciutadans, amb salves, banda militar, obsequis i un banquet que durà diversos dies.
Un cop instal·lat no va trigar gaire a iniciar les seves activitats, entre elles, la inspecció de les escoles gratuïtes. Gener sempre va defensar la necessitat de millorar la qualitat de l’educació així com reformar les institucions colonials per evitar la corrupció entre els funcionaris.
La renovació de la directiva de la Diputació Patriótica va suposar la seva elecció com a president i la seva primera tasca va ser impulsar la creació de la Biblioteca Pública de Matanzas.


Biblioteca Gener y Del Monte inaugurada el 8 de febrer de 1835. El seu fons més valuós es el diari “La Aurora” degà dels diaris cubans al segle XIX, editat a Matanzas entre els anys 1829 i 1899, quan aquesta ciutat va destacar com a un important centre cultural.

Pocs mesos després del seu retorn a l’illa, Tomàs Gener va emmalaltir i es va recloure a la finca que posseïen a la Vall del Yumurí. Quan ja semblava recuperat, el carruatge amb el qual viatjava va patir un accident de trànsit. Tomàs Gener es va trencar el turmell. Va morir al cap de pocs dies (el 15 d’agost de 1835), possiblement del tètanus. Tenia 48 anys.

Valle Yumuri, Matanzas, Cuba
Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons



Notes:
(1) L’any 1755 s’havia creat la Real Junta Particular de Comercio de Barcelona per vetllar pel foment de l’activitat econòmica de la ciutat i l’expansió del comerç amb Amèrica. Aquest desenvolupament requeria disposar d’un bon nombre de mariners, ben formats, per pilotar la creixent flota de naus  que comerciaven a ultramar i per aquest motiu es va fundar l’any  1769 l’Escola Nàutica per a l’ensenyament de les Arts de la Navegació.
(2) La Sociedad Económica Amigos del Pais fou una institució creada a l’Habana l’any 1792 durant el regnat de Carles IV similar a altres que ja funcionaven a Espanya, Irlanda o Suïssa. El seu principal objectiu era recolzar el creixement de la economia -l’agricultura, l’indústria i el comerç- i el desenvolupament  de la cultura.
(3) Al Museu Arxiu Municipal de Calella Josep Maria Codina i Bagué es conserva documentació a l’arxiu Moreu que ens dóna pistes sobre els negocis naviliers d’ultramar del pare de Tomàs Gener des de l’illa de Mallorca.
Bibliografia:
Conangla Fontanilles, José. Tomás Gener: del hispanismo ingenuo a la cubanía pràctica. La Habana, 1950.
Martí, Carlos. Los catalanes en América: Cuba. Barcelona: Minerva, 1922.
Piñera Hernández, Oscar A. La Diputación Patriótica de Matanzas. La contribución al desarrollo sociocultural de la Sociedad matancera. Disponible a:
EcuRed: conocimiento con todos y para todos. Disponible a:

Agraïments:
A Isabel Buscató i Costa bibliotecària del Port de la Selva i a Dolores Aguirre Echevarria per les fotos de la família de Tomàs Gener.

A Maria Janer Ballester per la informació facilitada sobre Tomàs Gener i Bohigas.