Activitats Abril

0

Exposició de fons: “1714
Exposició de fons infantil: Contes “premi Maria Moliner” d’animació a la lectura

Dimarts, 1 a les 19.00h Club de lectura en anglès Easy Readers. Es comentarà el llibre The Canterville ghost by Oscar Wilde. Coordina: Sîan Mathias.

Dissabte, 5 a les 11.30h Taller infantil: Fem un drac, a càrrec de Montse

Dilluns, 7 a les 19.00h Club de lectura Llibre obert amb el comentari de l’obra  La Marxa de Radetzky de Joseph Roth Coordina: Lluís Barri Vila.

Dimarts, 8 a les 18.00h Curs Tic: Busquem feina a internet a càrrec de Jordi Verdura. Organitza: Ajuntament de Calella.

Dijous, 10 a les 18.00h Curs Tic: Busquem feina a internet a càrrec de Jordi Verdura. Organitza: Ajuntament de Calella.

Club de lectura sènior Tardes de Tertúlia, a la sala d’actes de l’Ajuntament vell. El llibre d’aquesta sessió és Embarcats de Joan Rebagliato amb presència de l’autor. Coordina: Quima Martínez. Organitzat per l’Ajuntament de Calella i Biblioteca.

Dissabte, 12
· 11.30h.  A l’Ajuntament vell. Projecció de  curtmetratges del XX Trofeu Torretes. Selecció de films per a un públic infantil organitzat per Foto Film Calella  amb la col·laboració de la Biblioteca. Els títols són: Mama quiero volar de Fernando González, Garra Charúa de Felipe Bravo, Morales de Roger Vilarroya, Sr Barrientos- Fuera de juego de Kike Florido, Marionette d’Amir Porat.
· De les 11.00h a les 20.00h, a la Plaça de l’Ajuntament, VII Fira del llibre de segona mà  Organitza Amics de la Biblioteca de Calella. Col·laboren: Biblioteca Can Salvador de la Plaça, Voluntaris de Caritas
· 16.00h a la Plaça de l’Ajuntament Ball de bastons a càrrec del CEIP Salicrú
· 17.00h a la Plaça de l’Ajuntament, X Lectura pública de Sant Jordi . Llegim  1714 de Jordi Sierra i Fabra. Organitza: Amics de la Biblioteca de Calella Col·laboren: Escola Salicrú, Escola de Dansa La Fàbrica, Foto Film Calella. Voluntaris de Càritas.
· 19.00h a la Placa de l’Ajuntament. Actuació de l’Escola de Dansa La Fàbrica.
· 20.00h a l’Ajuntament Vell projecció de curts a càrrec de FotoFilm Calella.

Dimecres, 16 a les 19.00h Club de lectura en anglès  Let’s read!, amb el comentari de Seven by Anthony Bruno Coordina: Sîan Mathias.

Dimarts, 22 a les 18.00h Curs TIC  Blocs i xarxa, càrrec de Jordi Verdura. Organitza: Ajuntament de Calella.

Dijous, 24 a les 18.00h Curs TIC Blocs i xarxa, a càrrec de Jordi Verdura. Organitza: Ajuntament de Calella.

18.00h, Taller de Memòria, a la sala d’actes de l’Ajuntament vell a càrrec de Quima Martínez. Organitzat per l’Ajuntament de Calella.

Dissabte, 26  a les 11.30h Hora del conte. Sant Jordi i la princesa Poesia amb la companyia: Fes-t’ho com vulguis.

Dilluns, 28 a les 19.00h Tertúlies en català de nivell avançat. Lectura: Quadern d’Aram de M. Àngels Anglada. A càrrec de la voluntària lingüística Montse Servat. Inscripcions: Biblioteca Can Salvador de la Plaça.

Dimarts 29,  a les 18.00h Tertúlies en català de nivell bàsic  Lectura: Tant de gust de conèixer-la,  senyora Anglada de M. Carme Bernal i Carme Rubio. A càrrec de la voluntària lingüística Montse Servat. Inscripcions: Biblioteca Can Salvador de la Plaça.


Presentació del llibre: Mi viaje al norte, de Lancy Dodem

0

Ajuntament de Calella, Biblioteca Can Salvador de la Plaça, Llibreria La Llopa i Plataforma Editorial tenen el plaer de convidar-vos a la presentació del llibre MI VIAJE AL NORTE de Lancy Dodem.


La presentació va anar a càrrec de Quim Botey i va comptar amb la presència de l’autor del llibre Lancy Dodem.


A la recerca del baró de Calella

0

Gravació d’escenes del projecte: “Roger de Can Bou, baró de Calella” a la biblioteca.


Es tracta d’un documental – comenta un dels responsables - que explica la història de la possible existència als segles XV i XVI del cavaller Roger de Can Bou, Baró de Calella... un fet fortuït actualitza la possibilitat de que algú de Calella podria esser el successor de la seva nissaga i l’hereu o hereva del títol de Baró o Baronessa de la ciutat... A través de diverses històries d’aquest personatge, anem fent salts en el temps entre el passat i el present de Calella...

Més informació:
http://rogerdecanbou-fotofilmcalella.blogspot.com.es/

Club de lectura de Roald Dahl

0

Per a nois i noies de 8 a 12 anys. Trobades a les 6 de la tarda dels dijous:

a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça.

Dinamitzador: Joan de Boher, narrador i escriptor.

Darrera trobada del Club de Lectura Amics de Roald Dahl. Els diplomats lectors van enllestir El nen,  obra autobiogràfica, en Dahl recorda la seva infantesa i les seves trapelleries.



L'any 2013 en xifres

0

Iniciat el 2014 és un bon moment per fer un petit balanç estadístic de l’any anterior.

L’any 2013 la Biblioteca Can Salvador de la Plaça va veure augmentat el nombre d’usuaris de les seves instal·lacions fins arribar a les 113.160 persones (una mitjana de 388 visites diàries).
La biblioteca va obrir 292 dies durant l’any (1.554 hores) durant els quals el Préstec i l’accés a Internet van ser els serveis més usats.

El nombre de préstecs total va ser de 53.204 documents (182 al dia de mitjana). Apart de llibres, volem fer esment als 1.740 préstecs de material multimèdia de cursos d’idiomes, els més de 2.500 còmics prestats, les quasi 4.000 revistes o també, els més de 10.000 préstecs de DVD’s.

La secció d’internet de la biblioteca compta amb 3 ordinadors infantils, 11 d’adults, a més de l’espai Punt Tic on s’imparteixen els tallers d’accés a les Tecnologies de la informació. I la possibilitat que té tothom de connectar-se amb dispositius diversos a través de la WiFi de la biblioteca.
Els usos totals d’internet sumen: 22.447 (77 usos d’internet diaris) i els usos de WiFi: 6.709



Una de les activitats que organitza la biblioteca i que més dedicació i moviment comporta són els Clubs de Lectura que mouen un volum d’uns 800 llibres. Perquè de clubs de lectura, en tenim per a tothom:

-El Club de lectura Llibre Obert compta amb 28 lectors inscrits.
-El Club de lectura sènior Tardes de Tertúlia amb 29 lectors inscrits.
-Els clubs de lectura en anglès Easy Readers i Let’s Read amb una quinzena de participants cadascun.
-Conjuntament amb l’Oficina del Català de l’Ajuntament de Calella, també  s’organitzen Tertúlies de Català bàsic i Català avançat.

I aquest 2013, hem iniciat el Club Infantil Amics de Roald Dahl, conduït per Joan de Boher, amb 15 lectors inscrits que han llegit alguns dels clàssics de Roald Dahl: Les Bruixes, Charlie i la fàbrica de xocolata i Versos perversos.

Els Amics de Roald Dahl van prendre el relleu al Club de Lectura Els Tronxariures, que sota la batuta de la Mabi i en Jordi va tenir de gener a juny la seva segona i exitosa temporada. Un projecte amb el qual, la Biblioteca Can Salvador de la Plaça ha estat guardonada amb un dels Premis Maria Moliner de promoció de la Lectura del passat 2013.

No volem acabar aquest petit resum de l’any sense un agraïment als usuaris, sense els quals la tasca de la biblioteca no tindria raó de ser.

Trobada autor i lectors

0

El club de lectura Llibre Obert va comptar amb un participant extra aquest passat dilluns 3 de març. L’escriptor Joan Rebagliato va afegir-se a la tertúlia d’Embarcats. Es va produir un intercanvi d’opinions de primera mà entre l’autor del llibre i els seus lectors.



Recerk2014

0


Recerk2014 és una presentació pública de treballs de recerca realitzats per alumnes de Batxillerat de centres educatius calellencs.

El divendres 20 de Juny del 2014 a les 20 hores, a la Sala d’Actes de la Cooperativa l’Amistat de Calella, els alumnes disposaran d’uns minuts per exposar al públic el fruit del seu Treball de Recerca, un projecte que hauran desenvolupat durant els dos darrers cursos de Batxillerat.

Durant les darreres edicions del projecte s’han presentat més de 20 projectes dels que se’n van fer uns vídeos que podeu consultar a la pàgina de Recerk a facebook.

El projecte Recerk neix arran de la trobada d’un grup ciutadà de treball sota el títol “Jovent amb talent”. Durant les dues hores de la sessió es van plantejar i debatre possibles accions per promocionar els nostre jovent més enllà de les escoles.

Des dels inicis d’aquest curs acadèmic 2013-14, s’ha convidat a tots els alumnes de batxillerat de la nostra ciutat a participar en la convocatòria i s’ofereix la possibilitat de desenvolupar treballs de recerca relacionats d’alguna manera amb Calella. La Biblioteca Can Salvador de la Plaça s’ha compromès a documentar, exposar i mantenir un arxiu de tots els treballs que estiguin relacionats amb la nostra ciutat.

Ràdio Calella i Calella Televisió donen suport a la iniciativa i en faran una àmplia difusió. A més, Calellatv.cat realitzarà uns espais especials explicant cadascun dels projectes presentats, tal i com ja va fer a les darreres edicions.



Si hi voleu participar cal que realitzeu personalment la inscripció a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça del 1 al 30 de Març del 2014!

Trobareu tota la informació relativa al projecte a

informació i contacte: cHristian negre i walczak www.applejux.org tel. 697 669 009

INFORMACIÓ ADDICIONAL
• Poden participar tots els estudiants empadronats a Calella i Sant Pol o que cursin el batxillerat en un centre educatiu calellenc.
• Per participar, cal realitzar personalment la inscripció a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça del 1 al 30 de Març del 2014.         
• La presentació contindrà un màxim de 10 treballs i es donarà preferència als primers inscrits tenint en compte l’equitat entre centres educatius.
• Durant el mes de Maig ens posarem en contacte amb els participants.   
• Es proporcionarà als alumnes un guió per a realitzar la seva exposició.

Calella: cases amb encant

0

Abans dels blocs de pisos fotocopiats les cases tenien personalitat, eren úniques i tenien encant.
Algunes de les cases emblemàtiques de Calella es troben recollides pel Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), una norma que ordena la ciutat i el seu terme municipal i dissenya el seu desenvolupament i creixement futur.
Moltes altres hi podrien ser, és el nostre propòsit fer-ne una petita ruta per conèixer-les.

Abans però, deixem que Grau i Viader, a través del seu llibre Calella flash-back, ens situï a la història:
“Es pot dir que, fins que no arribà el turisme, els edificis de Calella eren majoritàriament de dues plantes –baix i un pis- o només de planta baixa. De cases de dos pisos no n’hi havia gaires i, de tres, només recordo la fàbrica de pastes per a sopa “la Flor del Dia”, el col·legi dels escolapis i els pisos d’en Saula del carrer de la Indústria.
En aquell temps era força corrent un tipus d’edificació anomenada cuina molt localitzada en aquesta part del Maresme i que a Calella s’ha extingit. Quan hom volia fer-se una casa i no tenia prou diners per construir-la totalment, adquiria el cós i se n’hi feia mitja. S’edificava de la meitat cap enrere –a la planta baixa el menjador i la cuina i al pis un parell d’habitacions- i es deixava la part del davant, la que donava al carrer, amb un pati sense tancar i la esperança de continuar-la quan s’hagués estalviat el suficient per acabar-la. Moltes d’aquestes cuines anaven passant de pares a fills sense que ningú pogués afegir-hi cap maó.”


Grau i Viader, Francesc. Calella flash-back. Servei de Publicacions de l’Ajuntament de Calella.

Cal Tio Joan (1927)
Sant Isidre, 78