Novetats DVD - Primavera 2011

0

Ghost in the shell (edició de col•leccionista) ha arribat a la biblioteca. L’obra mestra de Masamune Shirow, amb l’excel•lent banda sonora de Kenji Kawai ja és aquí.

Chinatown, Gigante, Psicosis, ¿Qué fue de baby Jean?, Uno, dos, tres
Son altres obres del setè art que no cal deixar-se perdre.

Consulta la llista completa a la Guia de Novetats que trobaràs als taulells de la biblioteca o que pots descarregar aquí.
 

Aquesta setmana parlem de...

0


L’adéu a un mite del cine: l’actriu, Elizabeth Taylor.



L'actriu britànic-nord-americana ha mort aquest dimecres als 79 anys. Guanyadora en dues ocasions de l’Óscar pels seus papers a Una dona marcada (1960) i ¿Qui té por de Virginia Woolf ?(1966), va ser cèlebre, entre molts altres motius, pels seus vuit matrimonis, dos d'ells amb Richard Burton.
Liz Taylor va ser considerada una de les dones més belles del seu temps, famosa entre d’altres coses, pels seus ulls violetes. 

A la Biblioteca Can Salvador de la Plaça trobareu  algunes de les seves pel•lícules com Cleopatra o Gigante dins de les darreres adquisicions d’aquest mes.

Claudi Salom i Morera

0

Aquest 2021 es compleix el 140è aniversari del naixement de Claudi Salom i Morera, compositor i director musical d’important vinculació amb Calella des dels inicis del segle XX. I principal impulsor de l’ensenyament musical a la nostra població.

Claudi Salom va néixer a Barcelona el 1881. Estudià a Barcelona i a Terrassa amb el mestre Francesc Pérez-Cabrero. Als 18 anys, Claudi Salom quedà orfe de pare.
El pare, sabater i també músic, va tenir notable influència en la carrera artística del seus fills, ja que el germà de Claudi, Pere Salom, fou poeta, a part d’un destacat regidor del consistori de Terrassa abans de la dictadura de Primo de Rivera.
El 1911 neix el primer fill de Claudi Salom, el futur compositor Claudi Salom i Balasch, que va morir a la guerra, el 1938.
A Palma de Mallorca, treballant en produccions teatrals, un Claudi Salom vidu coneix la que serà la seva segona esposa: Francisca Romaguera i Salvà, originària de Llucmajor.
Els anys 1922 i 1925 neixen, respectivament, les seves filles Maria Teresa i Llúcia.

Claudi Salom inicia la seva relació amb Calella durant unes actuacions de la companyia de sarsueles en què treballava. La companyia va actuar al Cinema Glòria, instal·lat a l’edifici del Centre Obrer del carrer Nou (actualment carrer de Miquel Cuní).
L’any 1915 Claudi Salom funda l’Acadèmia de música on imparteix classes de piano, violí, trompeta...  L’Acadèmia esdevé pedrera de músics i cantants, molts d’ells intèrprets recurrents de les  representacions d’operetes i sarsueles que es feien a la sala La Constància (futura Sala Mozart).
La relació entre Claudi Salom i Calella es consolida. Claudi Salom col·labora amb Josep Andreu i Gay en la posada en escena d’una sarsuela per la companyia La Pau Social (encarregats de les representacions dels “Pastorets” a la nostra població des de l’inici de segle). El mestre Claudi Salom s’ocupa de la direcció musical d’aquesta primera obra lírica interpretada per membres “locals” de La Pau Social i en una sala “nostrada” com era La Constància.
El 1927 la família Salom-Romaguera compra la sala La Constància i la bateja amb el nom que duu encara avui: Sala Mozart.
Passada la guerra civil, Claudi Salom reprèn la tasca educativa d’interpretació musical i cant, alhora que treballa i col·labora en representacions de sarsuela i altres projectes musicals.
Tot i l’esporgada, en forma de presó o desterrament que pateixen notables veus com Emili Vendrell o Jesús Royo, la popularitat de la sarsuela fomenta el caliu pel cant líric. Les orquestres d’aquestes representacions que es feien a Calella estaven formades habitualment per músics locals, la majoria dels quals havien passat per les classes de Claudi Salom.



El mestre Salom també va ser el promotor del Patronat local d’Homenatge a la Vellesa i el promotor de l’actual festa de Santa Cecília a Calella.

Claudi Salom i Morera va morir el 26 de juliol de 1970, a Calella.


La seva Acadèmia de música és avui el Centre Musical Can Salom, que amb la seva filla Maria Teresa al capdavant i amb el tenor maresmenc Albert Deprius com a director, segueix la tasca de Claudi Salom: fer arribar la música a tothom.

Descarrega’t la partitura “Souvenir d’un Rêve”. Un partitura dedicada de Claudi Salom a la seva alumna Mª Victoria Geli.

Fonts consultades:
· Testimoni de Maria Teresa Salom i Romaguera
· Cordón i Soler, Joan. Amunt el teló. Crònica del teatre a Calella. Llibreria La Llopa, S.L. 1997

Doble Aniversari

0


Hem demanat ajuda a la detectiu més jove (Sandra, detective de cuentos) i a la més experimentada (Miss Marple) perquè ens ajudin a resoldre el misteriós misteri que ens fa ballar el cap:
 Com pot algú celebrar 5 i 80 anys el mateix any!??
 Les dues hi estan treballant... (esperem que els seus honoraris no siguin dobles, ups!).

Els Devorallibres i... ¡la moda!

0

L’estil, el glamour i la moda ha arribat a la Biblioteca. Un cop més els Devorallibres s’han reunit al pati de la Biblioteca. En aquesta trobada l’Helena Devorallibres ens ha parlat sobre les darreres tendències en moda i de com les grans marques de disseny i la publicitat condicionen la roba que portem i el model de mòbil que comprem.
Més moda a la biblioteca? Consulta el catàleg!

El proper divendres 18 de març a les sis de la tarda la Marina Devorallibres ens parlarà sobre els diferents tipus de protagonistes masculins que trobem a les pel·lícules, els llibres, ...

Quin és el teu tipus de personatge masculí preferit?.
Anima’t i vine a compartir-ho amb nosaltres.

Easy Readers

0

Ahir, dimarts 1 de març, a la Biblioteca can Salvador de la Plaça,  vàrem engegar el nostre Club de Lectura d’Anglès Fàcil: Easy readers.
Comencem amb un “mistake” d’identitats amb el primer llibre de la temporada: Double Danger


Tot un èxit de participació i converses en anglès que continuaran  en properes sessions programades els dies:   
- 5 d’abril
- 3 de maig
- 7 de juny

a les 19 h.

Coordina l’activitat Maree Ray.

Activitats març

0

Clubs de Lectura
• Dimarts, 1, a les 19 h. Club de Lectura d’Anglès Fàcil. EASY READERS in English. Condueix Maree Ray. Cal inscripció prèvia.

• Dillus,7, a les 19 h. Club de lectura LLIBRE OBERT. Aquesta edició comentarem L’Estrany d’ Albert Camus. Coordina: Lluís Barri.

• Dijous, 10, a les 18 h. TARDES DE TERTÚLIA Amb el comentari de Maletes Perdudes de Jordi Puntí. Coordina: Quima Martínez. Organitza: Regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Calella. Lloc: Ajuntament vell.

• Dijous, 24, a les 18 h. TALLER DE MEMÒRIA. Coordina: Quima Martínez. Organitza: Regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Calella.


Tallers dibuix i informàtica
• Dimecres, 9, a les 19h. Si vols aprendre a dibuixar còmic apunta’t al Taller COM DIBUIXAR CÒMICS I MANGA. A partir de 10 anys.

• Dissabte, 26, de 10 a 12 h. Taller d’informàtica Com crear i gestionar el teu correu electrònic. A càrrec de Christian Negre.


Activitats infantils
• Dissabte, 5, a les 11,30 h. Què macos aquests egipcis! TALLER DE DISFRESSES DE L’ANTIC EGIPTE. Taller dirigit a nens i nenes de 6 a 12 anys, on els participants es faran la seva disfressa.

• Dissabte, 19, a les 11,30. Hora del conte i Presentació del llibre El Misteriós tresor de la Mediterrània a càrrec de la seva autora Montse Pla.

• Dissabte, 26, a les 11,30 h. HORA DEL CONTE Qui no té nas? Interpretada per Mon Mas.


Xerrades i Presentació
• Divendres, 4, a les 19 h. Xerrada: Com dignificar el treball infantil a Piura (Perú). A càrrec de l’Associació Amics de Manitos de Calella.

• Divendres, 25, a les 19 h. Presentació del llibre de Joan Cavaller L’enfrontament entre catalans i espanyols pel domini del passat íber.