Exposició: Economia creativa per al desenvolupament sostenible

0

Aquesta exposició pretén valorar la creativitat de l’ésser humà com a estratègia per assolir la sostenibilitat del planeta. 
La creativitat és la facultat que tenim totes les persones d’idear i donar forma a coses noves a partir de l’observació del món que ens envolta i de la imaginació. La creativitat ens proporciona respostes als reptes existents i ens ajuda a forjar solucions als problemes en la nostra vida quotidiana, tant a casa, com a la feina o a la comunitat on vivim. De la creativitat també n’emergeixen històries i fantasies que ens entretenen i que també en permeten transmetre models i valors.


Cal un replantejament profund de la nostra manera de viure i de treballar per deixar de comprometre les possibilitats de les generacions futures. Una nova forma de viure en el planeta, encaminada a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos a l’Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible.


L’exposició s’articula en tres grans blocs: 1- Creativitat per a un món sostenible, 2- Nous reptes, noves creacions, 3- Fem un mon més sostenible?


Exposició itinerant, del 25 de febrer al 15 de març
Creada per eurecat (centre tecnològic de Catalunya) per Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona

Contacontes "El petit científic malvat"

0

Activitat familiar al voltant del llibre El petit científic malvat de Carlo E. Gallucci i Dani Gómez. Editorial Meraki. Una col·laboració amb la llibreria La llopa.



Dissabte 26 de febrer a les 12:00



El petit científic malvat de Carlo E. Gallucci i Dani Gómez
Des que va descobrir el llibre «La guia del científic malvat», del Dr. Víktor Von Jansson, el Roc somia poder convertir-se, ell també, en un gran científic malvat. El Roc és un veritable geni, i té moltíssima traça amb la ciència. Ara bé, tan sols hi ha un petit problema: tots els experiments li surten malament! Que potser s’ha equivocat de camí, i no té fusta de científic malvat? Només hi ha una persona al món capaç d’ajudar-lo…





Xerrada-col·loqui: El futur d’Europa amb una mirada jove: pensem, compartim i decidim

0

Xerrada-col·loqui "El futur d'Europa amb una mirada jove: pensem, compartim i decidim". 
A càrrec de Joaquim Millan, director d'EUROLOCAL.
Dimecres 23 de febrer a les 18:00 hores a la biblioteca.



Et convidem a una trobada on els joves tindreu la paraula. Podreu debatre sobre Europa: la que tenim i la que volem. Compartir opinions sobre la democràcia europea, la migració, la transformació digital, i altres aspectes com la cultura, l'educació o la salut.
Puntuació doble al Passaport cultural.




Històries d'amor que...

0

Novel·les romàntiques
Si t'agraden les històries romàntiques, plenes de personatges entranyables i on l’amor sempre és el protagonista, et presentem una selecció tan bona que Cupido se sentiria orgullós! Desitgem que t'agradi i que siguis feliç per Sant Valentí i cada dia de la teva vida tinguis una bona lectura entre les mans.




Històries d'amor que acaben malament
Sovint la vida no és com ens agradaria o com hem llegit que ens agradaria, les coses es torcen i no surten bé, i sense saber perquè tornem a la casella d'inici.
Les línies rectes no es poden aplicar a les relaciones humanes, la geometria no serveix per definir la nostra condició. La lògica no troba espai en el cor i es baralla amb el cap per controlar els pantalons i les faldilles.
La vida i la fatalitat no s'han de mirar com un trist dia de tardor, sinó com un feliç dia de tardor.


Històries d'amor que acaben bé
A vegades succeeix que els destins conflueixen. A vegades succeeix que el que era improbable es torna probable. A vegades succeeix que dues persones es troben en un carrer pel que no passa ningú. A vegades succeeix que quan alguna cosa surt malament és per a que una altra surti bé.
A vegades succeeix que la gent s'enamora, i tot acaba bé.

Temporada d'òpera: Maria Callas, entre la dona i la llegenda. (I)

0

Temporada d'òpera consisteix en la divulgació de l'obra, l'autor o l'intèrpret escollit a càrrec de la periodista i divulgadora musical Rosa Maria Carbonell. Inclou audicions i l'emissió de fragments seleccionats.


Se celebrarà un divendres al mes, a les 18:30 a l'Auditori Can Saleta (C\ Sant Jaume, 229)


4a Sessió - 25 de febrer
Maria Callas, entre la dona i la llegenda. (I)
Ens endinsarem en la vida de la gran Maria Callas, seguirem de manera cronològica el naixement i la seva evolució com a intèrpret. Coneixerem la dona i a la gran cantant que va ser i la veurem en interpretacions llegendàries. 
Treballadora inesgotable, exigent i perfeccionista, coneguda per la seva inconfusible veu, per la seva presència escènica, pel seu talent interpretatiu dramàtic i únic i també pels escàndols que van sacsejar l'opinió pública. Entendrem una mica més a la dona, la cantant innovadora i de potent i fascinant personalitat. 
Una vida apassionant que va regnar en només quinze anys de carrera, va influir decisivament en moltes de les cantants posteriors i que va transformar profundament el món de l’òpera.







"Quan hi havia gegants" amb Mon Mas

0

Hora del conte "Quan hi havia gegants" amb Mon Mas.
Dimecres 16 de febrer; 18 h.

Gent tan alta que sempre els van els pantalons curts
Conten i diuen, diuen i conten que de gegants n’hi havia de bons i de dolents. En Xucla-rius i en Sotraga-muntanyes… el Gegant de Tres Caps, el Fort Farell i i el Pare Janàs "que tenia set pams de boca i set pams de nas, i un ull com un sedàs" 
Contes de l’època que dels tigres i lleons, els gegants en feien carn de canelons.





Taller d'il·lustració "En Gafarró estrena barret"

0

Taller d'il·lustració recomanat per a nens i nenes a partir de quatre anys, on a partir de taques de color es creen diferents formes, figures o imatges narratives.



El taller inicia amb la presentació del llibre En Gafarró estrena barret d'Anna Font. Editorial Meraki. Una col·laboració amb la llibreria La llopa.

Divendres 11 de febrer a les 18:00



En Gafarró estrena barret d'Anna Font
El senyor Tramuntana, a qui no li agrada gens ni mica la gent, ha sortit a fer un tomb convençut que no es trobaria amb ningú. Però ves per on, la plaça del poble és plena a vessar. Quan el vent es posa a bufar més fort, s’emporta el barret del senyor Tramuntana, i ves que el vent no se l’endugui també a ell. Sort que en té dels seus veïns, sobretot d’en Gafarró…, el vailet més menut de tots.



El Ferrocarril subterráneo

0



Colson Whitehead (Nova York, 1969) ja havia obtingut reconeixement al seu país des del seu debut literari amb "The Intuitionist" (La Intuicionista). Finalista i premiat en diversos certàmens, l'èxit mundial li va arribar amb la publicació de "The Underground railroad" (El ferrocarril subterrani). Aquesta obra ha merescut el National Book Award (2016) i el Premi Pulitzer de Ficció (2017) i també ha estat escollit com el millor llibre de l'any pel gremi de llibreters dels Estats Units.

"La primera vegada que en Caesar va proposar a la Cora que fugissin al nord, ella li va dir que no. (...) Al cap de tres setmanes li va dir que sí."

El ferrocarril subterrani és la història de Cora, una esclava que sobreviu a l'abandó de la mare en una plantació de cotó a Geòrgia els anys previs a la guerra civil dels Estats Units. I de la seva fugida cap al nord a través del "ferrocarril subterrani" alhora que és perseguida per un caça-recompenses implacable. 
Un llibre que narra amb gran duresa les condicions "de vida" dels esclaus i els seus anhels de llibertat per esdevenir... éssers humans (i no propietats).



Selecció de webs
Colson Whitehead a la Viquipèdia
Entrevista a Colson Whitehead al programa "Tot el temps del món" (TV3)
Breu entrevista a Colson Whitehead al programa "Página2" (RTVE)

Colson Whitehead al Chicago Humanities Festival parlant de El ferrocarril sub-terrani * Versió original subtitulada



Tràiler de la sèrie de televisió El Ferrocarril subterráneo


Vols participar en el club de lectura? Vols comentar les lectures proposades amb altres lectors i lectores? Inscriu-te al club formulari d'inscripció.

Lectura en veu alta

0

Avui, 2 de febrer, se celebra el "Dia Mundial de la lectura en veu alta". És un bon moment perquè dediquem una estona a llegir i celebrar el poder de la lectura com a eina transformadora. 
També recordem que avui en dia encara hi ha més de 265 milions d’infants que no estan escolaritzats i que cal defensar l’alfabetització com a dret fonamental.
 "Llegir en Veu Alta: un plaer compartit" és la guia editada per les Biblioteques del Maresme amb la col·laboració i assessorament de l'escriptoria mataronina Lola Casas i il·lustrada per Gibet Ramon. 

També la trobareu al catàleg Aladí de la Xarxa de Bibiblioteques Municipals.

Exposició itinerant: Parc de la Serralada Litoral

0

Exposició sobre el Parc de la Serralada Litoral.
De l'1 al 22 de febrer de 2022 a la biblioteca.

Exposició itinerant produïda per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. La mostra consta d’una desena de plafons de fusta natural amb una quarantena d'il·lustracions de flora i fauna, obra d’Agnès Perelló. Presenta recursos com una passejada audiovisual, propostes de participació, objectes mòbils i ambientació aromàtica.

De la mà de la bruixa de la Pinta d'or, descobrirem els secrets del Parc, el seu paisatge, la vegetació i la fauna, i ens ensenyaran què hem de fer per protegir-lo i respectar-lo. No us la perdeu!


Organitzadors: Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró – Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona