Philip Roth al Club de Lectura

0

 

Arribem a la novena trobada del club de lectura. El llibre d'aquest mes és La Marca de l’homede l’escriptor Philip Roth. L'acompanyem d'una petita fitxa amb informació sobre el seu autor.


Va ser amb “La marca de l’home” que Roth va començar a ser traduït amb regularitat al català. Cal agrair l’aposta de l’editora Anik Lapointe, llavors al capdavant de La Magrana, que va comprar els drets de diverses de les novel·les. “Era un dels grans autors que quedaven per traduir, dels que ha sabut mostrar més bé la relació entre societat i individualitat, entre un món antic i un de nou, un dels representants més destacats de la novel·la americana jueva”. De la versió catalana de tots els llibres se’n va ocupar magistralment Xavier Pàmies. “El record conjunt que me n’ha quedat és el d’un gran fresc de la societat dels Estats Units d’entre la dècada del 1940 i el tombant del segle actual pintat per un autor de gran força estilística -explica Pàmies-. Amb passió rabiosa recrea subtilment els conceptes tràgics i clàssics de voluntat i destí, incloent-hi la conciliació de judeïtat i americanitat, la set insaciable de la sexualitat i la inútil pugna amb la vellesa”.

“Hi ha dos temes importants en la seva obra que estan interrelacionats -comenta l’escriptor Toni Sala-. El primer és la implicació moral a través del jo, que es tradueix en una aproximació molt íntima als personatges, especialment a través del seu desig. El segon és com l’experiència col·lectiva d’un poble o cultura, la jueva, incideix en la vida dels personatges”.

En algunes de les seves últimes entrevistes Roth parla amb pessimisme d’un futur no tan llunyà en què anticipa que els lectors, sobretot els de ficció, seran una espècie en extinció, i torna amb certa nostàlgia a aquell temps en què “passar dues hores i mitja o tres amb un llibre acostumava a ser comú, no només entre gent intel·ligent, sinó també entre gent corrent. Però ¿qui té temps ara? Els lectors de ficció ja han començat a desaparèixer. És evolució. És l’evolució cultural d’aquest país i del món”. Hi ha evolucions que se senten més com a involucions.

Tot i els 31 llibres publicats i haver rebut una cinquantena de guardons, el premi Nobel se li va resistir. Igual que el Suec, protagonista de Pastoral americana, Roth potser també pensava que “la pitjor lliçó que la vida et pot ensenyar” és “que la vida no té cap sentit”.

“La Marca de l’home” com altres  novel·les de Philip Roth va ser portada al cinema.

Podeu trobar més informació a:

Youtube:  entrevista, concedida a l’editor de The New Yorker, David Remnick.

Youtube: PhilipRoth - ¿Porqué escribir?

Philip RothInterview (2011) en anglès

Philip Roth: ‘Workis my joy and my burden’ – Newsnight Archives

Entrevista a El Periòdico

Biblioteca virtual

Philip Roth a la Viquipèdia

Philip Roth, “El novelista más dotado”

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!