En Patufet a la Festa Major de 1912

2

Alguna vegada us heu preguntat per l’origen de les nostres cercaviles de Festa Major i la presència dels gegants i altres figures com dracs, bous i mulasses? Doncs vet aquí la resposta: els entremesos del Corpus. 
Durant l’Edat Mitjana, en temps d’heretgies i rituals pagans, el Papa Urbà IV va voler crear una festa que reforcés el sagrament de l’Eucaristia i així va instituir el Corpus Christi el 1264. El seu successor, Climent V, va disposar que el Santíssim Sagrament sortís en processó pels carrers per poder ser venerat pel poble, però va ser Joan XXII qui, a partir de 1316, va estendre la celebració per tot el món cristià. Amb la intenció didàctica de representar escenes bíbliques i la lluita entre el bé i el mal s’utilitzaven figures mítiques com dracs, bestiari o gegants. Aquestes representacions es van anomenar entremesos  i precedien la tradicional desfilada d’autoritats, gremis i confraries, que sempre tenien un aire més formal i seriós. Les primeres notícies que es tenen de la participació de gegants als entremesos és del Llibre de les Solemnitats de Barcelona, on apareix l’inventari de la processó de 1424 amb l’anotació: “...lo rey David ab lo jiguant...”.¹
Amb el pas del temps la processó es va anar degradant i alguns entremesos es van prohibir, sobretot a partir del Concili Provincial de Tarragona l’any 1654. El Decret de Nova Planta de 1716 va traslladar l’organització de la festa del Corpus dels gremis als ajuntaments i alguns entremesos passen a les parròquies. Així van acabar desfilant uns metres davant de la processó, o es van traslladar a festes amb menys sentit religiós o més tolerants com ara les festes majors, on els gegants i bestiari prenien una dimensió més lúdica i festiva.

A Calella la primera parella de gegants és de l’any 1935², obra dels escultors olotins Jaume Farrerons i Sadurní Brunet. Es van donar per desapareguts durant la Guerra Civil i es van tornar a reconstruir el 1943, juntament amb el capgròs Mastegamosques. El 1961 van ser reemplaçats per dos gegants nous, rei i reina, adquirits al taller El Ingenio. L’any 2002, durant la Festa Major de la Minerva, es va inaugurar la rèplica de la primera parella construïda per en Toni Mujal basant-se en les fotografies antigues. Se’ls va posar el nom de Quirze i Minerva en honor a les festes majors de la ciutat.
Fa uns mesos van arribar a la Biblioteca unes fotografies de la Festa Major de 1912 on s’hi veu una parella de gegants acompanyats d’un nombrós seguici de capgrossos, possiblement al carrer de la Bruguera (entre Amadeu i Ànimes).




Imatges cedides per Isabel Boix i Junquera. Autor desconegut, 1912.


A Calella hi havia hagut una parella de gegants i capgrossos més antics i no se’n tenia constància? De seguida ens vam posar en contacte amb l’Aniol Noguera i Clofent, que és una de les persones que més en sap sobre els gegants calellencs. 
Ens va fer arribar el programa de Festa Major que es va publicar el 21 de setembre de 1912 a “La Veu de Catalunya” (p. 22), en edició de vespre:
La Veu de Catalunya. ARCA: 

Calella.–Fiesta major. Programa:
Día 22 setembre – Concurs de tret a la platja ab premis. Tritlleig de campanes, tronada y sortida dels gegants. Arribada de la música militar y orfeons d'Arenys de Mar y de Canet de Mar. Concurs pels orfeons al envelat [...]. Cabalcada humorística y arribada d'un “personatge. Ball al envelat.
Día 23 – Cercavila. Almoines als pobres. Tritlleig de campanes, trobada y pasada dels gegants. Solemnial Ofici. Professó. Sardanes a la plaça. Tronada. putxinel·lis. Concert y sardanes. Balls als envelats. Passada. Castell de fochs. Lluminaries. Serenades. Balls als envelats.
Día 24 – Cercavila. Ofici solemnal. Concerts. Putxinel·lis. Sardanes per la “Principal de la Bisbal”. Bombes aerostàtiques y japoneses. Balls als envelats. Lluminaries. Serenades.
Día 25 – Ofici de Requiem. Sardanes. Concerts als envelats. Serenades.
L’any 1912 havia guanyat l’alcaldia l’empresari tèxtil Zenon Nicolau i Moreu.
Qui era aquest personatge “sorpresa” del qual no es dona major detall al programa de festes? Per força havia de ser en Patufet. Protagonista absolut de la revista que porta el seu nom, nascuda l’any 1904 de la mà d’Aureli Capmany, devia ser molt estimat per la canalla de l'època.
Portada de la revista En Patufet núm. 1 

L’Aniol també ens va enviar una foto de l’any 1919 on –oh, sorpresa!– trobem els mateixos gegants i la figura d’en Patufet a la població de Gavà.


La clau del misteri era que els gegants eren llogats. Fent una cerca a Internet vam trobar un interessant article de la historiadora Marta Ibáñez sobre els gegants de Sabadell³, que aportava força informació sobre aquesta pràctica. A les fotografies que apareixen en aquest article es pot apreciar, especialment a la imatge de l’any 1914, que els gegants són exactament els mateixos que els que apareixen a la fotografia de Calella i alguns capgrossos també. I, afortunadament, a l’Arxiu Municipal de Sabadell s’havien conservat els expedients de les festes majors on es consignaven les despeses derivades de la celebració i on figurava El Ingenio com a proveïdor de les figures.


Al Catàleg de Gegants Centenaris de Catalunya de Lluís Ardèvol trobem finalment la història detallada d’aquesta parella de gegants centenaris. Són en Sebastià i la Bàrbara, arribats a Súria el 1972 provinents d’un magatzem de Manresa. La seva construcció s’atribueix a l’escultor Benet Escaler, fundador de la històrica botiga d’articles de festa, capgrossos i joguines El Ingenio del carrer Rauric 6, inaugurada l’any 1838. Adquirida per la família Delfí Homs el 1924, van continuar construint gegants i capgrossos de cartró pedra i encàrrecs diversos per a clients  tan cèlebres com Joan Brossa, Els Comediants o La Fura dels Baus. Després de construir la majoria de gegants i nans que han ballat a les festes majors de tot Catalunya, va tancar l’any 2017, però afortunadament ha tornat a obrir recentment gràcies a l’empresari gironí Lluís Sala.
Prestatgeries de la botiga El Ingenio amb una mostra dels tradicionals capgrossos.
Barcelona Colours, 2013. https://barcelonacolours.com/blog/

La parella de gegants engalanats  com a nobles medievals es va estrenar l’any 1910 i va començar el seu periple: Sabadell, Molins de Rei, Calella, Gavà... Lluís Ardèvol explica que a la trobada de gegants que es va fer a Sabadell l’any 1930 per festejar l’estrena dels gegants nous, “els vells” encara hi eren. Van sobreviure a la Guerra Civil a Casa Closa, una empresa sabadellenca de sastreria teatral i lloguer de disfresses propietat d’Emili Closa que els va cedir més endavant a la casa Envelats de Josep Gener, de Manresa. En aquesta ciutat la parella de gegants va tornar a ser llogada  a les festes majors de la comarca i va participar en cercaviles i anunciant balls i activitats esportives. Als anys seixanta Josep Graells, impulsor de les festes de Súria, els va adquirir juntament amb una partida de cadires i els va fer restaurar per Agustín Arjona. Actualment es poden veure el diumenge de Corpus al Poble Vell de Súria. 

Si esteu interessats a saber-ne més sobre els Gegants Vells de Súria, podeu consultar l’obra d’Albert Rumbo Els Gegants de Migmón: l’odissea centenària dels Gegants Vells de Súria, que tenim al nostre fons gràcies a la generositat del seu autor, que en va fer donació  d’un exemplar a la Biblioteca de Calella.


¹ CARBÓ I MARTORELL, Amadeu. Gegants a Catalunya: la supervivència d’un element festiu. Ponència. ² Colla gegantera de Calella: https://www.gegantscalella.cat/ ³ IBAÑEZ, Marta. Quan Sabadell llogava els gegants.


Bibliografia consultada:
ARDÈVOL i JULIÀ, Lluís. Catàleg de gegants centenaris de Catalunya. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, 2015.
CARBÓ I MARTORELL, Amadeu. Gegants a Catalunya: la supervivència d’un element festiu. Ponència per a Col·loqui Internacional Géants, Dragons et Animaux Fantastiques en Europe du Moyen Àge à Nous Jours 28, 29 i 30 de Setembre. Ville d’Ath. Bèlgica, 2000.

IBAÑEZ FUENTES, Marta. Quan Sabadell llogava els gegants. Sabadell: Arraona. III època, núm. 17, p. 37-46, 1995. 
RUMBO i SOLER, Albert. Els Gegants de Migmón: l’odissea centenària dels Gegants Vells de Súria. Súria: Ajuntament de Súria, 2019.
Agraïments:
A Isabel Boix per deixar-nos reproduir i així difondre unes fotografies inèdites que ajudaran a completar la història d'aquests gegants transhumants.
A Aniol Noguera pel material aportat a l'article i la informació sobre els gegants calellencs.
A Albert Rumbo per la donació a la Biblioteca de Calella del seu llibre:  Els Gegants de Migmón: l’odissea centenària dels Gegants Vells de Súria.
A Judith Farré de l'Oficina de Català de Calella que ha fet la correcció del text.

Els meus detectius favorits

0

Hem preparat la guia de lectura "Els meus detectius favorits" amb sèries de novel·la negra perquè no perdis la pista dels grans investigadors de paper.

Enigmes, situacions impossibles, crims fabulosos... La fantasia és un element imprescindible en moltes obres del gènere negre. Uns detectius o investigadors ens agraden més que altres.  Connecta amb el que més t’agradi i a gaudir. 



Hi trobaràs:
  • La serie Bergman de Michael Hjorth - Hans Rosenfeldt.
  • El comissari Ricciardi de Maurizio De Giovanni 
  • La sèrie del comissari Adamsberg de Fred Vargas 
  • La sèrie del comandant Verhoven de Pierre Lemaitre 
  • I la trilogia de la ciutat blanca de Eva García Sáenz de Urturi 


Un Sant Jordi diferent

0


Us desitgem un bon Sant Jordi! 
Salut, que és el més important, i unes bones lectures (confinades)...




Llista de recomanacions:

Revista Piu piu


Serie Detective Conan
Gosho Aoyama 

Safari
Maite Carranza

Serie Perrock Holmes
Dos detectives y medio (nº 1)
Isaac Palmiola 

La Reina Roja
Victoria Aveyard

Reina roja
Juan Gómez-Jurado 

Quan surt la reclusa
Fred Vargas 

Los testamentos
Margaret Atwood 





#SantJordiconfinat Lluís B. Vila ens recomana:

0

#SantJordiconfinat Lluís B. Vila ens recomana:
📖 Bartleby el escribiente
✍️ Herman Melville

En el apuro y en la justificada expectativa de una obediencia inmediata, yo estaba en el escritorio con la cabeza inclinada sobre el original y con la copia en la mano derecha algo nerviosamente extendida de modo que, al surgir de su retiro, Bartleby pudiera tomarla y seguir el trabajo sin dilaciones
En esta actitud estaba cuando le dije lo que debía hacer, esto es, examinar un breve escrito conmigo. Imaginen mi sorpresa, mi consternación, cuando sin moverse de su ángulo, Bartleby, con una voz suave y firme, replicó:
-Preferiría no hacerlo.
Me quedé un rato en silencio perfecto ordenando mis atónitas facultades. Primero, se me ocurrió que mis oídos me engañaban o que Bartleby no había entendido mis palabras. Repetí la orden con la mayor claridad posible; pero con claridad se repitió la respuesta:
-Preferiría no hacerlo.
-Preferiría no hacerlo –repetí como un eco, poniéndome en pie, excitadísimo y cruzando el cuarto a grandes pasos-. ¿Qué quiere decir con eso? ¿Está loco? Necesito que me ayude a confrontar esta página; tómela –y se la alcancé.
-Preferiría no hacerlo –dijo.


#SantJordiconfinat Núria Mondaray ens recomana:

0

#SantJordiconfinat Núria Mondaray ens recomana:
📖 Tota una vida per recordar
✍️ Núria Pradas

La Sophie Simmons, amb només setze anys, deixa la seva família a Nova York l’any 1932 per anar a Los Angeles en plena depressió perseguint el seu gran somni: treballar com a animadora de dibuixos a Disney Studios. Aviat descobrirà, però, que no és un món per a dones.

#SantJordiconfinat "Gibet" ens recomana:

0

#SantJordiconfinat "Gibet" ens recomana:
📖 El Amor en Tiempos de Cólera
✍️ Gabriel García Márquez


-Capitán, el niño está preocupado y muy incómodo debido a la cuarentena que el puerto nos impuso.
-¿Qué te preocupa, muchacho? ¿No tienes suficiente comida? ¿No duermes lo suficiente?
-No es eso, Capitán. No puedo soportar no poder desembarcar y abrazar a mi familia.
-Y si te dejan salir del barco y se contaminan, ¿cargarías con la culpa de infectar a alguien que no puede soportar la enfermedad?
-Nunca me lo perdonaría, pero para mí inventaron esta plaga.
-Puede ser, pero ¿y si no fue inventado?
-Entiendo lo que quiere decir, pero me siento privado de mi libertad, Capitán, me privaron de algo.
-Y tú te privas aún más de algo.
-¿Está jugando conmigo?
-De alguna forma. Si te privas de algo sin responder adecuadamente, habrás perdido.
-¿Entonces quieres decir, como dices, que si me quitan algo, para ganar debo privarme de otra cosa?
-Exactamente, yo hice cuarentena hace 7 años atrás
-¿Y de qué te tuviste que privar?
-Tuve que esperar más de 20 días en el barco. Había meses en que ansiaba llegar al puerto y disfrutar de la primavera en tierra. Hubo una epidemia. En Porto Abril, se nos prohibió bajar. Los primeros días fueron duros. Me sentí como tú. Pronto comencé a enfrentar esas imposiciones usando la lógica. Sabía que después de 21 días de este comportamiento se crea un hábito, y en lugar de quejarme y crear hábitos desastrosos, comencé a comportarme de manera diferente a los demás. Empecé con la comida. Me propuse comer la mitad de lo habitual. Luego comencé a seleccionar los alimentos más digeribles, para no sobrecargar el cuerpo. Comencé a nutrirme con alimentos que, por tradición histórica, habían mantenido al hombre sano. El siguiente paso fue agregar a esto una purificación de pensamientos no saludables y tener pensamientos cada vez más elevados y nobles. Me propuse leer al menos una página cada día de una discusión que no conocía. Me puse a hacer ejercicios en el puente del barco. Un viejo hindú me había dicho hace años que el cuerpo mejoraba al retener la respiración. Me puse a respirar profundamente cada mañana. Creo que mis pulmones nunca habían alcanzado tal capacidad y fuerza. La tarde fe la hora de la oración, el momento de agradecer a una entidad por no haberme dado, como destino, privaciones graves durante toda mi vida. El hindú también me había aconsejado que tuviera la costumbre de imaginar que la luz entraba en mí y me hacía más fuerte. También podría funcionar para los seres queridos que estaban lejos, por lo que también integré esta práctica en mi rutina diaria en el barco. En lugar de pensar en todo lo que no podía hacer, estaba pensando en lo que haría una vez que llegara a tierra firme. Visualizando las escenas de cada día, las vivia intensamente y disfrutaba de la espera. Todo lo que podemos obtener en seguida, rápido, no es interesante. Esperar sirve para sublimar el deseo y hacerlo más poderoso. Me privé de comidas ricas, botellas de ron y otras delicias. Me habían privado de jugar a las cartas, de dormir mucho, de practicar el ocio, de pensar solamente en lo que me estaban privando.
-¿Cómo terminó, Capitán?
-Adquirí todos esos nuevos hábitos. Me dejaron bajar del bote mucho más tarde de lo esperado.
-¿Te privó de la primavera, entonces?
-Sí, ese año me privaron de la primavera y muchas otras cosas, pero aún así florecí, llevé la primavera dentro de mí y nadie me la puede quitar.


#SantJordiconfinat Martha Najera ens recomana:

0

#SantJordiconfinat Martha Najera ens recomana:
📖 De nom, Emili
✍️ Isabel-Clara Simó

Quan jo tenía deu anys, un fet va trasbalsar la nueva vida: la mort dels meus pares. El món em va caure al damunt, fins que vaig conèixer els meus nous pares.
Ara tot és diferent: visc en una nova casa, amb una nova família i vaig a una escola on tinc nous amics, i fins I tot un enemic....

#SantJordiconfinat Sirjan Kaur ens recomana:

0

#SantJordiconfinat Sirjan Kaur ens recomana:
📖 Combray (Pel cantó d’en Swann, I)
✍️ Marcel Proust
(Traducció de Josep M. Pinto)


«Durant molt temps me’n vaig anar a dormir d’hora. De vegades, tot just apagada l’espelma, els ulls se’m tancaven tan depressa que no tenia temps de dir-me: “M’estic adormint”. I, mitja hora més tard, em desevetllava la pensada que ja era hora de buscar el son; volia desar el llibre que creia tenir entre les mans i bufar el llum; mentre dormia no havia deixat de reflexionar sobre el que acabava de llegir, però aquestes reflexions havien agafat un tomb una mica particular; em semblava que jo mateix era allò de què parlava l’obra: una església, un quartet, la rivalitat entre Francesc I i Carles V. Aquesta creença sobrevivia uns segons al meu despertar; no sorprenia la meva raó, però pesava com escates sobre els meus ulls i els impedia adonar-se que el llum ja no era encès. Tot seguit (…)»

#SantJordiconfinat Marissa ens recomana:

0

#SantJordiconfinat Marissa ens recomana:
📖 L'amor i la lectura
✍️ Sílvia Tarragó

Quan va sortir al carrer, l’Anna va veure que ja hi havia diverses parades de roses instal·lades al llarg de la via. Al barri es respirava un ambient plàcid, de calma i oci, però no era el típic d’un diumenge. S’ensumava una certa inquietud continguda en el trànsit dels vehicles, en el pas de vianants i en les remors que arribaven des dels edificis.
En el ritme mandrós d’aquell matí, s’intuïa l’acceleració gradual que vindria després, quan les parades de llibres i roses omplissin la ciutat i encaressin el dia per proclamar-lo, per omplir-lo de la seva identitat única, joiosa i bigarrada, i rebre el bullici de les multituds.
Aquell seria el primer any que l’Anna viuria la diada des de l’altra banda. Per primera vegada a la seva vida, no formaria part de la gentada, sinó que veuria desfilar i desplegar la seva estela d’alegre entusiasme des de darrere el taulell.