Hora del conte "Els sons robats"

0


"Els sons robats" a càrrec d'Eva Gonzàlez. Un conte escrit per la Mercè Ubach.

Al bosc de Riudolç regna el silenci. I no és l’hora dolça en què tot dorm i calla. Els animals del bosc estan tristos: algú els ha robat els sons. Ben aviat la irrupció d’una medusa malvada i del tot impròpia del lloc descobrirà el seu joc… Si els habitants del bosc volen recuperar els seus cants, hauran de resoldre un enigma.


Els sons robats és un conte pensat per als més petits, amanit amb cançons i endevinalles, un conte en què, junt amb els animals, la llengua, la festa de les paraules, és protagonista.


Vídeo disponible fins el 28/12/2020


Taller de Nadal a casa

0

Ei, voleu fer una postal de Nadal ben xula?
· Passa per la biblioteca i demana el material. (T'ho donem sense cap cost).
· I dissabte 12, a les 11:30, a través del canal de Youtube de la biblio no et perdis el videotutorial de la postal del "taller de Nadal a casa". 

I si el dissabte no puc veure el vídeo?

Cap problema, el vídeo el podràs trobar al canal de la biblio. I veure'l sempre que vulguis. 

I pots accelerar les parts avorrides (No n'hi ha!) o anar a càmera lenta a les parts complicades (tampoc n'hi ha, però posar un vídeo a càmera lenta sempre fa gràcia...).

Aquest Nadal tan estrany, que no et falti el taller creatiu de la biblioteca amb una postal per regalar o per presumir amb la família. 

Vine a recollir el material durant aquestes festes i... a crear!



Envieu-nos una foto del resultat =D

Hora del conte virtual "Bruixa i gat"

0

Vet aquí una bruixa que adorava el color negre, per això tota la seva casa era negra. Negra la butaca, el llit, la cuina i fins i tot, el lavabo. La bruixa també adorava el seu gat, que era de color negre! S’estimaven molt però tenien alguns problemes…

Conte "Bruixa i gat", a càrrec de Sandra Rossi.
Per a infants a partir de 3 anys

Aquest conte es va emetre en directe per Facebook Live el dissabte 5 de desembre de 2020. I el podeu recuperar, temporalment, al canal youtube de la biblioteca.
No us el perdeu!

 
 

La Marató de TV3 a les #BiblioMaresme

0

Col·labora amb La Marató de TV3 i les biblioteques del Maresme et regalem, si vols, un conte en format àudio.


Col·labora amb una aportació econòmica per La Marató de TV3 (aquest any 2020 centrada en la Covid-19). 
Si fas l'aportació a una de les guardioles que trobaràs a les biblioteques del Maresme, inclosa la Biblioteca de Calella, i ens deixes un correu electrònic rebràs un conte narrat per Assumpta Mercader, narradora, actriu i titellaire.

Aquesta Marató toca a tothom.

Trobada virtual amb Alejandro Palomas

0

 


Aquest divendres 27 de novembre la biblioteca ofereix una xerrada virtual amb Alejandro Palomas. La podreu veure via streaming a través del canal youtube de la biblioteca de 19 a 20 hores. Teniu dues opcions: veure-la en directe o en qualsevol altre moment, ja que quedarà arxivada com a vídeo al nostre canal.

Alejandro Palomas (Barcelona, 1967) és un autor prolífic premiat amb importants premis, com el Nadal, el Premio Primavera i el Premio Nacional de Literatura Juvenil. En aquesta trobada ens centrarem, precisament, en el llibre amb el qual va guanyar aquest darrer premi: Un fill. Aquest llibre ha estat llegit pels alumnes de l'Oficina de Català de Calella que han preparat un grapat de preguntes que barrejarem amb altres més en una conversa amable, enriquidora on parlarem de llibres, flors, poesia i molt més. 

Us hi esperem. 





Microrelats del taller d'escriptura creativa

0



Entre els mesos d’octubre i novembre a la biblioteca vam oferir un taller d’escriptura creativa, a càrrec de Paula Colobrans. Una de les tasques que vam proposar a cadascú dels participants va ser la creació d’un relat per reivindicar la fi de la violència envers les dones. 

A continuació, us deixem els textos resultants que esperem us agradin tant com a nosaltres. Quima, Carlos, Silvia, Jacint, Lourdes, Xavier us agraïm la vostra implicació i participació.



LA JUSTÍCIA SENSE CONVICCIÓ MAI ARRIBARÀ A SER-HO 
Sabíeu que una nació com els Estats Units d’Amèrica, paradigma de país desenvolupat i on recau l’Oficina Central de l’ONU, permet avui en dia, en alguns dels seus Estats, el casament amb menors? Això demostra que, encara, ni les societats que en diem més avançades han aconseguit abolir amb fermesa la xacra de la desigualtat de gènere. Exigim convicció sincera per erradicar la injustícia i la violència masclista! 

Carlos González Mora 




ESTIC ENAMORADA 
Sóc una noia de quinze anys i surto amb un noi de disset, que té uns ulls verds que m'eclipsen. Però cada vegada si posa més en si porto massa escot o amb qui tinc amistat, sobretot si són nois; a més, sempre vol que sortim els dos sols. A mi això no m'agrada, però és tan maco... I penso que és perquè ell també m'estima molt, em vol només per ell. La Lídia i la Mònica em diuen que això no és normal, que aquesta gelosia acabarà malament. Però jo no faig cas, n'estic tant d'ell! 

Sílvia Sánchez Cuenca 




ELLA 
La primera vez que pasó, creímos que se trataba de una riña laboral, pero su cambio de vestuario y las marcas en su cuerpo nos hizo temer lo peor. Tenía una personalidad arrolladora y una sonrisa encantadora, todos la adorábamos. Pero su rostro cambiaba en cuanto veía que él se acercaba; con una sola mirada, su cuerpo se descomponía. Él era el presidente de la compañía a la vez que su marido. Le ofrecimos ayuda, pero la rechazó. Lo denunciamos, pero todo fue en vano porque hoy, desgraciadamente, ella, es una de las cuarenta mujeres asesinadas en lo que va de año en España, 1.073 desde que empezaron a contabilizarse en 2003. 

Lourdes Reyes García 




EL PLÁCIDO 
El meu marit i jo vam anar al Liceu a veure la posada en escena d’Otel·lo. La simpatia i elegància del Plácido Domingo, que era el protagonista, va ser espectacular. Vestia una túnica i capa blanques amb una barba de Beduí i uns collarets fins a la cintura. Ell tot sol omplia l’escenari com un Déu que per gelosia mata a la Desdèmona. I com un Déu, va creure que estava per sobre del bé i del mal. Avui, amb quasi vuitanta anys, ha estat acusat d’assetjador per abusar, denigrar i extorsionar diverses dones al llarg de la seva carrera artística. 
Per mi, el seu art és el mateix, però la percepció que experimento és molt diferent. 

Joaquima Martinez i Codina 




AIGUA I FOC, AVIAT TROBEN SORTIDA 
Quan la Fina em va preguntar per l’Eli, la meva parella, vaig recordar la seva petició: “¿podries no fer mala cara cada cop que anem a veure a la meva família?”. Després de tot el que m’havia costat que entengués que havia de deixar de quedar amb els seus amics, aquesta pregunta presagiava noves baralles, ara per la cunyada, sempre inflant-li el cap. Una bona estratègia seria permetre a l’Eli visitar els seus pares, quan no hi fos la germana. 
—Eo! Desperta! —em va dir la Fina—. On ets? Només t’he preguntat com està l’Eli. 
—Estem bé —vaig somriure—. Molt bé. Cada dia més enamorats. 

Jacint Bofias 




PARANOIA 
Em vaig enamorar del seu somriure i del fet que jo semblava agradar-li. Em feia sentir confiada i protegida, excepte quan m'explicava les seves aventures sexuals. Volia pensar que eren coses del seu passat... Massa tard em vaig adonar que també del present. No hi havia dia que no flirteges amb altres dones al meu davant. Jo pensava que estimant-lo ell canviaria. Tampoc volia parlar-ne, i si jo insistia s'enfadava. Un cop fins i tot va agredir-me físicament per dir quelcom respecte a aquest tema que no li va agradar. 
Jo era confiada... ara ja no sé què sóc. 

Xavi




Novetats

0

Ens han arribat novetats adquirits amb fons del departament de cultura de la Generalitat de Catalunya. 

Hi trobareu temaris d'oposicions, llibres sobre educació i ensenyament, llibres de viatges a llocs remots i obra del metge i psiquiatre Carl Gustave Jung.


Recordeu que podeu estar al dia de TOTES les novetats que van arribant a la biblioteca a través de la biblioteca virtual

I que podeu buscar aquests llibres i tots els que tenim a través del catàleg de biblioteques.

Hora del conte virtual "Fuig bèstia!"

0



Hora del conte virtual
Adreçat a infants a partir de tres anys.

És una història que parla sobre la depressió, utilitzant elements i personatges de l’imaginari infantil, com els contes de cavallers, princeses i monstres. A través d’aquests símbols podem explicar extraordinaris relats






Dia Internacional dels Drets de l’Infant

0


La Convenció sobre els drets de l'infant és un instrument internacional que estableix els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de la infantesa. Va ser adoptada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre del 1989. 
Els principis bàsics de la Convenció són els següents:
· No discriminació
· Defensa del millor interès de l'infant/a
· Dret a la vida, a la supervivència i al desenvolupament
· Respecte per les opinions dels infants.

Per recordar aquesta efemèride, cada 20N se celebra el Dia Internacional dels Drets de l'Infant.

Des de la biblioteca us hem preparat un petit recurs amb alguns contes sobre aquests principis bàsics. 



I pels més menuts...



Dossier complet: SaveTheChildren

Emergència climàtica

0

En el marc de la Setmana de la Ciència, des de la Biblioteca Can Salvador de la Plaça hem volgut fer la nostra aportació per divulgar informació relacionada amb el nostre planeta i l'emergència climàtica de la que estem començant a patir les primeres conseqüències. 

Per aquesta raó en Gerard Porta, estudiant d’Enginyeria de l'Energia, molt interessat en la divulgació de l'emergència climàtica, ha creat 2 vídeos de curta durada on explica la situació que ha deixat la covid-19 envers el canvi climàtic i quines són les accions que podem aplicar dia a dia per minimitzar el nostre impacte mediambiental. 

El vídeos estaran disponibles al canal Youtube de la biblioteca


Primera part: Més enllà de la pandèmia 
Aprofundirem quina és la situació que ha deixat la covid-19 envers el canvi climàtic, analitzant la magnitud de la crisi climàtica i les possibilitats que hi ha de mitigar els seus efectes, intentant complir amb els acords internacionals assolits.


Segona part: Encara estem a temps:
On analitzem el model econòmic que utilitzem, expliquem quines són les accions que podem aplicar dia a dia per minimitzar el nostre impacte mediambiental i reduir així les emissions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera. 

Com va dir la Greta Thunberg, mai ets massa petit per marcar la diferència



A part d’això hem creat un aparador de sostenibilitat amb llibres i pel·lícules per totes les edats: 



Hora del conte virtual "La lluna en un cove"

0



Hora del conte virtual

Adreçat a infants a partir de 4 anys.


Diuen que en un cove ple de teles i parracs s’amaga una història que canviarà la història. Aquesta és l’aventura de la Violeta, que descobrirà el poder de la lectura per a transformar la seva realitat i la del seu poble.
Ens acompanyarem d’un acordió, d’un Kamishibai i de les cançons per fer un viatge de superació i reptes aconseguits.

Guió: Marta Catalan
Contes i cançons: Marta Catalan i populars

Vídeo disponible fins el 25/11/2020



 

Subscriu-te al butlletí de la biblioteca

0

Per rebre informació de la biblioteca et pots subscriure al butlletí:

Primer, t'has de validar a l’espai personal del Catàleg Aladí

Al botó “Mod. info personal”, has d'activar l’opció de rebre informació de la biblioteca. I comprovar que el correu electrònic sigui correcte. 

I finalment, clicant el botó “Subscripció a butlletins” veuràs les biblioteques que han començat a elaborar aquests butlletins informatius, marca Calella i les caselles d'altres biblioteques de les quals també vulguis rebre informació.


Si tot està correcte i guardes els canvis abans de sortir en un període màxim de quinze dies, rebràs el primer butlletí informatiu.


Si desmarques les opcions, et donaràs de baixa i ja no rebràs informació d'activitats de la biblioteca. Seguiràs rebent però avisos de retorn de documents i de recollida de reserves.

La biblioteca i la COVID-19

0

D’acord amb la resolució SLT /716/2021 de 12 de març per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19.

Es reprenen tots els serveis habituals (préstec, consulta en sala, accés a internet i a les col·leccions físiques, les activitats culturals presencials).

Tots els serveis permesos es fan amb un aforament màxim del 75% i amb l’acompliment de totes les mesures de seguretat i higiene.


L'horari actual:
· Dilluns de 15 a 20:00 h.
· Dimarts de 15 a 20:00 h.
· Dimecres de 15 a 20:00 h.
· Dijous de 09 a 14:00 h.
· Divendres de 15 a 20:00 h.



Els serveis que ofereix la biblioteca són:
· devolucions de documents (a la bústia de retorn).
· préstec
· Servei d'Internet i + (ofimàtica, impressions,...).
· Sala de lectura / estudi 
· Activitats presencials amb aforament limitat i inscripció prèvia.



En cas de dubte:
👉 b.calella.csp@diba.cat
👉 93 769 03 86


 I quan vinguis recorda:

• L'ús de la mascareta col·locada correctament és obligatori.
• Fes servir el gel hidroalcohòlic en entrar.
• Respecta la distància de seguretat i l'aforament limitat. 
• Segueix els circuits marcats i les indicacions del personal i els cartells.


La situació que hem viscut ha estat excepcional i les mesures que encara patim són diferents de tot el que havíem conegut fins ara. Aquesta "nova normalitat" és molt estranya i també nosaltres ens hi hem d'anar adaptant. Disculpeu, un cop més, els imprevistos i les molèsties. I gràcies per la comprensió i la paciència.

Taller virtual d'escriptura creativa

0

Us convidem a participar a un taller per deixar volar la vostra estima per l'escriptura i les lletres de la mà de la Paula Colobrans.




Inscripcions: b.calella.csp@diba.cat / 93 769 03 86 
Dia: 27 d'octubre, 3, 10, 17 i 25 de novembre
Hora: 18:30h
Lloc: Curs virtual a través l'aplicació Jitsi Meet
 
Descripció: Curs pràctic destinat a gaudir de l’escriptura, a experimentar diferents tècniques de desbloqueig, estimular la creativitat i adquirir l’hàbit de la constància. Crearem escenes i històries treballant individualment i en grup. Es fomentarà el debat entre els participants. Els exercicis es podran presentar en català o castellà.



El flascó de la calma

0

Aquest 2020 les Biblioteques Municipals del Maresme commemoren els 150 anys del naixement de Maria Montessori, una dona pionera de l'educació, a través de l'edició i promoció d'aquest Bibliolab inspirat en el seu mètode d'ensenyament.

Aquest és el resultat del BiblioLab "El flascó de la calma" que hem fet a la Biblioteca de Calella.


Dia de les biblioteques

0

El dissabte 24 d’octubre se celebra el Dia de les Biblioteques, d’ençà de 1992, en record a la destrucció de la biblioteca de Sarajevo durant el conflicte dels Balcans. Aquesta commemoració ens recorda la necessitat de seguir impulsant les biblioteques, de fer visible el seu paper a la societat actual com a lloc de trobada amb la cultura i el coneixement i com a instrument de millora de la societat.

Aquest any, mes que mai, reivindiquem amb força el valor de la Biblioteca. Pot ser degut a la intensitat del moment que ens esta tocant viure, tenim la sensació de que tot el que ens envolta patirà tants canvis que tot tornarà a ser difícil de reconèixer. Nosaltres creiem que no serà el cas de les biblioteques: existim des de fa milers d’anys  i el nostre servei continua sent cabdal i necessari. En el format que sigui i amb el protocol que correspongui continuarem estant a la vostra disponibilitat per aconseguir una societat amb esperit crític,  que pot créixer amb l’intercanvi d’informació i amb la formació i que sap que sempre tindrà en nosaltres un espai de trobada (virtual o físic).

Poetes calellencs

0

Us presentem un nou article de la Col·lecció Local fruit del treball d'investigació del personal de la biblioteca. 

Es tracta d'una guia dels poetes de la nostra ciutat. Des d'esperits romàntics com Felip de Saleta, poetesses com Concepció Organ -de la que enguany celebrem el centenari- fins a noves veus com Laia Noguera.

A la guia hi trobareu llistada la obra poètica de cada poeta i quan ha estat possible recuperar-ho, algun petit esbós de la seva biografia.


L'hort de la eriçona Aïrí

0

Hi havia una vegada un país on els eriçons eren els encarregats de treballar els horts de les escoles.
L'eriçona Aïrí era coneguda a tota la comarca, perquè feia créixer unes verdures espectaculars, que grans i petits es menjaven amb delit.

Aquest és un conte pensat per als més petits, amanit amb cançons i endevinalles.


Hora del conte virtual a càrrec d'Eva Gonzalez
Estrena mundial el dissabte 17 a les 11:30 al canal de Youtube la Biblioteca.




Maria Montessori

0

Maria Montessori va néixer el 31 d'agost de 1870 a Chiaravalle, a Itàlia, en una època en què una dóna com a màxim podia aspirar a ser mestra. Va estudiar Enginyeria amb només catorze anys, després Biologia i, tot i l’oposició del seu propi pare, va ingressar a l'escola de Medicina de la Universitat de Roma. L’any 1896 es va graduar com la primera dóna metgessa. 

La pedagogia Montessori considera l'infant com un individu complet, al que s’ha d'acompanyar cap a la seva autonomia, respectant les seves necessitats d'aprenentatge. Arreu del món hi ha escoles que segueixen la seva metodologia.  

Maria Montessori va morir el 6 de maig de 1952 a Noordwijk, Holanda.








Clubs de lectura virtual

0

Enguany, degut a la situació global, els nostres clubs de lectura s'han reconvertit en virtuals.
Les trobades es realitzen a una "sala virtual" de l'aplicació gratuïta Jitsi MeetS'hi pot accedir des de l'ordinador, portàtil o el mòbil, a través d'Internet.


· Club de lectura Llibre Obert / Tardes de tertúlia
Amb Lluís Barri i Quima Martínez


Calendari de les trobades confirmades:
7 de setembre. Permagel d'Eva Baltasar
5 d'octubre. Els racons de la memòria d'Isab4el-Clara Simó 
2 de novembre. Me llamo rojo d'Orhan Pamuk
14 de desembre. Dissabte d'Ian McEwan
11 de gener. Canvis de Mo Yan
1 de febrer. Manual de la oscuridad de Enrique de Hériz
1 de març. El hombre es un gran faisán en el mundo de Herta Müller
12 d'abril. Billie d'Anna Gavaldà
3 de maig. La marca de l'home de Philiph Roth
7 de juny. La vida era eso de Carmen Amoraga

Totes les trobades seran a les 19h.





· Club de lectura en anglès The lovely people club
Amb Siân Mathias

Calendari de les trobades:
Tots els dijous a les 19h.



Us hi voleu afegir? 
Contacteu amb la biblioteca b.calella.csp@diba.cat / 93 769 03 86) i endavant amb la lectura!