Activitats de setembre

0

Les Biblioteques Municipals del Maresme se sumen aquest 2015 a la celebració de l’Any de les Biblioteques amb l’activitat: Què véns a fer a la biblio? Envia’ns la teva foto.  Et convidem que et facis una fotografia davant del  ‘photocall’ amb una de les frases que trobaràs preparades. Del juliol al setembre a la Biblioteca de Calella.

Del 12 d’agost al 9 de setembre. Exposició fotogràfica: Retrats de la paraula: Alfred Bosch, Andreu Martí, Arcadi Oliveras, Empar Moliner, Eudald Carbonell, Francesc Torralba, Isabel Clara Simó, Marius Serra,...
Autor i productor de l’exposició Carles Rodríguez Marín.



Dilluns  7 a les 19h a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça Club de lectura llibre obert amb el llibre Els Vigilants del Far de Camilla Läckberg. Coordina: Lluís Barri.

Dijous 10 a les 18h a  l’Ajuntament vell sessió del club de lectura sènior Tardes de Tertúlia entorn del llibre Reflexions d’un vell centenari de Moisès Broggi. Coordina: Quima Martínez. Organitzen Ajuntament de Calella i Biblioteca.


Dijous 24 a les 18h a l’Ajuntament vell. Taller de memòria per a la gent gran. Organitza: Ajuntament de Calella. Coordina: Quima Martínez.


Música per a violí

0


Els germans Cubarsi, de pare i avis calellencs, van començar a tocar el violí als tres anys al Centre Suzuki de Barcelona. Van estudiar a l'Institut-Escola Artístic Oriol Martorell i han seguit la seva formació a escoles especialitzades de música d'Anglaterra i Escòcia.

Avui el concert serà interpretat per la Matilda i en Samuel com a continuació del concert del mes passat, interpretat per les seves germanes Violeta i Sara.

Dimecres 26 d’ agost, a les 21:00h
Lloc: Pati de la biblioteca



Programa:
S. Prokofiev: Sonata per a dos violins - Andante cantabile i Allegro
J. S. Bach: Sonata núm. 1 en Sol menor
         - Adagio i Fuga (Samuel)
         - Siciliana i Presto (Matilda)
H. W. Henze: Serenade (Matilda)
P. Rode: Caprice (Matilda)
J. S. Bach: Partita núm. 2 en Re menor - Allemanda i Corrente (Samuel)
J. M. Leclair: Sonata per a dos violins en Mi menor - Allegro

Organitza: Amics de la Biblioteca de Calella.


El dietari de la biblioteca online

0

“(4 abril 1937)  Diumenge. Un dia tràgic per Calella. Han bombardejat la fabrica Llobet i Guri veïna de la Biblioteca. Sortosament no mes s’han trencat dos vidres del despatx de la Biblioteca.”


Ja es troba digitalitzat el dietari de “La biblioteca Popular de Calella”; en dates des de l’any 1931 al 1955.  Hi podeu accedir online i llegir-lo sense cap cost, a través del portal Trencadís (Portal que recull el Fons Local digitalitzat de les biblioteques municipals).

El dietari de la biblioteca es un diari on les bibliotecàries anotaven cada dia les incidències relacionades amb el seu lloc de treball. Una font inestimable per a l’estudi sociològic de l’època que els va tocar viure.  Tot hi els anys, alguns dels seus problemes diaris, com ara una jovenalla sorollosa i amb ganes de fer la guitza, ens son ben quotidians avui...

 “(10 al 13 de novembre de 1936) Tots aquests dies moviment a la sala, soroll, indisciplina, no podem fer altra cosa que vigilar. Els altres anys en aquest temps hi havia soroll però com aquest, cap. Es per desesperar-se, per poc que ens descuidéssim aviat semblaria un mercat i tot es degut a la mala situació de la Biblioteca. La mala idea de fer el passamà de l’escala tot llis, que es presta a enfilar-s’hi i a jugar-hi. Els arquitectes quan fan una escola o un Biblioteca podrien tenir en conte el mestra o al bibliotecari, però l’orgull... fa tots aquests disbarats i després som nosaltres que paguem les conseqüències.”

Altres problemes per sort s’han solucionat:
(7 de gener de 1938) Últim dia d’encendre l’estufa, se’ns ha acabat el carbó.

Segons diverses anotacions del dietari, la sala de la biblioteca baixava fins al 8 graus a l’hivern i a l’estiu, sense cap altre mesura refrescant que obrir les finestres i posar-hi paciència, s’arribava als 30º .


Les observacions directes del que passava en el dia a dia a la biblioteques permet fer una radiografia d’aquests anys d’història i possibilita punts de vista per a la recerca, força desconegudes pels historiadors.


Petites històries de Calella

0

Projecció de curtmetratges a càrrec de Foto Film Calella, dimecres 12 d’agost a les 22h al pati de la biblioteca. Organitza: Amics de la Biblioteca de Calella.


Es projectaran les següents filmacions:

· Calella Dàncing una passejada musical per la Calella dels anys 60 (22 minuts).

· La Fàbrica Llobet-Guri 1930-1978 documental històric realitzat per Xavier Cusell amb entrevistes al personal treballador d’aquella empresa tèxtil (25 minuts).


· 50è Aplec de la sardana de Calella- 1977 imatges inèdites filmades per Jaume Suria i editades per FFC, dels actes d’aquella diada tan especial  (11 minuts).



Exposició "Retrats de la paraula"

0

L'exposició "Retrats de la paraula" consisteix en una sèrie de retrats en blanc i negre de personatges destacats del món de al cultura amb el denominador comú del llibre com a mitjà d'expressió en algun moment de la seva vida. Les fotografies van acompanyades d’un extracte d’un fragment d’una obra de cada persona retratada i en la mostra hi apareixen personatges com Arcadi Oliveres, Emili Teixidor, Enric Casasses, Ferran Adrià, Ferran Torrent, Isabel-Clara Simó, Llucia Ramis, Màrius Serra, Martí Gironell, Najat El Hachmi o Quim Monzó.



Carles Rodríguez i Marín, l’autor de l’exposició, fa més de vint anys que es dedica professionalment a la fotografia i està especialitzat en reportatges i retrats en els quals pretén plasmar un sol moment del pensament de cada personatge fotografiat. "Retrats de la paraula" és una exposició itinerant de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona que podeu visitar a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça des d’avui fins el 9 de setembre.



100 anys de biblioteques públiques

0

Sessió de contes per celebrar els 100 anys de la Xarxa de biblioteques públiques.

"La biblioteca d'Asini Polió"

Asini Polió va construir, a partir de l’any 39 a.C., la primera biblioteca pública de Roma. Contenia obres mestres de la literatura, tractats militars i científics, literatura poètic i històrica i... històries. Us conviden a sentir algunes de les històries que fa més 2.000 anys ja es podíem llegir a les biblioteques públiques.



Narració de Contes Centenari de les Biblioteques, a càrrec d’Albert Estengre.

Divendres 7 d'agost de 2015 
Lloc: Pati de la Biblioteca Can Salvador de la Plaça 
Públic: adults.
Nits d’estiu / Festival Multipolar.