Activitats juliol i agost

0

Les Biblioteques Municipals del Maresme se sumen aquest 2015 a la celebració de l’Any de les Biblioteques amb l’activitat: “Què véns a fer a la Biblio?” Envia’ns la teva foto. Et convidem que et facis una fotografia davant del ‘photocall’ amb una de les frases que trobaràs preparades. Del juliol al setembre a la Biblioteca de Calella.

Del 12 d’agost al 9 de setembre Exposició fotogràfica: Retrats de la paraula: Alfred Bosch, Andreu Martí, Arcadi Oliveras, Empar Moliner, Eudald Carbonell, Francesc Torralba, Isabel Clara Simó, Marius Serra,... Autor i productor de l’exposició Carles Rodríguez Marín.

De l’1 al 15 de juliol
· Exposició de fons: Van Gogh (125è aniversari) i els seus coetanis.
· Exposició Viquipèdia: parteix del projecte WikiArs, un projecte promogut per l'Associació Amical Wikimedia.


Dijous 2, 9, 16 i 23 de juliol, d’11 a 12,30h.Taller d’escriptura de viatges a càrrec del professor, guionista i corrector Francesc Hernández. Públic: joves i adults. Cal Inscripció prèvia.


Dijous 2 de juliol, a les 21h. Al pati de la Biblioteca. Concert: Música llatinoamericana per a guitarra clàssica a càrrec de Carles Geli. Organitza: Amics de la Biblioteca de Calella.

Dimecres 15 de juliol, a les 21h. Al pati de la Biblioteca. Recital de dos violins a càrrec de Violeta Cubarsi i Sara Cubarsi. Organitza: Amics de la Biblioteca de Calella.

Divendres 17 de juliol, a les 21h. Lloc: Pati de la Biblioteca. Concert d'estiu a càrrec de la Coral Laetare de Calella. 30è aniversari de la Coral Laetare. Organitza: Amics de la Biblioteca de Calella.

Divendres 24 de juliol, a les 21h. Lloc: Pati de la Biblioteca. Recital de poesia per Laia Noguera i Mireia Chalamanch. Nits d’estiu/Festival Multipolar.


Divendres 7 d’agost, a les 21h. Lloc: Pati de la Biblioteca. Narració de Contes Centenari de les 
Biblioteques, a càrrec d’Albert Estengre. Públic: adults. Nits d’estiu/Festival Multipolar.

Dimecres 12 d’agost, a les 22h. Lloc: Pati de la Biblioteca. Petites històries de Calella. Projecció de curtmetratges a càrrec de Foto Film Calella. Organitza: Amics de la Biblioteca de Calella.

Divendres 21 d’agost, a les 19h. al Pati de la Biblioteca. Hora del conte infantil amb titelles a càrrec del TeatreAula.

Dimecres 26 d’agost, a les 21 h., al Pati de la Biblioteca. Recital de dos violins a càrrec de Samuel Cubarsi i Matilda Cubarsi. Organitza: Amics de la Biblioteca de Calella.

Divendres 28 d’agost, a les 19h. al Pati de la Biblioteca. Hora del conte infantil “Els Sons de l’Univers”, a càrrec d’ Alquímia sonora.

Conferència Made in USA: narrativa contemporània dels Estats Units

0

Cormac McCarthy, James Ellroy, Bret Easton Ellis o Chuck Palahniuk són alguns dels noms més destacats de la literatura nord-americana dels darrers anys. Però n’hi ha més. L’escriptor, periodista i crític literari Rodrigo Fresán ens els presenta a la conferència Made in USA: narrativa contemporània dels Estats Units.



Rodrigo Fresán és un dels escriptors més representatius de la narrativa argentina actual, de llarga trajectòria fa anys que viu a Barcelona. Les seves darreres obres són Mantra, Los jardines de Kensington i El fondo del cielo. Dirigeix també la col·lecció de novel·la negra del segell Penguin Random House "Roja & Negra". Escriu regularment crítiques literàries en la revista Letras Libres. Són destacats els seus pròlegs a diverses obres d'autors dels Estats Units. Igualment els seus articles i cròniques són seguits per nombrosos lectors.




Divendres 26 de juny  al pati de la biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella.

Francesc de Paula Sellés i Vilaró

1

Us presentem un nou article de divulgació de la Col·lecció Local fruit del treball d’investigació del personal de la biblioteca. En aquesta ocasió es tracta de l’arquitecte Francesc Sellés.


Una casa no és solament l’edifici, sinó també la gent que hi viu, i en l’article ens atansarem, a través de les cases, a algunes de les famílies calellenques del nostre passat recent. Tan recent que és encara present. Aquestes cases formen part de l’urbanisme actual de Calella. Hi passem per davant tot anant amunt i avall pels carrers com ho feien aquells qui, ara fa uns anys, hi vivien.

Francesc de Paula Sellés i Vilaró, nascut a Calella l’any 1860, va assolir el títol professional d’arquitectura a Madrid el 8 d’abril de 1893. Va treballar com a arquitecte titular de Santa Coloma de Gramenet fins l’any 1920 i la seva carrera es va desenvolupar fins al 1938.

El seu nét Joan Sellés Antonietti, que també va fer de l’arquitectura la seva professió, ens recorda les estades que la família feia durant l’estiu a la casa que tenia a Calella. L’edifici feia cantonada entre el carrer de Sant Josep i Església. I els baixos estaven ocupats, durant els seixanta, per la llibreria papereria Bazar la Ciudad de Calella, regentada per Pedro Gómez i Angelita.
A Calella l’obra més remarcable de l’arquitecte Francesc Sellés, és la casa anomenada Els Filipinos, recentment restaurada. També és seu, el projecte pel grup “Francisco Bartrina”, i les reformes de la Casa Bartrina i de Can Farran. 


Els Filipinos
Carrer de Jovara, 166 / Anselm Clavé, 86. Calella
Casa modernista construïda a partir de l’any 1902 per encàrrec de Joan Soler Cendra (Amer, 1857 - Barcelona, 1939), comerciant dedicat al comerç i importació de sedes i altres teixits. El senyor Soler, empresari transoceànic de la època, residia a Manila (capital de Filipines, colònia espanyola fins el 1898) i viatjava per tot el món per tal de desenvolupar el seu negoci. Soler i família, estiuejaven a Calella i portaven amb ells el servei de la llar, que eren filipins, i d’aquí sorgeix el peculiar nom de “Els Filipinos” amb el que encara avui és conegut l’edifici.

La casa mostra alguna de les característiques més significatives del moviment modernista: formes corbes, volumetries complexes, gran riquesa decorativa (especialment vegetal i floral) aplicada a qualsevol element de l’edifici, com ara esgrafiats, forja, vitralls o ceràmica vidrada.
La façana principal es troba al carrer de Jovara i a l’extrem oposat del pati hi ha un petit pavelló d’estiu que dóna al carrer d’ Anselm Clavé.



La dedicació laboral de l’empresari Soler va tenir continuïtat en els seus fills, que van perpetua el negoci sota el nom de “Hijos de Juan Soler”.


Can Bartrina
Carrer de Bartrina, 20. Calella

Francesc d’Assís Bartrina i Roca va néixer al número 22  del carrer que avui duu el seu nom l’any  1870. L’eminent advocat i polític calellenc va comprar aquesta casa als anys vint com a regal de casament per a la seva filla Francisca. L’arquitecte Sellés va portar a terme la restauració de l’edifici, d’estil historicista, conservant només la façana i la torre de defensa de la casa pairal originària dels segles XIV - XV.

Can Farran
Carrer de Jovara, 117-119 / Batlle, 23-25. Calella.

Casal senyorial en cantonada, construït als voltants de 1910, al solar que havia ocupat l’antiga fàbrica de pastes Saula destruïda per un incendi l’any 1894.
Va ser comprada l’any 1927 per Josep Farran Serra i fins a la guerra civil se la coneixia com a Casal Pilar. L’arquitecte Sellés va rebre l’encàrrec d’obrir finestres per donar llum natural a l’escala d’accés als pisos superiors de l’habitatge, que era molt fosca.
De l’edifici podem destacar la torre de grans dimensions que la corona, acabada amb coberta a quatre aigües, i l’ampli pati que l’envolta.



Entre les edificacions més destacables de l’arquitecte Francesc Sellés fora de Calella, podem anomenar la Casa Jaume Borràs, al carrer d’Avinyó, 40 de Barcelona (domicili familiar de l’arquitecte) i el Cercle Mercantil d’Igualada catalogades al registre del Modernisme  per la Càtedra Gaudí.

Cercle Mercantil d’Igualada
Carrer del Clos, 19. Igualada
Obra construïda entre 1893 i 1899 com a seu del Círculo Mercantil, Industrial y Agrícola que va néixer arran d’una escissió del Casino de Recreo promogut per la família Godó. Al mateix solar s’hi havia aixecat antigament el Teatre Tívoli. L’edifici es caracteritza  per la façana presidida per una galeria coberta on està situada la porta principal que condueix a un passeig arbrat i enjardinat. Els elements decoratius més destacables són els curiosos merlets en forma de corona, així com diversos elements ceràmics de reflexos metàl·lics i els esgrafiats dels timpans fortament influïts per l'estil modernista de l'època.

A l’actual directori del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya no hi ha cap fitxa de Francesc Sellés, però al Fons del Sindicat d’Arquitectes de Catalunya (col·lectivització del COAC durant la guerra civil) es conserva  el seu expedient de sindicació.
Francesc de Paula Sellés i Vilaró va morir el 27 d’agost de 1954, tres dies després de la defunció de la seva esposa Maria Farran, amb qui havia compartit la seva vida

Arbre genealògic de la família Sellés i Villaró

Fonts consultades:
·RÀFOLS, J. F. Diccionario biográfico de artistas de Cataluña
·COAC Demarcació de Barcelona Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. Arxiu Històric. Arxiver: Andreu Carrascal Simon

·POUM: Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Calella, 2005. Catàleg en línia: https://www.calella.cat/ajuntament-seu-electronica/ajuntament-1/plans-campanyes-programes/poum-aprovat-definitivament-cataleg [Consulta: 12/6/15]

Agraïments:
· A Joan Sellés Antonietti per la donació a la biblioteca de les fotografies que conservava del seu avi Francesc de Paula Sellés i que aporten un interessant testimoni gràfic.
· A Assumpció Farran i Gorostegui per la seva col·laboració aportant dades sobre el seu besavi Joan Soler i Cendra, la seva ajuda en completar l’arbre genealògic de la seva família i les fotografies que il·lustren la informació  sobre  Can Farran.
· A Josep Maria Juncosa per la seva ajuda en completar l’arbre genealògic de la seva família i les fotografies que acompanyen Can Bartrina.

Annex fotogràfic




El llibres més valorat del club de lectura

0

Els participants del club de lectura “Llibre Obert” han votat quin dels llibres que han llegit  enguany els ha agradat més. Consulta TOTS els llibres que han llegit.

El més ben valorat ha estat La veritat sobre el cas Harry Quebert de Joël Dicker. El coneixes? Què et sembla?

Si t'interessa, el pots trobar a la biblioteca. Comprova si està disponible

Si vols participar al club de lectura, apunta’t al nou curs, a partir de setembre. 

eBiblio

0

eBiblio Catalunya és un servei del Sistema de Lectura Pública de Catalunya que fa possible el préstec de continguts digitals a tots els usuaris amb carnet de les biblioteques públiques catalanes. Es pot accedir a aquests continguts a través de diferents dispositius: ordinadors personals, lectors de llibres electrònics, tauletes o telèfons intel·ligents.




Pots demanar la guia fàcil als taulells de la biblioteca o consultar-la on-line


EBiblio - Què puc fer?





Novetats estiu DVD

0

El Abuelo que saltó por la ventana y se largó, una comèdia basada en la coneguda novel.la de Jonas Jonasson.
 .
La isla mínima, un thriller  espanyol dirigit per Alberto Rodríguez,  guanyador de 10 premis Goya; Boyhood: momentos de una vida, drama filmat pel director Richard Linklater, al llarg de 12 anys, amb Ellar Coltrane i Patricia Arquette, guanyadora de l’Òscar a la millor actriu secundària. Seguint amb el cinema independent també trobareu Orígenes (I Origins), millor pel·lícula al Festival de Sitges 2014.   Aquests són  alguns dels títols més destacats de les darreres adquisicions en DVD.
I pels més petits, o no tan petits la segona part de La gran aventura de Winter el delfín,  o Aviones: Equipo de rescate. 
La Guia de Novetats la trobaràs als taulells de la biblioteca o la pots consultar i/o descarregar  al següent enllaç.