Serra la Vella

0


La Quaresma és el període de recolliment religiós que segueix al Dimecres de Cendra, dura set setmanes, uns 40 dies, i s’estén fins al Diumenge de Rams. Simbòlicament se la representa com una velleta de set cames, una per a cada setmana, que porta al braç un cistell amb verdures i un bacallà sec a la mà.
Segons la tradició, el Rei Carnestoltes i la vella Quaresma mantenen una dura lluita que la segona acaba guanyant. A partir d’aleshores s’acaben els banquets, la disbauxa i el desordre i s’inicia un temps de penitència i dejuni. Segons la tradició, s’havia de menjar ben poca cosa: sopes amb oli, verdures i aigua, i com a molt el diumenge es permetia menjar peix. Joan Amades ens explica que només es podia menjar escudella d’aigua sense porc, gallina ni carn de cap mena; tampoc llet, formatge, ous ni pa blanc. També s’abstenien de menjar xocolata, ja que es considerava “menja de negres i de gent infidel” i, per tant, de mal cristià. Les restriccions no eren només gastronòmiques, sinó que també es prohibien els espectacles públics, balls, casaments o qualsevol celebració festiva que provoqués soroll o mostres d’alegria. Aquest període es feia ben llastimós per a alguns i  d’aquí sorgeixen dites populars com “això és més llarg que una Quaresma”.
El quart dimecres marcava un breu parèntesi en el dur període quaresmal. Se celebrava que ja havia passat la meitat del temps d’abstinència i privacions amb una  lleugera llibertat a taula; aquest dia es permetia menjar olives, panses, mel i mató.  



Era costum que aquesta jornada la canalla anés per les cases preguntant si volien “serrar la vella”, que, segons Amades,  consistia a  representar  la vella Quaresma amb una fusta que els nens serraven amb un xerrac o una ganiveta. A canvi rebien dolços, ous, ametlles i alguna moneda per cantar en grup alguna cançó semblant a aquesta:

Serra la vella que fa de bon serrar
Guarda la jove que fa de bon guardar.
Mestressa porteu cansalada,
que la serra està esmussada.
Mestressa porteu ous,
que demà serem dijous.
Mestressa porteu vi,
que la serra no pot seguir.
Quatre de pans
quatre de vins                                                          
quatre de sang de bou,
doneu-me la paga que he serrat prou.

Francesc Gras i Camps, maig de 2013


Es conserven  moltes variants de la cançó a diversos pobles i comarques catalans, però aquesta que reproduïm és la que es cantava a Calella, segons recordava  Francesc Gras.

Bibliografia consultada:

Amades, Joan. Costumari català : el curs de l'any. Barcelona : Salvat [etc.], 1984.

Activitats Març

0

Exposició de fons: Els més prestats del 2014”
Exposició de fons: "Christian Grey és un avorrit." A l'ombra de les 50 ombres
Exposició de fons: "Música romàntica"
Del 21 al 31 exposició de fons: “Petit tast de poesia”


Divendres, 6, 13, 20 i 27 d’11h. a 12h. Tertúlies en català entorn de: Tant de gust de conèixer-lo, senyor Llull de M.Carme Bernal. A càrrec de la voluntària lingüística Montse Servat. Organitzen: Oficina de Català de Calella i Biblioteca.


Dilluns 2, a les 19h Club de lectura Llibre Obert amb el llibre El sentit d’un final de Julian Barnes. Coordina: Lluís Barri.

Dimarts 3, a les 19h Club de lectura en anglès Easy Readers amb el llibre A tangled web: short stories. Coordina: Sîan Mathias.

Divendres 6, a les 19h Taller de Patchwork. Organitza: Associació de dones.

Dissabte 7, les 11,30h Taller infantil: ”Serra la vella, la vella quaresma”. A càrrec de Dolors.


Dijous 12, a les 18h. Sessió del club de lectura sènior Tardes de Tertúlia entorn del llibre La veritat sobre el cas de Harry Quebert  de Joël Dicker. Coordina: Quima Martínez. Organitzen: Ajuntament de Calella i Biblioteca.

Dissabte 14, a les 11,30h  Conte-taller:L’abella Pica-flor i la cuca de llum” amb l’activitat anem a fer una espelma a càrrec de Ciapatawa. Cal inscripció prèvia.


Dimecres 18, a les 19h Club de lectura en anglès Let’s Read! Amb el llibre Wuthering Heights de Emily Brontë Coordina: Sîan Mathias.

Dijous 19, a les 18h. Club de lectura infantil Penya dels llibres, (de 9 a 12 anys) Comentarem La Lola vola de Wilfried von Bredow. Coordina: Joan Boher. Última trobada del Club.

Dissabte 21, a les 11,30h Taller infantil: “Llibretes embruixades” a càrrec de Mabi. Cal inscripció prèvia.


Dijous 26, a les 18h a l’Ajuntament vell. Taller de memòria per a la gent gran. Organitza: Ajuntament de Calella. Coordina: Quima Martínez.
Dijous 2618h Presentació del llibre Far West gitano a càrrec del seu autor Ramon Erra. Destacada amb el premi Marià Vayreda i publicada per editorial Empúries.

Dissabte 28, a les 11,30h Taller infantil: “Celebrem la pasqua”. A càrrec de Susanna. Cal inscripció prèvia. 
                                       

Presentació La Laura i els catasaures

0

Amb motiu de la presentació del llibre La Laura i els catasaures de Marçal Arimany i Antoni Lacasa, Llibreria La Llopa, Biblioteca Can Salvador de la Plaça i Editorial Entrecomes us conviden a participar en un taller infantil sobre dinosaures.

L'acte anirà a càrrec de Marçal Arimany i Anna Sitjà.

Dissabte, 28 de febrer, a les 11,30 del matí.

A la Biblioteca Can Salvador de la Plaça




Els + prestats del 2014

0

Els documents més prestats a la nostra biblioteca el passat 2014.

· Novel·la


El Monestir proscrit; M. Carme Roca i Costa, M. Carme
Victus : Barcelona 1714; Albert    Sánchez Piñol
La Marca del meridiano; Lorenzo Silva
En el país de la nube blanca; Sarah Lark
La Sombra de la sirena; Camilla Läckberg
Wonder; R.J.Palacio
El Tiempo entre costuras; María Dueñas
El Nombre del viento; Patrick Rothfuss
El Maestro del Prado y las pinturas proféticas; Javier Sierra
Una Pérdida razonable; Anne Perry

· Novel·la juvenil


Mecanoscrit del segon origen; Manuel de Pedrolo
Los Juegos del hambre; Suzanne Collins
La Hija de la noche; Laura Gallego García
Las Carreras de Escorpio; Maggie Stiefvater
No està escrit a les estrelles; John Green

· Còmic / manga


Death note
The Gentlemen alliance
King of Thorn
Bleach

· DVD’s


Stargate SG·1
El Padrino
Avatar
Sherlock

Donatiu d’Assumpció Farran a la Biblioteca

0

Assumpció Farran ha estat rebuda avui per l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, el Tinent d’Alcaldia de Territori i Medi Ambient, Jordi Sitjà i el Tinent d’Alcaldia de Ciutadania, Xavier Arnijas. Amb la presència de la directora de la biblioteca Mª Dolors Llavall s’ha oficialitzat la donació de les obres que la senyora Assumpció Farran ha fet a la ciutat.

Montserrat Candini ha destacat la generositat de la donació que Assumpció Farran fa, d’una col·lecció patrimonial que data dels seus avis i besavis.



 





Assumpció Farran va fer, l’agost de 2014, una important donació de premsa catalana, obres de literatura francesa i setmanaris de literatura i art de finals del segle XIX i principis del XX. La donació inclou premsa humorística de l’època, com La Esquella de la Torratxa o el Cu-Cut! que mantenen vigent avui, entrat ja el segle XXI, tota la ironia i el sarcasme amb que il·lustraven aquells temps convulsos.
Fullejar acudits sobre la crisi, les corrupteles o el caciquisme,... ens demostra que hi ha fets i actituds que es repeteixen en el temps. Es per això que és vital el coneixement de la història.
La biblioteca Can Salvador de la Plaça agraeix la confiança de ser dipositària d’aquests volums i els posa a disposició de tots aquells lectors curiosos.


Llistat del donatiu:


· Blanco y negro
1901(Núm.505-556)
1902(Núm.557-608)
1903(Núm.609-660)
Fundada per Torcuato Luca de Tena (1891). Setmanal. Col·laboradors: Campoamor, Salvador Rueda i Manuel Palacio.


· Cu-Cut!
1902(Núm.1) – 1912(Núm.518, abril)
Fundat el 1902 per la Lliga Regionalista. Editat per Josep Bogunyà i dirigit per Manel Folch i Torres; Gaietà Cornet en fou director artístic. Hi publicaran caricatures: Llaveries, Junceda, Opisso, Apa, Lola Anglada, ...


· La Esquella de la Torratxa
1900(Núm.1095-1146)
1901(Núm.1147-1198)
Setmanari de 1872, supleix “La Campana de Gràcia”, suspesa pel govern
d’aquell moment. Entre els seus directors destaquen: Prudenci Bertrana i Pere Calders.

· La Mosaïque: Livre de tout le monde et de tous les pays
1833-1834
1834-1835
1835-1836


· Pluma y Lápiz [periodicitat irregular]
1900(Núm.1-61)
1902(Núm.62-111)
1903(Núm.114-165)
Tenia com a subtítol Semanario hispoamericano de literatura y arte


· Voyage pittoresque autour du monde publié sous la direction de Dumont D’Urville. Paris: L.Tenré, Henri Dupuy, 1834. 2 v.

Exposició “Qui dibuixa els contes?”

0

La biblioteca plena de paraigües? Il·lustracions penjades en un estenedor?



La Maleta d’Il·lustració - Qui dibuixa els contes? és una exposició diferent. Mostra el treball de diversos il·lustradors en els contes. Artistes diversos empren diferents tècniques d’il·lustració (llapis de colors, oli, aquarel·la,... ) per recrear el conte de “La caputxeta vermella”. Estudiants d’escoles de dibuix s’han centrat en animals literaris (llops, dracs, gripaus, àguiles i taurons) per donar vida a uns paraigües ben salvatges.

L’exposició es complementarà amb el Taller del dissabte 21 de febrer. I del qual ja us anirem informant.