Activitats Gener 2015

0

Del 20 de desembre al 31 de gener de 2015. Exposició: Músics a l’Aplec Un treball fotogràfic de J. M. Colomer Mir, de Foto Film Calella

Divendres 9, 16, 23 i 30 d’11h. a 12 h. Tertúlies en Català entorn de: Cercamón, de Lluís Racionero. A càrrec de la voluntari lingüístic Joan Pera. Organitzen: Oficina de català i Biblioteca Can Salvador de la Plaça.

Dijous 8, a les 18h. 3ª Trobada del Club de lectura infantil Penya dels llibres (de 9 a 12 anys) dinamitzat per Joan Boher. Amb el llibre El Petit Nicolàs de Sempé i Goscinny

Dilluns 12, a les 19h. Club de lectura Llibre Obert amb el llibre El final del joc de Gemma Lienas. Coordina: Lluís Barri.

Dimarts 13, a les 19h. Club de lectura en anglès Easy Readers amb el llibre Dracula de Bram Stoker. Coordina: Sîan Mathias. 

Dijous 15, a les 18h, a l’Ajuntament Vell Sessió del Club de Lectura Sènior Tardes de Tertúlia entorn del llibre La ciutat invisible d’Emili Rosales. Coordina: Quima Martínez. Organitzen Ajuntament de Calella i Biblioteca Can Salvador de la Plaça.

Dissabte 17, a les 11,30h. Taller infantil: “Fem una postal” a càrrec de Montse. Cal inscripció prèvia. Places limitades.

Dimecres 21, a les 19h. Club de lectura en anglès Let’s Read! Amb el llibre Ripley’s game de Patricia Highsmith. Coordina: Sîan Mathias.

Dissabte 24, a les 11,30h. Activitat infantil. Representació de “La Princesa i el Drac” a càrrec de TeatreAula.

Dijous 29, a les 18 h. a l’Ajuntament vell. Taller de Memòria per a la gent gran. Organitza Ajuntament de Calella. Coordina: Quima Martínez.

Dijous 29, a les 19 h. Presentació del llibre Contes arran de mar de Clàudia Mollfulleda i Martí, publicat per Editorial Germania. Presenta el llibre: Pilar Roger. Organitza: Llibreria La Llopa i la biblioteca Can Salvador de la Plaça. 

Dissabte 31, a les 11,30h. Taller infantil: “Fem un clauer” a càrrec de Mabi. Cal inscripció prèvia. Places limitades.

Presentació del llibre

0

Divendres, 19 de desembre,a les 19h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça.
Joan Coromines (Barcelona, 1905 - Pineda de Mar 1997) fou un lingüista català, autor del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, de l'Onomasticon Cataloniae i del Diccionario crítico etimológico de la lengua castellana. 

Va ser un dels principals especialistes en lingüística romànica. Estudià a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, i va completar estudis en diverses ciutats europees. El 1930 començà a treballar a l'Institut d'Estudis Catalans i el 1931 publicà la tesi doctoral Vocabulario aranés


Amb els Itineraris de Joan Coromines, es presenten per primera vegada al públic els escrits de viatge d’un dels nostres lingüistes més insignes. Pàgines extraordinàries, d’innegable qualitat literària, amb les quals seguim amb delit les passes de l’home de lletres i les seves sentides evocacions pels viaranys i les tresqueres del país a la recerca de la paraula viva, del mot més genuí. Fragments emocionants que aixequen la pols dels camins i que expliquen els nostres desigs i anhels nacionals. Llegir més

Presentació del llibre La Cuina Catalana de Josep Lladonosa

0

Dijous 18 de desembre, a les 19.00 hores
Biblioteca Can Salvador de la Plaça
Cuiner, professor i divulgador de la cuina tradicional catalana, Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, 1938) és un dels autors de llibres de cuina més reconeguts per diverses generacions de catalans.
La cuina catalana és el seu receptari definitiu, amb una tria exhaustiva de les seves millors receptes, ampliades, revisades i actualitzades. El cuiner explica els seus trucs per preparar els productes de temporada i poder redescobrir plats de sempre, com l’ànec amb peres, els rovellons a la brasa amb all i julivert, l’arròs a la cassola, el bacallà amb mongetes o els musclos amb salsa marinera. Sens dubte, un llibre que es convertirà en un dels clàssics de la nostra cuina.

800 receptes: El millor de la cuina catalana. Com diu l’autor, “una cuina creada al llarg dels segles, una cuina nacional de característiques inigualables". 


Novetats Nadal DVD

0

Grand Piano, amb Elijah Wood, John CusackBlue Jasmine, dirigida per Woody Allen, entre d'altres; o clàssics com Cianuro espumoso, d’Agatha Christie són alguns dels títols més destacats de les darreres adquisicions en Dvd.
I pels més petits, títols com ¡Monstruos! ¡Cámara! ¡Acción! de Monster High o  Yoko, un petit Yeti del Himàlaia amb habilitats místiques. 
La Guia de Novetats la trobaràs als taulells de la biblioteca o la pots consultar i/o descarregar.



Presentació del llibre '30 dies per salvar El Llémena' de Xavier Cusell

0

'30 dies per salvar El Llémena' o el relat de com es van organitzar els veïns davant d'una agressió al territori, del periodista calellenc Xavier Cusell.

La presentació anirà a càrrec del Sr. Josep M. Juhé i Mas, Regidor a l'Ajuntament de Calella.
Divendres, 12 de desembre, a les 20:00h. Lloc: Biblioteca Can Salvador de la Plaça.

El llibre tracta del procés d'oposició a una planta de tractament de salmorres projectat en una zona rústica de Sant Aniol de Finestres, la Garrotxa. Un text que pretén relatar com es van organitzar un grup de veïns per fer-hi front i arribar dins del termini de 30 dies a presentar una al·legació en temps i forma, a més d’altres iniciatives per frenar el projecte.


El projecte de planta de salmorra pretenia instal·lar unes basses d’assecat de la sal excedent d’un procés industrial, en una zona rústica d'alta fragilitat, una pretensió que molts veïns van considerar una amenaça per un entorn privilegiat com la Vall del Llémena i el riu. El llibre està narrat en primera persona pel periodista Xavier Cusell que és també regidor a l’oposició de l’Ajuntament de Sant Aniol de Finestres, encapçalant una agrupació d’electors independents. S'hi expressa la dificultat per compartir a vegades els posicionaments o les reflexions i estratègies per fer front a una crisi com la que es va viure en el petit municipi, una crisi que va ser local però pot ser exportable, és a dir “glocal”.



Per a l'edició i la difusió del llibre s’ha obert un projecte de micro-mecenatge a Tot Suma http://www.totsuma.cat/projecte/1243/30-dies-per-salvar-el-llemena De moment, hi ha concretada la campanya de presentació que es farà aquest mes de desembre: A Llagostera el dia 11 a la biblioteca municipal,  a Sant Gregori el 16 a la biblioteca municipal, a Girona el 18 a la Llibreria 22 i el dia 12 de desembre a Calella, a la Biblioteca municipal.



El pròleg va a càrrec de Lluís Postigo, ex-alcalde de Llagostera i ex-diputat al Parlament, que es va donar a conèixer especialment per la lluita contra el 'lobby elèctric' pel traçat de la línia de les Gavarres. Un pròleg centrat en la demanda de pluralitat, transparència i participació ciutadana en l'activitat política."

Ara que s’acosten els àpats de Nadal...

0

.. es un bon moment per recordar la recepta de “Coca de recapte de galera amb sopa de romesco i oli d'alga nori”, el plat amb que Calella va col·laborar a la guia: “La cuina del Maresme”, de la xarxa de biblioteques d’aquest 2014.


Podeu veure l’elaboració d’aquest plat en una gravació feta als fogons de l’Aula-Restaurant El Rebost del Bisbe.
Bon profit!

La Penya dels Llibres i els zombies

0

Avui dijous a les 18:00 a la trobada del club de lectura “La Penya dels llibres”. Nens i nenes d'entre 9 i 12  anys han comentant el llibre El secret de Morisville

Max, Charles, Biel, Paula i Thaís formen la colla AZ, que té la missió de mantenir a ratlla els zombis que amenacen els humans a Morisville.


Els participants i el seu coordinador, Joan Boher, han valorat el llibre amb un 8.

Activitats Desembre

0

Del 20 de desembre al 31 de gener de 2015. Exposició: Músics a l’Aplec. Un treball fotogràfic de J. M. Colomer Mir de Foto Film Calella.


Dilluns 1, a les 19 h. Club de lectura Llibre obert amb el llibre La Ciutat invisible d’Emili Rosales. Coordina: Lluís Barri.

Dimarts 2, a les 19 h. Club de lectura en anglès Easy Readers. Amb el llibre Ripley’s game Coordina:  Sîan Mathias. 

Dijous 4, a les 18 h.  Club de lectura infantil Penya dels llibres, (de 9 a 12 anys) dinamitzat per Joan Boher. 3a. Trobada amb el llibre El secret de Morisville de Peter Walker

Divendres 5, 12, 19 de desembre, d’11h. a 12 h. Tertúlies en català entorn de: Cercamón, de Luis Racionero. A càrrec del voluntari lingüístic Joan Pera. Organitzen: Oficina de català i Biblioteca Can Salvador de la Plaça.


Dijous 11, a les 18 h. Sessió del Club de lectura sènior Tardes de Tertúlia entorn del llibre El club de lectura del final de la teva vida de Will Schwalbe. Coordina: Quima Martínez. Organitzen Ajuntament de Calella i Biblioteca

Divendres 12, a les 18,30 h. Taller de decoracions de Nadal: Postals i caixes de Scrabooking decoracions. Públic: adults. Cal inscripció prèvia.

Dissabte 13, a les 11,30 h. Sessió de contes infantils a la Biblioteca: Un Nadal Màgic, a càrrec de Comvulguis.cat
12,30 h. Cantada de Nadales a càrrec de Coral Laetare que enguany celebra el 30è aniversari. Organitza: Associació Amics de la Biblioteca de Calella.



Dimarts 16, a les 19h Taller demostratiu de decoracions de Nadal. Organitza: Associació de Dones de Calella.

Dimecres 17, a les 19 h. Club de lectura en anglès Let’s Read!.Amb el llibre Pride and Prejudice de Jane Austen. Coordina: Sîan Mathias.

Dijous 18, a les 19 h. Presentació del llibre La Cuina catalana de Josep Lladonosa. Editorial RBA La Magrana. Organitzen: llibreria La Llopa i Biblioteca.

Divendres 19, a les 19 h. Presentació del llibre Itineraris Joan Coromines, excursions a la recerca del mot, de la paraula viva. A càrrec del Dr. Joan Ferrer. Editorial: Ara llibres. Organitzen: llibreria La Llopa i Biblioteca.

Dissabte 20, a les 11,30 h. El Mag Tomàs i els dos dimonis presenten:  la 2a. Lectura pública infantil i juvenil de versos de Nadal. A càrrec de Mercè. Organitza: associació Amics de la Biblioteca de Calella. Els nens i nenes quan s’apuntin a la lectura hauran de dir el nom del poema que vulguin recitar.

13.00 h. Inauguració de l’Exposició Músics a l’Aplec , un treball fotogràfic de J.M. Colomer Mir, de Foto Film Calella. Presenta: Ruth Martínez Ribot. Col•laboren: Foto Film Calella i Agrupació Sardanista de Calella. Dins les activitats de Calella, Capital de la Sardana 2015.                                                                                                           


Divendres 2 de gener, a les 19.00 h, Els Patges de SS MM els Reis d’Orient explicaran contes i recolliran les cartes. Organitzen: Amics de la Biblioteca i Biblioteca Can Salvador de la Plaça amb la col•laboració de l’Agrupament Escolta Montnegre de Calella.

Exposició el “domini màgic” de Joan Vinyoli

0

Fins el 15 de desembre podeu visitar l’exposició el “domini màgic” de Joan Vinyoli a la biblioteca Can Salvador de la Plaça.



L’exposició, formada per sis plafons, vol acostar al lector la personalitat i obra d’un dels poetes més importants del segle XX. Un plafó introductori ens sintetitza allò que és essencial i els altres cinc ens il•lustren les diferents etapes de la vida i la corresponent creació literària, perquè en Vinyoli vida i obra avancen ben travades l’una amb l’altra en una combustió vital autèntica i commovedora. Els textos van acompanyats d’imatges, moltes d’elles inèdites, que constitueixen un recorregut visual imprescindible per conèixer el poeta que va emprendre una aventura lírica i humana lluminosa, sempre a la recerca d’una vida més alta.


Presentació del llibre "Un home que se'n va"

0


Vicenç Villatoro ha publicat diverses obres en l’àmbit de la narrativa, la poesia, la memorialística i l’assaig polític. Ha obtingut els principals premis de la literatura catalana: Sant Jordi, Sant Joan, Ciutat de Barcelona, Ciutat de Palma, Prudenci Bertrana, Documenta…
L’any 2004 va guanyar el premi Carlemany amb la novel·la “La derrota de l’àngel”, i el  2006, el premi Vaixell de Vapor de literatura infantil amb el volum “La Torre”. El 2010, el Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes amb la novel·la “Tenim un nom”.  





La biblioteca de Calella participa a la Marató de Tv3

0



La Marató de TV3 d'enguany està dedicada a les malalties del cor. Les Biblioteques Municipals del Maresme, entre elles la biblioteca de Calella, participaran en un projecte comú per a recaptar diners per a la campanya. Sota el lema Fes que la Biblioteca bategui!  i amb un logo realitzat per la dissenyadora Begoña Chezz, es convidarà als usuaris a participar escrivint un desig o pensament en un cor gegant al mateix temps que es diposita un aportació econòmica. 


El naturalista calellenc Miquel Cuní

0

Us presentem un nou article de divulgació de la Col·lecció Local fruit del treball d’investigació del personal de la biblioteca. En aquesta ocasió es tracta del científic calellenc Miquel Cuní, naturalista autodidacta, a qui el municipi li va dedicar un carrer. 


Miquel Cuní i Martorell (Calella, 23/5/1827 – Barcelona, 14/5/1902) va ser un naturalista autodidacta. Autor de diversos treballs botànics i entomològics de Catalunya i membre de la Sociedad Española de Historia Natural, de la Societat Entomològica de França i de Bèlgica i de la d’Études Sciences Naturelles de Bèziers, de la Institució Catalana d’Història Natural i membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.
Miquel Cuní va mantenir fructífera correspondència amb col·legues i societats científiques de l’estranger amb qui compartia coneixements. Algunes de les espècies d’insectes, recollides per ell mateix, van significar autèntics descobriments i com a tal, batejades amb el seu nom, com ara la Libelloides Ascalaphus cunii Selys, Ophonus cunii Fairmaire i Ephippiger cunii Bolivar.
Miquel Cuní va ser un dels precursors del moviment anomenat “excursionisme científic” i va ser membre de l’Associació d’Excursions Catalana a on va publicar el seu primer treball de botànica: Flora de Calella.
Va gaudir d’una bona salut fins gran i això li va permetre desplegar una gran activitat de treball de camp estudiant la flora i la fauna entomològica de Calella, els voltants de Barcelona i molts altres indrets de Catalunya: el Montseny, la Cerdanya, la Garriga, Montserrat...

Cap al final de la seva vida va impulsar la fundació de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), l’any 1899, de la qual va ser el primer soci protector i honorari. Allà es van formar molts dels millors entomòlegs de l’època. Entre els quals destaquem Antoni Novellas, Josep M. Mas de Xaxars, Cadevall, Almera, Bofill i Poch i el germans Maluquer.


Per aprofundir a la seva biografia es pot consultar l’excel·lent article de Francesc Vallhonrat publicat a Muntanya, núm. 841 de juny de 2002, del Centre Excursionista de Catalunya. Disponible en línia a:

L’extensa bibliografia de Miquel Cuní es pot consultar en diverses biblioteques de Catalunya:
-           Catálogo de lepidópteros de Cataluña (1874) en col·laboració amb Manuel Martorell i Penya


-           Catálogo metódico y razonado de los coleópteros observados en Cataluña / por Miguel Cuní y Martorell y Manuel Martorell y Peña (1876) Es troba a: Biblioteca de Catalunya, Francesca Bonnemaison i Biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella
-           Excursión entomológica y botánica á la montaña de Montserrat en junio de 1878, por ... individuo de la Sociedad Española de Historia Natural y de la Entomológica de Francia (1878) Es troba a: Biblioteca pública Arús


-           Datos para una flora de los insectos de Cataluña (1881) Es troba a: Biblioteca de Catalunya i Biblioteca Can salvador de la Plaça de Calella
-           Excursión entomológica y botánica á la Cerdaña española (Cataluña) (1881) Es troba a: Biblioteca pública Arús
-           Flora de Calella (1882) Es troba a: Arxiu històric de la ciutat de Barcelona
-           Resultado de una exploración entomológica y botánica por el término de La Garriga, Cataluña (1883) Es troba a: Biblioteca de Catalunya
-           Paseos entomológicos por los alrededores de Barcelona (1883)
-           Excursiones entomológicas por la provincia de Gerona (1885)
-           Las quatre estacions del any segons llurs plantes é insectes més caracteristichs en la baixa Catalunya (1886)  Es troba a: Arxiu històric municipal de Calella
-           Excursión entomològica y botànica á San Miguel del Fay, Arbúcias y Montseny (1887)
-           Insectos observados en los alrededores de Barcelona (1888) Es troba a: Biblioteca de Catalunya i  Arxiu històric municipal de Calella
-           Una Excursió a Montserrat (1888) Es troba a: Biblioteca de Catalunya, Biblioteca pública Arús, Biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella i  Arxiu històric municipal de Calella
-           Vuyt dias en Camprodon : excursió entomológica y botánica (1889) Es troba a: Biblioteca de Catalunya i al  Arxiu històric municipal de Calella


-           Arácnidosde Amer y Montserrat: misceláneas entomológicas (1889) Es troba a: Biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella
-           Una Excursió sense sortir de casa (1890) Es troba a: Biblioteca de Catalunya i Arxiu històric municipal de Calella
-           De Gabà a Begas. Excursió entomològica per Miquel Cuní y Martorell (1891) Es troba a: Biblioteca de Catalunya, Biblioteca pública Arús i  Arxiu històric municipal de Calella
-           Una Excursió entomològica nocturna per D. Miquel Cuní y Martorell (1892) Es troba a: Biblioteca de Catalunya, Biblioteca pública Arús i al  Arxiu històric municipal de Calella
-           Anem a buscar cireras d'arbós (1894) Es troba a: Biblioteca de Catalunya
-           Curació sense medicinas (1897) Es troba a: Biblioteca de Catalunya i Biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella
-           Fauna entomológica de la villa de Calella (1898) Es troba a: Biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella i Arxiu històric municipal de Calella
-           Recorts d'una exploració entomológica en Arbucias (1899) Es troba a: Biblioteca de Catalunya, Biblioteca pública Arús i  Arxiu històric municipal de Calella
-           Nueva especie de Neuróptero "Urothemis advena" Selys, descubierto en Catalunya / memoria leída por el académico numerario D. Miguel Cuní y Martorell (1899) Es troba a: Biblioteca de Catalunya
-           Relaciones de las plantas con los insectos (1901) Es troba a: Biblioteca de Catalunya i Arxiu històric municipal de Calella
-           L’afició a las ciències Naturals (1901)
            Insectos encontrados en Santas Creus (1889) Es troba a: Arxiu històric Municipal de Calella

-           L’afició a las ciències Naturals (1901)

-          Llissons teóricas y practicas de entomologia (1902) Es troba a: Biblioteca de Catalunya, Arxiu històric de la ciutat de Barcelona i  Arxiu històric municipal de Calella