El corazón es un cazador solitario

0


"A la ciutat hi havia dos muts i sempre anaven plegats. Cada dia, molt de matí, sortien de la casa on vivien i feien cap a la feina de bracet".

El cor és un caçador solitari és una de les obres més importants del segle XX de la literatura nord-americana. El tema transversal és la solitud, el sentiment que se li desperta a en John Singer, un dels dos muts dels quals es parla a l'inici de l'obra, que és separat del seu amic Antonapoulos per raons de salut mental. Aquesta separació plena de dolor, és l'inici de la relació d'en Singer amb quatre personatges molt diferents entre ells que posen en relleu quadre aspectes de la societat amb grans dificultats.

Al català va està traduïda per primer cop l'any 1965.

L'autora, Carson McCullers (1917-1967) el va escriure el 1940 i va ser la seva primera novel·la, que va tenir una gran acollida de públic i vendes. La veu de Carson McCullers en aquesta obra, està carregada d'intenció, de significat i emocions amb els que convida a reflexionar al lector, a qui li vol mostrar la seva percepció de la realitat i les seves reivindicacions de les dificultats socials d'un poble del sud d'Estats Units. És una escriptora brillant, intel·ligent que tracta de la mateixa forma als lectors a tota la seva curta i extraordinària obra.


Selecció de webs:

Llibres, píxels i valors  Radio 4 Especial Carson McCullers
Les novel·les de Carson McCullers que es van dur a la gran pantalla, a l'espai 'Cinema a la Xarxa'  
Carson McCullers a la Biblioteca Virtual
Les grans dames del sud a la Biblioteca Virtual


Temporada d'òpera

0

Temporada d'òpera consisteix en la divulgació de l'obra, l'autor o l'intèrpret escollit a càrrec de la periodista i divulgadora musical Rosa Maria Carbonell. Inclou audicions i l'emissió de fragments seleccionats.


Temporada d'òpera se celebrarà un divendres al mes, a les 18:30 a l'Auditori Can Saleta (C\ Sant Jaume, 229)





1a Sessió - 
29 d’octubre
La Simfonia núm. 9 de Ludwig van Beethoven, és una de les obres més populars i conegudes del compositor i va ser molt innovadora quan es va estrenar. Des de 1986 és l’himne de la Unió Europea.
Ajuntarem fragments de la direcció musical del mestre Daniel Barenboim amb parts del ballet del coreògraf Maurice Béjart. Una combinació plena de vitalitat, alegria i optimisme per celebrar el retorn a la normalitat que tots desitgem.


2a Sessió - 19 de novembre
Intèrprets masculins excepcionals
Sessió sobre les diverses veus de cant dels homes: tenor líric, lleuger, spinto, contratenor, baríton, baix... amb exemples concrets i representacions llegendàries dels millors cantants: Juan Diego Flórez, Plàcido Domingo, Jonas Kaufmann, Jaume Aragall, Philippe Jaroussky... entre d’altres. Una manera distesa d’endinsar-se dins el món de l’òpera de forma amena i didàctica.



3a Sessió - 28 de gener
Intèrprets femenines extraodinàries
Sessió sobre les diverses veus de cant de les dones: les sopranos líriques, lleugeres, spinto, mezzosopranos, contralt... amb exemples concrets i representacions llegendàries de les millor cantants: Montserrat Caballé, Anna Netrebko, Natalie Dessay, Cecilia Bartoli, entre d’altres. Una manera distesa d’ensindar-nos dins el món de l’òpera de forma amena i didàctica.



4a Sessió - 25 de febrer
Maria Callas, entre la dona i la llegenda. (I)
Ens endinsarem en la vida de la gran Maria Callas, seguirem de manera cronològica el naixement i la seva evolució com a intèrpret. Coneixerem la dona i a la gran cantant que va ser i la veurem en interpretacions llegendàries. 
Treballadora inesgotable, exigent i perfeccionista, coneguda per la seva inconfusible veu, per la seva presència escènica, pel seu talent interpretatiu dramàtic i únic i també pels escàndols que van sacsejar l'opinió pública. Entendrem una mica més a la dona, la cantant innovadora i de potent i fascinant personalitat. 
Una vida apassionant que va regnar en només quinze anys de carrera, va influir decisivament en moltes de les cantants posteriors i que va transformar profundament el món de l’òpera.

5a Sessió - 25 de març
Maria Callas, entre la dona i la llegenda. (II)
Ens endinsarem en la vida de la gran Maria Callas, seguirem de manera cronològica el naixement i la seva evolució com a intèrpret. Coneixerem la dona i a la gran cantant que va ser i la veurem en interpretacions llegendàries. 
Treballadora inesgotable, exigent i perfeccionista, coneguda per la seva inconfusible veu, per la seva presència escènica, pel seu talent interpretatiu dramàtic i únic i tb pels escàndols que van sacsejar l'opinió pública. Entendrem una mica més a la dona, la cantant innovadora i de potent i fascinant personalitat. 
Una vida apassionant que va regnar en només quinze anys de carrera, va influir decisivament en moltes de les cantants posteriors i que va transformar profundament el món de l’òpera.



7a Sessió - 27 de maig 
Turandot de Giacomo Puccini
L’obra pòstuma de Puccini i que no va poder concloure, perquè va morir abans de tenir acabat el tercer acte. Ambientada a la ciutat imperial de Pequin, en una època llegendària, narra la història de la princesa Turandot i els enigmes que proposa als seus pretendents. Sens dubte una de les àries més conegudes i populars de l’òpera és la famosa Nessun dorma que canta Calaf, el pretendent que lluitarà per l’amor de la princesa. 


Sessió  extra - 10 de juny 
Le nozze di Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart.
Una de les joies de la producció del gran músic austríac. És la Primera òpera de la famosa trilogia de l’autor i que segueix amb don Giovanni i Cosi fan tutte. 
Mozart explica amb humor, però també malenconia, les relacions amoroses entre amos i criats i denuncia l’abús del poder. El conjunt destaca per les seves precioses àries i pel retrat psicològic dels personatges. Una òpera deliciosa i inoblidable.

Matar un rossinyol

0

«Dispareu a tants gaigs com vulgueu, però recordeu que és un pecat matar un rossinyol.» Aquest és el consell que un advocat dóna als seus fills mentre defensa l’autèntic rossinyol d’aquest clàssic fascinant: un negre acusat d’haver violat una noia blanca. A través dels joves ulls de l’Scout i en Jem Finch, Harper Lee examina amb un humor molt ric la irracionalitat dels prejudicis racials i socials dels adults al sud dels Estats Units dels anys trenta.


L'actor Gregory Peck va donar vida a Atticus Finch a la pel·lícula de 1962, dirigida per Robert Mulligan.


A les biblioteques trobaràs el llibre, la pel·lícula i l'adaptació a novel·la gràfica.


I (molts) anys més tard, Harper Lee publicà la continuacció: 
Vés i aposta un sentinella.

Lo que esconde tu nombre

0


Sandra ha decidido retirarse a un pueblo de la costa levantina: ha dejado el trabajo y, embarazada, pasa los días intentando aplazar la decisión de qué hacer con su vida. En la playa conoce a un matrimonio de octogenarios noruegos que parecen la solución a los problemas de Sandra.
Julián, un anciano que acaba de llegar de Argentina, superviviente del campo de exterminio de Mauthausen, sigue paso a paso las idas y venidas de los noruegos. Un día Julián aborda a Sandra y le revela detalles de un pasado que a Sandra sólo le suenan por alguna película o algún documental: horrores en blanco y negro que no tienen nada que ver con ella. Aunque el relato de Julián le parece a Sandra descabellado, empezará a mirar de una forma nueva a los amigos, las palabras y los silencios de la pareja de ancianos, sin darse cuenta de que el fin de su inocencia está poniendo su vida en peligro.




Clara Sánchez (Guadalajara, 1955) reside en Madrid, donde estudió la carrera de Filología Hispánica y donde durante bastantes años enseñó en la universidad. Hasta la fecha ha publicado quince novelas, entre ellas: Últimas noticias del Paraíso (2000), Un millón de luces (2004), Presentimientos (2008), que fue llevada al cine por el director Santiago Tabernero, Lo que esconde tu nombre (2010), Entra en mi vida (2012), El cielo ha vuelto (2013), Cuando llega la luz (2015) y El amante silencioso (2019).

Ha recibido los premios Mandarache (Cartagena), Cartelera Turia (Valencia), Premio de los Libreros de Bilbao, el Germán Sánchez Ruipérez por el mejor artículo literario, además del Premio Alfaguara por Últimas noticias del paraíso (2000), Premio Nadal por Lo que esconde tu nombre (2010), que la lanzó con gran éxito al mercado internacional, el Premio Planeta por El cielo ha vuelto (2013), y en Italia el Premio Roma y el Premio Nazionale Vincenzo Padula, entre otros.

Su obra ha sido traducida en veinte países y ha vendido más de dos millones de libros.

On pots trobar un exemplar
Altres obres de l'autora Clara Sánchez

La noia de la perla

0

La història i la ficció es fonen a La noia de la perla, una novel·la lluminosa sobre la visió artística i el despertar sensual, vistos a través dels ulls d'una noia que va ser la inspiració d'un dels millors quadres de Vermeer. Al Delft del segle XVII hi regna un ordre social estricte, que divideix rics i pobres, catòlics i protestants, amo i criat. Quan Griet, amb setze anys, se n va a treballar de minyona a casa del pintor més famós de la ciutat, tothom espera que sàpiga quin és el seu lloc. Però a casa dels Vermeer, dominada per una esposa voluble i la seva formidable mare, Griet aviat atreu la mirada del seu amo.



On pots trobar un exemplar

Obra de la autora Tracy Chevalier

Tràiler de la pel·lícula

Informació sobre el quadre de Vermeer

Hora del conte "L’ocell de colors"

0

Hora del conte "L’ocell de colors" a càrrec d’En Clau De Clown

Dilluns 20 de setembre a les 17:30
Al pati de la biblioteca.

Cal inscripció prèvia. 


La Chus és una rodamón que ha perdut el seu ocell de colors i demanarà l'ajut dels nens i nenes per recuperar-lo. Aquests hauran de bufar molt fort fins a fer sonar la flauta màgica, que és l'única cosa capaç de fer-lo tornar. En agraïment la Chus explicarà als nens el conte de la Miranda amb l'ajuda dels seus amics: el Pitus, el Tono i la Nani, uns músics de carrer que sempre l'acompanyen.


Chus : Elena Codó, actriu
Nemo: Pol Aumedes, actor, acordió
Pitus: Marc Camacho, flauta
Tono: Toni Lladó, guitarra, percussió

Sinopsis extreta del web: enclaudeclown.com





TecnoGirl

0

L’objectiu del TecnoGirl és divulgar la ciència i la tecnologia entre els estudiants de secundària, posant especial èmfasis a fomentar les vocacions tecnològiques en el col·lectiu de noies en edat compresa entre els 12 i els 18 anys, amb l’objectiu final de contribuir a posar fi a la bretxa de gènere que existeix en les professions d’aquest àmbit. 

Web del projecte TecnoGirl




Exposició: dones i tecnologia
Aquesta exposició vol contribuir a posar en valor el paper de les dones en els àmbits de la ciència i la tecnologia. Les dones que apareixen en aquesta exposició van haver de lluitar no només per elles, sinó també per incrementar el paper de totes les dones en el món científic i tecnològic. El fet que les seves aportacions siguin reconegudes estimularà l’aparició de properes generacions de científiques i tècniques.

Podreu visitar l'exposició durant el mes de setembre de 2021 a la biblioteca de Calella.

Xerrada inaugural del projecte TecnoGirl
Quin és el reconeixement de les dones científiques en els premis Nobel?
A càrrec d’Irene Lapuente, fundadora de la Mandarina de Newton.
L’acte també compatarà amb la participació de Laura Artigas, enginyera aeronàutica a Airbus i una de les protagonistes de l’exposició itinerant “Dones i tecnologia


La Maledicció de Hill House

0

John Montague, filòsof i antropòleg dedicat obsessivament a l’estudi de fenòmens paranormals, vol comprovar en persona què suposa viure en una casa encantada. Quan sent a parlar de Hill House, un casalot inhòspit, desangelat i de reputació estremidora, està convençut que ha arribat el moment de provar-ho, i convoca tres persones perquè l’acompanyin en l’aventura: la Theodora, una jove despreocupada i curiosa, escollida per la seva capacitat telepàtica; l’Eleanor, solitària, infeliç i fràgil, amb un passat obscur, i el Luke, un jove vividor, mentider i futur hereu de Hill House.


La Maledicció de Hill House a biblioteques
Shirley Jackson a biblioteques

Tràiler de la sèrie de Netflix: