Agenda d’activitats maig 2018

0

Del 7 al 20, Exposició fotogràfica “Frente al espejo”. El projecte fotogràfic “Frente al espejo” neix de la necessitat de donar una mirada des de la pròpia immigració sobre la immigració de les dones a la ciutat de Mataró. Veure'ns a nosaltres mateixes als espais en els quals ens apoderem i reconeixem com a dones immigrants.

Comissionada per la Sílvia Llanto en nom del col·lectiu “Migrades”, amb la participació de 4 dones d’origen immigrat del barri de Cerdanyola (Mataró).
Amb el suport de: Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme. Quinzena Solidària.



Divendres 4 a les 19.00 h. Presentació del llibre Ayahuasca. La realidad detrás de la realidad” de Josep Ma Fericgla, Doctor en Antropologia cultural i etnopsicòleg, especialista en xamanisme. Organitza: Llibreria La Llopa i Biblioteca.


Dissabte 5 a les 11.30 h. Taller infantil a càrrec de Montse. Cal inscripció prèvia.

Dissabte 5 a les 12.30 h. Inauguració de l’exposició fotogràfica “Frente al espejo”. Presentació del projecte Dones de futur. Organitza: Ajuntament de Calella, Àrea de Solidaritat.


Divendres 11 a les 19.00 h. Presentació del llibre “Flors de Bach. Teràpia floral del Dr. Bach” de Carme Beltran Boix. L’autora és terapeuta floral amb una llarga experiència. Organitza: Llibreria la Llopa i Biblioteca.


Dissabte 12 a les 11.30 h. Hora del conte. Quinzena Solidària.

Dissabte 19 a les 11.30 h. Laboratori de lectura. Els laboratoris de lectura són un tipus d’activitat familiar que convida a experimentar al voltant de la lectura. Els seus objectius són: promoure la lectura, fomentar la biblioteca com a espai de descoberta, lectura i creació, acostar autors i obres especials de la literatura infantil a les famílies. A càrrec de Món Mas

Divendres 25 a les 18.30 h, a la Sala Mozart, Trobades d’òpera amb l’òpera Manon Lescaut de Giacomo Puccini. Amb els comentaris de Rosa Maria Carbonell. Organitza: Biblioteca amb la col·laboració de l’Aula Universitària de Calella. Patrocina: Ajuntament de Calella.


Dissabte 26 a les 11.30 h. Taller infantil “Temps de flors” a càrrec de Susanna. Cal inscripció prèvia.


Dijous 31 a les 18.00 h. Taller de memòria per a la gent gran. Organitza: Ajuntament de Calella. Coordina: Quima Martínez.



Què estem llegint?
Inscriu-te als clubs de lectura i comparteix les teves lectures.



Club de lectura en anglès
The curious incident of the dog in the night-time de Mark Haddon
Coordina: Sîan Mathias.
Trobades: dijous 3, 10, 17, 24 i 31, a les 19.00 h

Tertúlies en català
L’estiu que comença de Sílvia Soler
Trobades: divendres 4, 11, 18 i 25 a les 10.00 h 


Llibre obert
Bearn o la sala de les nines Llorenç Villalonga
Coordina: Lluís Barri.

Trobada: dilluns 7, a les 19.00 h

Tardes de tertúlia
Les dones de la Principal de Lluís Llach
Coordina: Quima Martínez.

Trobada: dijous 17, a les 18.00 h


Club de lectura infantil
El noi del vestit de David Walliams
Coordina: Món Mas.
Trobada: divendres 25, a les 18.00 h










Guia de recursos de les biblios del maresme 2018

0


Les Biblioteques del Maresme presenten la guia de recursos del 2018, Singularitats naturals del Maresme, on es recullen aquelles curiositats o peculiaritats naturals presents a tots els municipis de la comarca.  Al Maresme hi ha una gran riquesa natural per descobrir. Amb aquesta guia, les biblioteques volen despertar la curiositat i l’interès per conèixer espais naturals, així com la flora, la fauna, els boscos i el mar.



El Corb marí a la Roca Grossa de Calella
Feu un recorregut vora mar cap a les roques. Hi veureu uns ocells marins, instal·lats a la Roca Grossa i més enllà, cada vegada més nombrosos entre Calella i Sant Pol. Formen part del nostre paisatge.  La ruta del corb marí és una ruta recomanada per l’Ajuntament als turistes.
El corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis), és un ocell de color fosc de l'ordre dels pelecaniformes. D’alçada fa uns 80 centímetres i, obertes, les ales  fan un metre. Pot pesar dos quilos. Té el cap petit, amb un plomall. El bec llarg i corbat, el coll flexible, i presenta membranes a les potes, per nedar.
Habita als penya-segats, fa vida sedentària i gregària. Deixa molts excrements, que es veuen de lluny pel seu color blanquinós.

La població ibèrica de corb marí emplomallat més nombrosa es troba a les Illes Balears, principal àrea de cria. La nidificació a Catalunya es dóna a la Costa Brava. Al Maresme apareixen cites a partir dels anys 80. Però ara, en els darrers anys han augmentat molt al nord de la comarca: Roques Blanques a Canet, Roques de la Murtra a Sant Pol, Roca Grossa a Calella.

Mengen fàcilment peixos, ja que tenen gran habilitat per capbussar-se fins a uns 10 metres de profunditat. Prefereixen els sonsos, ara que també ha prosperat aquí aquesta població marina.
Durant tot l’any són a les nostres costes els joves, reconeguts pel seu pit blanc. A l’ hivern, els adults marxen a criar a les Balears. Amb algues i branques fan el niu i, entre el març i el  maig, fan la posta de tres ous de color blau pàl·lid. Els coven durant 31 dies i en 48 o 58 dies més, els polls ja poden volar.
El biòleg Enric Badosa, des de l’any 1997 fa un seguiment d’aquesta població, en especial a la Roca Grossa.

Anna Maria Tudurí Gibeli

Biòloga

Bibliografia
Atles dels ocells nidificants del Maresme. Barcelona : Fundació Territori i Paisatge, 2005. 184 p.
BASSA I VILA, Oriol; FARELL I GARRIGÓS, David; PUJOL I COLLET, Joan.  Els Boscos del Maresme.  Argentona : Natura, 1997. 158 p. ISBN 8492089237
BASSA I VILA, Orio; NAVARRO I BONAMUSA, Oriol. Guia bàsica dels Mamífers del Maresme. Argentona : Natura, 1993. 52 p.
CORDERO-TAPIA, Pedro Javier. Las Aves del Maresme : catálogo, status y fenologia. Barcelona : Universitat de Barcelona, 1984.   372 p. ISBN 8475281125.
CUNÍ Y MARTORELL, Miguel Catálogo metódico y razonado de los lepidópteros que se encuentran en los alrededores de Barcelona de los pueblos cercanos y otros lugares de Cataluña ... Barcelona : Impr. Tomás Gorchs, 1874. 232 p.
CUNÍ Y MARTORELL, Miguel. Datos para una flora de los insectos de Cataluña. Madrid : Fortanet, 1898. 29 p.
CUNÍ Y MARTORELL, Miguel. Fauna entomológica de la villa de Calella Madrid : Fortanet, 1898. 63 p.
LLOBET I FRANÇOIS, Toni. Flora i fauna dels Parcs Montnegre, Corredor, Serralada Litoral i Serralada de Marina / Toni Llobet i François. Figueres : Brau, 2010. [127] p. ISBN 9788496905405.


XI Fira del llibre de 2ª mà i XIV Lectura pública

0











Montserrat Esteban

Jordi Sitjà

Xavier Arnijas

Carme Cubarsí

Caterina Subirà

Jacint Bofias

Mª Antonia Roig

Anna Pujol

Ramón Gascón

Isaure Sánchez

Eugènia Marré

Dolors ¿?

Montserrat Gasch

Queralt Comas

Mª Dolors Llavall


Montserrat Esteban, Presidente dels Amics de la Biblioteca, entre les professores de l’Escola de dansa “la Fàbrica”

Actuació de l’Escola de dansa “La Fàbrica”