Petites històries de Calella

0


Aquest divendres 4 d'agost a les 22.00h projectarem al pati de la Biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella un nou documental de "Petites històries de Calella", referent al Cinema del Pares de Família (anys 50 i 60) i també un recull de la història de la Capella dels Dolors, últim local on s'hi van projectar pel·lícules d'aquella associació i enderrocat l'any 1980.
Farem també un acte de reconeixement al soci i company cineasta Francesc Frigola, projectant el seus films amateurs més coneguts, alguns dels quals realitzats en col·laboració amb Miquel Puigframis, també cineasta aficionat.
Esteu tots convidats!


Font text: FotoFilm Calella







Entrevista virtual a... Alicia Giménez Bartlett

0


Cuando no sabía escribir le dictaba cuentos a mi padre para que él los escribiera.

Escribo cinco horas por las mañanas, todos los días menos sábado y domingo. La inspiración es trabajar y trabajar, repetir y repetir.



L'Alicia Giménez Bartlett va néixer a Almansa, Albacete, el 10 de juny de 1951, però viu des de 1975 a Barcelona. Abans va passar una temporada a València, on va estudiar Filologia Espanyola. De fet, va arribar a Barcelona per doctorar-se en la universitat.

L'any 1984 va publicar la seva primera novel·la, Exit, la història d'un grapat de pacients tancats a una mena de mansió a la espera del moment ideal per suïcidar-se. La novel·la tenia una ambientació negra que l'escriptora va continuar explorant a la seva narrativa fins la publicació del primer cas de la inspectora Petra Delicado, Ritos de muerte, que es va publicar al 1996, donant inici a la popular sèrie policíaca.

Fins al dia d'avui, l'Alicia Giménez Bartlett ha publicat nou novel·les protagonitzades per la Petra Delicado, novel·les que tenen un especial èxit a Itàlia, raó per la qual la seva última història, Nadie quiere saber, transcorre, en part, a Roma. L'any 1999, la saga va tenir fins i tot adaptació televisiva, donant lloc a una sèrie protagonitzada per Ana Belén.

L'any 2011, l'escriptora va abandonar per un temps la popular inspectora per escriure la història de la guerrillera dels maquis Teresa Pla Meseguer. Història que va titular Donde nadie te encuentre i amb la qual va guanyar la 67a edició del Premi Nadal.


Activitats Agost 2017

0

Divendres 4, a les  22 h. Projecció Cinema d’estiu a la Biblioteca “Petites històries  de Calella” a càrrec de Foto Film Calella. Organitza: Amics de la Biblioteca de Calella.

Divendres 11, a les 21 h. “Versió Dylan” Activitat poeticomusical a càrrec del Grup Grushenka,  Eulàlia Ripoll i Isidre Oller, que aportaran diferents versions de Bob Dylan, Premi Nobel de Literatura 2016.                                                         

Dimarts 22, a les 21 h. Concert de violí a càrrec dels Germans Cubarsi. Organitza: Amics de la Biblioteca de Calella.


Divendres 25, a  les 19 h. Hora del conte infantil “Nòmada” Titelles de taula. A càrrec de la Companyia Variabilis. 
 

75 anys de tracció a vapor a RENFE

0


Exposició 75 anys de tracció a vapor a RENFE. Fotografies sobre l´evolució de les locomotores.
Del 10 de juliol al 16 d'agost a la planta baixa de la biblioteca.



L’exposició “75 anys de tracció a vapor a RENFE”, és una preciosa selecció de fotografies comentades de màquines locomotores, que il·lustren l’evolució del parc mòbil de Renfe en relació al vapor. Aquestes fotografies provenen del Fons d’Imatges Valero Vilaginés (FIVV).



Font text: Cercle Històric Miquel Biada

Entrevista virtual a... Paolo Giordano

0



Mai m'havia plantejat el fet d'escriure. Però un dia em vaig creuar amb una novel•la que em canviar la vida. És la primera novel•la de David Foster Wallace, es diu L'escombra del sistema.

Mentre escrivia la història [La solitud dels nombres primers] he tornat als meus anys d'institut i he descobert que tots hem passat pel mateix, tots hem volgut formar part d'un grup i hem deixat de ser nosaltres mateixos per adonar-nos després que la solitud és preferible, de fet, és una experiència necessària per a retrobar-se amb un mateix, així que no diria que sigui un mal.


Paolo Giordano va néixer a Torí el 19 de desembre de 1982. Fill d'un ginecòleg i una professora d'anglès, es va llicenciar en Física Teòrica, graduant-se 'cum laude' a la Universitat de Torí. Amb només 26 anys es va convertir en el fenomen editorial més rellevant dels darrers temps a Itàlia. La seva primera novel·la, La solitud dels nombres primers, va rebre un nombrosos premis, entre ells, el Campiello Opera Prima i el prestigiós Strega (2008), el més important d'Itàlia. La novel·la va ser un èxit de vendes sense precedents tot i  tractar-se d'un autor novell: més d'un milió d'exemplars venuts només a Itàlia.

La solitud dels nombres primers, Giordano explica la història d'un amor d'adolescència frustrat que aboca a una solitud gairebé metafísica als dos joves protagonistes, Mattia i Alice, que no entenen res del que els hi està passant. L'any 2010 es va estrenar l'adaptació cinematogràfica de la novel·la, que l'escriptor havia anomenat en un primer moment A dins i a fora de l'aigua, que és, de fet, el títol del cinquè capítol. De producció italiana, la pel·lícula va donar la volta al món gràcies a l'èxit previ de la novel·la.
Precisament, l'any 2010, Paolo Giordano va marxar a l'Afganistan. No per lluitar a la guerra, però sí per veure sobre el terreny com eren les condicions de vida dels soldats italians destinats allà. L'escriptor es proposava escriure una segona novel·la que s'allunyés de les relacions de parella però no del fet de créixer, d'esdevenir adults. Els protagonistes d'El cos humà, la seva segona novel·la, són un escamot de soldats joves que no se senten pas herois sinó víctimes d'una guerra que no han demanat i a la que inevitablement hauran de lluitar, i que potser, els hi costarà la vida.


Equipament informàtic renovat

0

S’han renovat els 9 ordinadors de la primera planta de la biblioteca.


Els nous equips funcionen amb sistema operatiu Windows 10 i inclouen els paquets ofimàtics Ms Office 2016 (Word, Excel, OneNote, Powerpoint i Publisher) i LibreOffice 4 (Base, Draw, Calc, Impress i Writer).
També inclouen l'Adobe Reader i els navegadors Google Chrome i Mozilla Firefox.


Com sempre, s’hi accedeix amb el carnet de la biblioteca (número de carnet i PIN –data de naixement, per defecte) i són d’ús gratuït.
L’únic cost associat és el servei d’impressions (10 cèntims per pàgina en blanc/negre i 40 cèntims per pàgina a color). 



Aprèn idiomes

0



Al prestatge Idiomes de la Biblioteca Virtual hi trobaràs més de 200 recursos per a l'aprenentatge de vuit llengües diferents:
· Àrab
Diccionaris, gramàtica, cursos, exercicis, webs, jocs i molt més. Si ja coneixes la llengua t'ajudarà a practicar-la i si el que vols és aprendre un nou idioma, descobriràs eines originals per perdre la por a allò desconegut.


Entrevista virtual a... Eduardo Mendoza

0


Un només entén el que vol escriure quan ja ho ha escrit.

De petit volia escriure. No ser escriptor, que és diferent. Va ser més tard que vaig decidir escriure no només pel meu propi plaer, sinó per publicar i ser llegit. Però va ser una evolució gradual, no una aparició miraculosa.

No se sap d'on surt la inspiració. Ni tan sols què és la inspiració. Quan un es posa a pensar de vegades li vénen idees al cap. Quan més es pensa, més idees.


Eduardo Mendoza va néixer a Barcelona l'11 de gener de 1943. Fill d'un fiscal i una mestressa de casa, es va llicenciar en Dret al 1965, any en què va començar a viatjar per Europa. Un any després, quan encara no tenia clar si volia ser escriptor, es va instal·lar a Londres, gràcies a una beca, per estudiar Sociologia. Va tornar a Barcelona al 1967 i va començar a treballar com a advocat al Banc Condal.

La seva carrera com a assessor jurídic al Banc Condal va ser curta, perquè al 1973 va marxar a viure a Nova York per a exercir com a traductor a la Organització de Nacions Unides (ONU). Va ser allà on va escriure la seva primera novel·la, La verdad sobre el caso Savolta, que es va publicar al 1975. El protagonista, Javier Miranda, treballa a un despatx d'advocats de Barcelona, a les ordres de Paul André Lepprince, a qui les seves ànsies de poder acabaran per ofegar-lo. La novel·la era un reflex de la realitat social, cultural i econòmica de la Barcelona de l'època.

A La verdad sobre el caso Savolta va seguir El misterio de la cripta embrujada (1979), la primera i divertida entrega d'una tetralogia protagonitzada per un detectiu sense nom, que continuà amb El laberinto de las aceitunas (1982), La aventura del tocadorde señoras (2001) i El enredo de la bolsa y la vida (2012).

Després de viatjar per bona part d'Europa i treballar a diversos països fent de traductor simultani en diferents organismes internacionals, Mendoza va tornar a Barcelona l'any 1983 i tres anys després, al 1986, va publicar La ciudad de los prodigios, una de les seves novel·les més ambicioses, que va tenir versió cinematogràfica, protagonitzada per Emma Suárez i Olivier Martínez.

Autor d'altres novel·les, com la humorística Sin noticias de Gurb o la social Mauricio o las eleccionesprimarias, i fins i tot un assaig sobre Pío Baroja i obres de teatre en català com Glòria, l'escriptor va guanyar el Premi Planeta al 2010 amb Riña de gatos. Madrid, 1936, llibre que s'endinsa en els dies previs a l'inici de la Guerra Civil espanyola.


L'any 2016 va rebre el Premi Cervantes, el guardó més important de les lletres hispanes.



Lectures favorites

0

Els participants del Club delectura Llibre Obert han votat quines han estat les seves lectures favorites aquest curs 2016/2017.


El llibre més valorat ha estat: Las uvas de la ira, de John Steinbeck.
Seguit de Stoner, de John Williams i La noia de la perla, de Tracy Chevalier.

El retrat de Dorian Gray, Primavera, estiu, etcètera, El llapis del fuster, també han estat valorats.


Al setembre s’inicia la nova temporada del curs lector. ¿T’hi vols apuntar? 
Passa per la biblioteca i t’hi informarem.

Entrevista virtual a... Noah Gordon

0


Sóc fill de la Gran Depressió, una època a la que molts nord-americans no tenien feina i eren molt i molt pobres. La vida era molt gris, i els llibres era l'única cosa que li donava color

La meva germana Dorothy va ser la que em va dur per primer cop a la biblioteca. I respecte als meus autors favorits, la biblioteca de la zona on vivia estava dividida en dos, la meitat l'ocupaven llibres infantils i l'altra, llibres d'adults. No vaig trigar res en acabar-me tota la col·lecció de llibres infantils, així que, abans de que fos legal, vaig començar a llegir llibres d'adults, gràcies a la col·laboració dels bibliotecaris, que em deixaven treure'ls.


Sempre m'he estimat les biblioteques. Fins i tot he estat l'encarregat d'algunes. Fa cinc anys, quan la meva dona Lorraine i jo ens vam mudar a la colònia de jubilats on vivim, ens van deixar una sala meravellosa i ens van animar a convertir-la en una biblioteca. Vam muntar un comitè i avui la biblioteca té 4.000 llibres. Tenim el suport de la comunitat i comprem llibres nous cada mes. Ha estat una experiència realment meravellosa.





Noah Gordon va néixer l'11 de novembre de 1926 a Worcester, Massachusetts, als Estats Units. Les seves novel·les, llegides per milers de lectors a tot el món, acostumen a tractar sobre la història de la medicina, l'ètica mèdica, la Inquisició i la història cultural del poble jueu. Entre les més conegudes figuren El metge, El rabí,  La Doctora Cole i L'últim jueu.
Gordon va estudiar Periodisme a la Universitat de Boston, on també obtingué un màster en Literatura i Redacció Creativa. Durant molts anys va treballar com a periodista especialitzat en ciències al The Boston Herald alhora que col·laborava en altres publicacions científiques. Abans d'iniciar la seva carrera com a escriptor, va dirigir dues revistes mèdiques, Psychiatric Opinion i The Journal of Human Stress.
La seva primera novel·la, El rabí, no es va moure de la llista dels llibres més venuts de The New York Times durant més de sis mesos. La seva obra literària ha estat reconeguda amb nombrosos premis, com ara el Premi James Fenimore Cooper de la Societat d'Historiadors Americans; el guardó del Club del Llibre de Bertelsmann a Alemanya, i Premi Boccaccio a Itàlia.
La seva última novel·la, El celler, és un tribut a Catalunya i el seu vi. Protagonitzada pel jove viticultor Josep Álvarez, la novel·la és alhora la història d'un somni, el d'Álvarez a la recerca del millor vi del món, i un mirall social de l'època on hi apareixen fets històrics com ara la plaga de la fil·loxera, l'assassinat del general Joan Prim i les guerres carlistes.



Guanyadors Interrail – No perdis el tren

0

Un any més les biblioteques acreditades com a Punt d’Informació Turística (PIT), amb la col·laboració de Renfe, han ofert als usuaris l’oportunitat de participar en el sorteig de cinc bitllets Interrail de 2a classe per a dues persones.

En aquesta novena edició del concurs han participat 942 usuaris de les biblioteques. I els afortunats guanyadors han estat:

Carlos G. (Bib Marc de Vilalba de Cardedeu)
Carmen J. (Bib. La Cooperativa de Malgrat de Mar)
Elisabet C. (Bib. Pare Fidel Fita d’Arenys de Mar)
Marta C. (Bib. Del Casino de Manresa)
i Helena Yaraima P. que va omplir la butlleta a la biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella.

Mª Dolors Llavall i Susanna Martí amb la guanyadora mostrant la butlleta premiada

Moltes felicitats als guanyadors

Fins la propera edició de No Perdis el Tren