L’escriptor@ de la setmana... Amélie Nothomb

0


Excèntrica, instintiva, lúcida, irònica, la escriptora belga-japonesa resident a París es capbussa amb habilitat i un mordaç sentit de l’humor en temes que afecten de ple les nostres vides com la superació de les fronteres, la identitat, la incomunicació, la mort...
Nòmada a la força (el seu pare era diplomàtic), anorèctica dels 13 als 21 anys, amb tendències addictives,  diu escriure entre les quatre i les vuit del matí. Així va apilant quaderns: uns han vist la llum mentre altres els guarda per a ella mateixa.

Hora del conte

0


"Els Papers d'en Papitu: Històries i faules contades amb figures de paper", a càrrec de Pep Gómez.
Hora del conte a la biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella
Representació del dissabte 9 de març de 2013





La fada del mercat i el tresor de les taronges

0

Qui ho ha dit que alguns aliments són avorrits? Apa, atrevit, aixeca el dit!
Escolta aquest conte i veuràs com d'errat n’estàs! I, sinó, pregunteu-li a la Mariona, una adolescent que s’ha d’encarregar cada dissabte d’anar a mercat i fer la compra. El que no sap és que, quasi sense voler, es trobarà ficada dins una aventura que la durà fins al camí de les cinc portes. Una senda fortament vigilada on s’haurà d’enfrontar amb perills inesperats i grans enigmes. Però, no estarà sola... l’ajudarem nosaltres i un personatge màgic que encara no té nom malgrat que, potser, es podria dir Alkinyó, o Maxambrò o...Paquilxet! Sigui com sigui, si arriben al final, descobriran el tresor de les taronges i, de propina, ella s'acabarà convertint en la fada del mercat. Que no t'ho creus? Doncs, para bé les orelles que t’explicaré fil per randa aquesta història... dissabte 27 a les 11:30 a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella. No facis tard!!


Guia de recursos comarcal

0


Les Biblioteques Municipals del Maresme presenten, com cada any pels voltants de Sant Jordi, la guia de recursos comarcal que enguany està dedicada a la poesia. Amb el títol El Maresme en vers, les biblioteques conviden a conèixer la comarca, els seus pobles i la seva gent a través dels ulls dels seus poetes. Cada municipi aporta poesies d’autors locals que deixen entreveure la vida local ja sigui passada, present o futura.

Us presentem doncs amb molta il·lusió aquesta guia que esperem que sigui un pas
endavant per apropar-vos les biblioteques.

Biblioteques Municipals del Maresme

L’escriptor@ de la setmana... King

0


“Llegeix quatre hores al dia i escriu quatre hores al dia. Si no trobes temps per fer-ho no et podràs convertir en un bon escriptor”

John Swithen o Richard Bachman són dos dels pseudònims que a llarg de la seva carrera ha emprat Stephen King. Un prolífic autor amb una no menys prolífica llista d’obres reeixides; moltes d’elles adaptades al cinema i a la televisió.



La fantasia, la ciència-ficció i el terror són els gèneres cap als que deriven unes novel·les i relats sovint protagonitzades per nens, escriptors, o gent ben “normal” al que, poc a poc, els comencen a passar coses “no gaires normals”.
Podem dir que “el mestre del terror modern” és popular, que és un escriptor de best-sellers, o que és un valor segur per productors de cinema, i serà cert, pero Stephen King també és l’escriptor que van convertir un pallasso en la criatura més terrorífica de la literatura de la nostra època.

-

Obres d’Stephen King a la biblioteca

IX Lectura pública & VI Fira de llibres de segona mà

0


Dissabte 20 d’abril a la plaça de l’Ajuntament de Calella tindrà lloc la IX Lectura Pública. Enguany la lectura estarà dedicada al 15è aniversari de la mort de l’escriptor Jaume Fuster i al centenari del naixement de l’escriptora i bibliotecària Joana Raspall. La lectura pública s’iniciarà a les cinc de la tarda.

  Fotografia de la fira de llibres del 2012

Durant tot el dia, de les 11 del matí a les 8 del vespre se celebrarà la VI Fira de llibres de segona mà a benefici de Càritas. Un llibre per 1 €.

L’escriptor@ de la setmana... Läckberg

0


L’any 2002, la primera novel·la d’una jove sueca de 29 anys a la que la família havia apuntat a un curset d’escriptura, va esdevenir un autèntic best-seller, el llibre era: La princesa de gel i la jove economista amb ganes d’escriure, Jean Edith Camilla Läckberg Eriksson.


Des d’aleshores la sèrie de novel·les protagonitzades per Patrik Hedström i Erica Falck han traspassat el terme municipal de Fjällbacka, i de tot Suècia, per esdevenir referents globals de la nova novel·la negra sueca.


Obres de Camila Läckberg a la biblioteca

Exposició fotogràfica: Catalunya, 1920-1930 Memòria Retrobada

0


Dins de la vuitena edició  del FESTIMATGE, el Festival de la imatge de Calella,   a la biblioteca podeu veure durant l’abril una selecció d'imatges del fons Roisin, dipositat a l'Arxiu Històric Fotogràfic de l'IEFC, sobre la vida quotidiana a Catalunya al primer terç del segle XX.

Retrobem els costums, les imatges i el tarannà de la nostra història: el dia de mercat, les processons, escenes de lleure i oci, tradicions populars o diferents mitjans de transport de l’època. Els pobles i les ciutats abans de les grans transformacions de la segona meitat de segle

Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya
Arxiu Històric Fotogràfic
Fotografies de la Col·lecció Roisin                                      
www.iefc.es

Lloc: Biblioteca Can Salvador de la Plaça (Plaça de l'Ajuntament)

L’escriptor@ de la setmana... Camilleri

0


Director teatral i guionista, va néixer a Sicília el 1925 i es va iniciar en el món literari amb muntatges d’obres de Pirandello, T.S. Eliot i Beckett, a més de produccions policíaques per a la televisió. L’èxit li va arribar amb Un mes amb Montalbano, selecció de contes centrats en la figura del comissari Salvo Montalbano. El nom és un homenatge a l’escriptor Manuel Vázquez Montalban, creador de Pepe Carvalho.
L’estructura policíaca de les seves novel·les és sobretot un pretext per oferir-nos, amb un lèxic farcit de dialectalismes, un retrat viu de la societat siciliana i de la seva deliciosa cuina. A Montalbano li encanta gaudir del plats de la seva terra: arancini, pappanozza, caponatina, nunnato, cannoli...
El popular comissari fa gala d’un caràcter endimoniat, un peculiar sentit de l’humor i un estil de conducció temerari. Aborda els seus casos policials d’una forma tan poc ortodoxa que això li provoca constants enfrontaments amb els seus superiors i col·laboradors.


L’èxit indiscutible de les novel·les de Camilleri ha donat peu a la creació d’un Club de Fans (en italià).


Quines bèsties!

0


Un safari divertit, sobre paper, és el que trobaràs a la sala infantil aquests dies.  

Pèl o plomes? Qui és la dama del coll llarg? O l’artista del camuflatge?  Tot això i molt més ho descobriràs a la sala infantil de la nostra biblioteca, no t’ho perdis!




Empremtes de la revista calellenca Estela

0

La desaparició de la revista local Estela, amb més de 66 anys d’història, ha suposat una petita gran pèrdua dins els mitjans d’informació. 
Fotografia: Saül Gordillo

Nascuda el setembre de 1946, com a suplement del full parroquial, l’Estela ha estat testimoni de l’evolució de Calella i la seva gent. Al número 277, de l’1 de juny de 1957, es modifica la capçalera: se substitueix: “Suplemento de hoja parroquial” per “Portavoz de la parroquia y ciudad de Calella”. La capçalera original es recupera al número 435 de la revista, del 25 de gener de 1964. I a partir d’aleshores, es mantenen les dues capçaleres.

Amb els anys, la revista pren color i s’hi afegeixen fotografies. Les novetats tecnològiques també arriben a l’Estela: pas de la composició manual als primers ordinadors Macintosh, de la tipografia a l’offset, dels fotolits a la impressió digital...

Dos importants salts endavant foren els dels anys 1987, en què la revista modifica la seva periodicitat a mensual, i el del 2008, any en què la revista Estela arriba a una tirada de 500 exemplars a tot color.



Empremtes tecnològiques: l’evolució de la revista Estela a través de les impremtes.
A la revista Estela número 27, del 4 d’octubre de 1947, i fins al número 49, del 7 d’agost de 1948, apareix a la capçalera de la portada Gráficas Calella. El 21 de desembre de 1967, número 524 de la revista, apareix per primer cop Artes Gráficas Atlas, que continuarà imprimint l’Estela fins el 1987. Multicopy en prendrà el relleu fins al 1999. Després se n’ocupen Gràfiques Ponent, fins al 2008, JNP Arts Gràfiques, fins al maig de 2010. I a la darrera etapa, la revista Estela s’imprimeix a Arts Gràfiques Palahí (Girona).


Hem parlat amb Santiago Marrè, vinculat a la revista Estela durant més de vint-i-cinc anys.

Santiago Marrè i Burcet és president honorari de Foto-Film Calella, entitat de la qual ha estat president durant vint-i-cinc anys, i organitzador de les Trobades Internacionals de Cinema 9,5 i del Mercat del Col·leccionista.
L’interès de Marrè pel cinema amateur ve de lluny, d’un antic projector Pathé Baby que el seu pare tenia per visionar pel·lícules familiars.
El març d’enguany, Santiago Marrè rebrà la medalla de la UNICA (Unión Internationale de Cinema Non Professionel), en reconeixement a la seva tasca en favor del cinema amateur.

Santiago Marrè ha estat un implicat col·laborador de la revista impulsada per Lluís Campeny, Àngel Badalló i Jaume Marxuach amb la direcció de mossèn Jou Parés. Amb l’edició del número 1.001 de la revista, l’any 1987, es renova el consell de redacció (hi accedeixen Manuel Bagunyà, Dolors Camarasa, Xavier Casanovas, Francesc Feliu, Miquel Feliu, Josep Ferrer, M. Dolors Llavall, Joan Mollerusa, Jordi Sitjà i Francesc Ten) i l’impremta Multicopy (de la família del mateix Santiago Marrè) s’ocupa de la impressió.

Santiago Marrè ens explica que la renovació del consell va portar aires nous que van arrossegar “l’olor d’espelma”, però potser d’una forma massa accelerada. A l’Estela s’hi van introduir noves seccions i s’utilitzava un vocabulari que va incomodar alguns subscriptors.

Anys més tard, ja jubilat i amb la impremta tancada, Santiago Marrè va continuar col·laborant molt activament en el projecte juntament amb Joaquim Costa, Manuel Bagunyà, Marc Vergés, Jaume Busquets i Jordi Amat.

L’equip es reunia un cop al mes per decidir l’editorial i l’entrevista central, sempre sobre algun tema d’actualitat. En tots aquests anys, ens explica Marrè, mai es van sentir coaccionats ni víctimes de cap tipus de censura. I ens confirma que el motiu del tancament definitiu de la revista ha estat purament econòmic per manca de subscriptors i per l’endarreriment de l’aportació, en forma de subvenció, que rebien del Departament de Cultura de la Generalitat.



Empremtes personals: l’evolució de la revista Estela a través dels seus directors
Després de 25 anys al nostre poble, Mn. Esteban Jou Parés deixa la parròquia el febrer de 1967. Mn. Luis Feixas Mercader el substitueix fins el maig de 1979. Mn. Joan Mollerusa i Costa es farà càrrec de la direcció de la revista fins el 1994, any en què serà substituït per Mn. Narcís Costabella. El desembre de 1998 figura com a director Mn. Ramon Pijuan. Mn. Josep Puig pren el relleu com a director de l’Estela el setembre de l’any 2003 i ho serà fins al seu tancament definitiu fa uns mesos.


La revista Estela ha desaparegut en aquests temps de penúries econòmiques en els quals la informació sovint és més veloç que la nostra capacitat per comprendre-la. Perquè no es perdi aquesta petita gran història, una porció de la nostra història calellenca, la biblioteca Can Salvador de la Plaça manté i preservarà els exemplars de la revista Estela. Un humil reconeixement a la titànica tasca d’aquells que la van posar en marxa i a tots els que, al llarg d’aquests 66 anys, hi han abocat il·lusió, treball, temps i ganes.
La revista Estela, des dels primers números fins el darrer, està disponible per ser consultada a la biblioteca per tothom qui ho sol·liciti.

Un excés de felicitat: Vint contes perversos

1

Presentació del llibre Un excés de felicitat: Vint contes perversos de la calellenca Núria Martí i Constans, editat per Cubert Edicions a la biblioteca.
Dia: Divendres 5 d’abril
Hora: 19:30

Organitza: Llibreria Faristol i la biblioteca Can Salvador de la Plaça.


Llibres de l’autora a la biblioteca

L'escriptor@ de la setmana

0



A la nostra biblioteca podeu trobar un espai dedicat a l’escriptor@ de la setmana. I aquesta setmana trobareu les obres de Josep Maria Espinàs. Aquest autor prolífic, amb un univers ben complex i d’una gran humanitat, és notícia perquè acaba de publicar “Una vida articulada”, un recull dels millors textos publicats com a columnista a la premsa.

Josep Maria Espinàs i Massip, nascut a Barcelona l’any 1927, és àmpliament conegut per les seves novel·les, les cròniques de viatges i pels articles periodístics.
Amb una extensa obra narrativa, guanyador de nombrosos premis com el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes o el Premi Nacional de Periodisme. És també conegut per ser cofundador dels Setze Jutges i l’Editorial La Campana.