Activitats Febrer

0


DIVENDRES 3, 18.00 h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Club de Lectura per a nens/es de 9 a 12 anys. Inscripcions: Taulell de la biblioteca.

DISSABTE 4,  10.00 a 12.00 h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Taller TIC Iniciació: Tocant el teclat i dominant el ratolí, a càrrec de Jordi Massó. Cal inscriure’s

DISSABTE 4, 11.30 h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Hora del conte, a càrrec de Joan Bosch.

DILLUNS 6, 19.00 h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça Club de lectura Llibre obert amb el comentari del llibre Tallats de lluna de Maria Antònia Oliver. Coordina: Lluís Barri.

DIMARTS 7, 19.00 h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça Club de lectura d’anglès fàcil Easy Readers in English. Come and join us, once a month for an hour and enjoy reading in english!. Coordina: Maree Ray.

DIVENDRES 10, 18.00 h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Club de Lectura per a nens/es de 9 a 12 anys. Inscripcions: Taulell de la biblioteca.

DISSABTE 11, 11:30 h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Taller de Disfresses, a càrrec de Kalathos.

DIJOUS 16, 18.00 h, a l’Ajuntament vell. Club de lectura Tardes de Tertúlia amb l’obra Llums del Nord de Philip Pullman. Organitza: Àrea de Política Social de l’Ajuntament de Calella i Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Coordina: Quima Martínez.

DIVENDRES 17, 18.00 h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Club de Lectura per a nens/es de 9 a 12 anys. Inscripcions: Taulell de la biblioteca.

DISSABTE 18, 11:30 h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Hora del conte, a càrrec d’Anna Pujol

DIVENDRES 24, 18.00 h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Club de Lectura per a nens/es de 9 a 12 anys. Inscripcions: Taulell de la biblioteca.

DISSABTE 25, 11:30 h. a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Taller infantil: Miró i els colors, a càrrec de Montse Morales. Cal inscripció prèvia

DURANT TOT EL MES: A la Biblioteca Can Salvador de la Plaça Exposició de dibuixos: Actrius i actors de cinema., a càrrec de Ricard Buscà

Descarregues legals

1


Algunes webs on podeu veure sèries i cinema on-line i/o descarregar-les de forma legal. Totes aquestes web son de PAGAMENT.

Altres opcions legals i GRATUÏTES:
La majoria de canals de televisió ofereixen un servei de televisió a la carta, on podem veure episodis o programes ja emesos. Les sèries o documentals de producció externa solen tenir un temps de visualització on-line limitat.

Llocs on escoltar música i descarregar-la (PAGANT).

Opcions gratuïtes:
La majoria d’emissores de radio es poden escoltar on-line. I moltes, tenen podcast dels seus programes que es poden baixar.


Encara que l’FBI hagi clausurat Megaupload, hi ha altres servidors que segueixen funcionant. I hi ha la possibilitat de compartir gratuïtament amb el P2P...

Tercera trobada del CdLI

0



Els lectors del Club de Lectura Infantil llegeixen amb una concentració inaudita (potser per la foto?)

Cada divendres a les 18:00 a la planta baixa de la Biblioteca Can Salvador de la Plaça, es reuneixen i fan un bon xivarri. Vine a imposar silenci!!

Audiollibres en mp3

0


"La Xarxa de Biblioteques ofereix el servei de descàrrega d'audiollibres en mp3, en català i castellà. Els audiollibres són llibres parlats, en la seva versió integra de l'obra original llegits en veu alta per locutors/res i narradors/res professionals en gravacions a una sola veu, sense música de fons.
El catàleg està format per obres clàssiques i actuals, en català i castellà, que es troben agrupades en sis categories: autoajuda, novel·la per adults, novel·la juvenil, assaig, relats i obres clàssiques.
Per accedir al sistema és necessari disposar del carnet de biblioteca de la Xarxa de Biblioteques Municipals." Text extret de Biblioteca Virtual




 

Hora del Conte

0


La sessió de contes d’aquest dissabte "Passat i Futur" ens portarà de la prehistòria fins al futur, amb marcians inclosos. 
Tot això ens ho explicarà la Mireia Vidal aquest proper dissabte, 21 de gener de 2012, a les 11.30 h. a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça.
No t’ho perdis, t’esperem!

L’any 2011 en xifres

0


Acomiadat ja el 2011, és hora de fer un xic de balanç.
La Biblioteca Can Salvador de la Plaça va veure augmentat el nombre de d’usuaris de les seves instal·lacions fins arribar a les 108.847 visites (una mitjana de 375 usuaris al dia).
Molts d’aquests usuaris van fer ús del ordinadors amb ofimàtica i servei gratuït de connexió a Internet dels que disposa la nostra biblioteca. (16.282 sessions durant el passat any).


Es van prestat 55.825 documents (llibres, revistes, dvd’s, cd’s, ...), el que ofereix una mitjana de 193 documents prestats al dia.
879 persones és van fer el carnet de la biblioteca a Calella (carnet vàlid a Calella mateix i a totes les biblioteques de la xarxa).

Durant els 290 dies que la biblioteca va obrir les seves portes, s’hi van realitzar 191 activitats. Hores del conte, presentacions de llibres, exposicions diverses, trobades dels clubs de lectura i activitats ben peculiars i originals com l’Estiu del Detectiu.

Som-hi!

0


El divendres 13 (uhuuuuu) amb molta il·lusió (i nervis) vàrem arrencar el Club de Lectura Infantil de la Biblioteca Can Salvador de la Plaça (¬¬ aquest nom és massa llarg, n’hem de trobar un altre!).
Després d’una breu presentació per fer-nos passar la vergonya i força rialles, vam començar la lectura de Com vam caçar la Cosa del Pantà d’Andreu Martín. Tots els lectors hi van participar.
S’hi us hi voleu afegir hi sereu benvinguts, ens trobem cada divendres de 6 a 7 a la Planta Baixa de la Biblioteca. 



(Patrimoni musical) Cobla – orquestra Llevantina

0


Enguany celebrem els 90 anys de la formació de la cobla-orquestra calellenca Llevantina.
Va ser fundada l’any 1922 pel mestre Tarridas, que en va ser director durant 12 anys, va estendre la seva activitat fins a mitjan anys seixanta. La tria del nom podria haver estat influenciada per l’èxit de la sardana “Llevantina” musicada per Vicenç Bou i Geli i escrita per Ramon Ribero, aquell mateix 1922.
La majoria dels seus integrants eren semiprofessionals, que compaginaven les seves ocupacions laborals amb la música. Molts d’ells havien sigut alumnes del mestre Claudi Salom i Morera.
L’any 1931 els components de la cobla eren: Joan Planas (violí solista i fiscorn), Antoni Planas (violí primer i trombó), Josep Ribera (viola i tiple), Joan Recort (flauta i flaviol), Ferran Rigau (clarinet i tenor), Eleuteri Capdevila (clarinet i tenor), Vicenç Xarbau (trompeta), Eduard Coll (trompeta), Lluís Tarridas (segon fiscorn i violí), Josep Ballada (contrabaix), Josep Maria Tarridas (director, violí i tiple).
 

L’any 1933 Ferran Rigau, el conegut tenor solista, deixa la Llevantina per ingressar a una altra agrupació musical de Cassà de la Selva.
A la revista Capaspre hi trobem diverses notícies sobre actuacions de la cobla: l’any 1933 i 1934 amenitzen un lluït ball familiar amb motiu de Cap d’Any a l’Acció Calellenca. També participen als aplecs sardanistes que se celebren a Calella i Pineda i a les ballades organitzades per la Joventut Sardanística, així com als balls que es feien al Casino Calellenc i en el pis del Cafè de Can Salom, organitzats per la Lliga Regionalista.
Aquesta primera etapa de la Llevantina s’estén fins l’any 1935 amb notable èxit. Durant uns anys van rivalitzar amb la cobla La Principal de Calella (1925-1933). Si bé la Llevantina destacava més com a cobla i La Principal com a orquestra.
Amb l’esclat de la Guerra Civil la situació de la cobla es va veure alterada amb la seva col·lectivització per part de la FAI. Tocaven sense un nom concret als balls que tenien lloc al Pati Blau (antic Hotel Espanya). Alguns dels músics van ser cridats a files i d’altres, com  Josep Maria Tarridas i el seu germà Lluís, van marxar a altres formacions. Ells ho van fer a Els Fatxendes de Sabadell, l’any 1935, com a pianista i trombonista, respectivament. Durant la guerra molts músics van formar part de diverses bandes com la Banda Musical del Partit Socialista, on tocaven Josep Duxans i els germans Ramírez entre d’altres.
Joan Castellà Gay explica a la seva autobiografia que cap a l’any 1939 els components de la cobla eren: Pere Bellver (piano), Vicenç Soms (contrabaix), Narcís Xifra (bateria), Rupert Ramírez (saxo alt, clarinet), Alfons Ramírez (trompeta), Lluís Tarridas (trombó) i ell mateix, com a saxo tenor.


L’any 1941 el conjunt s’amplia amb la incorporació de Rafael Imbert (segona trompeta) i Narcís Estany (segona tenora, saxo alt i segon violí). L’any 1943 s’hi incorporen  Juli Vives (segon tible, saxo tenor i violí) i Enric Vives (segon trombó i violí). Amb aquests nous instruments, tible i trombó, la cobla ja podia tocar sardanes.


Els components de la cobla variaven sovint, ja que molts havien de fer el servei militar (lleves) i altres abandonaven en casar-se i tenir obligacions familiars els caps de setmana, que era quan oferien més actuacions en festes majors, aplecs i balls.


Francesc Gras explica que cap a l’any 1946 els de la cobla Llevantina li van demanar anar a cantar la Missa de Pius X a l’Ofici de Festa Major que se celebrava a Sant Pere de Riu. Ell ens ho explica així:
La festa de Sant Pere de Riu és la diada de Sant Llorenç i, com a tots els pobles de muntanya, després de l’Ofici hi havia un pica pica i aleshores la cobla feia un petit  concert, i en acabar, els músics i els que cantaven es repartien per les cases de pagès. A mi em va tocar a can Riu, junt amb els germans Alfons i Rupert Ramírez. Per la Festa Major totes les cases de pagès, com que tenien vaques, xais, pollastres, conills i ànecs,  feien un gran dinar. Els músics de tant menjar, no varen poguer tocar.

L’any 1947 s’incorpora a la Llevantina el pianista Ventura Estany. La cobla segueix oferint concerts i participant en les audicions de sardanes per tota la comarca. A principi dels anys seixanta Enric Teixidó va proposar a alguns dels músics de la cobla orquestra crear un grup per tocar regularment als seus hotels i molts acceptaren l’oportunitat d’estabilitat laboral que la iniciativa comportava. La cobla orquestra Llevantina fa la seva darrera actuació l’any 1964.




Amb la col·laboració de: M. Teresa Salom, Joan Font i Francesc Gras.
Fotografies cedides per: Assumpció Feliu i Auladell.

Bibliografia consultada:
MARTINEZ, Rut. Agulla d'imant : un periple per la història de la sardana a Calella. Calella : Agrupació Sardanista, 2000. 119 p. 



Patges reials a la biblioteca II

0


Els patges reials a la plaça

Saludant des del balcó de la biblioteca: - Veniu, veniu cap dins!

Contes pels petits...

...que també escolten els grans.

Aquest dijous arriben SS. MM. els Reis d’Orient. Aquesta nit tothom a dormir aviat perquè demà ens hem de llevar ben d’hora ben d’hora... per obrir els regals ( i aquest és el veritable motiu perquè el divendres 6 i el dissabte 7 la biblioteca romandrà tancada).

Patges reials a la biblioteca

0


Dimecres 4 de gener, a partir de les 18:00, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça, els patges Abulai i Said, explicaran contes i recolliran les cartes per SS MM els Reis Mags d’Orient.
¡No hi faltis!