Celebració 5è Aniversari

0

De bon matí, xocolata per agafar energia
Els geganters preparant-se per fer moguda

 
Llibres, llibres i més llibres
Xavier García dirigeix el Cor de l’Escola de Música Victòria Geli
  
 Un instant de la lectura pública d'enguany

Guanyadors de l’Olla de Grills

0

El passat dissabte, 16 d’abril, va tenir lloc el lliurament de premis del Concurs de lectura infantil: l’Olla de Grills.


Els lectors més lectors del punt blau, vermell i verd, van rebre un magnífic diploma grillat i un present de mans del Mastegamosques.

Punt blau:
  • Aniol Vicens
  • Cinta Matas
  • Violeta Folgado
Punt vermell:
  • Clara Folgado
  • Iman Hlalem
  • Elias El Mrabet
Punt verd:
  • Germán Gordillo
  • Domink Andras
  • Carlota ??

Tots els premiats menys un van assistir a la festa. La “Carlota ??” (en desconeixem  cognom, telèfon, color dels cabells i cantant favorit...) no ha vingut encara a recollir el premi.
Així que, Carlota-que-has-participat-a-l’Olla-de-Grills ¡vine a la biblioteca a recollir el teu súperdiploma de gran lectora!
Una mostra dels treballs penjant del balcó de la biblio

Mossèn Francesc Gay i Coll

0


Va néixer a Calella l’any 1887 i s’ordenà sacerdot a Tortosa el 1911. Durant setze anys fou vicari de diverses parròquies: Cassà, Palamós, Sant Esteve de Bas i Palafrugell. El 1927 fou nomenat rector de la Pinya, i aquest títol esdevindrà des d’aleshores el seu pseudònim. Va morir assassinat el 12 d’agost de l’any 1936, a mans d’un comitè revolucionari, a causa de la seva condició sacerdotal.
Els qui el van tractar el defineixen com un sacerdot generós, pobre i molt arrelat al seu país.
Les seves obres de teatre es feren cèlebres en tot el bisbat i arreu de Catalunya, especialment en els centres catòlics, i segons el costum de l’època, per a ser interpretades per nois o noies sols.
Algunes de les obres teatrals les va dedicar exclusivament als seus amics de la Pau Social, entitat calellenca de la qual també va ser director.
Les representacions de la Pau on només hi sortien homes, provocaven alguns comentaris irònics d’altres companyies de la competència, com ara la del Casino Calellenc, els membres de la qual es referien als actors de la Pau amb els sobrenoms de les marietes o les carmetes.

Text extret de Amunt el teló, crònica del teatre a Calella. Cordón i Soler, Joan. Llibreria la Llopa, SL. Calella. 1997.
Obres que conservem a la biblioteca:
L'Apostol català : • Balmes, 1935
L'Artista : • Llibreria L'Escon, 1927
Asprors de Joventut : • Llibreria L'Escon, 1911
El Collaret de la princesa : • L'Escon, 1932
Les Cosinetes : • L'Escon, 1935
Diners que sagnen : • Balmes, 1933
Les Dones de la Passió : • Casa Patuel, 1928
Enigmes tràgics : • L'Escon, 1914
Esclaus de les passions : • L'Escon, 1917
L'Esgarriada : • Casa Patuel, 1932
L'Estampa de primera comunió : • Casa Patuel, 1931
L'Estrella de la felicitat : • L'Escon, 1925

80 anys de biblioteca pública a Calella

2

La Biblioteca Popular Costa i Fornaguera es va inaugurar el 16 de juny de 1931, dia de Sant Quirze i Santa Julita, patrons de la ciutat. La inauguració va comptar amb els discursos solemnes de les autoritats: Josep Gallart i Parera (alcalde), Dr. Trabal (delegat del governador civil), Ventura i Gassol (conseller de Cultura de la Generalitat), Manuel Serra i Moret (conseller de Treball de la Generalitat i alcalde de Pineda) i Jordi Rubió i Balaguer (director general de Biblioteques) i posteriorment, es va oferir un dinar a les persones representatives de la vida calellenca.
Aquella biblioteca inicial ocupava el primer pis de l’edifici del Grup Escolar de Calella, projecte de l’arquitecte Jeroni Martorell i Terrats (1876-1951), i comptava amb un fons de 2.604 volums en el moment de la seva obertura al públic.


La llavor de la biblioteca es va sembrar el 21 de gener de 1923, quan el regidor Àngel Cabutí va proposar, en sessió plenària, “que l’Ajuntament sol·liciti a la Mancomunitat de Catalunya que Calella sigui una de les primeres localitats en tenir biblioteca pública” L’acord, sota la direcció de l’aleshores alcalde Josep Llobet i Guri, es va prendre per unanimitat i es va pactar la reserva de 5.000 pessetes per a les despeses d’instal·lació.
El 26 de novembre de 1926, l’Ajuntament de Calella va adreçar una instància a la Diputació Provincial de Barcelona exposant:
“El Ayuntamiento de Calella, posee en la población, un edificio con locales que considera apropiados para instalar en él, en buenas condiciones, una Biblioteca Popular.”
“...el Ayuntamiento se halla dispuesto a facilitar á la Diputación Provincial, en la forma que se requiera el local antes mencionado, así como se compromete á consignar en sus presupuestos y satisfacer las partidas necesarias para el pago de alumbrado y calefacción”



La concessió de la biblioteca la va atorgar finalment la Diputació de Barcelona, el 3 de desembre de 1929.
El 19 de maig de 1930 l’arquitecte municipal, Jeroni Martorell, va signar una memòria titulada “Projecte d’instal·lació de la Biblioteca Popular en el Grup Escolar”, on donava detalls de l’estat de l’edifici i les millores que calia fer: instal·lar lavabos públics, acabar la construcció de la vorera, repintar l’edifici, ampliar les instal·lacions d’aigua, llum i calefacció i decorar la sala de lectura.
El 18 de setembre de 1930 es va publicar al Butlletí Oficial de la Província l’anunci de la convocatòria d’un concurs per proveir les places de directora i auxiliar de la futura Biblioteca Popular de Calella. I el 19 de novembre del mateix any, es van produir els nomenaments de Lluïsa Rivas Papaseit com a bibliotecària directora i de Maria Lluïsa Barrera Rosell com a bibliotecària auxiliar.

Al Diari de la Biblioteca podem llegir les entrades referents a aquelles jornades inaugurals:
“Avui dia de San Quirce i Santa Julita patrons de la ciutat de Calella, s’ha inagurat la Biblioteca, l’acte ha sigut completament democratic, el poble n’ha prés possessió amb verdadera joia.”
“17 de juny de 1931: la Biblioteca ha estat tancada per ésser festa major”
“18 de juny de 1931: Primer dia d’obrir-se la Biblioteca al public, ha estat molt concorreguda, he escrit a totes les Populars fent-los saber l’inauguració de la Biblioteca. Les hores que està oberta son de 12 a1 mati i de 2/4 de 5 à 2/4 9 del vespre, dies festius de 11 a 1 matí”.


El resum estadístic d’aquell primer any dóna un total de 12.110 lectors, dels quals 307 van fer ús del servei de préstec.

La Biblioteca Costa i Fornaguera va deixar de funcionar el mes de desembre de l’any 2005 per traslladar els seus serveis a la nova Biblioteca Can Salvador de la Plaça, que es va inaugurar el 23 d’abril del 2006.

El 29 de febrer de 2016  El Punt Avui va dedicar-li un article titulat “Bressol de llibres i nens


Fonts consultades:
Costa i Llobet, Joaquim. La gestació de la Biblioteca Popular Costa i Fornaguera de Calella. Calella: Estela, 2006.
Amat i Teixidó, Jordi. La nostra biblioteca: conferència pronunciada en el marc del 70è Aniversari de la Biblioteca Costa i Fornaguera de Calella (1931-2001). Calella: Ajuntament de Calella, 2001.
Fotografia i dibuixos: 
Museu-Arxiu Municipal Josep M. Codina i Bagué de Calella  Ref. AHC P-282 C-5

Enigma resolt!

0

Enguany celebrem el cinquè aniversari de la biblioteca pública Can Salvador de la Plaça de Calella. Però Calella, ja tenia biblioteca des de molt abans: ¡ des de fa 80 anys!
La primera biblioteca de Calella fou la Biblioteca popular Costa i Fornaguera, inaugurada el 16 de juny del 1931.



- Com ho ha descobert, Holmes?
- Elemental, Watson... Sols calia fixar-se en el punt de llibre que regalen.


Conferència Els Salvador: la formació del talent

0


Aquest proper divendres, 8 d’abril, a les 19 h tindrà lloc a l’Ajuntament Vell una conferència sobre els Salvador.
La família Salvador, pagesos d’origen, i mercaders d’èxit des del segle XIV, foren un rica i influent nissaga familiar calellenca. L’antiga casa senyorial de Can Salvador ocupa el lloc, i dóna nom, a l’actual biblioteca de Calella: Can Salvador de la Plaça.

El conferenciant serà Jesús Rodríguez, arxiver del Museu-Arxiu de Calella i professor de l’Institut Joan Coromines de Pineda. Aquesta conferència complementa i amplia la que el mateix Jesús Rodríguez va fer el febrer de l’any 2009: “Salvador de la Plaça. De pagesos a mercaders” (consulteu la noticia Conferència inèdita sobre la família Salvador de Calella al Diari del Maresme).

El llop i els humans

0


Arola Editors i La Biblioteca Can Salvador de la Plaça, amb la col·laboració de la Llibreria La Llopa, es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre


El llibre repassa la història d'aquest carnívor tant emblemàtic fins que es va extingir, a principis del segle XX a casa nostra, amb un recull etnogràfic important i s'analitza la situació actual i la projecció de futur, ara que torna de forma natural a Catalunya.
Presentarà l'acte el Sr. Xavier Gamell de la Llibreria La LLopa, i a continuació intervindrà l'autor, Josep Maria Massip i Gibert.

L’acte tindrà lloc el proper 7 d’abril a les 19h a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça.

Activitats Abril

0



· Dissabte, 2 d’abril, a les 11.30 h.
Hora del conte El cargol i l’herba de poniol a càrrec de Dolors Llavall.


· Dilluns, 4 d’abril, a les 19 h.
Club de lectura Llibre Obert. Aquesta edició amb el llibre La Bogeria de Narcís Oller. Coordina: Lluís Barri.

· Dimarts, 5 d’abril, a les 19 h.
Club de lectura en anglès fàcil Easy Readers. Coordina: Maree Ray.

· Dijous, 7 d’abril, a les 19 h.
Presentació del llibre El llop i els humans. Passat i present a Catalunya.
a càrrec de Josep Maria Massip i Gibert. Organitza: Llibreria La Llopa.

· Divendres, 8 d’abril, a les 18h.
Trobada dels joves Devorallibres. En aquesta ocasió l’Ariadna ens parlarà de Cinema i teatre.

· Divendres, 8 d’abril, a les 19 h.
Conferència: Els Salvador: la formació del talent a càrrec de Jesús Rodríguez, Arxiver del Museu - Arxiu de Calella i Professor de l’Institut Joan Coromines de Pineda. Organitza: Amics de la Biblioteca de Calella  amb la col·laboració del Museu - Arxiu Municipal de Calella. Amb motiu de la celebració dels 80 anys de Biblioteca Pública a Calella.
Lloc: Ajuntament vell.

· Dissabte, 9 d’abril, de 10 a 12 h.
Taller Prepara el teu viatge amb Internet !.  a càrrec de Montse Morales.

· Dissabte, 9 d’abril, a les 11.30 h.
Hora del conte L’amic del petit tiranosaure  a càrrec de Mabi Salinas.


· Dijous, 14 d’abril, a les 18 h.
Tardes de Tertúlia amb el comentari del llibre L’estrany d’Albert Camús.
Coordina: Quima Martínez. Organitza: Regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Calella. Lloc: Ajuntament Vell.

· Dijous, 14 d’abril, a les 19 h.
Conferència: Joan Coromines i la llengua catalana, a càrrec del Doctor Joan Ferrer i Costa, Professor titular d’Estudis Hebreus i Arameus de la Universitat de Girona. Organitza: Amics de la Biblioteca de Calella.
Amb motiu de la celebració dels 80 anys de Biblioteca Pública a Calella
Lloc: Biblioteca Can Salvador de la Plaça.


· Dissabte, 16 d’abril, de 16 a 20 h. IV FIRA DE LLIBRES DE SEGONA MÀ. Organitza: Amics de la Biblioteca de Calella  i voluntaris de Càritas. Lloc: Plaça de la Constitució.

· Dijous, 28 d’abril, a les 18 h. Taller de Memòria. Coordina: Quima Martínez.
Organitza: Regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Calella. Lloc: Ajuntament Vell.

· Dissabte, 30 d’abril, a les 11,30 h. Hora del conte Va de  rondalles amb “La princesa trista i el regne del carbó” a càrrec de Francesca.