Activitats setembre

0


Del 28 de setembre al 5 d’octubre Exposició Gestos per l’ELA dels fotògrafs Quim Botey i Olga Iranzo. Organitza Fundació Miquel Valls. Lluitem contra l’Esclerosi Lateral Amiotròfica.

De l’1 al 15 de setembre El Sofà Musical : Exposició d’obres emblemàtiques de la música clàssica (Primera planta).

Dissabte 1, posem en marxa la nova secció Aprenc a llegir: LLETRA DE PAL  i lletra lligada. Textos adaptats per als que s’inicien a l’aprenentatge de la lectura. Estan senyalitzats amb un pictograma:    ABC abc     

Dilluns 3, 19.00 h, a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça Club de lectura Llibre obert. Sessió dedicada al comentari del llibre L’home de la maleta de Ramon Solsona. Coordina: Lluís Barri.

Dijous 20, 18.00 h, a l’Ajuntament vell Tardes de tertúlia Club de lectura sènior. Aquesta sessió parlarem del llibre El Consol d’Anna Gavaldà. Organitza: l’Àrea de Política Social de l’Ajuntament de Calella i la Biblioteca Can Salvador de la Plaça. Coordina: Quima Martínez.

Dijous 27, 18.00 h, a l’Ajuntament vell, Taller de memòria per a la gent gran. Organitza: l’Àrea de Política Social de l’Ajuntament de Calella. Coordina: Quima Martínez.



Fonda La Granota de Calella i el Camí Ral

0


Us presentem un nou article de divulgació de la Col·lecció Local fruit del treball d’investigació del personal de la biblioteca de Calella Can Salvador de la Plaça. 
La divulgació de la Col·lecció Local és una tasca orientada a donar a conèixer fragments de la història calellenca que son desconeguts o sobre els quals hi ha poc coneixement. I amb la ferma voluntat de fer-ne difusió més enllà de la pròpia biblioteca us el fem arribar...



El Camí Ral ha estat des sempre un gran corredor de comunicació. Flux de trànsit de persones i de mercaderies, però també testimoni de guerres i del pillatge de bandolers i lladres de “camí ral”.

El naixement del Camí Ral es perd en la nit dels temps. El primers passos com a via de comunicació prenen força amb l’arribada de fenicis i grecs i la seva economia d’intercanvi de productes. L’imperi romà, ben estès per la nostra geografia, va reorganitzar la xarxa de camins per on transitaven militars, traginers, comerciants i personal administratiu. Batejada amb el nom de Via Augusta, aquesta via de comunicació s’estenia fins a Cadis.
D’aquesta famosa via, n’existia un brancal secundari que se’n separava, probablement a Hostalric, resseguia la Tordera fins a Blanes i duia a Barcelona passant per Mataró i Badalona. Hi ha documentada una “via que pergit ad ipsam turrim” a prop de Menola, a Calella, el 1084, que sembla coincidir amb l’antic camí ral que comunicava Pineda i la Vallalta amb Arenys de Munt i que també era anomenat “camí del mig”.

A l’Edat Mitjana la via romana va prendre el nom de Camí Ral o Reial ja que la via estava protegida pels comtes de Barcelona i reis d’Aragó i era considerada com un bé públic. El rei i els seus agents havien de garantir la lliure circulació de persones a cavall i a peu i la protecció de les seves pertinences. El manteniment i reparació del camí anava a càrrec dels mercaders i veïns que el feien servir per anar a fires i mercats.
Entre els segles XV i XVI es van crear els primers transports de missatgeries i el correu de postes.
A mitjan segle XIX el vell Camí Ral es va refer: s’hi va donar més amplada i es va convertir en una carretera més transitada. Quan el servei de diligència estava consolidat entre Barcelona i Perpinyà portant correu, mercaderies i petits encàrrecs va arribar el ferrocarril, que oferia un servei més ràpid i segur. I al segle XX es va iniciar el transport automobilístic i l’ús desmesurat del vehicle privat, la qual cosa va provocar, de nou, la transformació en carretera nacional.

Paral·lelament a l’èxit del Camí Ral com a via de comunicació, van anar sorgint, a peu de pista, cases que donaven aixopluc als viatgers, fondes que servien menjars, estables per als animals, i hostals amb llits que oferien un lloc de repòs protegit als viatgers de les diverses èpoques.
Aquestes fondes es van anar modernitzant al pas que ho feia la via que els donava vida. La velocitat dels temps moderns ha escurçat la durada dels viatges i, així, les fondes allunyades dels nuclis urbans es van anar tancant o reconvertint-se en restaurants de carretera.

La llavor de la Fonda La Granota de Calella la va posar Miguel Casanovas, que va obrir una “tienda al pormenor de vino y aguardiente” al carrer de Sant Joan número. 3: corria l’any 1875. Deu anys més tard Francesc Casanovas va obrir al mateix immoble una casa d’hostes per la qual pagava 16 pessetes de quota pel Tresor i 19’59 pessetes en substitució de l’impost de la sal. Avui ens pot resultar estranya la decisió d’ubicar una fonda al carrer de Sant Joan, però cal indicar que a finals del segle XIX el Camí Ral passava justament per aquest carrer i continuava pel carrer de Jovara.
Antonieta Casanovas Feliu va succeir el seu pare al capdavant del negoci familiar i li donà continuïtat fins a l’any 1931. Gràcies a l’Angelina Casanovas, hem pogut consultar la llibreta on l’Antonieta anotava amb cura els àpats i banquets oferts a la fonda, el nom de les famílies a qui anaven destinats, el cost dels ingredients i el guany o pèrdua aconseguits.

Na Maria Teresa i la Teresa (minyona de ca la tia). Al fons es pot apreciar la façana de la Fonda. 1934

Amalia, Francisco i Antònia Casanovas

Josep Esteve Bartrina i Vilaró va publicar l’any 1957 diversos articles a la revista Estela sobre la Fonda i hem pensat publicar-los íntegrament ja que val la pena gaudir d’uns textos farcits d’anècdotes i escrits en un to sorneguer i divertit i amb una gran força evocadora.
El darrer article, que s’anunciava com “La Granota il·lustre predecesora de la indústria hostalera calellenca”, va trigar dos anys a ser escrit i publicat amb el títol “Epíleg d’un reportatge”. Desconeixem el motiu. Es pot llegir íntegrament al Calella típica II: pàgines viscudes calellenques. (pàgina 112).


Fonts consultades:
Museu-Arxiu Municipal de Calella Josep M. Codina i Bagué:
NR 4350    C-425
NR 9887    C-427
BORRELL i SABATER, Miquel i altres. Deu llegües de pols i roderes: el camí ral de Girona a Tordera. Centre d’Estudis Selvatans, 2005; 165 p.
ANDREU I GAY, Josep. Calella típica. II: pàgines viscudes calellenques / Josep Andreu i Gay, Josep-Esteve Bartrina i Vilaró, Jaume Marxuach i Flaquer; recopilació de Lluís Campeny i Coll. Calella: Ajuntament de Calella, 1985; 201 p.
Agraïments:
A l’Angelina Casanovas per les fotografies i la informació proporcionada.

La mosca de Camós

0

Gran èxit de públic a l’hora del conte del passat divendres 17 d’agost a la biblioteca Can Salvador de la Plaça.

Josefine Teixidó Constants va fer la lectura de l’obra La mosca de Camós, de l’autora calellenca Núria Martí (que tampoc és va perdre la cita).

Unes vuitanta persones van assistir a la narració en un pati de la biblioteca convenientment refrescat per l’ocasió.

Uns links interessants:

Obert el període d’inscripcions als Clubs de Lectura

0


Els Clubs de Lectura ens permeten descobrir altres “llibres” dins el mateix llibre. Noves “lectures” d’una mateixa lectura. Compartir opinions i descobrir punts de vista del mateix text...


A la biblioteca Can Salvador de la Plaça hi trobaràs el següents clubs de lectura:

· Llibre obert (club de lectura per adults) conduït per Lluís Barri. Es reuneix el primer dilluns de cada mes a les 19:00 a la planta baixa de la biblioteca. 
Ja podeu passar a recollir el llibre (L’home de la maleta; de Ramon Solsona). La primera trobada serà el 3 de setembre.

· Tardes de tertúlia (club de lectura sènior) conduït per Quima Martínez. Es reuneix el segon dijous de cada mes a les 18:00 a l’Ajuntament vell.
Ja podeu passar a recollir el llibre (El consol; de Anna Gavaldà). La primera trobada serà el 20 de setembre.


Podeu consultar els llibres d’aquest curs a la prestatgeria virtual de la biblioteca a l’Anobii (tertúlia 2012-2013)



Els clubs de lectura en anglès Easy Reader i Let’s Read, conduïts per Sian Mathias començaran a partir del mes d’octubre.

I el Club de lectura infantil (a partir de 9 anys) es posarà en marxa el gener del 2013.


Cap lector aprofundeix tant en una obra com una colla de lectors que inicien el mateix llibre i n’acaben llegint de diferents i decideixen posar-ho en comú.


Concurs – 30a edició de la Setmana del Llibre en Català

0


Coincidint amb la Setmana del Llibre en català (enguany del 7 al 16 de setembre a l’avinguda de la Catedral de Barcelona) s’ha iniciat una juguesca que us pot portar a guanyar una ruta literària.

Com?

Escriu un correu electrònic a: secretaria@lasetmana.cat amb les teves dades i els cinc títols dels llibres que la biblioteca Can Salvador de la Plaça ha seleccionat.



Nom i cognoms:
Edat:
Nom de la biblioteca: Can Salvador de la Plaça
Població: Calella

I els cinc títols dels llibres:

L'Africà
Akhenaton, el rei heretge
Paraules emmetzinades
L'Esclava de blau
El Violí d'Auschwitz

Exposició de pintura: Marines de Ramon Arnau

0


Durant tot el mes d’agost, a la planta baixa de la Biblioteca Can Salvador de la Plaça, podeu veure l’Exposició Marines del Maresme de Ramón Arnau i Comabella.
Ramón Arnau i Comabella (1917-2005), va néixer i morí a Mataró.
Inicià el seu aprenentatge de les tècniques del dibuix a l’escola artística del Sr. Finet a Mataró.
Va desenvolupar d’una manera totalment autodidacta la seva obra,  treballada amb diferents tècniques: l’oli, l’aquarel·la i el dibuix a ploma.