Any Conxita Organ 1920-2020

0


La poetessa calellenca Concepció Organ i Valverde (1920-2018) va escriure versos des de la seva joventut, tants, que en va perdre el compte. Ja des de jove va presentar-se a diversos certàmens literaris, guanyant-ne alguns, i al 1977 va obtenir el títol de Mestre el Gai Saber després de guanyar les tres flors dels Jocs Florals de Muntanya: natural, englantina i viola. Durant molts anys va estar vinculada amb l’Associació Amics de la Poesia de Calella com a presidenta de l’entitat.


Gent de Calella. Josep Maria Colomer, 1991                                              
Revista Estela núm. 1185 febrer 2004

Concepció definia la seva poesia com a clàssica i considerava que tenia una gran facilitat, “com si les poesies sortissin soles del bolígraf”. Recordava que de ben petita li agradava molt jugar amb el seu pare a fer rodolins i, més tard, a les joventuts d’acció catòlica mossèn Esteve Jou la va nomenar cronista oficial i va començar a conrear la  poesia humorística.


Ràdio Calella Televisió, 17 de juny de 2009. Presentació del llibre “Des del meu capvespre”

Sempre va estar disposada a escriure sonets quan li demanaven i pel seu caràcter alegre i obert ha sigut una persona molt estimada. L’any 2003 per decisió del ple de l’Ajuntament  va rebre la distinció de filla predilecta de la ciutat de Calella. L’any 2011 va rebre un nou homenatge dins dels actes de la Festa Major de Sant Quirze i Santa Julita: la inauguració de l’espai poètic Concepció Organ als jardins del petit estany del Parc Dalmau amb la presentació de la partitura per a violí i veu escrita per Jordi Feliu i interpretada per Núria Grima.



Ràdio Calella Televisió, 17 de juny de 2011

L’any 2019 l’Associació Amics de la Poesia de Calella va crear el Premi Concepció Organ al millor poema inspirat en el mar. Un emotiu  elogi a la trajectòria d’aquesta poetessa orgullosa dels seus orígens pekinaires tan mariners.

El vent de Garbí
Els forans solen dir vent de la costa,
nosaltres en diem vent de garbí
i tot sovint a mig matí s’acosta
i quan és el captard se’n va adormir.
La ciutat acarona i despentina
amb manyaga carícia i besos fins,
ella entreobre la closca de petxina
i li mostra la perla que duu dins.
Ell arrissa les ones quan són calmes
tot explicant secrets d’altres reialmes
que troba anant fent via sobre el mar
i li parla de fades i sirenes
que juguen sobre onades i carenes
mentre ell dorm i s’acotxa sota el far.

Obra poètica publicada:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!