Anuncis que també són història de Calella

0

La publicitat, aquest desig de persuadir el comprador, sempre ha estat present en el món del comerç. Des dels orígens de la humanitat fins avui, comerç i publicitat s’han entrellaçat i la seva evolució ha aprofitat els canals i els mitjans de cada època.

A Babilònia s’han trobat tauletes de fang, datades de l’any 3000 aC, amb inscripcions per a un comerciant d’ungüents, un sabater i un escrivà. A la ciutat de Tebes se li atribueixen els primers textos publicitaris i a Pompeia s’hi han trobat grafits anunciant comerços de pa i vi.
A finals del segle XIX els productes més anunciats eren els de farmacopea (medicaments patentats), cosmètics i perfumeria. També els d’establiments d’alimentació i begudes, especialment d’aigües mineromedicinals.

Revista Capaspre nº23 (1933)

Els revolucionaris invents del segle XX s’anunciaven amb gran notorietat. Parlem de bombetes, màquines d’escriure, màquines de cosir, rentadores... En aquests anys també es produeix un augment espectacular dels productes d’higiene i bellesa amb una publicitat que proclamaven poc menys que la joventut eterna i la bellesa de les estrelles de Hollywood (més o menys, com avui...).

Revista Estela (octubre 1950)

Aquests anuncis es publicaven a les pàgines de diaris i revistes, que van trobar així una importat font d’ingressos. La publicitat d’aquells temps era bàsicament textual i gairebé sense il·lustracions. Es tractava de presentar el producte i explicar-ne de forma senzilla les  característiques.

Revista El Front nº8 (1934)

Poc a poc les imatges van anar agafant protagonisme en detriment del text que va anar quedant com a simple acompanyament i més endavant, reduït a eslògans de la marca o el producte.
Revista Capaspre nº28 (1933)


Revista Vida Nova (1918)


Des de la Biblioteca Can Salvador de la Plaça hem volgut fer una tria dels anuncis més curiosos, humorístics o aquells que podien resultar més evocadors, publicats a les revistes locals de Calella: Vida Nova, Cap Aspre i Estela.
Esperem que us arrenquin un somriure!


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!