Entrevista virtual a... María Dueñas

0


Yo por ejemplo nunca participé en ningún taller literario; tan sólo tengo la buena escuela que da la lectura continuada a lo largo de la vida, mi trabajo de décadas explotando estructuras lingüísticas y la madurez que me han aportado los años. Mis consejos: determinación, perspectiva, entusiasmo, sosiego, humildad, seguridad, y muchas, muchas horas de trabajo.

Pero voy a mencionar sólo tres libros que me han encantado por razones muy distintas y en momentos muy dispares de mi vida, podría citar 'Un mundo para Julius', de Bryce Echenique, 'Disgrace', de Coetzee, y 'El Quijote', por supuesto.

Un día bueno, puedo sacar diez horas magníficas de trabajo. Otros menos, porque tengo otros compromisos.

Las bibliotecas son indispensables para todo aquel que ame la lectura, y por supuesto, han sido claves en mi formación como lectora.


María Dueñas Vinuesa va néixer l'any 1964 a Puertollano, província de Ciudad Real. És doctora en filologia anglesa i professora titular a la Universitat de Múrcia. Ha impartit classes a diverses universitats nord-americanes. La seva família materna va viure a Tetuan durant l'època del Protectorat Espanyol al Marroc i va ser a partir dels seus records d'aquella època que va escriure la seva primera i reeixida novel·la El temps entre costures.

La història d'El temps entre costures arrenca just abans que esclati la Guerra Civil, quan la Sira, filla d'una modista, fuig amb el seu xicot a Tetuan, on espera començar una nova vida. Part d'aquesta nova vida tindrà a veure amb obrir un taller de costura per a les dones dels militars i els diplomàtics establerts al nord d'Àfrica. Allà coneixerà la Rosalinda Fox (personatge real, amant del primer ministre d'Afers Exteriors de Franco), una anglesa que la introduirà en un món de festes i glamur. En aquest ambient es trobarà en Marcus Logan, un periodista distingit que amaga un passat tèrbol, amb qui mantindrà una tendra història d'amor i amistat.

La novel·la esdevé una mena d'història d'espies quan la Rosalinda, el ministre i tots els contactes probritànics amb què la Sira es relaciona a l'Àfrica comencen a embolicar-se en la psicosi creada per la imminència de la Segona Guerra Mundial i la possible alineació d'Espanya amb els alemanys, el que provoca que tothom investigui tothom. Al final, la Sira també es convertirà en una espia més i el seu taller, al qual acudeixen totes les alemanyes distingides, en el punt neuràlgic d'on surten informacions sucoses que posen en perill la vida de la protagonista.

El temps entre costures es va convertir en un best-seller, amb gairebé un milió de còpies venudes a tota Espanya, i es va traduir a més de vint idiomes. També es va fer una sèrie de televisió que van protagonitzar Tristán Ulloa i Adriana Ugarte. A l'any 2012, Maria Dueñas va publicar la seva segona novel·la, La missió de l'oblit. La protagonista és Blanca Perea, una professora que viatja a Califòrnia fugint de la seva vida enfonsada a Espanya. Treballa a una universitat on posarà ordre al llegat deixat per l'hispanista Andrés Fontana. Però la recerca li portarà alguna sorpresa.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!