Els bibliotecaris recomanen: "Creadores de imágenes"

0

Recomanació de la Biblioteca Can Salvador de la Plaça a la secció “Els bibliotecaris recomanen” de la Biblioteca Virtual:

Quan l’any 2000 Ingmar Bergman, el cèlebre cineasta suec, filma una petita pel·lícula per a la televisió sueca anomenada “Bildmakarna” (“Creadores de imágenes”) ens està fent una petició, una última voluntat.

Creadores de imágenes” és una peça de petit format: 4 personatges i un únic escenari.

L’argument és el següent: L’anciana escriptora Selma Lagerlöf es convocada a la projecció del film que el director Victor Sjöström ha realitzat sobre una de les seves aclamades novel·les. Allí, Selma coneixerà a Tora, una jove i impetuosa actriu que ha aconseguit papers secundaris gràcies a la relació que manté amb el director. Selma i Tora es reconeixeran com més pròximes del que els seus propis prejudicis feien pensar.

Aquí cal fer tres apunts:
Primer: el personatge de Selma Lagerlöf del film, va existir. Selma Lagerlöf fou la primera escriptora guardonada amb el Premi Nobel de Literatura (1909). La “Dickens sueca” es reverenciada a la seva terra on, institucions i premis literaris, duen el seu nom. Lagerlöf és autora de contes i novel·les que han arribat fins a nosaltres: “El Viatge meravellós d'en Nils Holgersson per Suècia”, “La Llegenda de la rosa de Nadal”, “Jerusalén”, la saga de Gösta Berling o, i aquí ens aturem: “Körkarlen”.
Anita Björk interpreta l’escriptora Selma Lagerlöf

Segon: el personatge de Victor Sjöström del film, va existir. Victor Sjöström és el primer gran cineasta suec, un pioner del mut i autor, entre altres, de pel·lícules com “El viento”, “La mujer marcada”, “El que recibe el bofetón” o, aquí ens aturem: “Körkarlen”.
I el tercer apunt, ja l’haureu deduït, la pel·lícula de la que parlen a “Creadores de imágenes” de Bergman és “Körkalen” (“La carreta fantasma”), dirigida el 1921 per Victor Sjöström i basada en una novel·la de Selma Lagerlöf.
Lennart Hjulström interpreta el director Victor Sjöström


Quan tenia 12 o 13 anys Ingmar Bergman va quedar impactat per “La carreta fantasma”. Anys més tard, 1957, el ja director Bergman convenç Sjöström d’interpretar el personatge principal de la pel·lícula “Smultronstället”(“Fresas salvajes”) recuperant-lo de l’oblit per a tota una generació.
Sjöström i Bergman durant el rodatge de “Fresas salvajes

I 40 anys després de dirigir a Victor Sjöstrom com actor en una pel·lícula, Ingmar Bergman utilitza a un actor per fer de Victor Sjötröm a una altra pel·lícula.

Creadores de imágenes” no és una pel·lícula que ens parli d’una altre pel·lícula. És la filmació d’un record que Ingmar Bergman MAI va viure.
Però “Creadores de imágenes” tampoc és la radiografia d’aquell moment, és l’apropiació d’un record aliè i reconvertit a obra de titelles humanes. Bergman n’és el titellaire. I els fils que mouen els personatges son els sentiments i les relacions humanes. Com és habitual en les seves pel·lícules, la calma aparent del film oculta un món subterrani i la bonhomia entre personatges es torna, de cop, un intercanvi de crits, retrets i explosions d’odis atàvics. La catarsis dels personatges els modifica.


L’any 2000 Ingmar Bergman (que moriria el 2007) ens fa un petit testament fílmic i ens subratlla la figura de Victor Sjöström. Hagués pogut dir: Ei, mireu aquesta pel·lícula. Però no. La grandesa és que filma “Creadores de imágenes” perquè  l’espectador SENTI que HA DE VEURE Körkarlen (“La carreta fantasma”) de Victor Sjöstrom



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!