Felip de Saleta: el poeta romàntic calellenc

0

Avui, 21 de març, dia Mundial de la Poesia us volem donar a conèixer un poeta romàntic calellenc quasi desconegut.


Felip de Saleta i Cruixent (1851-1877)
Surt publicat a l’Anuari Verdaguer, revista d’estudis literaris del segle XIX, un estudi  exhaustiu sobre l’escriptor i poeta calellenc Felip de Saleta i Cruixent, elaborat pel calellenc Josep Camps i Arbós, Catedràtic de llengua i literatura catalanes, amb el títol: Felip de Saleta i Cruixent (1851-1877): vida i obra d’un escriptor romàntic gairebé desconegut.



L’autor ens explica que els objectius del seu treball són:  “ser una aproximació a la biografia, a les col·laboracions periodístiques i a l’obra literària de Felip de Saleta,…” i “…rescatar-lo de l’oblit en què ha restat fins avui en dia i, en conseqüència, donar-lo a conèixer als estudiosos i interessats per la nostra literatura vuitcentista”.

L’obra de Felip de Saleta s’inicia amb la novel·la Julio de caire autobiogràfic, avui desapareguda, la qual coneixem gràcies a les referències d’altres autors; amb els llibres de poemes Guspires i Fantasies es consolida com a poeta romàntic; les seves  col·laboracions periodístiques les trobem a les revistes “La Llar”, “La Gramalla”, “La Renaixença”, “La Bandera catalana”.


Tot i que va morir als vint-i sis anys, la seva obra el situa com a escriptor de molta vàlua dins la literatura vuitcentista.

A la postal cedida per Isabel Boix Junquera podem descobrir-hi una faceta cómica del poeta. A la fotografía i a la nota que escriu ell mateix.   
"Eh que es maco y bufo y rebonich y remono y trempat y...tot allò? 
Doncs aques es ton amich en Felip de Saleta 
Calella Abril de 1871"


Consulteu l’article complet 

Josep Camps i Arbós és Doctor en filologia catalana (Universitat Autònoma de Barcelona, 2005) i Premi extraordinari de Doctorat. Catedràtic de llengua i literatura catalanes (Institut La Serra, de Mollerussa) i professor associat de la Universitat Oberta de Catalunya.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!