La Desmesurada vida de Ramon Llull en els 700 anys de la seva mort

0

El 2015/2016 és l’Any Ramon Llull, per commemorar els 700 anys de la mort d’un dels escriptors i pensadors més destacats de l’Edat Mitjana. Al portal de l’AnyLlull es pot consultar totes les activitats previstes.
Dins del conjunt d’actes en homenatge a l’autor, s'ha creat una mostra de petit format divulgativa que permet acostar a la figura de Llull.

La de Ramon Llull va ser una biografia del tot singular i irrepetible. Cap als trenta anys va renunciar a una situació confortable a la cort de Mallorca, va abandonar la família i va canviar de vida per dedicar-se a escriure i a promoure la reforma universal. Volia reordenar el cristianisme i convertir els infidels. Amb aquest objectiu, va idear un sistema, que va anomenar Art, per trobar i argumentar la Veritat. Va cercar suports entre els governants europeus, va exposar el seu sistema a la universitat i va escriure centenars de llibres. També va fer diverses estades al nord d’Àfrica per disputar-hi amb savis musulmans, plantejant una forma de diàleg que el converteix en un precedent destacat del diàleg interreligiós actual.
Després de la seva mort, els seus lectors es van multiplicar, com també el seu ascendent com a pensador. Van sorgir grups de lul•listes en diversos països europeus, inclosos els països eslaus i Rússia. No hi ha hagut cap altre escriptor en llengua catalana que hagi exercit una influència durant tant de temps i en una extensió geogràfica tan àmplia com ell. S’han conservat, en biblioteques de tot el món, més d’un miler de manuscrits amb textos escrits per ell. Les seves obres van començar-se a imprimir ben aviat, i avui continua sent l’escriptor en llengua catalana que genera més bibliografia arreu del món.
L’exposició cerca descobrir el personatge que hi ha darrere del nom de Ramon Llull, un personatge que encara té moltes coses a dir en ple segle XXI. 
Podeu visitar-la a la nostra biblioteca del 27 de juny al 14 de juliol. 

Organitza: Institució de les Lletres Catalanes. Amb la col•laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. Comissariat: Joan Santanach (comissari de l’Any Ramon Llull). Disseny Gràfic: Mariona Garcia. Disseny estructura i producció: Maud Gran Format, SL

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!