Especial: 13

0


2013. El món no ha acabat el 2012, però els mals presagis segueixen per al 2013.

Però, per què el 13 dóna tan mala sort?
Hi han tantes explicacions com un vulgui. Entre elles trobem l'Últim Sopar de Jesús i els seus deixebles: eren 13 sopant, i Jesús va acabar crucificat. El codi de Hammurabi omet aquet número en la seva llista. Existeixen 13 esperits de mal. La carta 13 de la baralla del Tarot és la mort.


Una de les primeres referències escrites a la mala fortuna relacionada amb el número 13, és la que té origen en la mitologia nòrdica, en la era precristiana: en un banquet en el Valhalla foren invitats 12 déus. Loki, l'esperit de la baralla i el mal, es va colar sense ser invitat, acabant sent 13 invitats. En la lluita conseqüent per a expulsar Loki, Balder, el favorit entre els déus, va morir.

No es pot constatar que sigui certa o no aquesta relació entre el 13 i les seves fatals conseqüències, però el "per si de cas" funciona fins i tot en els nivells més racionals: en la Fórmula 1 s'evita el 13. No trobaràs el número 13 com a fila de seients en algunes companyies aèries. En hotels i hospitals s'evita la planta número 13, o les habitacions amb aquest número. A Madrid, per donar un exemple més concret, no existeix la línia 13 d'autobús urbà.

A Espanya i Amèrica Llatina els dimarts 13, es consideren que porten molt mala sort. "En martes, ni te cases ni te embarques, y de tu casa no te apartes".

A França i el món anglosaxó passa el mateix amb els divendres 13. Es creu que l'origen d'aquesta superstició es remunta a un divendres 13 d'octubre de 1307, quan l'ordre dels Cavallers Templaris fou perseguida per la Santa Inquisició. Foren acusats d'heretgia, i assassinats o cremats a la foguera, en una gran matança col·lectiva. Des de llavors el divendres 13 es considera data de mala sort.
La màxima expressió cinematogràfica d'aquesta mala estrugança és la saga de Viernes 13 (1980-1993).


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!