La teoria general de l’oblit

0

 


La vigília de la independència d’Angola, la Ludo, una noia portuguesa atemorida per l’agitació del carrer, construeix un mur de totxanes que l'aïlla del mon exterior durant vint-i-vuit anys. Sobreviu cultivant verdures i caçant coloms amb l'única companyia del Fantasma, un pastor alemany albí, i escriu la seva historia a les parets amb trossos de carbó. Mentre ella observa el mon exterior i sembla enfonsar-se en l’oblit, el país transita traumàticament de l’alliberament a la república socialista, la guerra civil, la pau i el capitalisme cobdiciós.

Jose Eduardo Agualusa traça amb una escriptura sensual i imaginativa un relat enlluernador que reconstrueix la historia recent d’Angola. Una narració basada en un personatge real i commovedor que ens ensenya el poder paralitzant de la por i la importància de la redempció.


José Eduardo Agualusa (Huambo, Angola, 1960) és escriptor i periodista. L’any 2007 es va convertir en el primer escriptor africà a guanyar el premi Independent Foreign Fiction, atorgat pel diari britànic The Independent i el Consell de les Arts del Regne Unit. Teoria general de l’oblit ha rebut el premi International Dublin Literary del 2017, i ha estat finalista del premi Man Booker International. Agualusa és considerat un dels escriptors africans més originals de les últimes dècades i una de les veus més importants de la literatura portuguesa.


«Hi ha llibres que apareixen al moment oportú. Teoria general de l’oblit, de José Eduardo Agualusa, es va publicar originalment l’any 2012, i aleshores ja era un llibre necessari i emocionant. El context actual, però, fa que la lectura d’aquesta obra sigui encara més urgent; imprescindible, gairebé. Tal com explica el mateix autor, el tema de la novel·la és la por a l’altre, i ens fa entendre el que hauria de ser evident: que no hi ha ‘altre’, que cada persona és la humanitat sencera. La novel·la també ens parla de la por de qui viu sota règims totalitaris, de com aquesta por immobilitza i degrada, de com ens roba la vida.

Agualusa és un escriptor i periodista angolès. Va viure en persona la terrible guerra civil del seu país, de la qual, segons explica, va aprendre que els fabricants de guerres primer desnacionalitzen l’enemic, després en qüestionen la humanitat i finalment l’identifiquen amb un monstre. La seva literatura va en la direcció contrària: ens mostra la humanitat dels altres, fins i tot la de qui ens sembla un monstre.

Teoria general de l’oblit narra la vida d’un personatge real: la Ludo, una noia portuguesa que, atemorida per l’agitació del carrer davant de la imminent independència d’Angola, construeix un mur de totxanes a la porta de casa seva i s’aïlla de l’exterior durant vint-i-vuit anys. Des del seu racó de món, observarà com el país passa de colònia portuguesa a república socialista, i veurà l’arribada de la guerra civil, de la pau i del capitalisme. Amb aquesta novel·la Agualusa ha obtingut el Premi Internacional de Literatura Dublín 2017, un premi que deu bona part del seu prestigi al fet que les obres triades són seleccionades per més de quatre-centes biblioteques públiques de cent setanta-set països.

Per tot plegat, quan vam valorar la idoneïtat de publicar-la a Periscopi no vam dubtar: és un d’aquests textos que ens permet no oblidar els oblidats, que ens permet ampliar la mirada més enllà de l’anglocentrisme dominant i gaudir d’una literatura sensual i atrevida, punyent i poètica. Tal com diu el moçambiquès Mia Couto, Agualusa és un traductor de somnis, i Teoria general de l’oblit és un estudi profund sobre l’aïllament i el preu de la llibertat.»

Aniol Rafel (Editor de Periscopi)


Fitxa del llibre:
LA TEORIA GENERAL DE L’OBLIT
José Eduardo Agualusa
Traducció de Pere Comellas Casanova
Edicions del Periscopi
240 pàgines
Premi Llibreter 2018

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!