Trobada amb l'escriptora Maria Carme Roca

0



L’escriptora Maria Carme Roca ha visitat la biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella.


Els participants del club de lectura “Tertúlies en català”, que han estat llegint “El monestir proscrit”, han pogut escoltar de viva veu com va ser el procés creatiu de l’autora. Des de la curiositat de la Maria Carme, historiadora, per saber la veritat sobre la duríssima butlla del Papa Benet VIII contra les monges del monestir de Sant Joan de les Abadesses, fins al resultat, en forma de llibre, que la Maria Carme, novel·lista, va acabar escrivint.


Maria Carme ha explicat també que manté respecte i coherència històrica amb els personatges reals que surten a la seva novel·la, i que sols “fa fer el que vol” als personatges que ella hi ha afegit. Amb tot, els personatges “creats” tenen verosimilitud amb l’entorn i l’època i hi podrien haver viscut.


Com a “friki de la història” que l’apassiona el que fa, encara que li devori caps de setmana o vacances, la Maria Carme busca en arxius i biblioteques (la Biblioteca Nacional de Catalunya, li aporta la pau i la serenor d’una casa pròpia on s’hi troba  a gust quan la vida frenètica actual o algun revés de la vida l’angoixa) i es documenta a fons abans de començar l’escriptura del text. Quan s’hi posa, ja sap com acaba i encara que la durada de traslladar la novel·la al paper pot ser relativament curta – 3 mesos “El monestir proscrit”- la quantitat de temps real dedicat a la creació d’un llibre és molt complex de calcular.

Alguns, com “L’enigma Colom” la van obligar a aturar la investigació força vegades, degut a la quantitat de documentació que gestionava. En les pauses, la lectura ajuda: Dickens, Tolstoi o la Víctor Català. “Però no sols llegeixo clàssics i transcripcions del segle XI”, avisa la Maria Carme lectora, d’actuals, segueix Blanca Busquets o Pierre Lemaitre.

Trobareu molta obra de Maria Carme Roca a la biblioteca de Calella o a l’eBiblioCAT (la plataforma legal de llibres digitals de les biblioteques).


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!