Mossèn Ignasi Maria Colomer i Preses

0

Us presentem un nou article de divulgació de la Col·lecció Local fruit del treball d’investigació del personal de la biblioteca. En aquesta ocasió es tracta d’un esbós biogràfic d’un personatge polièdric i difícil d’etiquetar: Mossèn Ignasi Colomer. Destacarem la seva faceta de cartògraf i volem posar en valor la tasca realitzada en l’estudi de l’evolució del traçat del Camí Ral al seu pas per Calella, durant dos segles.

Mossèn Ignasi Maria Colomer i Preses
(Barcelona, 1915- Calella, 2005)

Fotografia: Foto-Film Calella

Tot just era un marrec de quatre anys quan ja em delectava amb la contemplació dels mapes murals que hi havia a l’escola de pàrvuls.” 1

Ignasi Maria Colomer i Preses fou un home polifacètic. Advocat, religiós i historiador apassionat per la cartografia, va treballar de bibliotecari i arxiver al museu d’Igualada. Fou membre del Centre d’Estudis Comarcal de la ciutat d’Igualada, on el seu pare, Ignasi Colomer i Oms, va ser un destacat arquitecte modernista autor de nombroses construccions civils, a Igualada mateix i altres municipis catalans.

Mossèn Ignasi Colomer, ordenat sacerdot al seminari de Vic, va arribar a Calella l’any 1977 essent rector mossèn Lluís Feixas. Mossèn Colomer va ser assidu col·laborador a la revista local Estela i va publicar nombrosos llibres: El Litoral català abans del segle XIX, Els Mapes antics de les terres catalanes des del segle XI, Cartografia peninsular : s. VIII/XIX… Alguns es poden consultar a la biblioteca

Mossèn Ignasi Maria Colomer i Preses fou membre de la Societat Catalana de Geografia i de l'Institut d'Estudis Catalans. El 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi.
A Calella també va participar en la fundació de la residencia per a la gent gran “Obra de Maria” que l’acollí fins a la seva mort el 2 de novembre de 2005.

Fotografia: Dolors Llavall (1986)

Mossèn Ignasi Colomer es va especialitzar en l’estudi de la cartografia de les terres catalanes i en va ser un autèntic erudit. A la biblioteca conservem uns croquis que va realitzar per mostrar el pas del Camí Ral per la nostra vila a través del temps,  des de l’any 1700 fins l’any 1947.



Al darrer llibre de Francesc Costa Oller El camí Real de França hi podreu trobar comentaris dels viatgers de l’època, alguns dedicats al seu pas per Calella. En podeu llegir alguns fragments al nostre bloc.

1 Proemi del llibre Cartografia de Catalunya i dels Països Catalans. Pàg. 15.
Bibliografia consultada:

Badalló Cabutí, Àngel. Personatges calellencs, v. III. Calella : Grup Pa, Vi i Moltó, 2006

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!