Bicentenari wagnerià

0



Richard Wagner (Leipzig, 1813 – Venècia, 1883) fou un compositor d'òpera, director d'orquestra i teòric musical alemany. Creador del drama musical i renovador del gènere operístic, Wagner va ampliar l'horitzó del teatre líric en establir les bases d'una òpera alemanya, en la qual l'acció dramàtica preval sobre el virtuosisme vocal.

Wagner, desitjós de plasmar a l'escena les seves idees dramàtiques i filosòfiques, es converteix en el seu propi llibretista, del que resulta la figura completa del poeta-dramaturg-compositor, la música del qual serveix a les seves mateixes finalitats teatrals.

Les seves composicions, particularment les darreres, són notables per llur textura contrapuntal, les harmonies riques i llur orquestració, i l'ús elaborat dels leitmotiv: temes associats amb personatges o situacions específiques.

Home apassionat pels seus ideals, egocèntric i dominant, Wagner va portar una vida agitada i va encendre polèmiques a tot arreu. Va tenir adversaris acèrrims i no menys decidits partidaris i amics, a qui va usar amb el desenfrenament propi del geni que està convençut de la seva pròpia vàlua i per ella creu tenir dret a suport i protecció sense límits. Gràcies al mecenatge del rei Lluís II de Baviera, va edificar a Bayreuth la Festspielhaus, el teatre on s'estrenarien les seves principals obres i on es continuen representant anualment, enguany del 25 de juliol al 28 d’agost.



Obres destacades
1832 Les noces (Die Hochzeit)
1834 Les fades (Die Feen)
1836 La prohibició d'estimar (Das Liebesverbot)
1842 Rienzi
1843 L'holandès errant (Der fliegende Holländer)
1845 Tannhäuser
1850 Lohengrin
1865 Tristany i Isolda (Tristan und Isolde)
1868 Els mestres cantaires de Nuremberg (Die Meistersinger von Nürnberg)
1869 L'or del Rin (Das Rheingold)
1870 La Valquíria (Die Walküre)
1871 Sigfrid (Siegfried)
1874 El capvespre dels déus (Götterdämmerung)
1882 Parsifal

Font text: Vikipèdia
Exposició wagneriana a la primera planta de la biblioteca.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!