De l'1 al 29 d'agost
No haver-te conegut seria terrible... és una recopilació de micropoemes, frases i petits textos de diferents autors catalans contemporanis, il·lustrats per Lluís Cadafalch.
De l'1 al 29 d'agost
No haver-te conegut seria terrible... és una recopilació de micropoemes, frases i petits textos de diferents autors catalans contemporanis, il·lustrats per Lluís Cadafalch.
23 de juliol, a les 21:00 hores
Com ja és costum cada any, el grup coral de música FildeGospel, dirigit per Rubén Espinosa, farà un assaig obert a la plaça de l'ajuntament de Calella, amb música, cants i un bon ritme on el públic també podrà participar-hi.
Més informació:
Pàgina de l'associació FildeGospel
Oh!
Dimecres 9 de juliol, a les 18:00 h.
Silvia Serra ens porta una hora del conte familiar basada en l'àlbum il·lustrat ¡Oh! de Josse Goffin, per fer una sessió per jugar amb les paraules, i fer cançons i rodolins.
Us convidem a una sessió tranquil·la i familiar que convida tothom a participar.
Espectacle per adults d'humor i drama, parcialment interactiu, sobre les nostres històries. De nord a sud, d'est a oest, des del Pirineu i Ebre avall, des de les terres de ponent fins les costes del Garraf, si mirem a tort i a dret, no veurem enlloc un pam de net. Que de bruixes, malcarats, espavilats i bandolers arreu en tenim i sinó, només cal mirar al voltat. Això sí, tot de casa.
A càrrec de Jordina Biosca.
El peix irisat
Dimecres 27 d'agost, a les 18:00 h.
Sílvia Serra ens explicarà el Peix Irisat, un conte sobre el peix més bonic de tots, l’únic que tenia tot el cos cobert d’unes precioses escates platejades i brillants que se les podia treure i posar com volia. Tots els peixos i animals marins li tenien un mica d’enveja, ja que volien tenir unes escates com aquelles.
Dijous 26 de juny a les 18:30h
Auditori Josep Maria Terricabres
Carrer Sant Jaume, 229
[Aquesta sessió no es va poder oferir el 31 de gener per problemes tècnics i ha estat reprogramada pel 26 de juny.]
Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti, és una de les estrelles i paradigma del Bel canto. Es va estrenar al Teatro San Carlos de Nàpols el 1835. Basada en una novel·la de Sir Walter Scott retrata plenament l’atmosfera romàntica de la història i destaca per las seva famosa ària de la bogeria, una ària conegudíssima i de gran dificultat per la soprano que dura més de 10 minuts.
Que ve el llop!
04 de juny a les 18:00 h
Tot i la seva mala fama, els llops no sempre són els dolents. Mercè Martínez, de Un Conte al Sac, ens explicarà aquest conte d'Emile Jadoul, on el llop és bo i ell i d'altres tindran moltes aventures.
L'amor és de colors
25 de juny a les 18:00 h
Conte especial dins del mes LGBTI, a càrrec de Mercè Palay.
Ja s'han obert les inscripcions de la desena edició del "Llegir té premi" que organitza la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques en col·laboració amb la plataforma escolar de foment de la lectura Legiland.
Podran participar-hi joves entre 8 i 16 anys, i hi ha 2.500 places disponibles. La inscripció romandrà oberta fins que s'acabin les places disponibles. El concurs començarà el 25 de juny i acabarà el 31 d'agost.
Els participants podran seleccionar lectures entre més de 1.100 títols en català, castellà, anglès i títols de lectura fàcil. Després els participants respondran una sèrie de preguntes sobre els que han llegit, i amb els encerts, aconseguiran punts que permeten pujar de nivell, desbloquejar peces de l'avatar digital, i pujar en les classificacions per optar a més premis.
Per més informació, podeu visitar la web de Llegir té Premi, on també us podeu inscriure.
El 9 de juny, a les 18:30 hores, acabarem aquesta temporada de Tardes de Tertúlia amb Les nostres mares, de Gemma Ruiz Palà.
Gemma Ruiz Palà (Sabadell, 1975) és periodista i escriptora. Des dels vint-i-un anys treballa als Serveis Informatius de Televisió de Catalunya, com a cronista cultural dels Telenotícies i ara com a redactora en cap. El 2016 va publicar Argelagues, que va esdevenir un èxit literari. Amb Les nostres mares ha rebut el 62è premi Sant Jordi de novel·la. La seva obra ha estat traduïda a l'anglès, el castellà, el francès i l'italià.
Les nostres mares (Premi Santo Jordi 2022) és una celebració literària d'una generació de dones que va renunciar als somnis perquè les seves filles sí que poguessin aconseguir els seus. Les deus dones protagonistes d'aquest llibre, nascudes durant la dictadura, plantes cara i no s'acoquinen davant de res ni ningú: defugen la gàbia domèstica, mantenen la seva passió artística i s'atreveixen al més impensable per l'amor d'un fill.
Recursos web:
Conversa amb Gemma Ruiz sobre Les nostres mares (El Club del Quader, El País, YouTube)
L'endemà de totes les nits
de Gemma Asins
06 de juny a les 18:30
La Mònica pateix un avortament quan fa poques setmanes que està embarassada. Aquest daltabaix físic i emocional li fa despertar un record molt dolorós de la infantesa que fins ara havia quedat amagat en un racó de la seva memòria. Aquest record la persegueix i la seva vida s'estronca. Així comença la cerca d'un camí per drenar el dolor que la paralitza i per recuperar la veu segada, el dret a parlar.
Dilluns 2 de juny, a les 18:30 hores, ens trobarem per comentar París no se acaba nunca, d'Enrique Vila-Matas.
Enrique Vila-Matas (Barcelona, 1948) és un escriptor català en llengua castellana, autor d'una obra narrativa traduïda a 39 idiomes, i de la qual cal destacar títols com Història abreviada de la literatura portàtil (1985), Hijos sin hijos (1993), Bartleby y compañía (2000), o Kassel no invita a la lògica (2014).
París no se acaba nunca: tan feliz que ni me enteraba, és una mirada enrere cap els dies d'aprenentatge literari de l'autor al París dels anys setanta. Com és habitual amb Enrique Vila-Matas, el llibre és una barreja de gèneres, entre autobiografia, ficció i assaig, on ens explica com va escriure el seu primer llibre a les golfes que li va llogar la atípica Marguerite Duras.
Selecció de webs:
23 de maig del 2025, a les 18:30
Projecció i col·loqui del documental Terra Compartida, un documental curt sobre la petita pagesia i el seu treball contra l'agroindústria i el seu impacte tant a Catalunya com al sud global.
El documental també es pot veure íntegrament a YouTube:
El dilluns 19 de maig es trobarà el club de lectura Tardes de Tertúlia per comentar Flors per a l'Algernon, de Daniel Keyes.
Daniel Keyes (1927-2014) va néixer a Nova York. Als 17 anys es va unir al Servei de la Marina, i més tard es va llicenciar en psicologia. El seu primer llibre, i durant molt de temps l'únic, va ser Flors per l'Algernon, originàriament un relat curt que després va reescriure com a novel·la.
Flors per l'Algernon fou publicat primer com a relat curt l'any 1959, i va guanyar el premi Hugo de ciència ficció al millor relat curt. La novel·la, publicada el 1966, guanyà el premi Nebula a la millor novel·la.
Charlie Gordon, el protagonista de la novel·la, és un jove amb discapacitat intel·lectual, qui ens explica en el seu dietari i amb les seves pròpies paraules, la seva vida. Però un dia uns científics li proposaran operar-lo per aconseguir augmentar la seva intel·ligència i que així pugui ser com la resta de persones. El procediment és una senzilla intervenció, i de fet ja l'han provat amb l'Algernon, un ratolí de laboratori.
Del 9 al 27 de maig
Exposició d'obres de Mercè Bosch. Aquesta exposició de quadres pintats tant a l’oli com amb
acrílic es divideix en dues temàtiques diferents:
NATURALESA (a la planta baixa)
Pintures creatives representats la bellesa de la naturalesa
amb diferents estils artístics, a vegades més figuratius, altres més
abstractes, i moltes amb traços per donar sensació de moviment, sempre amb un
toc de fantasia, alegria i color.
CANVI DE PARADIGMA (a la primera planta)
Quadres simbòlics de colors vius i alegres que expressen
pensaments, estats emocionals, reflexions i somnis durant els canvis vitals de la pintora.
Aquest mes de maig es faran dues xerrades sobre alimentació a càrrec de la Laura Lorca, nutricionista de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.
Dimarts 6 de maig, a les 18:00: Alimentació i salut cardiovascular
Dimarts 20 de maig, a les 18:00: Alimentació i menopausa.
Entrada lliure
Com cada any per Sant Jordi us presentem una guia dels autors locals de Calella. Podeu accedir al document aquí.
Si trobeu a faltar algun autor/a, ens ho podeu fer saber: b.calella.csp@diba.cat
Da-da... no! Surrealisme
Dimecres 7 a les 18:00 h
Un primer contacte visual i auditiu amb el surrealisme català pensat per als més petits de casa. L'obra d'artistes com Dalí, Miró o Foix ens ajudaran a descobrir colors, sons, ritmes o somnis. Preparats per un viatge... surrealista?
Fades, floretes i marietes
Dimecres 21 a les 18:00 h
Si tothom fos igual, la vida seria avorrida!
En aquest espectacle de conta-contes infantil organitzat per la drag Barda Petarda, es formarà un ambient màgic i inclusiu on es busca ensenyar el respecte cap als altres i apropar la realitat LGTBI mitjançant contes, balls, titelles i jocs que trenquin estereotips i ajudin a millorar la convivència social des de la infància.
50 contes per adults: relats viscuts... o no.
Divendres 9 a les 18:30 h
En un curs d'escriptura creativa, l'Elisabet descobreix el plaer de crear relats. Això la porta a construir pas a pas aquest llibre. Pensaments, anècdotes, vivències i relats imaginaris tots barrejats. Podeu fer apostes, a veure quines històries són reals i quines són fruit de la seva imaginació desbocada.
Luz de luna
Dissabte 10 a les 11:00 h
Què passa quan descobreixes que les persones en qui confies guarden secrets que t'afecten? En un món ple de mentides, el repte més gran serà decidir si seguir el camí del cor o protegir-se del dolor.
Parlem de medicina
Divendres 16 a les 18:30 h (pendent de data)
Dilluns 26 a les 18:30 h
En Ramon Maria Prat, com a metge de capçalera, ha estat durant dècades una figura ben coneguda a Calella. El divendres 16 es presentarà a la biblioteca el llibre Parlem de medicina, un recull de les xerrades i classes que va fer a l'Esplai de Calella durant els anys 2016-2019, orientades a explicar la medicina i dona consells de salut.
Angelito, el ángel que bajó de las estrellas
Dimecres 28 a les 19:00 h
Aquesta història fou inspirada per somnis. El conte parla d'un àngel que baixa de les estrelles per convertir-se en un nen. Un nen que porta l'amor del cel i de l'univers, per mostrar que amb amor es poden vèncer tots els obstacles.
Durant la Setmana Santa la biblioteca romandrà tancada del divendres 18 al dilluns 21. La tarda del dijous 17* i el matí del dimarts 22 també estarem tancats. El dia de Sant Jordi estarem oberts tant de matí com de tarda. Durant la resta de dies, abans del dijous 17 i passat Sant Jordi, l'horari serà el de sempre.
*El matí del dijous 17 tancarem una mica més tard, a les 14:00 h en lloc de a les 13:00 h.
Dilluns 5 de maig, a les 18:30 hores, es comentarà L'home que tot ho veia, de Deborah levy.
Deborah Levy (Johannesburg, Sudàfrica, 1959) és una novel·lista britànica, nascuda a Sudàfrica. El govern de l'Apartheid va posar al seu pare sota una banning order (restriccions socials, de reunió i de viatge, entre moltes altres) i la família sencera va fugir cap a Londres l'any 1968. Levy ha estat professora d'arts creatives al Trinity College de Cambridge, i com a escriptora alterna teatre, novel·la i autobiografia. Ha estat finalista del premi Man Booker diverses vegades.
L'home que tot ho feia: L'"home" de la història és en Saul Adler, historiador, qui és atropellat dues vegades en el mateix lloc, el pas zebra d'Abbey Road, famós per la coneguda foto dels Beatles. El "tot" que ell veu és la història de finals del segle XX, que serà també un mirall per poder veure'ns nosaltres mateixos.
Selecció de webs:
Presentació del llibre Els capvespres de Can Xonu: Una historia de Calella de principis de 1900, de Lluis Sarriera, llibret d'una obra d'havaneres que es representarà a l'Orfeó calellenc el 10, 11, 18, 24 i 25 de maig.
El Viaje de Zoe
dissabte 5 d'abril, a les 12:00h
Zoe, una nena d'Argentina, es trasllada amb la seva família a Sant Pol de Mar, Catalunya. La intenció del llibres és destacar les emocions d'aquells nens que han de marxar del seu país. El projecte sorgí de la pròpia experiència de l'autora i de la seva filla de 8 anys, en la classe de la qual van arribar recentment moltes noves companyes provinents d'Ucraïna.
Agraeixo
divendres 11 d'abril, a les 18:30h
Les paraules són potents i la gratitud és el més elevat dels sentiments, el més curatiu de tots. I compartir, l'activitat humana més gratificant.
La Abuela Rosalia
dissabte 12 d'abril, a les 12:00h
La abuela Rosalia, de Mercè Marsal, és la història d'una dona valenta la vida de la qual va estar marcada per la lluita, el coratge i la supervivència.
Des de la seva infància a Andalusia fins la seva emigració a Catalunya, Rosalia es trobarà amb incomptables desafiaments en un context de guerra i postguerra. No obstant això, la seva determinació i amor pels seus la portaran a superar cada obstacle amb una força admirable.
Aquesta història és testimoni de resistència, un homenatge a aquelles dones que, com la Rosalía, van forjar el seu destí amb esforç i dignitat en temps d'adversitat.
9 d'abril, a les 18:00h
Hora del conte per nadons a càrrec de Mercè Palay
De 0-3 anys
23 d'abril, a les 18:00h
Aquesta hora del conte es farà a la Plaça de l'Ajuntament.
Els budells del drac fan soroll perquè té gana; sonen tan fort que no deixen dormir als vilatans del poble. Enfadats i cansats, decideixen buscar una solució. Primer li porten els animals de granja i després envien a la Rosa per demanar al drac que marxi. Podran la Rosa i en Jordi resoldre el problema?
El dia 23 la companyia Enrenou Teatre ens explicarà una adaptació de la llegenda de San Jordi—però ay que només ha arribat una de les actrius! Com s'ho farà? No pot fer d'ovella, de vaca i de pastora a la vegada! I si entre tots i totes representem la obra? Som-hi.
Una adaptació participativa de la llegenda de Sant Jordi, on tot el públic col·laborarà a recrear la història interpretant els diferents personatges.
A càrrec d'Enrenou Teatre.
Del 8 al 30 d'abril s'exposarà a la biblioteca una mostra fotogràfica amb motiu del 20è aniversari del Festimatge, i en benefici de la Fundació Miquel Valls per la lluita contra l'ELA. La inauguració serà el dimarts 8 a les 19:00 h.
Hi haurà 50 fotografies exposades i hi ha 50 butlletes per comprar, cada una a 50 €, que serà una donació de 50 € a la Fundació i assegura guanyar una de les obre per sorteig. Les butlletes es podran comprar a la recepció de les exposicions de Festimatge a la Fàbrica Llobet-Guri, i el sorteig es farà el dijous 1 de maig a les 19:00 h, a l'Ajuntament Vell.
Aquest dissabte 22 a les 12:00h es presentarà a la Biblioteca de Calella el llibre La llopa de Calella: Repte Literari.
Aquesta obra conté vuit relats al voltant de la història de la llopa de Calella, totes escrites per autors locals i il·lustrades igualment per artistes locals. La seva col·laboració ha estat un repte literari sense ànim de lucre, i el llibre es pot descarregar gratuïtament en diversos formats i, pròximament, també en versió audiollibre.
Inclou escrits per Manolo López Salazar, Mercè Marsal, Gustavo Martínez Fernández, Marçal Mora, Olga Morente, Daniel Rangil, Roser Soms i Imma Zapata. Les il·lustracions han anat a càrrec de Xavier Càliz, Montse Brugué, David Caro, Sergi Cugat, Manolo López Salazar, Rosa de los Santos, Marc Rossell i Roser Soms.
El dilluns 28, a les 18:30 hores, en el club de lectura Tardes de Tertúlia comentarem la novel·la La mecànica de l'aigua, de Silvana Vogt.
Silvana Vogt (Morteros, Argetina, 1969) va estudiar filosofia, periodisme i psicologia. La crisis argentina de 2001 la va dur cap a Europa, i es va establir a Barcelona, on ràpidament es va vincular al món editorial, periodístic, i radiofònic. Actualment, a més d'escriure té una llibreria, Cal Llibreter, a Sant Just Desvern. Recentment ha publicat una nova novel·la, El fino arte de crear monstruos.
En La mecànica de l'aigua, una novel·la amb tocs clarament biogràfics, la història comença a l'Argentina del corralito. La protagonista, la Vera, no abraça el patriotisme com a solució al naufragi col·lectiu, ja que detesta el país que ha deixat sense llibres la seva pàtria real: les llibreries. Amb una brúixola que no funciona i amb el seu gos, Kantiano, marxa cap a Barcelona. Però de Barcelona n'hi ha moltes, des de la dels nouvinguts que sobreviuen a cops de sort, fins a la de l'Eliseu, l'editor prestigiós, qui porta una vida còmoda i aburgesada però donarà una oportunitat a la Vera.
Altres webs:
[actualització: la temàtica de la xerrada, que anteriorment era la preparació d'un pla alimentari setmanal, ha canviat]
Laura Lorca, nutricionista de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, tornarà a la biblioteca de Calella per fer una segona xerrada sobre nutrició, específicament, per ajudar-nos a interpretar l'etiquetatge alimentari i a prendre millors decisions a l'hora de comprar i alimentar-nos.
Lloc i hora: A la biblioteca, el dimarts 1 d'abril a les 18:00
Entrada gratuïta i oberta al públic.
El 20 de març iniciem una nova activitat a la biblioteca: Trobades en el camí de la consciència, a càrrec d'Imma Zapata i Roser Soms. Les trobades seran el tercer dijous de cada mes, a les 11:00h.
Si estàs interessat/da en formar part d'un espai obert a la mirada, observació i investigació de la consciència, has arribat al lloc perfecte. Aquestes trobades seran un espai obert a formes de conversa des del present, des del silenci i el compartir joiós de la consciència dins d'un espai segur i de confiança.
Servirem té i infusions; porteu tassa.
Places limites. Cal inscripció prèvia (enllaç al formulari d'inscripció)
En cas de dubte, pots posar-te en contacte amb la biblioteca:
937 69 03 86 / b.calella.csp@diba.cat
L'exposició Bitxos, originalment programada pel dia 7 de març, ha estat cancel·lada fins a nova data.
Disculpin les molèsties.
Dilluns 7 d'abril a les 18:30 hores, trobada del club de lectura Llibre Obert, per comentar Gent normal, de Sally Rooney.
Salley Rooney (20 de febrer del 1991) és una escriptora i guionista irlandesa. Es va graduar en literatura nord-americana a Dublín, i va començar a escriure de forma constant l'any 2014. Ràpidament va aconseguir èxit amb les seves dues primeres novel·les: Converses entre amics (2017) i Gent Normal (2018), que al cap de poc temps van ser adaptades a la televisió.
Gent normal, la segona novel·la de Rooney, va ser publicada en anglès el setembre de 2018. La novel·la segueix la complexa relació d'amistat i amor entre dos joves, en Connell i la Marianne, primer com adolescents i després com adults. En Connell és un noi jove, popular, atractiu i brillant, però de família pobre; la Marianne, en canvi, és impopular, intimidant, i igualment intel·ligent, però de família rica (la mare d'en Connell, de fet, treballa per la de la Marianne com a dona de fer feines).
Selecció de webs:
Aquest març tindrem diverses activitats pels petits lectors.
Bichito Ricitos
Dissabte 1 de març a les 12:00 h
Per a públic familiar i infantil
Presentació-taller amb explicació del conte del llibre Bichito Ricitos, un llibre-conte sobre el creixement emocional, de Blanca Rueda.
Contes Rimats
Dimecres 12 de març a les 18:00 h
Contes plens de ritme i poesia. A càrrec de Mònica Torra.
Hora del conte recomanada a partir de 4 anys.
Elles Conten
Dimecres 26 de març a les 18:00 h
Dins del mes de la dona, una hora del conte especial: Elles, dones petites i grans, tenen moltes històries per a explicar, molts contes, somnis i vida per a compartir amb totes i tots nosaltres.
Hora del conte recomanada a
partir de 4 anys.
El 4 de març a les 18:00 hores, la dietista i nutricionista Laura Lorca donarà una xerrada de nutrició a la Biblioteca per resoldre els dubtes més comuns (i no tan comuns) sobre dieta, menjar, i nutrició.
Com som els catalans, d'Antoni Gelonch
![]() |
Dilluns 17 de març, a les 18:30, es comentarà Madame de Treymes, d'Edith Wharton.
Edith Wharton (Nova York, 1862 - Saint-Brice-sous-fôret, França, 1937) va néixer en el si d'una família d'alta societat de Nova York, fet que li va permetre retratar amb molt de realisme les vides i moral de la nova "aristocràcia" dels EEUU i també la del vell continent (on viatjava constantment.) L'any 1921, va ser la primera dona en guanyar un Pulitzer en la categoria de ficció per la seva novel·la L'edat de la innocència.
Madame de Treymes: En el París luxós del 1900, els plans de matrimoni d'una parella topen frontalment amb les costums i hipocresies de la vella aristocràcia francesa. John Durham és un elegant cavaller novaiorquès que viatja a París amb la intenció de casar-se amb la seva amiga d'infantesa, Fanny Frisbee.
Encara que tots dos estan enamorats, el pla té un important obstacle: la Fanny està separada, però no pas divorciada, del marquès de Malrive, un aristòcrata dissolut que es nega a concedir-li el divorci per evitar l'escàndol social que això comportaria, i disposat fins i tot a retirar-li la custòdia del fill que tenen en comú. En Durham demanarà l'ajuda de la cunyada de la Fanny, l'enigmàtica Madame de Treymes, qui es mostrarà disposada a intercedir per ells. Però ajudarà aquesta intervenció quan els separa un abisme d'expectatives socials?
Presentació-taller de Bichito Ricitos, de Blanca Rueda
dissabte 1 de març, a les 12:00 h.
Per a públic familiar i infantil
Bichito ricitos és un llibre-conte interactiu per als més petits i els seus pares i mares, per ajudar a entendre i a gestionar les emocions i reflexionar sobre el creixement emocional. El protagonista del llibre, Bichito Ricitos, planteja preguntes per als nens, per reflexionar i que contestin amb dibuixos, paraules o com ells prefereixin.
Blanca Rueda és mestra especialitzada en educació emocional. Ha creat la tècnica MECORAMA (Mente, Corazón, Mano) per ajudar a entendre i processar les emocions. IG: @mecoramotions
Il·lustrat per Aidartist
Com som els catalans, d'Antoni Gelonch
Altres historiesdemar, de Manel Teodoro
divendres 21 de març, a les 18:30h
Altres Històriesdemar és la continuació del llibre Històriesdemar, publicat l'any 2010. El llibre és un recull d'articles que tenen com a eix central la divulgació i sensibilització sobre el mar, el litoral, el món pesquer i el consum responsable de peix.
La presentació es farà a càrrec de Manel Teodoro i Ramon Tarridas.
Manel Teodoro i Sadurní és biòleg de formació i educador per vocació. Apassionat del medi marí, implicat en la seva divulgació i defensa.
Web del projecte Històriesdemar
Atenció: La bústia de retorn 24h de la biblioteca s'ha mogut uns pocs metres. No us equivoqueu, segueix estant aquí al costat!