Guia de recursos de les biblios del Maresme 2020

0

Per aquest Sant Jordi tan atípic les Biblioteques del Maresme no falten a la seva cita anual amb la presentació de la guia de recursos. Enguany us regalem: El Maresme es mou per la sostenibilitat.

La guia estarà disponible a partir del 23 de juliol a la biblioteca Can Salvador de la Plaça, i també en versió digital a través d’una aplicació per a dispositius mòbils.

Les biblioteques del Maresme editen anualment una guia de recursos amb els objectius de donar a conèixer el treball en equip de les biblioteques municipals del Maresme i les seves col·leccions locals; potenciar el treball en equip i enfortir els lligams de col·laboració entre les biblioteques del Maresme; aporta coneixement i nodrir les col·leccions locals amb informació i temes dels quals no existeixi gaire bibliografia.

Les biblioteques públiques del Maresme, compromeses amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) promoguts per les Nacions Unides, es volen fer ressò de totes aquestes iniciatives, i d'aquesta manera aportar el seu petit gra de sorra, en la conscienciació sobre la necessitat de protegir el medi ambient i adquirir uns hàbits de vida més sostenibles.


Rebreu la vostra guia El Maresme es mou per la sostenibilitat al taulell de préstec (fins a exhaurir existències) i sempre la podeu consultar en format PDF. I la versió digital a través de Bibliosmaresme, APP accessible des de Google Play i AppleStore, tant per a tauletes tàctils com per a telèfons mòbils.


La biblioteca de Calella contribueix a la guia amb la Celebració de la Festa dels Boscos.


Foto: Joan Maria Arenaza


Celebració de la Festa dels Boscos

El Dia Internacional dels Boscos se celebra cada 21 de març. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) commemora aquest dia des de l’any 1971 amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància dels ecosistemes boscosos i els arbres, la pèrdua de massa forestal del nostre planeta i de la necessitat de preservar els boscos com a pulmons per a la humanitat. Per tant, és una diada que convida a la reflexió i arreu del món es duen a terme diferents activitats tant educatives com informatives sobre els valors i la importància dels boscos.
L’àrea de sostenibilitat de l’Ajuntament de Calella, dins del programa d’activitats escolars i amb motiu de la Celebració del Dia Internacional dels boscos, el 21 de març va organitzar la 1a Festa dels Boscos, al Parc Dalmau.
El Parc Dalmau és una zona molt emblemàtica de la nostra ciutat. És un magnífic espai natural amb jardins i boscos mediterranis de gran riquesa natural, on hi predominen els pins pinyers, les alzines i les brolles. També s’hi observen aladerns, arboços, garrofers, entre altres espècies, i en determinades zones s’hi poden olorar els romanís i les lavandes. És un indret que convida al passeig, al repòs, al lleure i permet gaudir de la natura.
L’objectiu principal de l’activitat va ser que els participants poguessin aprofitar d’una manera senzilla tots els beneficis que ens dóna estar en contacte amb la natura i aprendre a respectar-la i cuidar-la. 
Al voltant de 400 infants de Calella, de diversos centres educatius del municipi, hi van participar. Aquests nens i nenes van dur a terme diverses activitats: instal·lar menjadores per als ocells per potenciar la biodiversitat del parc,  col·laborar en la plantació d’alzines en un espai que havia quedat degradat a causa d’un petit incendi,  identificar diverses espècies vegetals i animals existents en els nostres boscos i, finalment, en una simbòlica recollida de deixalles. 
Aquesta primera edició de la Festa dels boscos va tenir una molt bona participació per part dels centres educatius locals. 

Pilar Riera Villaret
Coordinadora de l’Àrea de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Calella.


Bibliografia

AJUNTAMENT DE CALELLA. Àrea de Medi Ambient, sostenibilitat i espais naturals. Memòria 2018. Calella: Ajuntament, 2018. 15 p.

BUXALLEU I SERRAS, Carme. L'Alt Maresme : itineraris de natura. l'autora, DL 2006.199 p,+ 13 maps pleg. ISBN 8495526115

Coneguem el Corredor : itineraris de natura, història i paisatge. Argentona : Natura, 1995. 72 p. + 1 map. (Col·lecció de llibres de Natura del Maresme) ISBN 8492089202

GUTIÉRREZ I PEREARNAU, César. La Tordera: perspectiva geograficohistòrica d'un riu. Sant Celoni : Ajuntament de Sant Celoni, DL 1999. 117 p.( Publicacions de La Rectoria vella)

JORNADES NATURALISTES DEL MARESME (1es : 1992 : Argentona). 1res Jornades naturalistes del Maresme : Argentona, 3 i 4 d'octubre de 1992. Argentona: Natura, 1993. 107 p.

EL MEDI NATURAL A LES COMARQUES GIRONINES: L’ESTAT DE LA QÜESTIÓ. Girona : Diputació de Girona, 1993. 683 p. ISBN 8486812356

PELAGIO BRUALLA, Manel. Les Rierades del Maresme: plantejament, gestió i risc d'avingudes. Barcelona: Editorial Congrés, DL1999. 220 p. ISBN       8493019712

UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA. Diagnosi ambiental al Parc del Montnegre i el Corredor : projectes de ciències ambientals. Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals. Xarxa de Parcs Naturals, 2005. 140 p.(Monografies; 39) ISBN 8477949689


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comenta!